Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Revmatoidní artritída, jak udržet váhu při léčbě kortikoidy

Vnitřní lékařství Kamila 15.9.2012

Dobrý den paní doktorko, minulý týden mi po několika měsících byla stanovena diagnóza RA. Chodím už přímo do revmatologické poradny,kde jsem prodělala za poslední 2.měsíce několik odběrů krve a vyšetření kloubů. Paní doktorka mi včerejškem počínaje nasadila léčbu a došlo i na obávané kortikoidy. (prednison 5x2 tablety denně) Říkala mi, že je to slabší dávka, ale ať počítám s vedlejšími účinky jako je přibírání na váze a otoky v obličeji mimo jiné. Docela jsem se vyděsila, protože jsem celý život velmi štíhlé postavy.(40 kg/150 cm) Mám obavu,že budu jako kulička a proto bych Vás chtěla požádat o radu, jak tomu trochu předejít. Podotýkám, že jsem zaměstnaná a pracuji fyzicky. Vím, že priorita mého onemocnění je zmírnit bolesti kloubů a udržet onemocnění v počáteční fázi, kterou mám já. Předem děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Magdalena Žáková


Dobrý den, kortikoidy sice mohou mít popsané nežádoucí účinky, ale pokud se pro ně paní doktorka rozhodla, jistě zvážila všechna pro a proti. Důležitější než to, zda trochu přiberete v pase nebo v obličeji apod. (protože uvedená dávka opravdu není vysoká a nežádoucí účinky by tedy měly být mírné, když už se objeví), je udržet Vaše klouby v co nejlepším stavu. Udržování fyzické kondice je důležité jak kvůli samotnému onemocnění, tak kvůli celkovému zdraví, nicméně vliv kortikoidů například na ukládání tuku jaké takové nemá. Ale nevěšte hlavu, nežádoucí účinky se opravdu nemusí nijak výrazně projevit a hlavní je "udržet na uzdě" revmatoidní artritidu.

Související dotazy

Revmatoidní artritida a přibírání na váze
Extrémně zvýšený revmatoidní faktor a prudké přibírání...
Revmatoidní artritida
Dobrý den, již 2 měsíce se léčím s revmatoidní artritídou,...
Otoky obličeje, revmatoidní artritida
Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila. Je mi 21...
Kortikoidy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co vlastně jsou kortikoidy...
Revmatoidní artritida a tanec
Dobrý den, je mi 14 a mám revmatoidní artrididu a jsem...
Kortikoidy
Dobrý den. Před 5 lety mi lékařka diagnostikovala atoderm,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Revmatoidní artritida a Methotrexát

Dobry den, Mam revmatoidni artritidu, beru 10 mg metotrexatu/tyden. Obcas...

Revmatoidní artritida a přibírání na váze

Extrémně zvýšený revmatoidní faktor a prudké přibírání na váze Je mě 35 let...

Revmatoidní artritida a raynandův fenomén

Dobrý den, mám časnou formu séronegativní revmatoidní artritidy s vedlejšími...

Revmatoidní artritida a roztroušená skleróza

Dobrý den, již téměř deset let se léčím s revmatoidní a psoriatickou artritidou...

Revmatoidní artritida a snížení schopnosti pracovat

Dobrý den, chtěla bych vědět o kolik procent klesne moje schopnost pracovat...

Revmatoidní artritida a snížení schopnosti pracovat

Dotaz pro MUDr. Aleš Ducháček Vážený pane doktore, děkuji za Vaší odpověď,...

Revmatoidní artritida a tanec

Dobrý den, je mi 14 a mám revmatoidní artrididu a jsem tanečnice na velmi dobré...

Revmatoidní artritida a těhotenství

Dobrý den, mám revmatoidní artritidu IV. stupně a jsem podruhé těhotná. První...

Revmatoidní artritida nedávno zjištěna

Dobrý den, už dva roky mě trápí bolesti rukou, nohou a zad. Bolest pociťuji...

Revmatoidní artritida, bolesti

Dobry den,trapi me ranni ztuhlost nartu ,nesnesitelne bolesti v¨pokud si nohy...

Revmatoidní artritis

Dobrý den byla mi diagnostikována revmatoidní artritida, začali mě bolet paty,...

Revmatoidní artritis, neschopenka

Dobrý den,od roku 2011 se léčím s revmatoidní artritidou pravá ruka zánět otok...

Revmatoidni faktor

Dobry den pani doktorko. Mam uz asi osm let hrozne vysoky revmatoidni faktor...

Revmatoidní faktor

Rády bych věděla, zda dlouhodobé užívání výživového doplňku Imunoglukan P4H...

Revmatoidní faktor

Dobrý den. Již téměř rok mám revmatoidní faktor v hodnotě kolem 60 a k tomu...

Revmatoidní faktor

Dobrý den chtěla jsem se zeptat má pozitivní revmatoidní faktor vliv na otěhotnění.Už...

Revmatoidní faktor

Dobrý den,muj problém začal před dvěma měsíci,kdy sem si po dlouhé době zašel...

Revmatoidní faktor

Dobrý den, co je to Revmatoidní faktor? Nechal jsem si udělat rozbor krve ,...

Revmatoidní faktor

Dobrý den, již delší dobu mám vysokou hladinu revmatoidního faktoru v krvi,...

Revmatoidní faktor - cena vyšetření

Dobrý den, chci se zeptat, kolik by stál krevní test na revmatoidní faktor,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Možnost otěhotnění

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. Včera 27.3. jsem měla pohlavní...

Bolest kolene, otok lýtka

Dobry den pane doktore poslechl jsem vás a zašel na ortopedii pan doktor se...

Bolest obou pat

Dobrý den, měl jsem léčbu kvůli údajné otravě krve (sepsis), bral jsem antibiotika....

Bolest na hrudi a zádech po jídle

Dobrý den, můj manžel 37 let má vysoký tlak "spodní" bere léky coverex 4mg....

Velikost penisu

Dobrý den, Je mi 17 let a můj penis při erekci měří na délku 14,5 cm, na šířku...

Neléčená distorze kotníku

Dobrý den, před dvěma měsíci jsem si na schodech zvrtl kotník, ale kvůli vyřizování...

Zibor a alkohol

Dobrý den, jsem po operaci kolene a uživám Zibor 3500 IU. Problém je, že se...

M. Bechtěrev V.stupeň

Dobrý den, prosím o Váš názor k přiloženým snímkům. Moje diagnoza je M. Bechtěrev...

Tvrdá, nepohyblivá bulka na zadní části krku

Dobrý den, včera jsem si všimla, že vzadu na krku, pod linií vlasů nalevo, se...

Chondropathia patellae

Dobrý den, před rokem mi byla diagnostikována chondropathia patellae na obě...

Špatné čtení

za poslední měsíc se mi stává, že místo daného slova přečtu jiné slovo a nebo...

Bolest dolních končetin


Nadměrná menstruace

Dobrý den, je mi 42 let a prosím o váš názor , v říjnu 2016 jsem byla na...

Možnost otěhotnění při vynechání antikoncepce


Pálení močové trubice po ejakulaci

Dobrý den, trápí mě palení močové trubice po ejakulaci. Palení se neobjevuje...

Wobenzym a alkohol

Dobrý den, mám dotaz ...může se při užívání Wobenzymu pít alkohol? Nemyslím...

Lícní kost

Dobrý den! Chtěl bych se zeptat, jak se léčí zlomenina lícní kosti a jaké vzniká...

Natažené vazy v koleni

Dobrý den, asi před dvěma měsíci jsem se při fotbale natáhl vazy v koleni (v...

Antikoncepce a otěhotnění

Dobrý den.Užívala jsem antikoncepci Minerva.Minulý měsíc jsem načla poslední...

Pozitivní ANA screening ***.

Dobrý večer, den pane doktore. Před 2 měsíci mi byla odebrána krev kvůli potížím...

Reklama