Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

RHB páteře

Záda, páteř Zdenka 1.4.2019

Dobry den. Chtěla bych se zeptat jestli se da dělat něco z moji diagnózou. Mám sedave zaměstnání už 20 let jen sedim. Asi před 4 roky mně strašně začalo bolet na prave straně bederni páteře. Celou dobu jsem to nechávala jen tak až tet uz jsem nemohla vydržet dlouho stát a začala jsem tomu uhybat a začala mne bolet pravý kloub.Tet jsem uz nemohla vydrzet tak jsem se rozhodla jit k lekari vybrala jsem 5 opichu ale to nezabralo. Byla jsem na rentgenu tam zjistili ze mám Spondylolusthésa vert.L4 3 mm. Bylo mne doporučeno cviceni.Musim cekat měsíc nez mne vemou tak trochu doma cvičím ale zatim je to pořád stejne. Je my 54 let do duchodu mam ještě daleko a vůbec nevim co mam dělat nebo kam se obratit na nějakého specialistu můj lékař mně nic neřekl jen že si zato .můžu sama. DĚKUJI

Doplnění informací: Jo mam skoliozu. Ale vzdy mne tam neco rupne a strasne to zaboli nemuzu se ani posadit tak nevim. ŘÍkáte ze je to malo 3mm ale mam hrozne bolesti pri dlouhém stani a dlouho nez trva nez si sednu.

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, samozřejmě nechat páteř trpět 4 roky a neřešit to s odborníkem je opravdu hrozná chyba a nějaké obstřiky zde opravdu nic nevyřeší, samotný nález 3 mm posunu je úplná prkotina s prominutím, která vaše problémy zcela jistě vůbec nezpůsobuje, potíž bude asi v zakřivení, tedy v nesymetrické zátěži páteře, také může být prvotní problém v kloubech kyčelních, případně kolen, postavení pánve atd., takže asi nejrychlejší pomoc hledejte na RHB, RHB lékař dobře rozpozná kde dochází k problému a pokusí se ho správně navrženým cvičením napravovat, sama raději moc "nevymýšlejte", lidé si většinou spíše ubližují neodborným cvičením, takže raději doma jen kolo, chůze s holemi, běžnou pohybovou aktivitu, pokud nechcete měsíc čekat, zkuste se poradit a začít se soukromým fyzioterapeutem, což je ale potřeba si zaplatit, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie Pracoviště: Naprapathy Klinika

Bez pomoci fyzioterapeuta či líkaře, který je zaměřen na sportovní, rehabilitační medicínu či " aktivní fyzioterapii" to opravdu nepůjde.Cvičení samo může malinko uvolnit napětí kolem problematických míst, takže určitě ano. Nestačí však. mělo by smysl pouze preventivně, což už je dávno pryč. V této chvíli je třeba dostat funkci bederní páteře a spojení s pánví do normálního funkčního stavu, což sama neuděláte. Fyzioterapeut obnoví normální postavení pánve, zlepší funkci bederní páteře a doporučí konkrétní cviky, které budou mít v tu chvíli největší smysl.Dokud nejste " svalově- funkčnbě" schopna cvičit, tak opravdu cvičení je jen mírná pomoc. Po zlešpení funkce má velký význam pro obnovení svalových vztahů, stabilizaci dosaženého zlepšení. Zlepšení ovšem musí provést pr´ávě fyzioterapeut, bez pomoci vaším cvičením dle zácvíku a bez řešení ergonomie sezení však nelze očekávat dlouhodoboé zlepšení. Musí být všechno v soukladu, funkce těla, soustavné, cílené cvičení( po zlepšení funkce bederní páteře) a nácvik a úprava správných ergonomických vztahů při sezení( nastavená opět nemá valný význam, kdy nejš´stě svalově- funkčně toho schopna!!!)S vašim nálezem na rtg a ve vašem věku by snaha fyzioterapeuta a současně vaše měla vést k pohodové , bezbolestné době i v práci.
Obecně v Evropě nejsme zvyklí cvičit preventivně odmala, takže si za to opravdu můžeme sami. Na druhou stranu naše tělo vydrží hodně, takže i když se dějí změny, které na rtg můžeme slledovat jako zhoršující se vývoj, tak vždy správnou snahou a cvičením můžeme ten špatný vývoj zastavit a stabilizovat zlepšení. Samozřejmě, čím později začneme, tím v´íc to bolí, tím víc snahy a cvičení to přináší. Ale určitě to jde.

Související dotazy

Rhb po operaci krční páteře
Právě jsem proděla operaci krční páteře C5, C6,od kdy...
Spinální stenosa bederní páteře
Dobrý den, po MR bederní páteře mi byla zdělena výrazná...
Rentgen páteře
Dobry den,chtela bych se zeptat. Po vysetreni RTG...
Mám bolesti krční páteře
Dobrý den,mám bolesti krční páteře několik měsíců a...
Operace páteře
dobrý den , čeká mě operace krční páteře . budou mě...
Bolest krční páteře
Dobrý den už 3 měsíce trpím bolesti krční hrudní pateře...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Rh negativní faktor matky

Dobrý den paní doktorko, mám dotaz nikdo mi to nedokáže vysvětlit, že je to...

Rh negativní faktor v těhotenství

Dobrý den, je mi 33 let a mám dotaz na rh faktor negativní v těhotenství. Mám...

Rh negativní matka a Rh pozitivní otec

Dobrý den, mám dotaz - má krevní skupinu AB negativní a partner O pozitivní....

RH negativní rodička

Dobrý den,jsem ve 35 týdnu těhotenství a na konci března máme termín porodu.Jsem...

Rh negativni v tehotenstvi

Dobry den mam dotaz.Mam krevni skupinu rh negat.a jsem podruhe tehotna.Poprve...

Rh negativní v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 20 tt a ráda bych znala Váš názor. Mám Rh negativní a můj...

Rh pozitivní matka

Dobrý den, učím na lékařské fakultě genetiku, tudíž o inkompatibilitě Rh negativní...

RH- faktor v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 28. týdnu těhotenství. Jsem RH- a otec dítěte je také RH-....

Rh-negativní a těhotenství

Dobrý den mám děti ve věku 11 a 7 let Já mám-Rh faktor a manžel RH + dětí mají...

Rh+/-

Dobrý večer,chtěl jsem se zeptat je možné,aby se narodilo dítě s krevní skupinou...

Rhb po operaci krční páteře

Právě jsem proděla operaci krční páteře C5, C6,od kdy a jaká je vhodná RHB,...

RHB po operaci páteře

Dobrý den, v listopadu jsem byl na operaci bederní pátaře. Jednalo se o výhřez...

RHB po TEP

dobrý den. jsem po operaci TEP. můj operatér mi při propuštění z nemocnice řekl,...

RHB po úraze

Dobrý den, měl jsem úraz 1. 4. 2017 na lyžích. Vyšetření 2. 4. 2017 (viz dva...

RHB po zlomenině nohy

Dobrý den, dne 15. 7. 2018 jsem si zlomila pravý kotník. Ten den jsem hned...

RHB po zlomenině nohy

Dobrý den je mi 13 a byl jsem operaci stehenní kosti sadru už mám 7 týdnu chci...

RHB zad

Dobrý den. Mám po ct.Obratlová těla přiměřeně vysoká. MOP minimálně dorzálně...

Rhefluin vs. Moduretic

Rhefluin Proč tento lék není v lékárnách v Liberci- kde ho můzí dostat-je...

Rhino Correct

Dobrý den paní doktorko Stratilová, chtěla bych se zeptat na produkt, o kterém...

Rhinoplastika

Dobrý den, z krevního obrazu mi vyšly zvýšené lymfocity (0,385), eosinofily...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Růst vousů


Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Svědivá vyrážka

Dobry den, priatelka ma uz asi mesiac po Tele vyrazky Na chrbte a Na bruchu...

Prasklý meniskus

Dobrý den, je mi 15 let a jsem po operaci s prasklým meniskusem. Chtěl bych...

Bolesti v okolí pupku

Dobrý den , mám jednou za čas bodavou bolest , velice ostrou v oblasti pupku...

Časté opary

Dobrý den, před několika lety mi byl nasazen ISOPRINOSINE na častý výsev oparů...

Hořké a dlouhé zvracení

Dobrý den, sám od sebe většinou naštěstí nezvracím, ale když už... třeba to...

Bolestivá vyrážka v oblasti konečníku

Dobrý den, už pár dní mě trápí bolestivá vyrážka v oblasti konečníku, jedná...

Křeče v nohou

Dobrý den, chtěla bych upřesnit dotaz. Již cca od loňského roku mě chytají křeče...

Dekompenzovaná cukrovka

Dobrý den,mám maminku v nemocnici kvuli vysokému cukru (20).Zle jí není ani...

Problém je ten, že při delší chůzi (cca 50 - 100 m) mne chytají křeče u levé nohy (nejdříve lýtko a pak stehno).

Dobrý den, asi před 3 týdny mne z ničeho nic začalo bolet levé tříslo (v horní...

Jsem po spálové angíně, za jak dlouho můžu začít opět sportovat?

Jsem po spálové angíně, za jak dlouho můžu začít opět sportovat?

Bolest pod pupkem


Vyrážka na rameni a krku

Dobrý den, chtěl bych se s Vámi poradit s vyrážkou, která se mi postupně objevila...

Velikost penisu

Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli je blbé když mi je 14 let a můj penis...

Vakuový fenomén- vysvetleni diag.laikovi


Komplikace po trhání zubu

Dobrý den, v úterý mi zubní lékařka vytrhla sedmičku vlevo dole, jelikož jsem...

Třezalka tečkovaná

Dobrý den, začala jsem pít čaj s třezalky tečkované (1,5 g - 2x denně ráno...

Sport po angíně

Dobrý den. Minulý týden mi lékařka našla angínu. Šla jsem k ní s jiným problémem...

Kvasinková infekce u muže


Reklama
Zavřít