Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

RHB po zlomenině nohy

Chirurgie Michaela 9.8.2018

Dobrý den,

dne 15. 7. 2018 jsem si zlomila pravý kotník. Ten den jsem hned dostala sádru a po 3 dnech plnou sádru. Celou dobu svůj úraz řeším přes jednodenní chirurgii a pokaždé jsem tam narazila na jiného doktora, každý mi řekl něco jiného a z toho jsem nejvíce zmatená.
První lékařka mi řekla, že to mám "hezky" zlomené a že sádru budu mít tak 5 týdnů. Druhý lékař mi řekl, že to vůbec nemám hezky zlomené a sádru mi nechá 7 týdnů, ale že po 4 týdnech dostanu podpatek.
Lékař na poslední kontrole dne 31. 7. mi sdělil, že 17. 8. mi sádru sundají a udělá se poslední kontrolní snímek RTG. Když jsem se ptala na podpatek, bylo mi řečeno, že na šikmou zlomeninu se podpatek nedává. Jsem z toho zmatená a nevím, co si myslet, proto se obracím též na vás. Znamená to tedy, že sádru budu mít pouze necelých 5 týdnů. Jsem na jednu stranu ráda, ale na druhou stranu - není to brzo sádru sundávat? Že bych dostala ještě na nějakou dobu např. ortézu, se nezmínil nikdo - mohu si o ni případně zažádat? Mám na ni nárok?
Zasílám všechny lékařské zprávy a prosím o posouzení. Hojí se to opravdu tak dobře, že 17. 8. je akorát na sundání sádry?
Moje obvodní lékařka mi již napsala doporučení na rehabilitace, ale prosím také pro info, jak se chovat bezprostředně po sundání sádry. Mohu opatrně došlapovat? Jak mohu nohu procvičovat sama?
Předem moc děkuji!

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, odhadnout dobře hojení zlomeniny není vůbec jednoduché, ani rtg nemusí úplně přesně ukázat jak je již kost zpevněna či nikoliv, ale samozřejmě po tom měsíci by již nemělo dojít k žádnému posunutí kostí, takže se zase nemusíte ničeho hrozného obávat, samozřejmě nejdůležitější je se chovat k noze "s citem", tedy vlastně hlavně se řídit svými vlastními pocity, noha vám okamžitě "řekne" když vás to zabolí, jakému pohybu či zátěži se zatím vyhýbat a jak se bude postupně hojit, bude pohyb a zátěž zvládat lépe, asi budete potřebovat berle, ortézu nebo jen mírné stažení elastickým obinadlem, začít našlapovat s velkou opatrností atd. což vám řekne lékař, s oblibou používají termín třeba maximálně 30% plné zátěže, což stejně nikdo přesně nezměří, takže se musíte řídit spíše vlastním citem, pokud to jde, je lépe fixaci sádrou sundat pokud možno dříve, aby noha příliš nezeslábla, takže můžete využít ještě léta a koupání, resp. rozcvičování nohy v teplé vodě atd., takže asi můžete být ráda jak píšete a ve vašem věku se kosti hojí dobře, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie Pracoviště: Úrazová nemocnice Brno

I když jsme snímek neviděli je podle dokumentace možno říci, že se jedná o zlomeninu zevního kotníku, která vyžaduje přiměřeně dlouhé znehybnění, protože se může jednat i porušení předního lýtkohlezenného vazu hlezna. Znehybnění je vhodné po dobu 6 ti týdnů.Po 2 týdnech je vhodné přesádrování za novou a to chodící sádru, možno podpatek, a pacient může plně zatěžovat.
Po sejmutí sádry přikládání elastického pevného obinadla od prstů po koleno, zahájení pohybové a fyzikální léčby na rehabilitaci.
Lékař sleduje stav vidličky, to je postavení zevního a vnitřního kotníku a již na počátku se rozhoduje zda konzervativní nebo operační léčbu.
U vás byl zřejmě zvolen postup konzervativní léčby patrně pro dobré postavení úlomků.
Zlomenina se jistě dobře zhojí.

Související dotazy

Stav po zlomenině
Dobrý den, v srpnu 2016 jsem pravou nohou seskočila...
Otoky nohou po zlomenině pánve
Vsrpnu jsem měl uraz -zlomenou panev ramínko.Asi za...
Oteklá noha po zlomenině kotníku
Dobrý večer, po zlomenině kotníku mám v noze 8 šroubů....
RHB po zlomenině nohy
Dobrý den je mi 13 a byl jsem operaci stehenní kosti...
RHB po TEP
dobrý den. jsem po operaci TEP. můj operatér mi při...
Rhb po operaci krční páteře
Právě jsem proděla operaci krční páteře C5, C6,od kdy...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Rh negativní v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 20 tt a ráda bych znala Váš názor. Mám Rh negativní a můj...

Rh pozitivní matka

Dobrý den, učím na lékařské fakultě genetiku, tudíž o inkompatibilitě Rh negativní...

RH- faktor v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 28. týdnu těhotenství. Jsem RH- a otec dítěte je také RH-....

Rh-negativní a těhotenství

Dobrý den mám děti ve věku 11 a 7 let Já mám-Rh faktor a manžel RH + dětí mají...

Rh+/-

Dobrý večer,chtěl jsem se zeptat je možné,aby se narodilo dítě s krevní skupinou...

RHB páteře

Dobry den. Chtěla bych se zeptat jestli se da dělat něco z moji diagnózou....

Rhb po operaci krční páteře

Právě jsem proděla operaci krční páteře C5, C6,od kdy a jaká je vhodná RHB,...

RHB po operaci páteře

Dobrý den, v listopadu jsem byl na operaci bederní pátaře. Jednalo se o výhřez...

RHB po TEP

dobrý den. jsem po operaci TEP. můj operatér mi při propuštění z nemocnice řekl,...

RHB po úraze

Dobrý den, měl jsem úraz 1. 4. 2017 na lyžích. Vyšetření 2. 4. 2017 (viz dva...

RHB po zlomenině nohy

Dobrý den je mi 13 a byl jsem operaci stehenní kosti sadru už mám 7 týdnu chci...

RHB zad

Dobrý den. Mám po ct.Obratlová těla přiměřeně vysoká. MOP minimálně dorzálně...

Rhefluin vs. Moduretic

Rhefluin Proč tento lék není v lékárnách v Liberci- kde ho můzí dostat-je...

Rhino Correct

Dobrý den paní doktorko Stratilová, chtěla bych se zeptat na produkt, o kterém...

Rhinoplastika

Dobrý den, z krevního obrazu mi vyšly zvýšené lymfocity (0,385), eosinofily...

Rhinoplastika - transplantace chrupavky

Dobrý den, bohužel po nepovedené rhinoplastice budu muset podstoupit reoperaci...

Rhisartroza III. stupně palce dx a I. stupně palce sin.

Dobrý den, chtěla jsem se prosím zeptat, na artrozu v palci dx.Mám od září...

Rhombodeus

Dobrý den. Mám diagnostiku EDS kloubní III.typ.jsem po X operacích korekčních....

Rhonya

Dobrý den, chtěla bych se zeptat po jaké době od začátku užívání antikoncepce...

Ribomunyl

Dobrý den,v polovině srpna jsem prodělala druhou anginu (první v polovině července...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zánět moč. měchýře

Dobrý den, je mi 15 let a už asi měsíc pozoruji, že po vymočení, i když mám...

Ascorutin u menstruačního krvácení

Dobrý den už podruhé mi gynekoložka píchla Depo proveru. první mesíc jsem byla...

Průjem a bolest břicha pod levým žebrem

Dobrý den. 1-2 den jsem měl světle žlutou stolici. 3-4 den přešla stolice v...

Plíseň meziprstí

Dobrý den.manzel ma toto mezi prsty.Je to plisen?co na to ma prosim pouzit?Dekuji

PSA a PSA frakce

Dobrý den, prosím o zhodnocení hodnot PSA 2,33 ng/ml, frakce 10%. Děkuji.

Vysoké GGT

Dobrý den byl jsem na jaternich testech mírně zvýšené hodnoty kromě ggt to...

Bolesti žaludku


Bolest hlavy po lumbální punkci

Dobrý den, na MRI mozku jsem měla vícečetná ložiska, a proto mě neurolog poslal...

Bolest břicha na pravém boku a průjem


Antibiotika a antikoncepce

Dobry den, uzivala jsem xorimax 500 na 10 dni, ale 5 den uzivani jsem mela nechraneny...

Borelioza


Bolest a křeče v žaludku po banánu

Dobrý den, už od mala mám hrozně ráda banány a jedla jsem je poměrně často....

Duracef

Dobrý den, četla jsem vaši odpověď na dotaz zda antibiotika Duracef ovlivňují...

Chlamydie

Dobrý den, prosím Vás měl bych na Vás dotaz, nedávno jsem se léčil s Chlamydii...

Svědění konečníku

Dobrý den, rád bych se zeptal na nekolik otázek. 1. Občas mě svědí půlky,...

Neštovice a očkování


Pregnyl

Dobry den, od puberty trpim na fybroadenomy v prsu. Z duvodu komplikaci pri...

Léčba antibiotiky


Stav po trhání zubů


Pocit na zvracení po jídle


Reklama
Zavřít