Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Řídká stolice, časté vyprazdňování, hemoroidy

Chirurgie Martin . 16.6.2008 redakce uLékaře

Dobrý den, pane doktore, nejprve mi dovolte poděkovat, že touto cestou komunikujete a pomáháte nám, lidem co mají určité zdravotní problémy. Díky! Omlouvám se, že popis celého mého problému je poněkud obsáhlý, ale jako laik nevím, co je pro Vás důležité a tak raději píšu více než méně, i když možná některé věci nebudou spolu souviset. Problém mě již trápí delší dobu, jednou během trvání problému jsem se odhodlal k lékaři, částečně mi to pomohlo, nicméně nyní je to zpět a myslím, že maličko v jiné podobě. V podstatě nevím za jakým lékařem jít, mám různé obavy, možná i stud z různých nepříjemných vyšetření a tak jsem chtěl požádat touto cestou o radu, názor o co se může jednat, jaká vyšetření mě čekají a zejména doporučení např. na konkrétního lékaře. Přijedu kamkoliv, nejlépe Praha. Jsem typ člověka, který než se „dokope“ jít k lékaři tak uplyne dlouhá doba, možná i z obavy z různých nepříjemných vyšetření, lépe se mi o problému píše než mluví. Jsem také poměrně hodně zaměstnaný, čímž se však vymlouvám, abych k lékaři nemusel. K mé osobě: je mi 28 let, jsem muž, silné postavy, doposud žádná operace, žádné známé zdravotní problémy, neberu žádné léky (až na jeden, níže vyplyne z podstoupeného vyšetření, nyní již neberu), nekouřím, nemám alergie. Zaměstnání kancelářského typu, sedavé, stresové. Vzdělání vysokoškolské. K mému problému (problémům): předně nevím, zda se jedná o několik dílčích problémů, či zda spolu jednotlivé souvisí. Proto je popíši jednotlivě. Nevím kde začít, tak začnu tak jak vznikaly. Veškeré problémy se týkají břicha a stolice. Již takové 3-4 roky mám průběžně problémy se stolicí (trávením?). Na wc chodím tak 2-4 denně . Stolice není vždy tuhá, spíše řidší, někdy se zbytky neztrávené potraviny. Při samotné potřebě pociťuji ve střevech pohyb vzduch.bublin. Na wc jsem vždy delší dobu, mám pocit nedokončené potřeby, někdy se i po chvilce na wc vrátím. Hodně jsem vždy tyto problémy přisuzoval stresům. Ne vždy, ale velmi často například po obědě, musím v podstatě ihned na wc. Hodně cestuji a tyto skutečnosti mi způsobují problémy, a tak se snažím během dne nejíst a pít minimálně abych se vyhnul těmto situacím, neboť potřeba vždy přijde rychle. Přisuzoval jsem to „cestovní horečce“, neboť vždy už samotná myšlenka, že by se mi mohla tato situace stát na cestě (potřeba na WC a žádné po ruce, nebo například zácpa na silnici a nemožnost najit wc) mi způsobila spíše stolici řídkou a hlavně okamžitou potřebu. Dle mého názoru díky častým potřebám během dne, delšímu průběhu potřeby, k tomu sedavé zaměstnání přidalo k tomu, že trpím hemeroidy. V případě, že je období, že musím několikrát denně na wc, někdy se již objeví slabé stopy krve na toal.papíru. Určitou dobu jsem používal mast, která částečně pomohla. Do této doby popsaný problém je u mě skutečně již dlouhodobý. Následně popsaný problém nevím, zda přímo souvisí, ale v podstatě tento mě donutil Vás požádat o radu. Cca 7 měsíců nazpět jsem začal pociťovat bolest v oblasti mezi pupkem a přirozením. Bolest byla pro mě velmi podobná zánětu moč.měchýře (avšak žádné pálení při močení, moč čistá), který jsem v životě měl možná 1-2x. Bolest byla spíše „fyzická“, tj. při zmáčknutí břicha. Nejvíce se projevila při plném měchýři, později se bolest umocnila při potřebě stolice. Při samotné potřebě byly momenty kdy mnou „jakoby projela jehla od konečníku tělem nahoru dobřicha“. Odhodlal jsem se tedy k urologovi (na základě doporučení obv.lékaře, pozn: tento je můj soused, a možná i mou chybou (studem) jsem mu nepopsal dokonale problém jako Vám ). Urolog mi udělal sono vyšetření, následně s plným moč.měchýřem, pak mě poslal na rentgen ledvin (kontrastní látka). Dle jeho závěru je vše v pořádku, závěr je prostatismus, lék Capistan.. Vysvětlení pro mě laika bylo: nesmím se vystavit možnosti nachlazení, neboť toto aktivuje onu bolest, a ono „střílení jehly“ je způsobeno, že se vlastně nachladí nervové ústrojí v této oblasti. S tímto lékařem nebyl řešen problém se stolicí apod., neboť nebyl řešen ani s obv. lékařem. Určitou dobu byl klid. Přepis zprávy lékaře je na konci. Nyní (2měsíce zpět) se však bolest vrátila a to v takové podobě: problémy se stolicí zůstávají, při menší frekvenci potřeby nepociťuji větší bolest v oblasti hemeroidů (neukazuje se krev na toal.papíře). Fyzická bolest v břiše však je, na jiných místech (popíšu níže) a navíc se po potřebě 2x objevila krev, úplně na konci, jasně červená, malé množství (několik kapek). Pane doktore mám strach z nemocí jako je rakovina střev apod. Jsem laik, něco málo jsem se dočetl na intetu. Na základě těchto informací jsem si zakoupil v internetové lékárně test na okultní krvácení od společnosti ELISABETH PHARMACON. Test jsem provedl 2 x , vždy několik dní po sobě, po každé negativní. Následně se krev již neukázala Co se bolesti v břiše týče, není stálá. Během dne o ní třeba nevím, vždy když se však blíží potřeba, bolest se ozývá. V podstatě největší bolest cítím pokud si velmi hluboko zmáčknu břicho mezi pupkem a přirozením. Dále se bolest ukazuje (v menší intenzitě) na levé straně od tohoto středu, tj. v oblasti kde je kyčelní kloub (omlouvám se za nepřesné popisky), když by to bylo na pravé straně, myslel bych si, že se ozývá slepé střevo, ale je to na druhé straně. Nevím co to může být, v každém případě, bolest je velmi nepříjemná, ale velmi se mi uleví právě po potřebě. Pokdu jedu vozem delší cestu pociťuji na pravé straně jako by „namožený sval“, ale je to bolest objevující se i na levé straně. Pane doktore, nejvýše popsaným problémem se stolicí jsem Vás původně nechtěl zatěžovat ale raději jsem ho zmínil. Je již dlouhodobý a nevím, zda souvisí se současným problémem. Trápí mě zejména ona bolest, nepříjemné k životu jsou i problémy se stolicí a v neposlední řadě hemeroidy. Velice Vás prosím o Váš názor o co by se mohlo jednat, jak vážné může být případné onemocnění. Dále bych Vás také požádal o doporučení k lékaři a třeba i postup kde a jak začít. Budu rád když zmíníte i „nadstandardnější“ úkony které se musí hradit, ale jsou například šetrnější, rychlejší ,méně bolestivější apod. Pokud budete potřebovat další informace, které jsem třeba neuvedl, prosím napiště o ně, díky. Velice si vážím Vaší odpovědi, omlouvám se za dlouhé psaní a přeji Vám především zdraví a mnoho úspěchů! Martin. Zpráva z urol. Vyšetření: Měchýř je dobře naplněn, m je bez defektu v náplni, stěna je hladká, bez hyperplasie, bez divertiklu, prostata homogenní norm. velikosti, nejsou hmatné uzly, subvesikálně, velikosti 22x39x36mm, tj. 16gr, vesikuly jsou obvyklé délky, tvaru, hypotonické (15mm), homogenní. IVU: na PS bez známek kontr. Litiasy, obě ledviny vylučují sytě a včasně, vpravo norm.poměry, vlevo širší h.polu ledviny, ledvina je s nedokončenou rotací, S je jemný, ureter je vlevo celý průchodný, cystogram je norm. Zá: malrotace 1.ledviny, ureterolithiasu vlevo neprokazuji , VS prostatismus, kausalgie. DOP: Capistan III b.

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, popsané obtíže spolu velmi pravděpodobně souvisí, tj. pravděpodobně souvisí časté vyprazdňování s bolestí v podbřišku. Nebojte se, nemusí se jednat hned o nádor ve střevě, ten přichází zpravidla ve vyšším věku. Před 30.rokem věku je naprosto výjimečný. Daleko pravděpodobněji se může jednat o zánětlivé onemocnění střev, o výchlipku střevní stěny apod. Také je možné, že trpíte tzv.syndromem dráždivého tračníku, ale nejdříve je třeba vyšetřit, zda není přítomen zánět nebo organické postižení střeva. Je proto potřeba nechat se vyšetřit na gastroenterologii - doporučuji buď fakultní nemocnice nebo spádovou nemocnici. Konkrétního lékaře či nejvhodnější oddělení Vám však samozřejmě nejlépe poradí Váš praktický (obvodní) lékař (pozn.gastroenterologii máme na velmi vysoké úrovni) . Nemusíte se před ním stydět - popsané problémy nejsou žádnou vzácností a žádnou ostudou. Vyšetření, které Vás nejpradvěpdobněji čeká, je vyšetření střeva kolonoskopicky, tj.přes konečník se zavede ohebná hadička s optikou a lékař prohlédne stav sliznice střeva a může odebrat (nebolí to) malé vzorky sliznice k podrobnějšímu vyšetření, je-li to třeba. Nebude-li zjištěno onemocnění střeva typu zánět, výchlipka apod. a nebo nebude-li zjištěna jiná organická (pocházející od tělních orgánů) příčina obtíží, přichází v úvahu výše zmíněný dráždivý tračník, což je primárně psychicky způsobená porucha vyprazdňování a ta se většinou řeší s pomocí psychologa/psychiatra (opět - nebojte - neznamená to, že kdo trpí dráždivým tračníkem, ten je "blázen" - dráždivým tračníkem často trpí osoby dlouhodobě stresované, psychicky přetížené, lidé, na něž jsou kladeny vysoké nároky a kteří jim chtějí stoprocentně dostát). Hemoroidy také spadají do oblasti gastroenterologie a existuje několik možností léčby (jak nechirurgické, tak chirurgické - podle rozsahu a typu nálezu.)

Související dotazy

Řídká stolice po antibiotikách
Dobrý den, dcera 6 let brala před třemi měsíci antibiotika...
Řídká stolice
Dobry den. Obcas se mi stava, ze pokud konzumuji urcite...
Hemoroidy
Dobrý den, je mi 19 let netrpím nadvahou mam 48kg pri...
Řídká stolice po obědě
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda - li se jedná...
Hemoroidy, bolesti břicha
Dobrý den. Měla bych dotaz. Je mi 23 let a již 3 roky...
Trávicí obtíže
Bolest pod pravým žebrem vystřelující do zad pod pravou...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Řídká stolice bolest břicha

Dobrý den je mi 14 let. V říjnu mě dva dny píchalo v pravo pod žebry. Do teď...

Řídká stolice cca 3-4x denně

Dobrý den, pane doktore, chtěla bych prosím Vás druhý názor, chodíme pravidelně...

Řídká stolice po antibiotikách

Dobrý den, dcera 6 let brala před třemi měsíci antibiotika a od té doby má...

Řídká stolice po kouření

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat jsem kuřačka vykouřím denně 1 cigaretu já...

Řídká stolice po obědě

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda - li se jedná o normální stolici, či nikoliv....

Řídká stolice s krvavým hlenem

Dobrý den, již od čtvrtka mám řídkou stolici(přímo průjem to není) s častým...

Řídká stolice u batolete (15m)

Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o názor. Má dcera 15 m ma již 3-4 týdny řídkou...

Řídká stolice u dvouletého dítěte

Dobrý den, paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala,zda může být způsobena řídká...

Řídká stolice u dvouletého dítěte

Dobrý den, paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala,zda může být způsobena řídká...

Řídká stolice u kojence

Dobrý den, mám 2 měsice starou holčičku a jeji stolice je řídká a hněda....

Řídká stolice, potíže s vyprazdňováním

Dobrý den, mám delší čas problémy se stolicí. Dá to někdy práci se vyprázdnit,...

Řídká stolice,krev ve stolici a hlen

Dobrý den,již skoro 14 dní mě trápí problém s řídkou stolicí.Chodím několikrát...

Řídká stolice.

Poslední dobou (tak 4-5 dní) mě trápí řídká skoro až vodová stolice. Na záchod...

Řídká(kašovitá) stolice

Dobrý den.Mužete poradit trpím ranním průjmem nebo kašovitou stolicí stolice...

Řídké obočí

Dobrý den, mám dotaz. Jednou jsem si nechala neodborně vythat obočí a od té...

Řídké stolice

Dobrý den, byl mi zjištěn dráždivý tračník (především silná ranní a dopolední...

Řídké vlasy

Dobrý den, je mi 25 let. Trápí mě řidké vlasy v přední části hlavy (nad čelem),...

Řídké vlasy

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Mám delší dobu problém s řídnutím...

Řídké vlasy na temeni hlavy

Dobrý den paní doktorko, obracím se na vás s dotazem, zda lze něco udělat...

Řídké vlasy- volumizér ?

Dobrý den. Měla bych k Vám dotaz: mám geneticky podmíněné jemné,řídké vlasy,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

MUDr. Margita Váchová

Praktický lékař

F603 emočně nestabilní porucha

Dobrý večer , můj dotaz se vlastně týká naší dcery.Dceři je 25 let a dcera se...

Štípnutí, které přetrvávalo nezvykle dlouho


Extirpace příušní slinné žlázy

Dobrý den, mám sekundární Sjogrenův syndrom a dlouhodobě chronický zánět příušních...

15 profesí, které (ne)prospívají zdraví

V práci člověk stráví velkou část svého života. Některé zaměstnání přitom zdraví...

Nejistota ve vztahu

Dobrý den, mohl byste mi poradit v jedné nelehké situaci? Pokusím se být stručný...

Má narok na lázně můj 10 letý syn


Co by mělo dítě umět, než jde do první třídy?

Který rodič by nebyl nervózní, když jde jeho dítě poprvé do školy? Když se ale...

Vysvětlení lékařské zprávy z histologie

Dobrý den, můžete mi vysvetlit histologii po odstranění vaječníků a dělohy?...

Vyrážka paže

Dobrý den, dnes v noci mě zacla svědit levá paže, objevila se mi vyrážka (viz....

Nystagmus

Dobrý den, potřebovala bych vysvetlit zprávu od očního lékaře (chlapec, 5,5...

Menstruace a koupání v moři

Dobrý den, ráda by se Vás zeptala, jestli je možné koupat se v moři při menstruaci...

Bolest hlavy a neustálá únava

Dobrý den, Je mi 18 let a asi dva nebo tři roky zpět jsem začala trpět bolesmi...

Červené fleky na jazyku

Dobrý den. Dceři ( 2 roky ) se na jazyku neustále dělají červené fleky. Poprvé...

Vyrážka, svědění a modřiny

Dobrý den, poslední dobou se mi na nohou (především na lýtkách) a bocích objevují...

Výrůstek na prstu

Dobrý den, na prostředníčku ruky mám na vnitřní straně na druhém (prostředním)...

Zvláštní tečky

DObrý den, nedávno se mi začali občas objěvovat před očima takové snad i "zářící"...

Tvrdá bulka pod středem hrudního koše


Krvácení po šestinedělí

Dobrý den, jsem 7 týdnů po porodu 2.dítěte a plně kojím. Poslední týden v šestinedělí...

Užívání antikoncepce a otěhotnění


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×