Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Rizika análního styku

Urologie Petr 7.3.2019

Dobrý den, před 5 lety jsem měl intenzivní zánět nadvarlete úspěšně zaléčený antibiotiky. Od té doby mě čas od času nadvarle pobolívalo. Někdy i dost (ibuprofen). Většinou však vše bylo v klidu. Před měsícem jsem se dostal zas k urologovi, kam jsem doprovázel syna. Zrovna bylo nadvarle v klidu, ale při vyšetření pohmatem a USG došlo k podráždění a odcházel jsem s bolestmi. Labolatoř ukázala čistou moč a Enterococcus faecalis ve spermatu. Dostal jsem antibiotika, ale nyní týden po dobrání se bolest/nepohoda vrací. Na další vyšetření spermatu jdu příští týden. Existuje nějaká alternativní či domácí léčba? Rád bych se vyhnul koktejlu antibiotik, přijde mi, že mi podstatně zhoršují alergii na časné jarní pyly. Jak vysoká šance je, že mám bakterie z análního styku? Vždy se poté během cca 30 minut jdu umýt mýdlem a vymočit. Mohlo vyšetření a antibiotika rozdráždit latentní zánět?

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Rudolfová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Centrum pro závislé na tabáku ve FNKV, Praha

Vážený pane Petře,
Začnu spíše od konce Vašeho dotazu. Zmíněná bakterie žije ve stolici, je tedy téměř jisté že infekci máte právě z análního styku. Cílená antibiotika přímo na tuto bakterii zcela jistě nemohou infekci zhoršit. Pokud Vaše obtíže trvají, bylo by vhodné používat bariérovou ochranu při styku (kondom) - ve vašem případě dlouhotrvajících opakujících se infekcí spíš napořád. Bakterie se může rozšířit nejen do spermatu, ale i do močových cest, kde může také způsobit zánět. Domácí/alternativní léčbu mimo pečlivé hygieny nedoporučuji, raději vyhledejte urologa již dříve ke kontrole, jistě Vás neodmítne.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vašinka


Dobrý den, léčba podle výsledku z ejakulátu není příliš vhodná. Výsledky vyšetření ejakulátu jsou vysoce zavádějící. Při zánětu nadvarlete se má vyšetřovat moč a uretrální výtěr. Léčba antibiotiky, většinou chinolony, probíhá na základě pozitivních nálezů nebo výrazného klinického nálezu. Jinak by měl stačit klidový režim, těsné spodní prádlo, volnější kalhoty. Vyvarovat se fyzického přetížení a přesezení šourku. Varle neprosahávat. Při bolesti Ibagin, Brufen. Bolesti může vyvolat i významné podráždění např. vyšetření pohmatem. Nechráněný anální sex výrazně zvyšuje riziko infekce.

Související dotazy

Pohlavní styk a riziko nákazy HIV
Dobrý den, Je mi to hloupé,ale měl jsem desetiminutový...
Riziko otěhotnění při pohlavním styku
Dobrý den, je mi 16 let a podstoupila jsem interupci...
Opakovaný nechráněný pohlavní styk a užití tabletky po
Dobry den asi pred dvema tydny sem mela nechraneny...
Marihuana (thc) a rizika při jeho konzumaci
Dobrý den, chci se zeptat , jak zhoršuje reálně dýchací...
Nechráněný styk
Dobrý den, omlouvám se za svůj dotaz, který není adekvátní...
Pohlavní styk
zjisti gynekolog kdy jsemměla pohlavní styk??

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Rivotril a alkohol

beru rivotril 2-4 mg denně a k tomu pár piv ( tak do šesti ) jak moc je to nebezpečné...

Rivotril a halucinace

Dobrý den, asi rok beru rivotril 1/2 0,5mg na noc na nespavost. V posledních...

Rivotril a řízení

Dobrý den, jen sem se chtěl zeptat, jestli můžu při práškách Vainlafaxin Mylan...

Rivotril a řízení auta

Občas jsem nucen vzít si proti úzkosti ráno 1/2 tabletky rivotrilu 0,5 mg, je...

Rivotril a tepová frekvence

Dobrý den, pane doktore, moje matka již 15 let užívá Rivotril 0,5 mg zhruba...

Rivotril a warfarin

Dobrý den.chtela jsem se zeptat na kombinaci léků.lecim se s systém.lupusem....

Rivotril na agorafobii

Dobrý den, byl mi nasazen před třemi lety lék rivotril na agorafobii, užívala...

Rivotril vs klacid

dobrý den,prosím vás,mohu současně užívat rivotril 2mg s klacid 500? děkuji.mikeš

Rizika

Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat na rizika operace ohledně trojklaneho nervu. Teta...

Rizika amniocentézy a placenta na přední stěně

dobrý den,prosím o váš názor,jak moc je rizikovější z hlediska potratu odběr...

Rizika anestezie

Mám jít na operaci střeva žlučníku současně a mám nedomykavost strdce,křečové...

Rizika bronchoskopie


Rizika cigaret IQOS

Dobrý den, lékař mi naměřil zvýšený cholesterol. Řekl mi že bych neměla kouřit....

Rizika fixace varlat

Dobrý den paní doktorko. Přítel měl nedávno otočené varle a sám si jej po chvilce...

Rizika hormonální antikoncepce

Dobrý den, asi tři roky beru antikoncepci BonaDeu. Před rokem mi lékař antikoncepci...

Rizika IPL ??

Dobrý den, dnes jsem zjistila těhotenství, bohužel včera a před 14dni byla použita...

Rizika krvácení

Dobrý den...můj otec bere lék Pradaxa na ředění krve. Příští týden by měl absolvovat...

Rizika mireny

Dobrý den,když jsem se ptala doktora,jestli je v pořádku,když žena s mirenou...

Rizika na pracovišti v těhotenství

Dobrý den, jsem na začátku těhotenství, ale pracuji a celý den sedím v laboratoři...

Rizika nakazeni Laryngitidou v tehotenstvi

Dobry den, jsem tehotna a bydlim se sestrou jejiz dcerka dnes prisla od lekare...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

MR vyšetření

Dobrý den, prosím o vysvětlení, čeho se týká vyšetření na MR: "Mozek" a "C...

Malý penis

Dobry den mam maly penis je mi 15 let vyska 175 cm 68kg muj penis meri 3 cm...

Růst penisu


Bolest paty


Antidepresiva a alkohol


Problém s trávením, problémy po požití potravin, problémy s vyprazdňováním, nevolnost, pocit na zvracení

Dobrý den, potřebuji poradit co se mnou. Ráda bych Vám nejdříve nastínila moji...

Malý penis, znamínko na žaludu

Dobry vecer je mi 20 let a mam maly penis bez erekce 5cm s erekci 9 cm mam maly...

Problémy s dýcháním, úleva zíváním

Dobry den preji, posleni tri dny me trapi jedna vec. Mam astma bronchiale, a...

Křupání v krku při polykání

Dobrý den už 7 měsíců mám problém s polykáním. Špatně se mi polyká a mám oteklý...

Žlutý výtok z penisu

Dobrý den, z penisu mi začala vytékat bílo žlutá hustější tekutina, s jemným...

Třetí oko

Dobrý den, na internetu jsem se dočetla o mém problému se třetím okem, které...

Vitiligo

dobry den.memu synovi,18let,se zacaly objevovat bile fleky na kuzi.Nejdrive...

Rána na hlavě

Dobrý den chtěl bych se zeptát byl sem v úterý na šití hlavy mam tam 3 stehy...

Endometroidní cysta

Dobry den, chtela bych vas moc poprosit o radu. Je mi 28 let, deti jeste nemam,ale...

Pálení pochvy při sexu


Svědění v podpaží

Mám atopický ekzém a dlouhou dobu jsem ho měla i v podpaží, někdy jsem je měla...

Motání hlavy, třes, pocity na omdlení, bušení srdce, nevolnost, nechutenství - mikroparaziti?

Dobrý den, chtěla bych poradit. Minulý rok v říjnu mi začal třes těla, bušení...

Necitlivé prsty na rukou

Dobrý den, před týdnem mi začalo brnět v malíčku a prsteníčku na levé ruce....

Žlučníková dieta

Dobry den, chtela bych se zeptat ohledne zlucnikove diety, jsem vegetarianka...

Žlučníková dieta

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mohu při žlučníkové dietě (žlučníkové...

Reklama