Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Rizika bronchoskopie

Plíce, dýchání Věra 16.2.2013

Dobrý den, přítel byl na CT vyšetření, kde mu našli nějaký "stín" na plíci - doktor mu sdělil, že se mu jeví jako nezhoubný, ale pro bližší zjištění potřebuje nějaké starší snímky plic, které přítel bohužel nemá. Pro tento případ doktor sdělil, že bude zapotřebí odebrat vzorek,tj.provést bronchoskopii - přítel jí zatím odmítl, bojí se že pokud by daný "stín" na plíci byl nakonec zhoubný a lidově řečeno by se do něj "dloublo", mohla by se rozhýbat a spustit rakovina. Je toto možné? Jaký názor na tento zákrok máte? Předem děkuji za odpověd.

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý večer, milá Věrko. Určitě Vašeho přítele povzbuďte k tomu, aby šel na bronchoskopické vyšetření s cíleným odběrem vzorku /existuje tedy i odběr vzorku pod CT kontrolou-přes hrudní stěnu- pokud je tumor uložen hodně na periferii plic a bronchoskopicky není vzorek odebratelný/. Určitě odběr vzorku nic nerozběhne, buď je ten nález nezhoubný nebo zhoubný /kterému se říká rakovina/. Vzhledem k věku je ale pravděpodobnější nezhoubný charakter tumoru. Určitě bych do toho šla, strach z vyšetření potrvá krátce, ale strach z neobjasněného stínu na plicích by přetrvával pořád. Není se čeho obávat, bronchoskopie se provádí tenkou hadičkou /která obsahuje optická vlákna, přes ně lékař vidí do průdušek/, vzoreček se odebere malinkými kleštičkami, výkon se provádí v lokální anestezii /umrtví se krk, aby nebylo proklouznutí hadičky do dýchacích cest nepříjemné a nedráždilo ke kašli/. Držím Vám palce, věřím, že vyšetření dobře dopadne. S podzravem.

Související dotazy

Kašlání krve
Dobrý den přeji. Moje maminka (67) před pár dny začala...
Kašel
Dobrý den,je mi 36let,jsem zdravá,nekouřím,nekaslala,nejsem...
Chronický kašel
dobrý den, trápí mne kašel a vykašlávání hnědého...
BRONCHOSKOPIE
Dobrý den, budu mít asi poněkud zvláštní dotaz...Chtěla...
Snížená imunita
V říjnu 2016 jsem přechodil nějakou virozu (teplota,...
Krvácení z plic
Dobry den vcera jsem mel dotaz ohledne krve z plic...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Rivotril a řízení auta

Občas jsem nucen vzít si proti úzkosti ráno 1/2 tabletky rivotrilu 0,5 mg, je...

Rivotril a tepová frekvence

Dobrý den, pane doktore, moje matka již 15 let užívá Rivotril 0,5 mg zhruba...

Rivotril a warfarin

Dobrý den.chtela jsem se zeptat na kombinaci léků.lecim se s systém.lupusem....

Rivotril na agorafobii

Dobrý den, byl mi nasazen před třemi lety lék rivotril na agorafobii, užívala...

Rivotril před návštěvou zubaře

Dobrý den, mám sem tam nějaké psychické problémy a mám od lékaře předepsaný...

Rivotril vs klacid

dobrý den,prosím vás,mohu současně užívat rivotril 2mg s klacid 500? děkuji.mikeš

Rizika

Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat na rizika operace ohledně trojklaneho nervu. Teta...

Rizika amniocentézy a placenta na přední stěně

dobrý den,prosím o váš názor,jak moc je rizikovější z hlediska potratu odběr...

Rizika análního styku

Dobrý den, před 5 lety jsem měl intenzivní zánět nadvarlete úspěšně zaléčený...

Rizika anestezie

Mám jít na operaci střeva žlučníku současně a mám nedomykavost strdce,křečové...

Rizika cigaret IQOS

Dobrý den, lékař mi naměřil zvýšený cholesterol. Řekl mi že bych neměla kouřit....

Rizika CT vyšetření

Dobrý den, minulý týden jsem byl na neplánovaném vyšetření CT krční páteře. V...

Rizika fixace varlat

Dobrý den paní doktorko. Přítel měl nedávno otočené varle a sám si jej po chvilce...

Rizika hormonální antikoncepce

Dobrý den, asi tři roky beru antikoncepci BonaDeu. Před rokem mi lékař antikoncepci...

Rizika IPL ??

Dobrý den, dnes jsem zjistila těhotenství, bohužel včera a před 14dni byla použita...

Rizika krvácení

Dobrý den...můj otec bere lék Pradaxa na ředění krve. Příští týden by měl absolvovat...

Rizika mireny

Dobrý den,když jsem se ptala doktora,jestli je v pořádku,když žena s mirenou...

Rizika na pracovišti v těhotenství

Dobrý den, jsem na začátku těhotenství, ale pracuji a celý den sedím v laboratoři...

Rizika nakazeni Laryngitidou v tehotenstvi

Dobry den, jsem tehotna a bydlim se sestrou jejiz dcerka dnes prisla od lekare...

Rizika nákazy dítěte

Dobrý den, pane doktore, mám téměř 2-letou dceru, velmi "živou". Je dost náročné...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Černé fleky v ústech

Dobrý den, docela dlouhou dobu mam na jazyku, dasních a rtech černé fleky někdy...

Bolest prsu


Vyrážka po pohlavním styku u muže

Paní doktorko, moc Vám děkuji zaodpověď. Ještě bych tedy pár dotazů, předem...

Nauzea, točení hlavy, deprese

Dobrý den, asi půl roku mám každý den pocit na zvracení, někdy je intenzivnější...

RDW význam

Dobry den chtela bych se zeptat co znamena zvysene RDW-CV 17 a pripadne co s...

Štípání v žilách (2.)

Dobrý den, reaguji na vaši odpověď zde: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/stipani-v-zilach-48615 Na...

Antidepresiva

Vážený pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor na vysazení antidepresiv....

Slabost po sladkém


Svědění a zarudnutí v tříslech

Dobrý den, už asi půl roku mě trápí svědění a zarudnutí v oblasti třísel, vedle...

Hučení v hlavě a vibrování po těla

Dobrý den. Včera jsem vám již psala o svých problémech...děkuji za brzkou odpověd....

Prošlá antibiotika


Insuficience kardie

Dobrý den,prosím o názor ohledně výsledku gastroskopie-bylo provedeno nosem.Byla...

Zánět šlach, antibiotika

Dobrý deň, mám zápal šliach na rukách, užívam ospen 1000, ktorý budem užívať...

Zvětšené uzliny

Dobrý večer mám menší problém mám zvětšené žiliny na krku uz jsem to měl jednou...

Vyrážka na penisu

Pod penisem mám už pár let takovou ,,vyrážku´´, mazal jsem i čtvrtým dnem canestem...

Dystopická ledvina

Dobrý den, nedávno mi při ultrazvuku břicha lékařka zjistila, že mám levou...

Trittico a alkohol

Neurogenní tetánie Dobrý den, v lednu jsem měla svůj první záchvat - myslela...

Cukání v prstu


Roupy v pochvě

Dobrý den, byl mi zjištěn roup v trávicím traktu, což podle příznaků sedí. Už...

Točení hlavy, slabost nohou

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na můj zdravotní problém, jež se opakuje každý...

Reklama