Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Riziko nákazy?

Gynekologie Aneta 7.4.2009

Dobrý den, jsem v 24tt a měla bych 2 dotazy na riziko nákazy listeriozou v těhotenství.

1) Umývala jsem jarem pod tekoucí vodou hrnec od jídla, které už bylo zkažené (sice pořádně provařená jelitová polévka, která byla ale následně dlouho nezkonzumovaná. Nebyla ani uskladněna v lednici s normálním jídlem, takže ke kontaminaci jiných jídel určitě ani nemohlo dojít.). Jídlo jsem nejedla, zbytek polévky manžel vylil a já jsem jen umyla ten hrnec, ale až dodatečně mě napadlo, že na ukazováčku pravé ruky mám zhruba 2,5 dne starou řeznou ranku, která byla sice již zahojená, ale ještě ne úplně na 100% (místo na dotek mírně citlivé). Jsou, prosím, na místě obavy z nákazy listeriozou? Mám v případě nějakých potíží (a jakých?) žádat o testy (po jaké době?)?

2) Může se zdravý člověk nakazit listeriozou od jiného člověka, který tuto nemoc má např. tělesným kontaktem, líbáním atd.?

Děkuji za odpověď.

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den,
1.pokud byla ranka zčásti zhojena, neznepokojovala bych se, také není jisté, zda bakterie v jídle opravdu byla. Častěji se dostává infekce do těla jídlem než kůží. Pokud byste opravdu onemocněla - je proto dobré pozorovat v nejbližším období příznaky jako horečka, bolesti svalů a někdy i gastrointestinální problémy ( nechutenství a průjem). Pokud se infekce rozšíří do nervového systému, tak symptomy jako je bolest hlavy, zmatenost, křeče atd. se stanou silnějšími.
Těhotné ženy infikované v průběhu těhotenství budou mít většinou jenom mírné příznaky, ale opatrnosti není nikdy nazbyt..
V současné době se v žádném státě na světě těhotné ženy rutinně na listeriósu nevyšetřují. Avšak v případě, že má ošetřující lékař podezření na toto onemocnění, může odebrat krev na vyšetření listerií. Pokud byste tedy měla tedy nějaké potíže, navštivte co nejdříve lékaře, uvedte tuto skutečnost s umýváním hrnce a jídlem a podezřením na listerii a lékař provede všechny potřebné testy na listerie. Negativem je, že kultivace většinou trvá déle.
2. takový přenos listeriosy je sice také možný, je ale velmi velmi ojedinělý.
Hezký den.

Související dotazy

Klíšťová encefalitida - riziko nákazy
Dobrý den. Včera jsme byla v lese v Hradci Králové...
Riziko nákazy
Dobrý den pane doktore, omlouvám se, pokud tento...
Rizika nákazy přo orál. sexu
Dobrý den, jaké je riziko nákazy nějakou z pohl. nemocí...
Riziko nákazy
Dobrý den, chci se zeptat jak vysoké je riziko nákazy...
Riziko nákazy při chráněném sexu
Vážený pane doktore, rád bych se zeptal na riziko nákazy...
Jaké je riziko nákazy?
Dobrý den. Mám takový dotaz. Když se budeme s jiným...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Riziko nakazy pohlavni chorobou

Dobry den, Chtela jsem se zeptat, zda je mozny prenos nektere pohlavni choroby,...

Riziko nákazy prasečí chřipkou

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na možnost nákazy prasečí chřipkou matky a...

Riziko nákazy při chráněném sexu

Vážený pane doktore, rád bych se zeptal na riziko nákazy při chráněném sexu....

Riziko nákazy při sexu

Dobrý den, rád bych se s Vámi poradil ohledně otázky v sexuální oblasti. Včera...

Riziko nákazy spalničkami

Dobry den U pritele v praci se objevily spalnicky na hygiene je to vede od...

Riziko nákazy syfilis,hiv

Dobrý den, před pár dny jsem měla chráněný pohlavní styk, ovšem došlo i k orálnímu...

Riziko nákazy vzteklinou

Dobrý den, prosím o info zda je možnost nákazy vzteklinou? Kočky dotáhly domu...

Riziko nákazy z infikované vředu při běžném kontaktu

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat kamarádka má bércové vředy na nohách nyní zjištěn...

Riziko nákazy z rozmáčknutého klíštěte

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli se jde nakazit z krve z rozmáčknutého...

Riziko nákazy žloutenkou

Dobrý den, můj dotaz je nejspíše stupidní a já jsem paranoidní, ale přesto mi...

Riziko nakažení

Dobrý den, zhruba před týdnem jsem měl nechráněný orální sex. Partnerka to nedělala...

Riziko nakažení miminka od přítele, který má náběh na zápal plic

Dobrý den, přítel má náběh na zápal plic, máme skoro petimesicni holčičku. Stále...

Riziko nakažení od nosiče MRSA v nose a krku


Riziko nakažení vzteklinou

Dobrý den, v únoru jsem vyhrál na plese srnu. Posléze jsem zjistil, že srna...

Riziko nechraneneho sexu

Dobry den. Mela jsem poprve sex a priteli se bohuzel povedlo ejakulovat primo...

Riziko NTD

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,triple test mi vyšel pozitivně,mam riziko NTD...

Riziko onemocnění coronavirem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na dvě věci - bude mi 50 let a mám vysoký krevní...

Riziko onemocnění coronavirem

Dobrý den. Je mi 33 let a ráda bych se zeptala, možná na takový hloupý dotaz....

Riziko onemocnění coronavirem

Dobry den pani doktorko, jak velke riziko je koronavirus pro 5lete dite se syndromem...

Riziko onemocnění coronavirem po prodělané chřipce

Dobry den, paní doktorko, mám následující dotaz - zrovna ležím doma s chřipkou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zlomenina nebo naraženina nártu

Dobrý den, prosím o Vaši radu: před 4 týdny mi při stěhování spadla hrana velmi...

Bolesti hýždí, kyčle, kostrče i konečníku

Dobrý den, asi 6 týdnů mě bolí pravá strana hýždí. Velice silná bolest vychází...

Pupínek na ústí močové trubice

Dobry den, Udelal se mi pupinek na usti mocove trubice. Citim po ejakulaci...

Konizace děložního čípku

30.4.11/Dobrý den, před 10 dny jsem byla na konizaci děložního čípku z důvodu...

Záněty v moči


Břicho

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je normální, že se mi při dietě zvětšuje...

Nateklá předkožka a suchá pokožka penisu

Dobrý den, mám problém s výrazně nateklou předkožkou na penisu. Včera jsem masturboval...

Nevolnost ze sladkého

Dobrý den, Mám takový hodně zvláštní problém, který ani nevím jak pořádně popsat.....

Občasná bolest varlete

Dobrý den, Přibližně tak jednou za měsíc mě bolí pravé varle, trochu se při...

Zánět kolene

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jak dlouho se léčí zánět v koleni?

Dlouhotrvající chrapot, NBI vyšetření

Dobrý den pane doktore, moc prosím o Váš názor, byl sem vyšetřen NBI metodou...

Bolest prsou v dobe ovulace

Dobry den, jiz 9.mesic se s manzelem snazime o druhe dite (prvni dite ma 2 roky)...

Bolesti po pásovém oparu

Postherpetická neuralgie Dobrý den v únoru 2017 jsem měla první výsev pásového...

Bolesti a svědění po pásovém oparu

Dobrý den, před víc jak měsícem mi doktorka potvrdila, že jsem prodělala pásový...

Očkování v těhotenství?

Dobrý den, je mi 30 let a v 31 porodím druhé dítko,,respekt v březnu, jsem ve...

Mám vysoký tlak,naměřené hodnoty často kolem 140-150/85-100.

Dobrý den,chtěl bych se zeptat co mám konkretně za zdrav.problém? Jsem muž a...

Výtok z konečníku

Dobrý den, poslední týden se mi objevuje občas výtok z konecniku. Necítím nic,...

Svědění v okolí ústí močové trubice

Dobrý den, asi před 10 dny jsem měl chráněný sex a nechráněný orální sex. Asi...

Svědivá vyrážka na obou prsech

Dobrý den, Před měsícem se mi objevila tato svědivá vyrážka na obou prsech...

Pálení jazyka, zduření jazykových papil, nepříjemný pocit v krku

Dobrý den, již dlouhodobě trpím na opakované potíže v krku. Vzhledem k mnoha...

Reklama