Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Riziko nákazy listeriozy v těhotenství

Bára . 13.1.2015 redakce uLékaře

Dobrý den paní doktorko, mám dotaz ohledně možného rizika nákazy listeriózou v těhotenství. Vím, že mnohdy se jedná o zbytečnou hysterii, ale nedá mi to a potřebuji poradit. Na Silvestra jsem snědla nějaké jednohubky s uzeným lososem a kaviárem, což nepovažuji za velký problém. Nicméně o mnoho hodin později jsem snědla dva chlebíčky s pomazánkou (zřejmě s majonézou) a se šunkou, a s vejci (prostě klasika). Tyto chlebíčky bohužel ležely na stole už asi 8 hodin. V té době jsme ještě netušila, že jsme těhotná, zjistila jsem to až o týden později. Je nějaké zvýšené riziko onemocnění infekcemi, zejména listeriózou, pokud jsem požila právě ony chlebíčky, které ležely při pokojové teplotě tolik hodin? Bojím se možnosti bezpříznakového onemocnění, nyní jsem cca v 5+2 tt a mám velké výčitky svědomí a úzkost, že nějak ublížím plodu, je to velmi trýznivé. Děkuji Vám velmi a přeji hezký den.

Odpovídá:

MUDr. Hana Černá


Dobrý den, Báro. Spíš bych se obávala salmonelózy, ale pokud jste neměla průjem, pak byly chlebíčky i vše, co jste pojedla, pravděpodobně v pořádku. Nákazy listeriózou bych se také neobávala. K rizikovému chování z Vaší strany došlo ještě v době velmi raného těhotenství, kdy největší riziko pro plod nákazou listeriemi nehrozí. Hezký den.

Související dotazy

Bolest hlavy jako priznak listeriozy
Dobry den, muze byt pouze slaba bolest hlavy, jinak...
Listerioza v těhotenství
Dobrý den, jsem ve 20.týdnu těhotenství. Předem se...
Riziko nákazy?
Dobrý den, jsem v 24tt a měla bych 2 dotazy na riziko...
Klíšťová encefalitida - riziko nákazy
Dobrý den. Včera jsme byla v lese v Hradci Králové...
Listerioza v těhotenství
Listerioza v těhotenství Dobrý den, jsem ve 14 tt...
Riziko nákazy
Dobrý den pane doktore, omlouvám se, pokud tento...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Riziko nákazy

Dobrý den, stala se mi velice nemilá (a nechutná) věc. Zkoušela jsem si v obchodě...

Riziko nakazy

dobry den, mam asi hloupy dotaz,ale potrebuji znat vas nazor. prespavali u nas...

Riziko nákazy

Dobrý den, před pár dny jsem udělal jednu věc, na kterou nejsem vůbec pyšný,...

Riziko nákazy

Dobrý den, chci se zeptat jak vysoké je riziko nákazy virem HIV (popř. jinými...

Riziko nákazy

Dobrý den pane doktore, omlouvám se, pokud tento dotaz směřuji špatně, ale...

Riziko nákazy

Dobrý den, jsem asi pravděpodobně bisexuál a mám jednoho kamaráda, který mě...

Riziko nákazy hepatitidou c v nemocnici

Hezký večer, chtěla bych se zeptat, jak velké je riziko nákazy hepatitidou...

Riziko nákazy HIV?

Vážená paní doktorko, trpím fobiemi z nemocí, momentálně z infekce HIV. Mé...

Riziko nákazy hpv v práci

Dobrý den, dříve jsem nad tím příliš neuvažovala, ale dnes, když otevřu Vaši...

Riziko nákazy listeriózou

Dobrý den, jsem v 11 týdnu těhotenství. Před třemi dny jsem si v bistru dala...

Riziko nákazy na veřejném WC ?

Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem prosím poradit s věcí, která je možná...

Riziko nákazy na veřejném WC?

Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem prosím poradit s věcí, která je možná...

Riziko nakazy nekterou z pohlavnich chorob

Dobry den, pred 12 dny doslo k rizikovemu chovani (uletu) s kamaradem. Pokouseli...

Riziko nakazy nekterou z pohlavnich chorob

Dobry den, pred 12 dny doslo k rizikovemu chovani (uletu) s kamaradem. Pokouseli...

Riziko nákazy planými neštovicemi

dobry den chtela sem se zeptat jemi 19 let a vyla sem ve styku s ditetem asi...

Riziko nákazy planými neštovicemi

Dobrý den, můj syn 4,5 roku onemocněl neštovicemi, osypal se v sobotu. Jelikož...

Riziko nákazy planými neštovicemi, očkování v inkubační době

Dobry den, chtela bych se zeptat na pravdepodobnost nakazy meho syna planymi...

Riziko nakazy pohlavni chorobou

Dobry den, Chtela jsem se zeptat, zda je mozny prenos nektere pohlavni choroby,...

Riziko nákazy prasečí chřipkou

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na možnost nákazy prasečí chřipkou matky a...

Riziko nákazy při chráněném sexu

Vážený pane doktore, rád bych se zeptal na riziko nákazy při chráněném sexu....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Léky na hubnutí


Extrakce zubu moudrosti - otok


Endokanabinoidní systém: ovlivňuje i vnímání bolesti


Bolest pod žebrem


Bolest mezi lopatkami, při nádechu


Malé puchýřky, pupínky na prstech ruky


Hormonální léčba rakoviny prsu – ne pokaždé je možná


Salmonelóza


Káva v dětském věku


Boulička u spodní čelisti u dítěte


Chronické bolesti zad, spinální stenóza, radikulopatie.


Antikoncepcia Minerva a Biseptol 480


Jaterní testy


Plicní embolie


MUDr. Martin Ralbovský

Ordinace praktického lékaře pro dospělé

29. 2. je výjimečný den – Den vzácných onemocnění


M751 Syndrom manžety rotátoru


Bolesti zad a břicha(Ledviny?)


Vliv antibiotik Fromilid Uno na HA Clormetin


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×