Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Roztroušená skleróza

Denisa 26.4.2018

Dobrý den, od Q3/2015 mám diagnostikovanou Roztroušenou sklerózu. Závěr z MR 10/15: Nejméně 5 ložisek demyelinizačního charakteru supratentoriálně v obou hemisférách bez poskontrastního sycení, projevy retrobulbární neuritidy vpravo. Ložisko v krční míše v úrovni C4-5 vlevo. MR 09/17: Přetrvává stacionární počet a velikost demyelinizačních ložisek jako z MR 2015, v zadní jámě není postižení. Na krční míše lze chabě detegovat ložisko ve výši C4/5 jinak je mícha bez path. signálu. Páterní kanál volný. Zajímal by mě názor nestranného odborníka, jak je to se mnou vlastně špatné? Kortikoidy byl ihned zaléčen silný zánětu optického nervu, vidění navráceno na 100% (využívala jsem ještě dovezený přípravek z ciziny u nás neprodejný na zlepšení zraku). Následně naordinován Copaxone (užívám tedy pravidelně 3krát týdně od 12/2015). Pravidelně každý týden užívám předepsaný vigantol. Dále využívám každý den tablety omega 3 se zvýšeným obsahem vitamínu D, denní vitamíny a vitamín E každý den. Přečetla jsem několik výtisků o RS, dodržuji zásady stravování různě načtené ze studií a z knihy Cooking Multiple Sclerosis (Adalsberg), nekouřila jsem ani předtím a alkohol jsem pít přestala, pravidelně se hýbu (silový trénink, kardio, běh a velmi často venkovní volnočasové aktivity). Po zjištění diagnózy se mi nezhroutil svět, dokončila jsem inženýrské studium na vysoké ekonomické škole a nyní pracuji na velmi dobré a poměrně i náročné pozici projekt manažera v energetické společnosti (snažím se vyhybat stresu). Nepociťuji na sobě vůbec žádné příznaky, o nemoci nevím, až tedy na léčbu. Ta mi dělá velký problém. Copaxon jsem ihned po nasazení snážela velmi špatně, v nemocnici mi nevěřili, ale v noci jsme měla zimnice, klepala jsem se, měla jsem horečky, zvracela jsem, trvalo to několik měsíců a bylo to dost nepříjemné a hlavně vyčerpávající. Copaxone mi velmi výrazně ničí pokožkovou tkáň, již jsem obsolvovala několik laserových ošetření na plastické klinice, ale jak asi tušíte, účinek téměř žádný. V nemocnici mi nechtěji nasadit léčbu prášky. Jak je to prosím s účinností injekční podávání vs tablety? Mám připisovat Copaxonu to, že se moje situace nezhoršuje a smířit se s tím, že již nyní ve svých 26 letech nemohu nosit krátké sukně a krátká trička (silné poškození stehen a rukou po aplikaci)? Je možné tělo "očistit" od tablet, pokud bych někdy chtěla dítě? Velice děkuji za Vaše odpovědi. S pozdravem, Denisa

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, nejsem bohužel specialista, proto Vám nemohu ve Vaší těžké situaci poskytnout adekvátní radu. Onemocnění roztroušenou sklerózou - jeho léčbu a posouzení - je v rukou neurologa. Z tohoto důvodu Váš dotaz příslušnému specialistovi předám, aby Váš stav zhodnotil a doporučil Vám vhodné řešení Vašich potíží. Odpověď specialisty očekávejte v nejbližším možném termínu. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Eliška Klímová

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologie-EMG

Dobrý den Deniso,tak je Vám 35 nebo 26 let???To není podstatné!!!!Prodělala jste retrobulbární neuritis,prokázány ložiska v oblasti mozku a míchy.To podporuje dg RS.Při vyš, jste na MR mělal sice demyelinizační ložiska,ale bez sycení!!!To znamená,že tato ložika byla staršího data.Výborná zpráva,že nedošlo ke změně po 2 letech.Zda vlivem léčby či ne je opravdu otázka,na kterou Vám nikdo neodpoví,bohužel,Múžeme vycházet pouze ze statistik,že při medikaci máte minimálně o 1/3 až polovinu lepší prognózu,Jinak vedlejší účinky léčby jsou velmi nepříjemné a je důvod k vertování preparátu.Bohužel,určitě víte,že léčba Vaší choroby je velmi drahá, naštěstí nyní již dostupná.Ale doporučuji spolupracovat s centrem a snažit se domluvit změnu.Moje zkušenost je,že pokud pacient léčbu odmítá,je zařazen jako "nespolupracující" a to může být důvod k ukončení léčení To bych opravdu neoporučovala.Určitě patříte mezi pacienty s malou aktivitou choroby.To je výborné.Moc přeji,aby to vydrželo.Kl

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Roztroušená skleroza a magnetická rezonance
Dobrý den, dá se poznat roztroušená skleróza z magnetické...
Roztroušená skleroza
dobry den, chci se zeptat na priznaky roztrousene sklerozy....
Roztroušená skleroza
dobry den, chci se zeptat na priznaky roztrousene sklerozy....
Roztroušená skleroza
Dobry den, mam od roku 2010 RS ale z finančnich duvodu...
Roztroušená skleroza
Dobrý den, je možné u pacientky s RS podstoupit transpantaci...
Roztroušená skleroza
dobré odpoledne, prosím stěhuji se a mám v místě současného...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Roztroušená skleroza

Dobrý den,je mi 33.let a nedávno jsem byla na vyšetření MR kde mi zjistily nález...

Roztroušená skleróza

prosím chtěla bych poradit,léčím se už 4 roky s roztroušenou sklerozou.Měla...

Roztroušená skleroza

dobrý den, je roztroušená skleroza dědičná? nebo existuje nějaké procento možnosti...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, od listopadu se mi ze dne na den začali třást ruce. Začali mi jakoby...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, paní doktorko, občas (cca. 1krát za 2 měsíce) vždy po několik...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu ohledně přeléčení senzitivní ataky...

Roztroušená skléroza

Dobrý den,mám na Vás takový dotaz.Moje diagnoza zněla roztroušená skleroza už...

Roztroušená skleroza

Hezký večer paní doktorko poradíte mi?dcera má 3 roky RS. Pracuje manuelně,...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, před 14 dny mi dělali MR hypofýzy kvůli zvýšené hladiny prolaktinu....

Roztroušená skleroza

Dobrý den.V září 2008 jsem podstoupila magnetic.rezonanci-ložisko 6mm-nespecifická...

Roztroušená skleroza

Dobrý den, můj dotaz je následovný. Mám spoustu diagnóz. Vše začalo před cca...

Roztroušena skleroza

Dobrý den, absolvovala jsem několik vyšetření, VEP, MR, CT. na VEP jsem měla...

Roztroušená skleróza

dobrý den, ráda bych se zeptala, jakým způsobem lékař zjistí roztroušenou sklerózu...

Roztroušená skleroza

Dobrý den, chci se zeptat jestli můžu používat infrasaunu při mé RS nemoci.Moc...

Roztroušená skleroza

Dobrý den,děkuji moc za odpověd.Jak jste napsala mám absolvovanou i MR mozku...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, mám manžela s RS, diag. 2003, primárně progresivní forma,nyní je...

Roztroušená skleroza

Dobry den, mam od roku 2010 RS ale z finančnich duvodu jsem si lecbu nemohla...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, trpím roztroušenou sklerózou. Chci se zeptat jestli můžu s touto...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, mám dotaz kvůli zaměstnání, tuto nemoc mác diagnostikovanou od listopadu...

Roztroušená skleróza

dobrý den, chci se zeptat, zda u nemocných roztroušenou sklerózou jsou průkazně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nitroděložní tělísko a venušiny kuličky

Dobrý den, mám možná rok zavedené nitroděložní tělísko (Gynefix) a zajímalo...

Klíště a horečky

Dobrý den, dcera 2,5let měla před týdnem klíště a od dnešní noci je v horečkách...

Neuroborelioza

Dobrý den. Je mi 48 let, podnikatelka. Aktivní, pracovně vytížená, občasný pacient...

Pregnyl

Dobry den, od puberty trpim na fybroadenomy v prsu. Z duvodu komplikaci pri...

Opar po operaci

Dobrý den, měsíc beru wobenzym 3 tablety 3x denně, nyní mi lékař předepsal Duomox...

Žlutý výtok v pubertě

Dobrý den brzy mi bude 13 a asi před 2 měsíci se mi v kalhotkách začal objevovat...

Krev ve stolici


Agresivita ve spánku

Dobrý den, můj přítel se kterým žiji přes 4 roky má problémy se spánkem, konkrétně...

Zlomenina obratle

dobrý den, měl sem autonehodu a zlomil sem si při tom první dva krční obratle,...

Bolest kolene po TEP


Singulair - junior

Dobrý den chtěla jsem se zeptat, můj syn je silný alergik na roztoče a ke všem...

Zvýšené FSH a LH

Dobrý den, moje maminka je 9 let (operace ve věku 53 let) po operaci kvůli...

Loupání a přeskakování v koleni

Loupani a preskakovani v koleni Dobry den, Je mi 46 let, pravidelne cvicim...

Syndrom chronické únavy

Dobrý den, v krvi mi našli že mám syndrom chron.únavy.Chtěla bych vědet jestli...

Bolesti v oblasti krční a bederní páteře

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor týkající se mých obtíží: výsledek...

Mravenčení špiček prstů

Již druhý týden mě mravenčí špičky prstů u malíčku a prsteníčku levé ruky. Mam...

Vysazení Letroxu


Paroxysmus, zachvaty

Dobrý den, je mi 21 let a již od dospívajícího věku (cca 16 let) trpím na...

Opar na očním víčku

Dobrý den, před několika dny jsem se probudila s nateklým pravým víčkem. Otok...

HPV infekce

Dobry den, V unoru jsem po rocni prohlidce mela spatnou cytologii, v dubnu...

Zavřít reklamu