Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Roztroušená skleroza

Mozek a nervy Jana 20.10.2014

Dobrý den,
můj dotaz je následovný. Mám spoustu diagnóz. Vše začalo před cca 10ti lety. Kdy jsem trpěla bolestmi hlavy a tlakem u kořene nosu mezi očima, uprostřed čela. Občas i licní kost. Paní doktorka mě poslala na ORL tam se nic nenašlo. Pak mě poslali na zubní na rentgen tam také nic nebylo. Odtud pak na neurologii, kde mě paní doktorka poklepala různě vyšetřila nic nenašla, poslala mě na štítnou žlázu tam také nic nebylo, ale při krevních testech mi byl zjištěn vysoký cukr. Diagnoza byla diabetes 2. typu. což bylo asi před 8,5 roky. Bolesti hlavy už nebyli tak časté, ale tlak se objevoval na zmíněném místě stále. Občas bolest zad. Následně jsem otěhotněla a objevily se problémy se stolicí. Krev ve stolici což během těhotenství bylo přisuzováno hemeroidům. Když ale ani po porodu příznaky nevymizely šla jsem na kolonoskopii a diagnoza byla ulcerosní kolitida to je 7 let nazpět. Léčila jsem se asacolem, po čase Imuranem, kortikoidy. Zmiňovaný tlak se objevoval na hlavě po celou dobu většinou i při únavě. Vypětí. Mžitky před očima. Každé dva roky chodím na kontrolu pediatrie kde kontrolují citlivost, nohou průtoky vnímání teplé a studené, tlak v končetinách, chodím na oční kde mi rozkapávají oči dělají oční pozdadí + pravidelné odběry včetně bio laborky. Asipřed rokem si doktor začal koketovat s myšlenkou biologické léčby na kolitidu. Z toho důvodu jsem podstoupila řadu odběrů, rentgen pli a MR mozku. kde byl nález nespecifická ložiska glyosy. Nastoupila jsem na bilogickou léčbu a zároveň jsem měla podstoupit kontrolní vyšetření na neurologii. Tam mě paní doktorka opět všetřila skákala jsem na jedné noze, dělala různé cviky a podobně nic nenašla. Magnetická rezonance se jí nezdála vůbec typická pro roztroušenou sklerózu prý skleroozu na 99% nemám, tento nález tam můžu mít už od dětství, ale kvůli biologické léčbě navrhla lumbální punkci. Vzali mi asi 10 zkumavek krve udělaly punkce a nález byl 11 oligopásů v likvoru, 0 pásů v séru. Závěr RIS - nespecifická ložiska gliosy supratentoriálně + pozitivní izoelektrická fokuzace v likvoru. Kontrola u nás za půl roku MRI. ještě jsem paní doktorce říkala, že asi před 8 lety mě brněl malíček levé ruky po loket ale po čase to zmizelo to prý není príznak RS a také o tlaku kterým často trpím u očí ale to prý také není příznak RS. Dostala jsem cypralex jelikož jsem z toho byla celá špatná. Můj dotaz zní je vysoká pravděpodobnost, že se jedná o RS? nemůže to být jiná neuroinfekce? třeba neurobolerioza, která může prý vyjít i negativní ikdyž tam je? Jinak prodělala jsem v dětství mononukleózu, toxoplazmózu, měla jsem vysoké ASLO a musela jezdit na injekce do nemocnice každé ráno to bylo kolem 18 roku života. Je možné najít doktora který by se na to vše podíval globálně. Celkově? Né jen specialistu na jeden obor? V současné době mě občas brní ukazováček levé ruky, ale může se jedna o psychický problém. Také jsem brala Imuran na potlačení imunity v době kdy mi dělaly punkci mohl imuran ovlivnit výsledek? Dotazy jsou vyčerpávající, že? Moc děkuji za odpověďi...
Zde ještě výsledky posledních odběrů a punkce obsané ze zprávy:
WBC:6.9x10*9l, RBC:4.03x10*12l, HGB 12,5g/dl HCT: 0,74-- MCV: 92,8fi MCH:31.0pg MCHC:33,4g/dl, RDW:14.1% PLT:414x10*9l, MPV: 10.9fi PCT: 0,450% PDW-SD:12,3 fl Lymfo: 0,166-- Mono: 0,068-- Neutro: 0,745-- Eo: 0,013-- Bazo: 0,007 - IG: 0,001-- LY: 1.145x10*9l MO: 0,469x10*9l GR: 5,279x10*9l IG: 0,007x10*9g/l
KOAG APTT: 30.00s APTTN: 29.50 s RATIO: 1.02 - PT - quick 12.40s PTN-Quick 11.10s INR: 1.11-- PT-RATIO: 1.12--D Dim: 63ng/ml
Bio - HCYS 7,47 umol/l ostatní není dosud k dispozici
Lik Pandy: +-++ CB: 695mg/l Vuhled moku: čirý Leuko/3ul: 1/3ul Ery/3ul: 20/3ul IgG L: 125mg/l IgG S: 12.00g/l Alb L: 415mg/l Alb S: 45,2 g/l QlgG:10,4 Qalb: 9,2IgG%: 30,8% IgGmg/l: 38.40mg/l IgM L: 2.33 mg/l Igm S: 1,24g/l IgM%: - 31,6% IgMmg/l: -0,74mg/l QlgM: 1.9IgAL: 6.24mg/l IgA S: 1.82 g/l IgA%: -44,1% IgAmg/l: -2,73mgl QlgA:3,4 IEF L: 11 IEF S:0
Ještě mě trápí poslední stuhlý krk

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Rehabilitační lékařství‎ Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

Dobrý večer, již jsem vám odpovídala na předchozí dotaz stran obavy z roztroušené sklerosy. Souhlasím s vaší neuroložkou, že nemáte žádný z příznaků RS. Ani tlaky okolo nosu, ani brnění malíčku nepatří do obrazu RS, stejně tak nepatří ani do obrazu boreliosy,která se projevuje trvalými pestrými obtížemi a nikoli občasnými. Co se týče jiných neuroinfekcí, nejsou ve vašem případě pravděpodobné. Neuroinfekce je celková infekce a projevuje se celkovými příznaky, ne lokálními jako je brnění malíčku nebo tlak v hlavě, dále k nim patří horečky atd. a zejména jiný nález v likvoru. Při neuroinfekci je likvor zakalený a je v něm spousta bílých krvinek v rámci obranné reakce (tj. stovky až tisíce na jednotku plochy), to u vás není, máte v likvoru jen 3bílé krvinky a mok je čirý.Podle nálezu v likvoru není asi imunitní systém v nervové soustavě ideální, avšak důležité je, že nález na MRI nesvědčí pro RS a nemáte klinické potíže. Někdy se stane, že nalezneme laboratorní nebo rentgenové známky onemocnění, které se však navenek naštěstí neprojevilo. To je možná váš případ.V likvoru jsou známky aktivity demyelinizačního onemocnění jako je RS, avšak klinické (tělesné) známky onemocnění nejsou přítomny, což je důležité. Samozřejmě je vhodné pravidelné sledování nálezu na mRI a vašich potíží. Pozitivita likvoru neznamená,že RS musí propuknout, procentuálně se tato pravděpodobnost vyjádřit nedá. Na propuknutí RS se totiž podílí více faktorů- genetika, kvalita našeho imunitního systému, faktory zevního prostředí, očkování apod. Ve vašem případě bych byla opatrná při očkování. Pokud to lze, vynechala bych zejména očkování proti virovým onemocněním jako např. klíšťová encefalitida nebo chřipka. Zejména tato očkování mohou přispět k propuknutí RS. Vzhledem k vašim nemocem je asi obtížné vám poradit, aby jste se dalším onemocnění nezaobírala a příliš se po této stránce nepozorovala, ale zkuste to. V tuto chvíli RS nemáte a to je důležité a propuknout nikdy nemusí. přeji pěkný večer.

Související dotazy

Roztroušená skleroza a magnetická rezonance
Dobrý den, dá se poznat roztroušená skleróza z magnetické...
Roztroušená skleroza
dobry den, chci se zeptat na priznaky roztrousene sklerozy....
Roztroušená skleroza
dobry den, chci se zeptat na priznaky roztrousene sklerozy....
Roztroušená skleróza
Dobrý den, dá se pomocí magnetické rezonance diagnostikovat...
Roztroušená skleroza
Dobry den, mam od roku 2010 RS ale z finančnich duvodu...
Roztroušená skleróza
dobrý den, ráda bych se zeptala, jakým způsobem lékař...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Roztroušená skleroza

Dobrý den. Mám čerstvě diagnostikovanou RS, s první atakou v květnu (nejprve...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, paní doktorko, občas (cca. 1krát za 2 měsíce) vždy po několik...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu ohledně přeléčení senzitivní ataky...

Roztroušená skléroza

Dobrý den,mám na Vás takový dotaz.Moje diagnoza zněla roztroušená skleroza už...

Roztroušená skleroza

Hezký večer paní doktorko poradíte mi?dcera má 3 roky RS. Pracuje manuelně,...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, před 14 dny mi dělali MR hypofýzy kvůli zvýšené hladiny prolaktinu....

Roztroušená skleroza

Dobrý den.V září 2008 jsem podstoupila magnetic.rezonanci-ložisko 6mm-nespecifická...

Roztroušená skleroza

Dobrý den, před dvěmi měsíci jsem ráno vstala a viděla jsem špatně na pravé...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, od Q3/2015 mám diagnostikovanou Roztroušenou sklerózu. Závěr z MR...

Roztroušená skleroza

Dobry docházím na kapačky solu-medrolu do RS centra.Ale nijak my nepomáhá spíš...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, mám 30 let roztroušenou sklerozu. Dalo by se říci, že v rámci možností...

Roztroušena skleroza

Dobrý den, absolvovala jsem několik vyšetření, VEP, MR, CT. na VEP jsem měla...

Roztroušená skleróza

dobrý den, ráda bych se zeptala, jakým způsobem lékař zjistí roztroušenou sklerózu...

Roztroušená skleroza

Dobrý den, chci se zeptat jestli můžu používat infrasaunu při mé RS nemoci.Moc...

Roztroušená skleroza

Dobrý den,děkuji moc za odpověd.Jak jste napsala mám absolvovanou i MR mozku...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, mám manžela s RS, diag. 2003, primárně progresivní forma,nyní je...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila ohledně mého zdravotního stavu. Prodělala...

Roztroušená skleroza

Dobry den, mam od roku 2010 RS ale z finančnich duvodu jsem si lecbu nemohla...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, trpím roztroušenou sklerózou. Chci se zeptat jestli můžu s touto...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, mám dotaz kvůli zaměstnání, tuto nemoc mác diagnostikovanou od listopadu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Úzkost

Dobrý den, včera jsem si všiml na ruce modřiny (viz první foto - světlejší...

Leky

Dobry Den. Rad bych se zeptal když přestanu brat leky typu Prozac a neberu...

Imunita

Dobrý den, tímto bych se chtěl optat na následující případ. Prodělal jsem...

Úzkost

Dobrý den, Je mi 17let ... rok jsem brala sertralin na agorafobii (nejdřiv 100mg,...

Penis

Budu mít normální sex, když dám předkožku do pulky žaludu a někdy trochu dál...

Imunita

prosim pani doktorko nevite co by mohla dceři ktera ma 2 roky zabrat na imunitku...

Penis

Dobrý den, mám takovou otázku, mám 17 let a můj penis v klidném stavu má 10...

Rýma


Léky

Dobrý den. Už asi půl roku mám bíložlutý výtok někdy silnější někdy slabší....

Léky

Dobry den,mam dlouhodobe-asi30let Uzivala jsem 10Zolpidenu denne,lekarka mne...

Imunita

Dobrý den asi před měsícem mi byl zjištěn zlatý stafylikok po 14 dnech léčení...

Kašel

Dobrý den pane doktore, Již týden se léčím s velice silným kašlem, kdy vše...

Leky

dobry den chtela jsme se zepatat egzistuje nějaky lek na sklidneni chute na...

Vysoké HCG a následná AMC

Dobrý den, před pár dny jsem sem dávala dotaz ohledně špatného triple testu...

Antikoncepce po tromboze

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s antikoncepcí po té co jsem prodělala...

Léky

Dobry den chtel bych se zeptat lekar mi navysil lek brintellix z 5mg na 10mg...

Penis

Dobrý den v únoru my bylo 14 let můj penis ma bez erkce 4-6 a v erkci zhruba...

Specifikum

Dobrý den, chtěla bych se zeptat a předem omluvit za mojí slohovku, jestli...

Uzdička

Dobrý den, je mi 46 let a již několik let mám dojem že mám čím dál tužší uzdičku...

Růst

Dobrý den , je mi 15 let , a chtěl bych se zeptat , jestli se dá zrušit růst...

Reklama