Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Roztroušená skleróza

Mozek a nervy Lucie 7.3.2021

Dobrý den chtěla bych se zeptat v pondeli me byla diagnostikovana RS zítra jdu na zaleceni solumedrolem po 2 měsících od problemu a ve středu jedu na zauceni píchání rebiff44 každopádně se chci zeptat zaclo to horším viděním levého oka poté bolest v hlave za týden křeče v noze leve a tužší noha teď ale me začínají bolesti v oblasti zad šíje a mezi lopatkybolest je takova paliva tuhnutí algifen nezabira a tuhne me práva ruka a mam uz 2 mesice tiky nebo jakoby cukani svalu nohy ruky prsty na noze na ruce uz jsem stych bolesti unavena a nevím si rady v noci mam stavy ze nemůžu spát jaknto semnou cuka když jsem o tom.rekla v rs centru bylo.me řečeno na to cukani ze to neni RS beru si lexaurin nebo jsem se i psychicky zhroutila chci se ale zeptat může to tuhnutí a paleni v oblasti zas souviset s RS ?muze se v tak krátkém čase(2mesice) vystřídat problémy (tuhnuti) na obou stranách koncetin? posílám vám také zprávu kde je nález na mr a lumbalni puknce znamená počet lozisek na mozku počet atak které sem prodělala? (Do posud sem žádné problémy.nemela)je ten nález ještě v začátku? Moc děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Študentová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: VISCERUM

Dobrý den, děkuji za váš dotaz. Roztroušená skleroza je nemoc, která poškozuje nervovou tkáň v mozku a míše. Protože je obojí "řídící jednotkou" celého těla, může se jejich poškození projevit množstvím různých příznaků. Někdy je velice obtížné stanovit, který příznak patří k roztroušené skeróze a který je způsobený něčím jiným, například stresem nebo potížemi s páteří. V době stanovení diagnózy je obvyklý stres i deprese, které také způspbují množství potíží a příznaků. Nyní není důležité co a za co může. Je třeba stabilizovat nemoc pomocí kortikoidů (solumedrol) a dále nemoc držet pod dlouhodobou kontrolou (např. Rebiffem) tak, aby vám nepůsobila větší potíže. Je důležité uržet se v dobré psychické kondici, protože psychika výrazně ovliňuje další vývoj nemoci. Nestyďte se vyhledat pomoc odborníka, psychiatra nebo psychologa. Stran magnetické rezonance - počet ložisek neodpovídá množství atak, některé mohou vznikat bez příznaků. Často bývá nemoc zjištěna, když je ložisek více. Zároveň více ložisek v začátku nemusí znamenat nepříznivý průběh nemoci. Ten záleží i na vás, jak budete dodržovat doporučení lékařů, užívat pravidelně léky, cvičit atd. Vaš dotaz předávám ještě lékaři specialistovi, věřím, že i jeho názor vám pomůže.

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Bartoňová

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologická klinika 1.LF UK a VFN

Dobrý den Lucie,

Je pochopitelné, že zjištění diagnozy je pro Vás velká zátěž. Roztroušená sklerosa je sice chronickou nemocí, ale nezkracuje délku života a pokud bude nastavená vhodná léčba (v dnešní době je spoustu léků a nasazují se na míru pacienta) často se dostane pod kontrolu a nemusí způsobovat velké obtíže a zhoršovat kvalitu života. Nejdůležitější je přístup pacienta - dodržování léčby, úprava životního stylu - pravidelný pohyb, spánek. vyvarovat se stresu, naučit se relaxovat a nepřecházet nachlazení, vždy pořádně vyležet. Úzkosti k přijmutí diagnozy jistě patří, pacienti s RS jsou na ně a deprese náchylnější, jen bych Lexaurin volila jako SOS lék a jsou vhodná přidat ev. antidepresiva, domluvte se s Vaším praktickým lékařem či neurologem, dále se nebojte vyhledat pomoc psychologa či psychiatra, kdyby stavy nadále pokračovaly. Ataka je projev RS, trvající déle než 24 h, ale může spontánně vymizet, příznaky mohou být všelijaké - poruchy hybnosti, citlivosti, zraku, rovnováhy, chůze. Bolest zad nemusí vůbec s RS souviset, nebo je to spojené se stresem, který nyní prožíváte či s jiným stereotypem chůze, který máte díky obtížím, vyvolané RS. Nyní to však není podstatné, bude započata léčba, která by měla aktivitu onemocnění zastavit. Počet ložisek neznamená počet atak, spíše ukazuje aktivitu onemocnění, je pak důležité srovnání nálezu během léčby, vždy se dělají kontroly MR po určitém čase, podle toho lze pak předpovídat průběh onemocnění a upravovat léčba. Přeji hodně sil.

Hezký den

MUDr. Markéta Bartoňová

Související dotazy

Roztroušená skleroza a magnetická rezonance
Dobrý den, dá se poznat roztroušená skleróza z magnetické...
Roztroušená skleroza
dobry den, chci se zeptat na priznaky roztrousene sklerozy....
Roztroušená skleroza
dobry den, chci se zeptat na priznaky roztrousene sklerozy....
Roztroušená skleróza
Dobrý den, dá se pomocí magnetické rezonance diagnostikovat...
Roztroušená skleroza
Dobrý den, zhruba před 10 dny mi začalo brnět pravé...
Roztroušená skleróza
dobrý den, ráda bych se zeptala, jakým způsobem lékař...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Roztroušená skleróza

Dobrý den,trpím 23 let primárně progresivní rs ,chtěla bych podstoupit léčbu...

Roztroušená skleróza

Dobrý den chci se zeptat. Docházíme do rs centra pro podezření na rs. Před půl...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, dnes mi na neurologii moje paní doktorka řekla, že mám více než hodně...

Roztroušená skleróza

dobrý den. uz asi pred rokem mi zaclo dibne nutkani pohybovat koncetinama predevsim...

ROZTROUŠENÁ SKLEROZA

Dobrý den, mám primární progresi RS. Jaká léčba je možná kromě užívání Methotrexátu?...

Roztroušená skleroza

Dobrý den mám problem u RS s oblíkaním kalhot nemohu zvednout nohy do výšky....

Roztroušená skleroza

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli se každá ataka při RS projeví na MRI...

Roztroušená skleroza

Dobrý den,jmenuji se Lucie a dva rok se léčím s RS,měla jsem jednu ataku,poslali...

Roztroušená skleroza

dobry den pokud mam magnetickou rezonanci negativne ale v lumbalni punkci 7...

Roztroušená skleroza

Dobrý den, prosím o Vaše laskavé zhodnocení nálezu a součas. stavu ve vztahu...

Roztroušená skleroza

Dobrý den Obracím se na Vás s dotazem. Pozvolna jsem zhubnul skoro 17 kilo...

Roztroušená skleroza

Dobrý den, s RS se léčím 20 let, nyní jsem cca měsíc po přeléčené atace (Solumedrol)....

Roztroušená skleroza

Dobrý den, při zjišťování počínající nemoci(přiznaků)u mého otce jsem právě...

Roztroušená skleroza

Dobrý den,chci se zeptát na lázně jak často může žádat ,mám3 stupen RS.

Roztroušená skleroza

Dobrý den, stále mi pálí nohy, zvláště pak chodidla, je něco co by toto zmírnilo?...

Roztroušená skleroza

Dobrý den, RS mi diagnostikovali rok po narození dcery a nyní po skoro 5-ti...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, chci se zeptat, jestli se jedná o roztroušenou sklerózu. MR mozku...

Roztroušená skleroza

Jak se dostat v Praze do RS centra. V Motole by mě vzali, ale chtějí potvrzení...

Roztroušená skleróza

Zdravím Vás,dotaz-dcera 34 let má let RS, je vhodna polarizace v Čeladné?V...

Roztroušená skleroza

Dobrý den ,mám prokázanou RS už 8let bolesti nohou a ruce vše v levé straně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Glom. filtrace, polypy žaludku

Dobrý den,mohu se zeptat co znamená GF dle CKD-EPI?V krevních testech mi vyšla...

Trnutí prstů nohou

Dobrý deň, potrebujem pomôcť s mojím problémom, tŕpnu mi prsty na oboch nohách,...

Brnění ruky

Dobrý den, co mi způsobuje mrtvění ruky? Někdy jako bych s ní nemohla hýbat...

Žluto - zelený výtok z penisu

Dobrý, den asi před dvouma dněma, po ránu když jsem šel na záchod tak jsem měl...

Glokozovy test v tehotenstve

Dobry den Bola som na glukozovom teste po vypiti glukozy by sa mala krv opat...

Globulus v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor. Jsem v 7 týdnu těhotenství a...

Porucha vyprazdňování stolice

Dobrý den, poslední dobou tj. asi tak jeden měsíc mám potíže s vyprazdněním,...

Globulus cum natrio tetraborico 0,6 csc

Dobrý den, chci se zeptat jestli během používání léku mohu mít pohlavní styk...

Globulus cum natrio

Dobrý den, chci se zeptat co může způsobit globulus cum natrio tetraborico při...

Výtok z penisu

Dobrý den, na konci ledna jsem měl 2x nechráněný styk pokaždé s jinou partnerkou....

Svědění klitorisu

Dobry Den. Uz druhy den me trapi silne svedeni klitorisu a okoli. V pochve...

Globule se sekne už u vchodu

Dobrý den. Můj dotaz se týká "gynekologie".. Dostala jsem...

Odstranění mandlí

Dobrý den,mám opakované bolesti v krku vznikající bakteriálním způsobem,nyní...

Brnění malíčku a části prsteníčku


Globule s laktobacily

Zdravím. Paní doktorko jsou vaginální tablety Candibene globule s laktobacily?...

Globule

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda existují menší vaginální globule na kvasinkovou...

Nadměrná žízeň v těhotenství

Dobry den, jsem ve tretim trimestru, 7.mesic a uz druhy den me trapi neustala...

Otékání nohy po vyjmutí šroubů

Zdravím Vás. Jsem dva týdny po vyndání šroubů po zlomenině bérce a potrhaných...

Nachlazení, vykašlávání krve

Dobrý den chci se zeptat je mi 24 let už čtvrtý den ležím se silným kašlem,...

Gliozy v mozku,doplnění

Dobrý den paní doktorko ještě pro doplnění mého dotazu.Ptala jsem se hlavně...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.