Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Rychlost alergické reakce

Alergie Věra 29.8.2010

Dobrý den. Sužují mě různé alergie a v poslední době jich přibývá. Čeká mne alergologické vyšetření, ale musím ještě několik týdnů počkat. Látkám, na něž mám podezření, se samozřejmě vyhýbám, ale ne vždy to vystihnu - například dnes jsem měla svou první reakci na vlašské ořechy v životě. Přitom jsem je dosud jedla docela často.
Velmi rychle po snězení trochy ořechů se dostavil otok jazyka a hrdla, ale jen mírný. Vůbec mi to nebránilo v dýchání. Okamžitě jsem si vzala antihistaminikum a kortikoid v tabletách.
Můj dotaz je, zda je i v takových situacích (tj. lehčí otok v krku) nutné vyhledat lékaře (tj. v mé momentální lokalitě nejspíše volat záchranku). Když vidím, že hodinu po požití ořechů nemám potíže s dýcháním, může se můj stav během následných hodin dále zhoršovat tak, že by mě to mohlo ohrožovat na životě? Nejsem ještě zkušená alergička a nechci zbytečně děsit své okolí, takže bych ráda měla základní povědomí o rychlosti, s jakou alergické reakce nastupují a ustupují. Děkuji.

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, Věro!

Rychlost a délka alergické reakce se liší podle "brány vstupu". Při vdechnutí se reakce v nose nebo i na průduškách objevují během desítek vteřin až několika minut a trvají po dobu expozice nebo i krátce po ní.

Při kontaktu s kůží může rozvoj alergické reakce trvat dlouho, i hodiny, ovšem podrážděná kůže pak může přetrvávat až týdny. Při snědení se nejčastěji objevuje popsaná reakce podrážděného jazyka a hrdla. Její rozvoj následuje už několik okamžiků či minut od polknutí prvního sousta. Reakce se rozvíjí v závislosti na množství snědeného alergenu a na délce kontaktu s ním.
Jakmile se jednou přestala zesilovat (a začala slábnout), je nepravděpodobné, že se situace ještě zhorší. Hloubka - kam až otok půjde - se špatně odhaduje předem. V případě, že pocítíte otok hrdla je vhodné si zavolat RLP nebo odjet do nemocnice a nechat se zkontrolovat, případně si nechat podat protialergickou kapačku. Dušení otokem může být smrtelné.

Mimo tabletek si pořiďte ještě adrenalinové pero, které Vám ve vyhrocené situaci může zachránit život (pouze na předpis lékaře). Jeho použití je jednoduché, nevýhodou je roční expirace.

Související dotazy

Alergické reakce
Je mi 25 a již delší dobu pozoruji alergické reakce....
Reakce po tetanovcw
Dobrý den, minulý týden jsem byla na tetanovce po 10...
Asi alergické reakce
Jsem abstinující kuřák, ne 100%, nejsem alkoholik a...
Metformin a alergická kožní reakce
Dobrý den, mám takovýto dotaz známá začala užívat Metformin...
Reakce na očkování
Dobrý den, jako dítě (před cca 12ti lety) jsem byl...
Reakce na kousnutí komárem
Dobrý den včera se mi z ničeho nic objevila tato vyrážka...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Rychlé vyvrcholení

Dobrý den, s partnerkou se zname pres pět let a vídáme se převážně o víkendech...

Rychle vzniklá rezistence v prsu

Dobrý den, je mi 51 let, pravidelně chodím na mamograf (poslední v 11/2016,...

Rychlé zpomalení tepu a bolest na hrudi

Dobrý den paní doktorko, je mi 16 let a asi před rokem jsem podstoupila z důvodů...

Rychle zviseni tepu a tlaku

Dobry den.Chci se zeptat proc se my po vykoureni cigarety zvedne tlak z 140/85...

Rychlejsi tep srdca

Dobry den, mam 28r, som aktivny cyklista, dva krat do mesiaca robim jednu alebo...

Rychlejší nárůst HCG

Dobry den, chcem sa opytat na hladinu hcg - 15 dpo (odsledovana ovulacia) -...

Rychlejší srdeční tep

Dobry den , chtel bych znat vas nazor na celkovou rychlost srdceniho tepu porovnavame...

Rychlejší tep při zátěži

Dobrý deň.mňa ten môj tep už fakt štve.tak mi dali ekg holter.a vyšlo mi toto?ten...

Rýchlejšia činnosť mozgu

Mám dlhšie bolesti hlavy, bol som na Magnetickej rezonancií - ta je v poriadku,...

Rychli tep, slabost,upadani do soku

Je mi 26. V klidu je můj tep 130-145, dusim se a velice se potim. To vždycky...

Rychlost eliminace kortikoidů z těla

Dobry den jak dlouho mi z tela vyprcha kortikoid po 13 letem uzivani na RS....

Rychlost působení antikoncepce

Dobrý den, již dlouho užívám antikoncepci Marvelon(3x21) a právě mi skončila...

Rychlost rozpuštění čípku

Dobry den, chtěla bych se zeptat,můj roční syn ma teplotu a kdyz jsem mu zavedla...

Rychlost růstu ochlupení kolem penisu

Dobrý den. Chodil jsem asi půl roku po vyšetřeních a lékař mě požádal jestli...

Rychlotest z krve na gynekologii - je tento test spolehlivý?

Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Nedostavila se mi menstruace a dnes 12 den po...

Rychlu pulz

Mam rychly pulz okolo 100/112 ako kedy. Ak si dam concor cor 2,5mg teda polku...

Rychlý metabolismus

Dobrý den, již asi rok cvičím v posilovně, ale jsem ektomorf, snažím se nabrat...

Rychlý metabolismus

Dobrý den,chtěla bych se zeptat-jsem štíhlá a vždycky jsem byla ale chtěla bych...

Rychlý nárust váhy


Rychly orgasmus

Dobry den, mam problem s vydrzi pri sexu. Mam partnerku 2 a pul roku, ale nedari...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Boule v třísle - uzlina/kýla?


Pištění v uších

Dobrý den, v noci z neděle na pondělí mi začalo zčistajasna pištět v uších....

Velikost penisu v klidném stavu.

Lze nějak ovlivnit velikost penisu v neztopoření? S velikosti ve ztopoření sem...

Svědění a zarudnutí šourku

Dobrý den. Prosím o radu.Jsem muž ,čerstvých 50 a mívám nepříjemné svědění...

Vzájemná interakce léků

Prosím můžete posoudit bezpečnost současného braní mých léků, je mi 44 let,...

Slano v ústech


Krvácení z nosu v létě


Zalehlé ucho

Dobrý den, již 4 týdny mám zalehlé levé ucho a akorát mi přijde, že se to...

Bolesti žaludku vpravo asi 2 prsty pod žebry

Dobrý den, pravidelně, cca 1x za půl roku se mi stane, že po nějakém jídle...

Bolesti nohou

Dobrý den chtěla jsem se zeptat už 4 měsícekdyž rano vstanu mne silene bolí...

Zápach


Problémy s močovým měchýřem

Dobrý den. Již dva měsíce mám problém s močovým měchýřem. Co 15-20 minut se...

Musí být menstruace bez ovulace?

Dobrý den paní doktorko Matoušová, chci se zeptat, jestli musím mít menstruaci,...

Popraskaná kůžička na penisu

Mam na penisu takovy krouzek ktery kdyz presunu pres stoporeny zalud tak mi...

Zavádění stentu do ledviny

Dobrý den, když jsem si zde četl dotazy ohledně stentu v močovodu, tak v podstatě...

Ztvrdlé místo na penisu

Objevil jsem kousek pod žaludem tvrdé místo připomínající ztvrdlou žílu. Někdy...

VRE

Dobrý den, může vankomycin rezistentní enterokok způsobovat zvýšené teploty...

Suchý kašel a pocit něčeho v krku

Dobrý den už jsem Vám psala ohledně mého problému neustálý suchý kašel a pocit...

De Quervain

Dobrý den, před půl roku jsem měla problémy se zápěstím. Ale protože jsem...

Palgotal užívání

Dobrý den, jsem onkologický pacient v remisi (ablace prsu), nyní jsem ještě...