Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Rychlý pulz v klidu

Srdce a cévy Lenka 21.10.2021

Dobrý den, zajímal by mě váš názor ohledně mého dlouhodobě zvýšeného srdečního tepu. Už pár let mám v klidovém režimu srdeční tep 88-100 tepů za minutu. V době spánku 56-78 tepů za minutu. Při jakémkoliv menším pohybu od 95-130 za minutu. Mám sedavé zaměstnání a poslední dobou nemám skrz práci čas na žádné sportovní aktivity. Chtěla bych se zeptat, zda je normální mít v sedě u počítače trvale tep 85-100 tepů za minutu. Zdá se mi to v klidovém stavu až moc. Tlak mám v pořádku, většinou ukázkový, někdy spíše nižší. Nedávno jsem podstoupila předoperační vyšetření a krevní obraz byl v normě. Může mi takto dlouhodobě vysoký tep škodit? Děkuji za odpověď.

1. doplnění z 22.10.2021
Tyto informace už mám, děkuji. Vzhledem k tomu, že už jsem si nevěděla rady, tak jsem čekala třeba nějaké doporučení. K lékaři nemám bohužel čas zajít

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Rudolfová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Poliklinika AGEL, Praha

Dobrý den. V klidu by tepová frekvence měla být 60-90 za minutu, s výhodou jsou nižší hodnoty. Jak tepy měříte? Časté měření pomocí chytrých hodinek bývá často nepřesné. Doporučuji zakoupit tlakoměr a pravidelně se v klidu měřit, eventuálně se nechat vyšetřit praktickým lékařem. Vysoký srdeční tep si v některých případech vyžaduje léčbu.
Hezký den přeji

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Lenko, tepová frekvence v mezích, které jste udala, není nic, co by srdci vadilo a/nebo ho zásadním způsobem zatěžovalo. Pokud nemáte bušení srdce, které byste vnímala nepříjemně, tak bych Vám žádné léky nedávala a frekvenci jako lékař neřešila. Je to, řekněme spíše vyšší normální tep. Relativně vyšší frekvence může být při anemii (chudokrevnosti), nebo při některých onemocněních štítné žlázy s její hyperfunkcí. Anemii nepřímo píšete, že nemáte. O štítné žláze nevíme, zda byla vyšetřena. Nepovažuji za pravděpodobné, že hyperfunkci štítné žlázy už pár let máte a neprojevila se mezitím i jinak, takže podezření na hyperthyreozu spíše nemám - ale pokud byste měla zájem o testování, zeptejte se praktického lékaře, zda funkci štítné žlázy vyšetřoval, nebo zda lze příslušné testy doplnit v rámci prevence (TSH, fT4). Vyšší tep mívají lidé s tendencí k hypotenzi (nižšímu tlaku), vyšší tep u nich kompenzuje nižší tlak, aby byl dostatečný srdeční výdej. Dále mají vyšší tep obecně lidé, kteří nejsou trénovaní. Naopak sportovci mívají někdy nápadně nízkou frekvenci (v klidu mezi 40-60/min). Souvisí to se sílou srdce a s periferním odporem cévního řečiště. Na tep má samozřejmě vliv i psychika a dostatek spánku, při jeho deprivaci a obecně při vyčerpání si umím představit, že také relativně klesne tlak a zvýší se tep. Tedy pokud mohu doporučit, relativně vyšším tepem se nestresujte, dostatečně spěte, o testování šž se pobavte se svým praktikem. Najděte si čas na zdravý životní styl včetně pohybové aktivity - pokud Vás sport nebaví, tak to má také řešení - není nutné hledat intenzivní sportovní aktivity, většina lidí benefituje i z pouhé rychlejší chůze, jízdy na kole atd. několikrát týdně, rychlou chůzi můžete zařadit cestou z práce a do práce, vždy 15-20 min. a budete mít ten den hotovo - zkrátka zapřemýšlejte, co je pro Vás časově reálné a u čeho reálně vydržíte. Apel na zdravý životní styl /stravování, spánek, pohyb/ je pravděpodobně to, co Vám spíše pomůže, než další rozbor Vaší srdeční frekvence, myslím. Léky na srdeční frekvenci bych Vám možná doporučila, kdyby Vám bylo padesát a více. Ve 33 letech ale ne. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Rychlý srdeční pulz
Dobrý den, prosím o nezávazné laické vysvětlení výsledku...
Rychlu pulz
Mam rychly pulz okolo 100/112 ako kedy. Ak si dam concor...
Zrychlený pulz
Dobrý den, z prvu bych chtěl zmínit, že jsem před...
Vysoký pulz
Dobrý den. Mám dotaz ohledně vysokého pulzu. Na začátek...
Rychlý tep
Dobrý deň Chcem sa opýtať je to normálne že už 3 dní...
Pulz v uchu
Dobrý den,poslední dobou mě často trápí nepříjemný...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Rychlu pulz

Mam rychly pulz okolo 100/112 ako kedy. Ak si dam concor cor 2,5mg teda polku...

Rychlý metabolismus

Dobrý den, již asi rok cvičím v posilovně, ale jsem ektomorf, snažím se nabrat...

Rychlý metabolismus

Dobrý den,chtěla bych se zeptat-jsem štíhlá a vždycky jsem byla ale chtěla bych...

Rychlý nárust váhy


Rychly orgasmus

Dobry den, mam problem s vydrzi pri sexu. Mam partnerku 2 a pul roku, ale nedari...

Rychly orgasmus

Dobry den, mam problem s vydrzi pri sexu. Mam partnerku 2 a pul roku, ale nedari...

Rychlý orgasmus

Dobrý den, mám takový "trapný" problém. Jde o to, že když se začnu stimulovat...

Rychlý orgasmus při sexu

Dobrý den. Nevím co mám dělat když mám při sexu orgasmus za par minut. Co mám...

Rychlý přírůstek hmotnosti

Dobrý den, jsem žena, 33 let, sedavé zaměstnání. Během tří měsíců jsem přibrala...

Rychlý puls

Chcela by som sa opýtať ak mam tlak v norme ani vysoký ani nízky no stačí že...

Rychly rust behem puberty

Dobry den, rad bych se zeptal, pokud chlapec během puberty vyrostl za 2 roky...

Rychlý růst chlupů po celém těle

Zdravím, je mi 16 let a mám už několik let problém s velkou rychlosti růstu...

Rychlý růst chlupů, nehtů

dobry den stale me trapi problme ..mam extremne chlupate nohy a ruce coz bych...

Rychlý srdčení puls

Dobrý den, nedávno jsem byla u lékaře kvůli vyštření plic a shodou okolností...

Rychlý srdeční pulz

Dobrý den, prosím o nezávazné laické vysvětlení výsledku EKG holtra mojí...

Rychlý srdeční tep.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat je mi 19 let nesportuji a mám pravidelně v...

Rychlý tep

Dobrý den, je mi 19 let a mám tyto potíže: tep 130/min, při lehkém,krátkém "popoběhnutí"...

Rychlý tep

Dobrý deň Chcem sa opýtať je to normálne že už 3 dní mám stále tlak okolo 130/100...

Rychlý tep

Dobrý den, v pátek jsem v rámci team buildingu hrál fotbal (v docela velkém...

Rychlý tep

Dobrý den, trpím asi 10 let bolesti hlavy, dnes podezření na migrénu, lékař...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Žlutý průjem

Dobrý den, mám třetí den žlutý průjem, jsem na dietě, beru endiaron a biopron...

Pocit knedlíku v krku


Bolest zubu

Dobrý den, moje lékařka mi léčila lehce bolavý zub, nasondovala kanálky, ošetřila...

Výtok z penisu

Dobrý den, před dvěma měsíci jsem měl poslední pohlavní styk a hned po něm se...

Krvácení po kyretáži a bolesti podbřišku

Dobrý den chtěla bych se zeptat dne 25.3 jsem prodělala kyretáž dělohy pro masivní...

Čepy na mandlích a chronická rýma

Dobrý den, mám takový problém v oblasti krku a nosu. Nutno ze začátku řict,...

Berodual

dobri den mam dotaz mam davat dceři 3 roky berodual když mame rymu silnou a...

Očkování

Dobry den chtěla jsem se zeptat mam 4 měsični miminko před tydnem jsem ji nechala...

MR mozku

Dobrý den, před rokem a půl jsem prožil velmi stresující událost (měl jsem...

Bouličky na stydkém pysku


Spondylolistéza L5/S1, zúžení nervových kanálků

Dobrý večer, chtěla bych se optat, je tomu rok a půl, co mi přišli na spondylolistézu...

Vodnaté puchýřky na rukou


Omeprazol, pálení žáhy

Dobrý den, před cca měsícem mě začala silně pálit žáha, proto jsem užila Omeprazol...

Nateklý čípek v krku


Boule na horní čelisti

Dobrý den . Zajímá mě , od čeho může být velká bolestivá boule na horní dásni...

Bolí mě to u těsně nad zadkem

Dobrý den. Mám bolest v oblasti ledvin, byla jsem u lékaře a v moči něco našli...

Isoprinosine

Dobrý den, nedávno jsem psala o problému přítele s vaginálními bradavicemi,...

Citalopram+Xanax a alkohol

Už dlouhou dobu užívám citalopram (20mg/den) a xanax (1,5mg/den), neurolog mi...

Bolest v končetině

Dobrý den mám potíže takové ,že několik měsíců při větší zátěži rukou se mi...

Bolest hlavy na pravé straně.


Reklama