Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Sarkom

Onkologie Vladimír 2.11.2019

Vážený pane doktore,
Obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Můj syn se v současné době léčí s diagnostikovanou plicní recidivou vřetenobuněčného synoviálního sarkomu. Sarkom byl diagnostikován v pravém plicním laloku a hýžďovém svalu. Operace plicního sarkomu a hýžďového svalu byla provedena nejprve na odd.hrudní chirurgie a poté reoperace hýžďového sarkomu na onkoortopedii . Následná léčba probíhala nejprve podáváním chemoterapie Doxorubicinem, ke kterému bylo na základě schválení VZP přidáno Lartruvo. Tato kombinovaná léčba byla přínosná, což potvrdilo kontrolní CT. Dále se Doxorubicinem nepokračovalo, byla by překročena jeho kumulativní dávka. Další léčba pokračovala samotným Lartruvem, ale musela být přerušena, neboť SUKL Lartruvu zrušil registraci a proto nemohlo být dále podáváno. Další CT plic bylo naplánováno na 20.9.2019.
Při kontrolním CT hýžďového svalu, bylo zjištěno nové nádorové ložisko, které bylo operativně dne 27.8.2019 odstraněno.
Při kontrolním CT plic 20.9.2019 byla zjištěna progrese nádorů co do poštu tak i velikostí. V současné době probíhá intenzivní chemoterapie přípravkem Ifosamid. Již proběhly dva cykly z celkem plánovaných pěti.

Dočetl jsem se o možnosti léčby vakcínami z dendritických buněk. Byla by v tomto případě tato léčba možná ?
Popřípadě jsou ještě jiné možnosti např. biologická léčba ?
Předem děkuji za Vaši odpověď.

Doplňující informace Prosili bychom o názor specialisty, kontakt a napojení na pracoviště, kde se aplikuje biologická léčba, eventuelně domluvit konzultaci. Zdravotní dokumentaci můžeme na specializovaném pracovišti předložit.

Doplňující dotaz přál bych si zajistit další odpověď od specialisty. Zajímá mě, zda existují jiné možnosti biologické léčby, když SUKL Lartruvu zrušil registraci?

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Diagnoza vašeho syna je vážná a vznik recidivy v krátkém časovém intervalu se považuje se nepříznivou známku onemocnění. Nicméně vidíte, že lékaři, kteří se o syna starají, dělají vše proto, aby se syn vyléčil a proto vždy existuje naděje. U takto vážných diagnoz nelze po internetu odpovídat, neboť zde hraje roli každý detail ve zdravotní dokumentaci a tu zde nemáme k dispozici. Doporučuji vše prokonzultovat s vaším ošetřujícím onkologem. Biologická léčba v ČR je k dispozici, ale má své přesné indikace a je vhodná jen pro některé pacienty - opět opakuji, záleží na řadě aspektů - imunitě člověka, rychlosti progrese, typizaci nádoru atd. Přeji co nejlepší výsledky léčby. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Karolina Kašparová
Odpovídá lékař:

MUDr. Karolina Kašparová


Dobrý den, k vyjádření dr.Janouškové bohužel ani já jako onkolog nemám, co dodat. Jsem klinický onkolog, ale mou specializací je léčba nádorů u dospělých. Do takto specifické oblasti bych vnášela snad pouze pár teoretických znalostí, které by jistě postupy Vášeho ošetřující onkologa nijak nemohly obohatit... Je mi líto, že nemohu být více nápomocna.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Lék Lartruvo byl stažen z amerického a evropského trhu pro nedostatečné důkazy o účinnosti ( http://www.sukl.cz/lartruvo-nove-doporuceni-nezahajovat-lecbu-u-novych-pacientu ). V současnosti mi není znám žádný nový biologický lék, který by byl k dispozici, ani žádný jiný léčebný postup. Doporučoval bych Vám obrátit se na centrum pro sarkomy ve FN Motol ( http://www.fnmotol.cz/iiichirurgicka-klinika-1lf-uk-a-fn-motol/programy-kliniky/sarkomy/ ) anebo konzultovat některé zahraniční centrum, např. v Berlíně ( https://www.helios-gesundheit.de/kliniken/berlin-buch/unser-angebot/unsere-fachbereiche/sarkomzentrum-berlin-brandenburg/ ) s prosbou o druhý názor.

Související dotazy

HIV
Dobry den mam nizke cd4 150 ...mam nasazenou antiretrovirovou...
Na levé noze pod kolenem mám delší dobu malou bulku
Dobrý den, na levé noze pod kolenem mám delší dobu...
Kaposiho sarkom
Moje máma má kaposiho sarkom, zdá se mi, že léčba leasrem...
Kaposiho sarkom ?
Dobrý den, mám 3 měsíce na noze tento "strup"...
Sarkom - konzultace
Otec /77 let/ byl odeslán kožní lékařkou na onkologické...
Nádor
Dobrý den, mám dotaz ohledně zdraví mé matky. Byl jí...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Sarkoidóza

Dobrý večer,paní doktorka na kožním mi po vzorku odebrané kůže řekla,že mám...

Sarkoidoza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, nedávno přišla máma z vyšetření a prý má sarkoidizu...

Sarkoidoza

Omlouvám se , ale ještě doplním dotaz, který jsem dnes položila ohledně sarkoidozy...

Sarkoidoza a kortikoidy

Dobrý den, asi před 14dny mi byla potvrzena nitrohrudní sarkoidoza (plice...

Sarkoidoza a očkování

Dobrý den, mám dotaz ohledně sarkoidozy a očkování proti Hepatitidě A a memingokoku...

Sarkoidóza a sport

Dobrý den, mam Sarkoidozu 1.st. Lofgrenovým Syndromem. Užívám Diclofenac AL...

Sarkoidoza a užívání třezalky

Dobry den, byla mi diagnostikovana sarkoidosa plic 2 st,obcas trpim stavy uzkosti...

Sarkoidóza koronavirová infekce

Mam sarkoidozu plic jak velký je problém v případě onemocnění coronavirem

Sarkoidóza plic

Dobrý den, před několika dny jsem se dozvěděla, že můj strejda má sarkoidózu...

Sarkoidoza plic

Dobrý den, byla mi diagnostikována sarkozioda plic. Chtěla bych se zeptat zda...

Sarkom - konzultace

Otec /77 let/ byl odeslán kožní lékařkou na onkologické oddělení do Ústí nad...

Sarkom kosti

Dobrý den, přikládám zprávu z ošetření, které jsem podstoupil 12.6.2020. Přikládám...

Saturace u Covid-19

Dobrý den Od 21.12. jsem pozitivni COVID podle PCR testu, od te doby lezim. Mel...

Saturované tuky

Dobrý den, poslední dobou se objevuje hodně nových zpráv ohledně saturovaných...

Satv po operaci žlučníku

Dobrý den, jsem mesic po operaci žlučníku. Všechny jizvy mam krásné zhojeny....

Sauna

Dobrý den pane doktore, manžel mi dal k Vánocům wellness pobyt, ve kterém je...

Sauna a hypertenze

dobrý den, je sauna nebezpečná pro vysoký tlak? děkuji D

Sauna a kojící žena

Dobrý den, prosím o informaci, zda je možné navštívit saunu a vířivku. Mám...

Sauna a vliv na léky

Dobrý den, rád bych věděl, zda použití sauny může potlačit účinky léků, konkrétně...

Sauna po operaci slepého střeva

Dobrý den, jsem 3 týdny po operaci slepého střeva /řezem), vše je v pořádku,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Azoospermia, aspermia

Dobrý večer, nehnevajte sa, to som opat ja, pozerala som partnerove vysledky...

Azoospermia

Dakujem pán doktor, a ešte mam 1 dotaz, ake množstvo toho zinku a selénu by...

Knedlík v krku


Azitrox a alhohol

Dobry den,v nedeli jsem nasadila Azitrox 500.Posledni prasek jsem mela vcera...

Appendicitida v těhotenství

Dobrý den, prodělala jsem operaci akutního zánětu slepého střeva v 15 týdnu...

Azitrox 500

Dd, mám vmezeřený bubínek z rýmy, dr. mi předepsala Azitrox 500 - 3 tablety...

Bolest po špatném polknutí

Dobrý den, jsem na neschopence už druhý týden, brala jsem antibiotika zánět...

Azitrox

Dobrý den,ptal jsem se Vás na antibiotika z předchozího dotazu,na který jste...

Necitlivost palce nohy


Azitrox

Dobrý den, udělal se mi na ruce pupínek a okolo takový flek, který byl nejdříve...

Bolesti břicha na levé straně

Dobrý den, již druhý den mě bolí břicho, přesně na levé straně od pupíku. Může...

Azitromycin Sandoz 500mg - alkohol


Azitromycin sandoz 500mg a těhotenství

Dobrý den, po štípnutí hmyzem mi místo velmi oteklo, obvodová doktroka mi předepsala...

Mám bolest bederní páteře


Brnění nohy

Brnění v lýtku Mám takový problém. Přes den, po chůzi cítím jen na pravé noze...

Appendix

Dobrý den. Píšu ohledně mé přítelkyně o kterou mám strach. před 3 týdny byla...

CT vyšetření dutin

Dobrý den, již jsem vám psala dotaz, ohledně opakovaných rtg, které jsem absolvovala....

Bolest pod žebry v kombinaci s nadýmáním

Dobrý den, už několik let mě trápí každodenní nadýmání. Ráno po probuzení mám...

Azitromycin sandoz 500 mg a plod dlouhá doba užívání

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, můžu užívat tyhle antibiotikum v 22 týdnu...

Bolest kostrče

Dobrý den,asi před týdnem jsem při mytí zjistila,že mě na dotek bolí kostrč,nikde...

Reklama