Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Sekundární hypertenze

Vnitřní lékařství Kristyna 11.4.2018

Dobry den, je mi 19 let (56kg, 172 cm)
Již rok se lecim s hypertenzi a to s trojkombinaci leku Prestance, Bloxazoc a Tenaxum. Tlak je proti léčbě téměř rezistentní, čímž se prý jeďte nesetkali tak u mladého cloveka. Sníží jej max o 5-10mmHg. Čili přetrvává kolem 150/110. S hypertenzi mám i tachykardii kolem 120-130', která většinou vymizí před spaním. Holtery a ostatni vyšetření srdce jsem již podstoupila s negativním vysledkem. Nedávno jsem si byla pro výsledky na nefrologii, kde mi dělali test na imunitní protilátky+ standardní odběry moci a krve. Mám tam napsané, ze detekovali nukleolarni typ IF, což nevim, co znamena(prosím o vysvětlení), krev v moci a Staphylococcus Epidermidis (výsledky viz. Příloha) +na sono ledvin a měchýře reziduum 260ml. Jsem bez teplot, bez bolesti. Da se určit, o co by se mohlo jednat a proč tlak přetrvává i přes tolik léku? Popřípadě da se něco určit z přirozených výsledku? Dekuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, vzhledem k popisovanému se u Vás dle mého jedná o sekundární hypertenzi, to znamená, že vysoký krevní tlak je symptomem, příznakem nějaké jiné nemoci. Příčina hypertenze je známá a může mít původ renovaskulární, renální (akutní nebo chronická glomerulonefritida nebo intersticiální nefritida atd.), hormonální (feochromocytom, Cushingův syndrom, hypertyreóza, adrenogenitální syndrom, Connův syndrom, Kimmelstiel-Wilsonův syndrom, akromegalie), mechanický (koarktace aorty, A-V píštěl), může jít o těhotenskou hypertenzi (těhotenská gestóza, preeklampsie, eklampsie), medikamentózní (sympatikomimetika, glukokortikoidy, u perorálních kontraceptiv na bázi estrogenů), neurologický – neurologická onemocnění (mozková apoplexie atd.). Revmatologický blok není nikterak průkazný, včetně toho co Vás zajímá. Nevím, kdo Vás s tlakem léčí a indikuje vyšetření, ale jak diagnostika, tak léčba sekundární hypertenze patří do center, které se touhle problematikou přímo zabývají. Pro Prahu je to Centrum pro diagnostiku a léčbu hypertenze ve VFN (ORDINAČNÍ HODINY čtvrtky 10 – 17 hod., úterky 12 – 17 hod. III. interní klinika VFN U nemocnice 1, Praha 2, 128 08, tel.č. 22496 2910 / 2960 / 2845 ). Krev v moči může souviset s infekcí, prokázali Staphylococcus Epidermidis, ale určitě toto vyžaduje podrobnější dovyšetření. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Hypertenze
Dobrý den! Na hypertenzi jsem užíval k mé spokojenosti...
Arteriální hypertenze
Hypertenze na levé ruce 160/110...
Hypertenze a echo
Dobrý den Prosím Vás, projevilo by se na echu srdce...
Arteriální hypertenze
Dobrý den, již cca 15 let mám vysoký krevní tlak. Dříve...
Systolická hypertenze
Dobrý den. Mám dotaz na přílohu kterou přikládám.Jde...
Hypertenze
Dobry den, dostala jsem od obvodniho lekare tlakoveho...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Sekret z prsu a nepravidelná MS

Dobrý den, chtěla bych se poradit. Již půl roku se snažíme o miminko. Máme 2letou...

Sekundární amenorea

Dobrý den, 4 a půl roku jsem brala antikoncepci a minulý měsíc jsem ji vysadila,...

Sekundární amenorea

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je velmi závažné, pokud již dva roky...

Sekundární amenorea

Dobrý večer. V únoru jsem vysadila antikoncepci, kterou jsem brala cca 15let....

Sekundární amenorea

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o názor na léčebný postupu v případě...

Sekundární amenorea

Dobry den, chci se zeptat co tato zprava znamena, jelikož mame neschopné doktory...

Sekundární amenorea

dobry den mam jiz uz 6 den zpozdeni menstruace ale obcas boleni podbrisku mam...

Sekundární artróza

Dobrý den, potřebuji poradit, zvažuji endoprotézu kyčle a mám problém se rozhodnout,...

Sekundární enuréza

Dobrý den, našemu synovy budou za 2 měíce 4 roky. Od tří let, kdy jsme bez...

Sekundární hyperparathreoza

Dobrý den, moje mamka trpí od února letošního roku sekundární hyperparathreozou...

Sekundární neplodnost

Vážený pane doktore, je mi 33 let, mám 4-letého syna (počat bez problémů, přirozeně)....

Sekundární sterilita

Dobrý den, mám problém, je mi 37 let, mám 15 let starého syna a chceme s manželem...

Sekundární syfilis

Dobrý den. Rád bych se zeptal, zda se sekundární stádium syfilis může projevovat...

Sekvestr disku

Dobrý den, obrátím se na Vás s velkou prosbou: před třemi týdny jsem udělala...

Sekvestr v páteřním kanále

Dobrý den, je mi 33 let. Byla jsem na vyšetření bederní páteře a SI kloubů megnetickou...

Selektivní deficit IgA

Dobrý den,paní doktorko..Obracím se na Vás s dotazem ohledně poruchy imunity...

Selen

Dobrý den lecim se sníženou funkci štítné žlázy ,užívám jód a teď jsem si prikoupila...

Selest na srdci

Dobry den chtela jsem se zeptat. Ve 3 letech mi nasli selest na srdci, kterou...

Selhání ankoncepce

Dobrý den . Chtěla bych se zeptat...Má neteř čtyři roky užíva hor.ankoncepci...

Selhání antikoncepce

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz ohledně selhání antikoncepce po průjmu. Včera...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Aids

Dobry den chci se zeptat jestli je mozne se nakazit aidsem pri oralnim uspokojovani...

Užívání neurolu a alkohol

Dobrý den, potřebuju vědět zda na neurol si můžu dát jedno dvě piva ( desítky),...

Ruptura menisku, ruptura křížového vazu

Dobrý den, velmi Vás prosím o radu. V září loňského roku jsem upadla na levé...

Utržený sval a poškozený nerv

Dobrý den.dá se přišít po půl roce utržený sval na stehně, který je spojen se...

Noční křeče nohou

Dobry den, jiz asi treti den my neni dobre, pocit na zvraceni, nechutenstvi,...

Penis

Dobrý den, mam docela závažnější potíž s mým penisem. Za 1. Můj penis má pri...

Pichlava bolest v ruce

Dobry den obracim se na Vas z duvodu pichlave bolesti v me prave dlani a zapesti...

Bolesti nohou a ramen, brnění


Bolest ruky od krční páteře

Dobrý den, už téměř půl roku mám problém s velkou bolestí pravé ruky (trvalá...

Bolesti nohou


Špinění


Svědění s loupání kůže na varlatech

Dobrý den, na varlatech se mi udělal červený flek velikosti desetikoruny,...

Písek ve stolici

Dobrý den můj 3měsíční syn plně kojený má ve stolici písek. Bohužel píše se...

Aids

Dobrý den , mám dotaz učíme se to ve škole je mi 15 let.....když má muž 15 az...

Zarudlý okraj penisu

Dobrý večer, obracím se na vás s dvěma dotazy. První se věnuje nadpisu. A to,...

M5456 Bolest dolní části zad:bederní krajina

Dobrý den, několik let trpím bolestmi zad. Za poslední rok se bolesti stupňují...

Cysty v prsu

Dobrý den, byla jsem na sonografickém vyšetření prsu a mám dvě cysty 3mm z sebe...

Přeleželá ruka

Dobrý den, čas od času se mi stane, že se v noci probudím s odkrvenou rukou,...

Glioza

Sdělte mi, prosím, co je to glioza, její příčinu a prognózu. Děkuji.

Izolovaná systolická hypertenze

Dobrý den, chtěla bych vědět co je příčinou měřím si tlak a hodnoty mám ,147/65...

Reklama