Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Sex

Alice 22.6.2018

Dobrý den, prosím o radu.
Již 8 let žiji s přítelem (41 let), máme krásný vztah. Jen nemůžu přijít na to, proč má přítel tak nízké libido. Potřebuje "to" jen 1-2x do roka (ani nemasturbuje). V prvních letech našeho vztahu asi 4-5x do roka. Přitahují ho jednoznačně ženy, není přímo asexuál. Také je často unavený, přijde z práce a usíná. Napadlo mě, že má asi nedostatek testosteronu, ale ještě je mladý a měl to tak i dříve. Fyzicky je snad zdravý a nebere žádné léky.
Asi před 2 měsíci jsem narazila na zmínku o Klinefelterově syndromu. Prošla jsem všechny možné zahraniční weby a připadá mi, že by to mohlo být vysvětlení. Přítel sice nemá viditelné feminní znaky, ale má např. diagnostikovanou poruchu autistického spektra, přičemž ale je velice citlivý a empatický k druhým, což mi přijde netypické. Jinak je pasivní a nesmělý introvert, byl klidné a tiché dítě - i v období puberty. Má dlouhé ruce a nohy. Zkoušeli jsme změřit varlata, vychází to min. 6 ml - max. 10 ml. Lidé s XXY prý mají obvykle jen 1-4 ml. Ale přitom prý "normální" jsou až od 12 ml. Tak nevím, jak tomu mám rozumět.
Doporučovali byste v tomto případě genetické vyšetření? Je k němu potřeba doporučení od praktického lékaře? Přítel se stydí jít s tím ke svému lékaři. Případně - lze udělat genetické vyšetření anonymně? Jaké jsou ceny? A poslední otázka - dá se poznat z klasického vyšetření karyotypu i případný mozaicismus 46,XY/47,XXY?

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Myslím, že u partnera se nejedná o žádný vrozený sy, ale prostě je taková osobnost, je takové povahy, že sexuální aktivitu nepotřebuje. Myslím, že budete pátrat marně a na nic nepřijdete, není důvod, pokud partner vypadá jako muž, rostou mu alespoň trochu vousy, má zhrublý mužský hlas, tak se o žádný vrozený sy nejedná. Množství testosteronu v krvi vám může vzít do laboratoře i praktický lékař, ale mezi hladinou testosteronu a libidem nemusí být přímá úměra. Myslím, že prvně byste měli navštívit sexuologické oddělení a teprve poté se eventuálně pouštět do genetického vyšetření, které si myslím, že nic podstatného nepřinese a sexuolog vás ubezpečí, že se váš partner chová normálně. Někteří lidé sexuální aktivitu nevyžadují a i třeba dobrovolně žijí singl. Ohledně cen genetického vyšetření by vám přesnou informaci podali v genetické laboratoři. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Pavel Turčan

Specializace: Sexuologie Pracoviště: Centrum MEDIOL, ordinace sexuologie, andrologie a partnerská poradna, Olomouc

Dobrý den, u Vašeho přítele se může skutečně jednat o hypogonadizmus, tedy nedostatečnou tvorbu testosteronu s menšími varlaty. tento může být ale různého původu, nejen genetický. Nejlepší by bylo navštívit specialistu, nejlépe sexuologa nebo androloga či endokrinologa a nechat hormonální hladiny a případně dále i genetické testy vyšetřit. Nízká hladina testosteronu může být dlouhodobě i v mladém věku. Každopádně nenese s sebou pouze nižší libido, ale i celou řadu dalších zdravotních rizik, jako je například řídnutí kostí, zvýšené riziko infarktu či jiných kardiovaskulárních nemocí, taky mimo jiné i vysokého krevního tlaku, a pokud by se skutečně jednalo o Klinefelterův syndrom, tak i vyšší riziko rakoviny prsu. Proto by měl být váš přítel důkladně vyšetřen a všechna tato vyšetření jsou hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Pokud by měl mozaikovou formu 46, XY/47, XXY, to se dá běžně z karyotypu zjistit. Ale, jak jsem již uvedl, hypogonadizmus nemusí být pizze na genetickém podkladu. Jinak cena za karyotyp u samoplátců se pohybuje většinou asi 5000-7000 Kč. Lepší ale bude opravdu se přestat stydět a nezahrávat si s vlastním zdravím. Vyšetření je možné provést například i na našem sexuologicko-andrologickém pracovišti v Olomouci.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Sex
Dobrý den, je mi 23 let a příteli 34, jsme už spolu...
Sex
Dobrý den, mám na Vás dva dotazy, které se týkají sexu. 1....
Sex
Dobrý den, mám problém. Jsem už 20 měsíců po porodu...
Sex
Dobrý den, je mi 20 let, mam rok a pul stare dite a...
Sex
Dobry den. Chtela bych poradit asi přes dva roky chodim...
Sex
Dobrý Den, mám takový problém,když mám s přítelkyní...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Sex

Dobrý den, je mi 18 let a po půlroce bez sexu jsem si našel partnerku. Několikrát...

Sex

Dobrý den, je mi 20 let, mam rok a pul stare dite a od porodu mam problem se...

Sex

Dobrý den, chtěl bych se zeptat čím mazat hojící se (již neotevřenou) prasklinu...

Sex

Dobrý den, mám na Vás dva dotazy, které se týkají sexu. 1. při sexu s partnerkou...

Sex

Dobrý den, je mi 17 let a mám přítele kterému je 19 let. Oba dva jsme ještě...

Sex

Dobry den, s milencem jsme meli posledni dva dny dost vášnivý a drsny sex. Od...

Sex

Dobrý den, chtěla bych se zeptat . Spala jsem s přítelem ve čtvrtek 31. prosince,...

Sex

kdyz mi to partnerka dela rukou nikdy se mi nepostavy je mi 61 let

Sex

Vážení, obracím na vás s prosbou o radu. Už téměř rok mám problémy s krvácením...

Sex

Dobry den. Od malicka masturbuju a divam se na porno a dosahuju vyvrcholeni...

Sex

Dobry den. Muzete mi prosim poradit. Je mi 30 a mam problem v sexu nic necejtim....

Sex

Dobrý den,pokud s přítelem děláme orální sex.Tedy já jemu.A děláme ho například...

Sex

Dobrý den. Je mi 17 let a mám problém ohledně sexu. Když jsem doma mám vždy...

Sex

Dobry den mam takovi dotaz partnerka nechce semnou pohlavni styk tvrdi ze zrovna...

Sex - neuvolnění partnera

Dobre den chcem sa spitat mam 16 rokov moja frajerka ma 15 a uz sme spolu niaku...

Sex - Ochrana

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je podle vás nutné brát antikoncepci,...

Sex - Pohlavní nemoci

Dobrý den, Zajímalo by mě, pokud si jsou muž a žena 100% věrni v sexuálním...

Sex - porucha erekce

Vážený pane doktore! Mám prosím, myslím si, specifický dotaz. Mám problém s...

Sex 4 dny po vynechání antikoncepce

Dobrý de mám takový dotaz .. Používám antikoncepci Triquilar a zapomněla jsem...

Sex a Antikoncepce

Dobrý den. Včera večer 4.12 jsme měli s přítelkyní měli 2x nechráněné sexy....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Injekce a těhotenství

Dobrý den, mám dotaz. Po vysazení HA cca po 9 letech jsem nedostala MS a dostala...

Levá ruka

Dobré dopoledne pane doktore, v květnu jsem si vyvrtla palec levé ruky v zaměstnání....

Injekce

Dobrý den,chtěla bych poradit ohledně výběru injekcí.Od lékaře mi byla doporučena...

Injekce

Zdravím, zpozdila se mi menstruace o 7 dni, tak jsem dostala injekci, ktera...

Oteklá předkožka

Pane doktore, Při sexu mému partnerovi celkem hodně otekla předkožka, nešla...

Levá nosní dírka

Dobrý den, delší dobu mám vždy po ránu ucpanou levou nosní dírku. Byla jsem...

Oteklá předkožka

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat na jeden problém co se mi včera stal,z ničeho...

Injekce

Dobrý den chtěl bych se zeptat co může způsobit Clexane 4000 a 1-2, 10°-ti stupňové...

Levá nosní dírka

Dobrý den, delší dobu mám vždy po ránu ucpanou levou nosní dírku. Byla jsem...

Oteklá předkožka

Dobry den. Ja ani nevim co napsat ale zacnu s tymhle. Pred casem sem mnel...

Levá lopatka

Dobrý den.. Den ve škole mě bolestivě píchlo do lopatky... Potom kolem šesté...

Injekce

Dobrý den, před 2 měsíci jsem byla na očkování - vakcína Silgard (2. dávka)....

Levá lopatka

Dobrý den je mi téměr 16 let a poslední dobou mě trápi bolest pod levou lopatkou...

Střevní chřipka


Častější stolice a průjmy

Dobry den, chtela jsem se zeptat. Jiz deset dni me trapi velmi casta stolice....

Injekce

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na (SUMAMED 500 mg infuze) je možné,aby mi lékař...

Oteklá prsa

Dobrý den, už asi 4 den mám taková oteklá prsa, jako kdybych tam měla zduřelé...

Tlaky v podbřišku, časté močení

Dobrý den, je mi 18 let a už druhý den mám strašne tlaky v podbřišku nebo kolem...

Leva kycel

Dobry den, asi treti den me zacala bolet leva kycel pri chuzi. Kdyz si rukou...

Injekce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Jsem hodně citlivá na kazivost zubů, tudíž...

Zavřít reklamu