Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Skríning na celiakii

Trávení Jana 6.6.2020

Dobrý den,

obracím se na Vás se žádostí o interpretaci výsledků odběrů na potravinové alergie, které proběhly kvůli mým bolestem v oblasti pupku a v levé části podbřišku a řidší stolici. Ultrazvuk břicha - normální nález.

S - IgA 3,25, S - IgG - 17,4, S - IgM - 1,96, S - IgE - celkové - méně než 18, S - endomysium (IgA) - neg., S - IgA/gliadin (ELISA) - HRANIČNÍ, S - IgG/gliadin (ELISA) - neg., S - IgA/kravské mléko - neg., S - IgG/kravské mléko - pozit. ++, S - Intraslutam. (IgA) - neg., S - translutam. (IgG) - neg.

Trápí mě dvě hodnoty - vyšší IgG na kravské mléko - bylo mi doporučeno pouze omezení tučných mléčných výrobků. Jedná se o alergii nebo o intoleranci (mléčného cukru nebo bílkoviny?) Je to jen přechodný stav, který se může zlepšit, nebo už doživotně nebudu smět mléčné výrobky?

Druhá hodnota, která mě znepokojuje, je IgA/gliadin - hraniční. Co vypovídá tato hodnota, když ostatní ve vztahu k potencionální celiakii jsou negativní. Nebo to znamená, že celiakii již mám a budu muset držet bezlepkovou dietu? Lékař mi k této hodnotě nic neřekl, zjistila jsem až sama, když jsem pročítala výsledky testů na potravinové alergie. Mám si nechat udělat genetické testy na celiakii? Celiakie se celkem bojím, neboť od ledna tohoto roku beru Eutyrox 50 mikrogramů - 1 tbl. denně - kvůli snížené činnosti štítné žlázy a dočetla jsem se, že se k tomuto autoimunitnímu onemocnění přidává často právě celiakie.

Děkuji za Vaši odpověď.

Jana Doležalová

MUDr. Igor Romanko
Odpovídá lékař:

MUDr. Igor Romanko

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Jano,

v podstatě každá potravina, kterou pozřeme, je pro náš imunitní systém cizí materiál a do jisté míry proti němu reaguje. Někdo více, někdo méně, a někdo tzv. neřízeně. Podle míry reakce záleží, jestli potravinu jednotlivec snáší dobře, nebo ne. Ne každá reakce imunitního systému detekovatelná laboratorně musí automaticky znamenat problém, který se klinicky projevuje (příznaky). A naopak, ne každý klinický problém musí být nutně detekovatelný laboratorně. Protilátky třídy IgG jsou protilátky paměťové. Obecně samy o sobě ukazují na to, že se imunitní systém s nějakou látkou (odborně antigen) setkal, a zaregoval. V případě potravin jejich hladina vypovídá o tom, že Váš imunitní systém s antigenem kravského mléka "pracoval". Jejich hladina se například odvíjí od toho, kolik této bílkoviny přijímate, jak dlouho, jak často a pod. Pro vyšetřování potravinové alergie nebo intolerance by se neměli používat, protože neposkytují dobře interpretovatelné výsledky-jejich zvýšená hladina vůbec nemusí být spojena s klinickými příznaky. Protilátky IgA se vytvářejí na sliznicích. Ukazují na to, že k imunitní reakci dochází již na sliznici (v tomto případě střeva) a mohou naznačovat, že skutečně exsituje imunitně podmíněný problém-také to ale není definitivní. Pro diagnostiku potravinové alergie se ale stanovují protilátky IgE. Ty ve Vašich výsledcích nejsou uvedeny. Když to shrneme, ve Vašem případě podle mě nejde o alergii na bílkovinu kravského mléka. Navíc máte zcela normální hodnoty celkových IgE protilátek. Hladina vyšších protilátek, včetně IgE, jsou v případě potravin ovlivňené tím, jestli je konzumujete, nebo ne. Například, když vynecháte 3 týdny mléčné výrobky a necháte se testovat, budete mít protilátky nízké, ale to neznamená, že alergie není. Intolerance se týká mléčného cukru - tady je jiný mechanismus. Chybí enzymy, které tráví mléčný cukr. Nemáme široce dostupné testy na intolerance (dechové tesyt, o kterých se dočtet, sjou málo dostupné a časově náročně). Obvykle to poznáte, že vypijete 1-2 sklenice mléka a čekáte. Měli by přijít obtíže (bolesti, škroukání, nadýmání, průjem a pod). K diagnostice celiakie. K sérologickému vyšetření krve se doporučuje stanovit celkové IgA protilátky (aby se vyloučil deficit IgA). Ve vašem případě je hodnota normální. Dále se doporučuje stanovení IgA/IgG protilátek proti endomysium a proti transglutamináze. IgG protilátky hlavně kvůli tomu, kdyby byl deficit IgA protilátek. U vás jsou hodnoty negativní, co na celiakii neukazuje. Stanovení protilátek proti gliadinu se kdysi doporučovalo, ale pro vysokou míru falešné pozitivity (nespecifické zvýšení v rámci kontaktu imunitního systému s lepkem-gliadinem jako takovým) se již nedoporučuje. Takže se jeho hodnotou netrapte. Sérologické vyšetření na celiakii je u Vás negativní. Musím ale říct, totov yšetření celiakii nevyloučí zcela. Při trvajícím klinickém podezření by se měla provést gastroskopie s odběrem vzorky sliznice z tenkého střeva, která diagnózu potvrdí/vyvrátí. V případě takového vyšetření se lepek z potravy nesmí vysazovat, jinak je vyšetření falešně negativní. Aby to nebylo tak jednoduché, víme, že existuje tzv. neceliakická intolerance lepku. V tomto případě člověk nesnáší potraviny s lepkem, ale sérologicky ani hostilogicky se neprokáže celiakie. Mechanismus není přesně známý. Pozná se to pouze tak, že na bezlepkové stravě obtíže zcela vymizí a vrátí se po zařazení lepku zpátky do jídelníčku. Genetické testy na celiakii bych nedělal. Spíše tu gastroskopii. Ještě shrnutí - podle mě nemáte alergii na bílkovinu kravského mléka a sérologické vyšetření na celikaii je u Vás negativní. Hezký den.

Související dotazy

Skrining Pozitivní
Dobrý den,je Mě 35let a jsem v 18 týdnu těhotenství.Brali...
Predispozice k celiakii
Dobrý den, na základě krevních testů mi MUDr. sdělil,...
Testy na celiakii
Dobrý den, mám podezření na celiakii, po jakémkoli...
Podezření na celiakii
Dobrý den, mám dotaz ohledně podezření na celiakii...
Podezření na celiakii
Dobrý den, dceři (9 let) dělali na imunologii krevní...
Podezření na celiakii
Dobrý den. Jsem astmatička a kolem 30. narozenin se...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Skořice

Dobrý den, prosím o radu právě jsem se dočetla, že kdo užívá prášky na ředění...

Skotom

Zdravím. Asi před půl hodinou sem začal mít zhoršené vidění. V zorném poli pravého...

Skousané zuby

Dobrý den, již několik let mi můj stomatolog varuje že mám skousané zuby a je...

Skouseni o mimi

dobry podvečer pani doktorko mam tokovi problem z manželem de snažime o mimi...

Skouska

skouska jestli to vubec funguje "=0

Skouska

Chtěl bych se zeptat chirurgů jestli neznají odborníka v ČR, který se věnuje...

Skrabani v krku kdyz mluvim nahlas

Dobry den, obcas se mi stava ze kdyz mluvim hodne nahlas, tak me skrabe v krku,...

Skrabani v ocich

Zdravím,asi týden mi začalo škrábat v očích,z očí mi nic nevytéká,žádný hnis,...

Skracena predkozka a suzena uzdička

Dobrý den, je mi 17 let a začínám sexuální zivot, ale mam problém. Predkozka...

Skrčené prsty po operaci lytkové kosti

Dobrý den, je mi 16 let a před 2 měsíci mi operovali zlomenou lýtkovou kost,...

Skrining Pozitivní

Dobrý den,je Mě 35let a jsem v 18 týdnu těhotenství.Brali Mě krev a vyšel Mě...

Skriply nerv, bolest chodidel

Dobry den, zacatkem cervence letosniho roku jsem mela skriply sedaci nerv, tzv...

Skripnuty nehet po odpadnuti je nehet hrbolaty

Dobry den, pred 10 dny jsem si hodne priskripla prst u ruky do dveri ( presne...

Skripnuty nerv

Dobry den,mel bych dotaz,asi pul roku mam skripnuty nerv leve loptce..mazu si...

Skripnuty nerv

Dobry den, pane doktore, od patecniho rana (3.den) me hrozne boli misto mezi...

Skrna

Prosim o radu.Na fotce v cervenem krouzku na zubu se mi udelala mensi prohluben...

Skrna boreliosa ?

Dobrý den, chtěl bych se poradit o skvrně viz. foto. Může se jednat o projev...

Skrny a praskliny na penisu

Dobry den. Na žaludu se mi udělali červené skvrny. Prosim muzete mi poradit...

Skrotální kýla

Dobrý den. Mám skrotální kýlu vpravo, kterou jsem poprvé zpozoroval cca asi...

Skrotální Kýla

Dobrý den, prosím Vás, chtěl bych se zepat, jestli bych nemohl mít náhodou Skrotální...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Na pár místech mi přestali růst vousy


Kyla

Dobry den, je mozne, ze se mi z Hydrokely, behem 3 mesicu stala normalni klasicka...

Žlutá stolice

Dobrý den, chci se zeptat. Už nějakou dobu mám žlutou stolici(aspon mi příjde...

Kombinace léků.

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat už přes týden mě bolí zub užívám denně 8 ibalginu...

Prsní sval

Dobrý Den,chtěla bych Vás poprosit o radu.Před rokem se mi stal úraz prsního...

Poškození nehtového lůžka

Dobrý den, tak před třemi měsíci jsem měla úraz dvou prstů na mašině v kuchyni,...

Koitus, neboli soulož, neboli kohabitace či pohlavní styk

Ahoj, když se mluví ve vztahu k pohlavnímu styku o koitu. Co to znamená?

Bolesti hlavy, horní čelisti, která prostupuje až do zubů a do čelistního kloubu (vše na pravé straně)

Dobrý den, Už přibližně přes měsíc trpím bolestmi hlavy, horní čelisti, která...

Guajacuran na úzkost

Dobrý den, trpím depresemi a úzkostnými stavy. Na tyto problémy mi můj doktor...

Bolesti na pravé straně krku

Dobrý den už cca rok a půl man bolesti na pravé straně krku pred 10 měsíci...

Trávicí obtíže


Nesnesitelný kyselý pocit v ústech

Dobrý den, potřebuji radu. Mám diagnostikovaný reflux na který užívám Helicid....

Hodnota TSH 6,273

Dobrý den paní doktorko, dnes mi byly zjištěny v krvi hodnoty TSH 6,273 (horní...

Záchvat (křeče) ve spánku (epilepsie)

dobrý den, asi před měsícem a půl jsem měl poprvé záchvat ve spánku. Záchvat...

Jiné

uLékaře.cz Dobrý den, praktický lékař MUDr. Lenka Špatná Ondrášková odpověděl/a...

Poranění bříška palce

Dobrý den, dnes jsem se řízla při krájení do palce. Naštěstí to nezajelo do...

Zvýšený prolaktin

dobrý den chci se zeptat mám hodně prolaktinu v těle a za dva dny jdu k lékařce...

Kvasinková infekce u muže


Škrábání v krku a zalehlé uši

Dobrý den, již týden jsem nemocný. Napíšu Vám moji nemoc den po dni. 1....

Tvrdá bulka pod hrází

Dobrý den, tak před dvěma měsíci jsem si všimla malé tvrdé a nebolestivé bulky...

Reklama