Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Skrytá infekce

Infekce Jirka 28.2.2021

Dobrý den. Léta mě trápí nějaká divná infekce v těle kterou se lékařům bohužel nedaří rozpoznat a spíše jsem za hypochondra. Mám problémy všude kde je nějaká sliznice.Nosohltan, nosní dutiny, v ústech často afty, střevní problémy, stehovava bolest kloubů,časté bolesti zad, silná únava až vyčerpání, někdy při únavě se mě nějak rozmlžuje vidění, jako bych koukal přes fólii, problémy v urogenitalni oblasti atd. Už jsem měl různé tipy o co by se mohlo jednat, ale krev, rentgeny, ultrazvuky nic zásadního neodhalily.Loni v květnu mě jeden pan doktor dle lékařských správ rekl že některé problémy by mohly jít na vrub chronické EBV a oslabeným játrům.Téměř nepiji,beru ostropestřec,lipovitan od loňského května a nic se neděje.Praktyk zase že EBV nemůže být chronická a že to budou asi záda. Neurolog zase že to nejsou záda, ale mohla by to být borelióza, na tu protilátky mám, ale zase z minulosti, že už je to dobrý... No takto porad do kola a už i na psychiku to sváděli a já už asi všechny lékaře navstívil, tak zkouším internet.Našel jsem něco co nápadně připomíná to co mě trápí a to latentní chlamydie. Ty urologické mě byly zjištěny a preleceny cca 10.let zpět. Ty plicní jsem měl loni v krvi protilátky, ale prej nejsou aktivní, že jsou z minulosti. Tak na závěr dotazy. 1.Může být EBV chronická nebo ne? 2.Podle uroložky kdybych měl chlamydie, tak se to ukáže, ale na netu čtu že chronické se spíše prokázat nedají. 3.Jsou kočičí chlamydie přenosné na človeka? Závěrem jen poprosím o tip na lékaře v Brně který se v tom vyzná. Děkuji.


1. doplňující informace 2.3.2021:
Děkuji, jasné a srozumitelné. Pokud jde o ty urogenitalni problémy,tak i po přelečeni chlamydii a částečné úlevě, se to postupně zase zhoršovalo. A vždycky když se udělal stěr,tak tam něco bylo. Sice už ne chlamydie, ale třeba ,ty názvy už si všechny ani nepamatuji, nějaké střevní, streptokok, stafylokok a před dvěma lety ureoplasma. Vždy se to prelecilo vhodnými antibiotiky s částečnou úlevou a pomalým ale jistým návratem k problémum v oblasti prostaty, nadvarlat,horní časti mechyře.Podle dr. jsem to vždy musel někde chytit, což je ale nesmysl protože jsme s partnerkou používali ochranu a byl jsem dlouho sám.Pokud jde o ty problémy z nonosohltanem a dutinama,tak tím to tak nějak všechno začalo a to už je více jak 15.let.Ucpany nos, silná bolest krku, dýchat jsem mohl jenom pusou, několik týdnů teploty na které nezabiral paralen, to se opakovalo dlouhé měsíce, krev mě nikdo tehdy bohužel nenabral,vždy se dostal paralen a neschopenku, bez efektu. K tomu extrémní únava, noční pocení, ústa plná aftů.Pak jsem se dostal na alergologii kde mě zjistili pyly a roztoče, trápili mě víc než rok, až vše bez úspěchu vyzkoušeli, poslali mě na ORL. Tam zjištěny streptokoky a stafylokoky.Nasledovala léčba augmentinem, bez efektu, pak žive sérum na streptokoky a stafilokoky, to mě sejmulo úplně, od té doby mě začala zlobit i oblast prostaty. A začal jsem docházet i na urologii.Na konec v tomto směru pro mě bylo spásné objevení výplachů dutin konvičkou Vincentkou.Sice ten problém stále trvá, ale už jsem s tím nemusel víc jak 3.roky k lékaři.Jen mě je trochu divné že tady ty problémy z nosohltanem trápí v posledních letech i lidi v rámci rodiny, tak všem radím ať do sebe pořád necpou ten nasyvin a zkusí raději mořskou vodu.A třeba dceři v nose také zjistili zlaťáka a streptokoky, tak nevím jestli i tyto bakterie nemohou potrápit dlouhodobě. Na imunologii mě nic nezjistili, jen mírně vyšši crp. Ja se spíše v posledních letech snažím na to nemyslet, nakopnout imunitu, zdravěji žít, ale když vidím že to začíná čím dál víc trápit i dceru, tak mě to trápí a přemýšlím co by to mohlo být. Jí to taky začalo tím nosohltanem, pak Mononukleoza a teď se jí děsně rozjel atopický exem.Každopádně děkuji, nějak se s tím popereme. Přeji hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Jiří.
Děkujeme za Váš dotaz. Chápu, že dlouhodobý boj s tělesnými neduhy je fyzicky a psychicky vyčerpávající. Nesetkala jsem se s diagnozou chronická EBV infekce. To, že máte protilátky v krvi, neznamená akutní infekci, ale to, že jste se v minulosti s tímto virem setkal. Nevím, jaké urologické potíže máte, nicméně pokud jste vyšetřen urologem, tak zřejmě infekce chlamydiemi prokázána nebyla. Neznám případ přenosu kočičích chlamydii na člověka. Vaše potíže jsou dost nespecifické. Doporučila bych vyloučit systémové autoimunitní onemocnějí a revmatologické onemocnění. Pokud by v těle byla infekce, tak by se to projevilo na hodnotách zánětlivých markerů. Mezi základní ukazatele patří sedimentace, CRP, prokalcitonin, železo, ferritin, krevní obraz. Píšete, že jste kompletně vyšetření a vše je v pořádku. V případě, že jste častěji nemoce, tak doporučuji ještě imunologické vyšetření. Dle mého názoru stojí za zvážení také psychosomatický problém. Vím, že nechcete slyšet, že by se mohlo jednat o psychický problém, ale v případě nespecifických subjektivních potíží bez objektivního korelátu s normálními nálezy na vyšetření, se opravdu nabízí. Váš dotaz předávám specialistovi k odbornému vyjádření. Vyčkejte prosím na jeho odpověď. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství‎ Pracoviště: Global Assistance

Dobrý den,
Plně souhlasím s názorem paní doktorky Smejkalové, stojí za to se zaměřit i na jiný původ obtíží, jako imunologie/revmatologie. U infekcí jejích aktivitu vždy poznáme dle serologických ukazatelů, tudíž dle nálezu protilátek v krvi. Pokud protilátky v krvi nemáte, resp. nemáte nález, který by svědčil pro akutnost/aktivitu infekce, tak není to příčinou potíží. Platí to i pro chlamydie. To že se nedají prokázat je nevalidní informace z internetu. Při velmi slabých infekcích v oblasti pouze genitálu, protilátky mohou být negativní, ale dají se prokázat metodou PCR z výtěru či moče. Vy ovšem uvádíte systémové, četné potíže, nejedná se jenom o klasickou STD, tak byste měl mít aktivní protilátky, v případě, že by to byla chlamydiová infekce. Kočičí chlamydie se na člověka nepřenesou. Každá v životě prodělaná EBV infekce je chronická, proto odborně pojem chronická EBV infekce neexistuje. Po prvním setkání s tímto virem v mládí, většinou v podobě angíny, zůstává virus ve Vás napořád, tudíž každému, kdo to prodělal zůstanou i protilátky. Čas os času stresem, oslabením, únavou či jinou chorobou/infekcí může dojít k tzv. reaktivací viru, což se projeví nárůstem protilátek laboratorně a vyšší únavou fyzicky, jiné příznaky to nemá. Po čase imunitní systém sám tu reaktivací zvládne, protilátky klesnou a únava odezní. Podobný nález má v krvi 60-70% dospělých jedinců, nejedná se o nemoc. Zdravím.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Jirko, je vidět, že Vás to dost sužuje. Pro potíže, které máte, bych Vám doporučila vyšetření na revmatologii a na infekčním, kde Vám vysvětlí podle Vašich výsledků, co tedy máte, jak je to s protilátkami proti borreliím, EBV, chlamydiím atd. Je na to potřeba vyšetření a vidět výsledky, popis nestačí. Vyšetří Vám i panel chlamydií, ty kloubní potíže dělávají, někdy se přistupuje k prodloužené antibiotické léčbě. Nicméně podle popisu se zdá, že tohle problém nejšpíše nebude, protože jste měl vše přeléčené a protilátky jsou paměťové, chlamydie se nezjistili ani na urologii. Je dobře, že jste byl na imunologii a že se na nic nepřišlo. Každopádně naše sestřičky Vám pomohou najít lékaře ve Vašem okolí, který se zaměřuje na infekce a revmatologii. Dále stran nosohltanu - máte alergii na prach a roztoče, to dělá dlouhodobou rýmu, je třeba nos vyplachovat jako to děláte a brát léky na alergii nebo podstoupit léčbu imunomodulační, kdy se postupně bude snižovat Vaše citlivost na tyto alergeny. Možná by Vám i pomohl nosní kortioid. Doporučila bych Vám užívání léků na alergie. Pokud svou alergii totiž nijak nebudete řešit, budete mít nejen rýmu, ale i únavu a může se objevit i astma. Obraťte se tedy na alergologii, kde Vás léčili. To, že má dcera také alergie a ekzém není překvapivé, bývá to v rodinách, sklon k alergiím a atopii. Mononukleóza je infekční onemocnění způsobené EBV virem, není to nijak nezvyklé, nemusí Vás to trápit. Ekzém dcery by měl léčit kožní lékař a měla by být také vyšetřená na alergologii. Jinak EBV je častá nákaza, paměťové protilátky á hodně lidí, a infekce může některým lidem dělat potíže delší dobu (měsíce) a může se reaktivovat, třeba když měla dcera tu mononukleózu. Může dělat únavu, motání hlavy apod. Vše Vám ostatně popsala paní doktorka. Na urologii doporučuji léčení a sledování jak máte zavedeno a pokud máte sklon k infekcím, domluvte se, zda by Vám nepomohl Urovaxom. Hodně pijte a při sexu používejte prezervativ. Na podporu imunity doporučuji Betaglukany, můžete zkusit Wobenzym v boji proti důsledkům infekcí. Zdravou stravu a pravidelné cvičení zařaďte také. Přeji Vám, aby se Vám ulevilo. S pozdravem Soňa Boušková

Související dotazy

Infekce
Ziji v USA a s doktory nemam moc dobre zkusenosti....
Infekce
Ktera infekce spusobuje lymf. uzliny a muze napadat...
Infekce
dobry den, mela bych dotaz co se tyce moznosti infekce....
Infekce
Dobrý den,na cevním mi byla diagnostikován infekce./přikládám...
CMV infekce
Dobrý den, potkala mě nepříjemná infekce CMV virem....
Infekce
Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o radu. Před...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Skrvnka na obličeji

Dobrý den, téměř rok mám na pravé tváři červený flek o průměru 1,5 cm. Nejprve...

Skrvnky pod kůží

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jednu otázku. Na pravém stehně se mi objevily...

Skrvny Cafe au lait

Dobry den, prosim o radu... jiz pred rokem jsem si vsimla hnede pigment. skvrnky...

Skrvny na jazyku

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat, zjistili mi astma a dýchám ventolin a...

Skrvny na kůži

Dobrý den, Na hřbetu ruky se mi vytvořili 2 skvrny (Na ukazováčku a pod ním)....

Skrvny na penisu

Dobrý den, mám takový problém.. Před dvěmi dny jsem měl nechráněný (chráněný,...

Skrvny na pyji


Skrvny na žaludu

Dobrý den, je mi 15 let, sex jsem ještě neměl. Na žaludu se mi cca před měsícem...

Skrvny po vyrážce

Dobrý den, již 10 týdnů se potýkám s vyrážkou, začala červeným flekem (1,5 cm...

Skrvny úst

Dobrý deň. Mám 25 rokov a cca pred dvoma týždňami sa mi začali v ústach na podnebí...

Skrytá srdeční vada

Hezký den pane doktore, přeji. Předem Vám chci poděkovat za odpověď na můj...

Skrytá vada

dobrý den mám dotaz.. dá se nějak zjistit třeba na ekg nebo krví skrytá vada...

Skrytá vada

ještě mám dotaz byla jsem na ekg jenom na tom normálním ne na 24 hodinovým a...

Skrytá vada

dobrý den mam dotaz. Jak se pozná že má člověk srdeční vadu.. a může třeba při...

Skrytá vada

včera jak jsem vám odepsala tak jsem byla cvičit a pozorovala jsem tlukot srdce...

Skryté infekce v rozvojových zemích

Dobrý den vážená paní doktorko Moravcová, můj manžel byl 2 měsíce v Indii,...

Skryté krvácení do stolice

Pozitivní FOB test Jsem těžký astmatik, 25 let beru velké dávky kortikoidů-prednison,...

Skrytý zánět zubu

dobrý den, jaký je postup diagnostiky zánětu v zubu nebo dásni? je pravda že...

Skrz ně jsem si vyvolala úzkostnou poruchu.

Dobrý den, již půl roku mě trápí závratě.Skrz ně jsem si vyvolala úzkostnou...

Skrze ústa, někdy i nos vylučuji z těla zápach podobný výkalům.

Potřebuji pomoc.Trpím tím rok, mozna dele. Skrze usta, nekdy i nos vylučuji...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Užívání Neurolu

Dobrý den, moje babička (72) dlouhodobě užívá Neurol, který jí předepisuje její...

Otok penisu po sexu

Dobrý den,na penisu se mi udělal otok,po dlouhém a vášnivém sexu. Penis mi připadá...

Srdce a suchý kašel

Dobrý den! Prosím vás,mám takový zvláštní dotaz.Manželka již více než dva...

Vysoký krevní tlak

Dobrý den ,mám takový problém již asi třetím rokem se léčím na vysoký tlak...

Bolest čelistí vpravo

Dobrý den, již 5 dní mne bolí čelisti vpravo. Začalo to krátkou bolestí horní...

Porucha polykání


Zhoršené polykání

Dobrý den, před 10ti dny se mi stala zvláštní situaci. Při jídle nastal okamžik...

Bílý výtok, bez svědění či zápachu

Dobrý den, za poslední čtyři měsíce, kdy jsem single, jsem měla styk málo často,...

Bílý povlak jazyka


Pozoruji "hrudky" ve spermatu


Flíčky na genitáliích

Dobrý den, všimla jsem si, že mám na genitáliích (u stydkých pysků) černé flíčky....

Lapani po dechu pri usinani

Dobry den pani doktorko. Pokazde kdyz se snazim v noci usnout, tak jeste...

Zarůstání chloupků a pupínky podobné akné

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na jeden problém, který mě už trápí hodně...

Kašel

Dobrý den,při podávání prednisolu 20 vnučce které je 12 let rozpis podávání...

Kondylomata

Dobrý den,přes 5let se snažím zbavit kondylomat vně pochvy a uvnitř zadečku...

Zvětšení penisu

Dobrý den, Mám problém s penisem. Jeho délka je 15.5cm a vidím, že přítelkyně...

Žlázky na prsu

Dobrý den prosím chci se zeptat na váš názor ohledně tvaru bradavky před lety...

Zánět močových cest

Dobry den, chtela bych se zeptat, predem dekuji za odpoved. V utery jsem zacala...

Prevenar 13 + Hexa vakcína

Dobrý den, ráda bych požádala o informaci,zda je možné dát dítěti vakcínu Prevenar...

Fokální nodulární hyperplazie jater a hormální tělísko ?

Dobrý den, mám fokální nodulární hyperplazii na játrech, musela jsem kvůli...

Reklama