Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Slabost a únava

Vnitřní lékařství Adam 27.7.2021

Dobrý den,

před několika týdny jsem psal dotaz ohledně mých dlouhodobých zdravotních potíží, které trvají asi rok (únava, motaní hlavy, mírný třes rukou, slabost atd.) všechno jsem to podrobně popisoval v minulém dotazu. Měl jsem hlavně strach jestli se nejedná o roztroušenou sklerózu nebo nějaké jiné závažné neurologické onemocnění.

Jsem dlouhodobě v zahraničí a byl jsem tady asi před třemi týdny u doktora, kvůli těmto problémům. Doktor mě prohlídnout a ptal se jaké mám konkrétně příznaky. Potom mě poslal na odběry krve a také na magnetickou rezonanci.

Výsledky vypadaly tak, že na magnetické rezonanci nebyl žádný nález. Hormony štítné žlázy byly také v normě, takže o problém se štítnou žlázou se také nejedná. Nicméně u odběru krve byly nějaké odchylky. CK(CPK) bylo vyšší a amyláza, fosfor a poslední "neutral fat" (bohužel s tím překladem do aj nemám úplnou jistotu a spolehlivý překlad do čj jsem nenašel, nevim jestli to nemůže být třeba cholesterol) bylo nižší, zbytek v normě. Dále mi byl také naměřen zrychlený tep, nicméně tlak a EKG bylo v pořádku.

Ohledně toho zrychleného tepu, na jednom vyšetření na kardiologie už jsem byl dříve před asi čtyřmi lety ještě v ČR, jednalo se o odběry krve, EKG, měření tlaku, bicyklovou ergometrii. Kromě toho zrychleného tepu samotného se nic nenašlo. V té době jsem ani žádné zdravotní problémy nepociťoval.

Nyní bych měl dva dotazy.

Doktor mi předepsal na ten zrychlený tep atenolol. Zkouším to teď brát asi už tři týdny, ale nevidím, že by to nějak výrazně pomáhalo (na ty problémy, se kterými jsem přišel) . Navíc to nechci brát trvale, prý to může mít i docela hodně vedlejších účinků. O tom zrychleném tepu vím už čtyři roky a v té době mi na to doktor ani nic nepředepisoval, jenom poradil, že to mám sledovat a pokud by se to nějak zhoršilo, že mám přijít.
Jak to vidíte Vy? Je opravdu nutné brát ty léky? S těmi problémy, kvůli kterým jsem přišel to ani nijak výrazně nepomohlo. A existuje na snížení tepu popřípadě nějaká alternativa?

Dále bych se chtěl zeptat na ty odchylky u té krve. Doktor se o tom zmiňoval a ukazoval mi ty výsledky, ale neprezentoval to, jako by šlo o něco vážného. Ale pak jsem si zkoušel zjišťovat nějaké informace na internetu a mám trochu strach z té nižší amylázy, jestli se nemůže jednat o nějaké vážně problémy se slinivkou, nedej bože rakovinu slinivky. Předtím jsem tomu moc nevěnoval pozornost, ale nějakou dobu asi od listopadu minulého roku u sebe zeznamenávám takové změny trávení jako zvýšená plynatost a také změna stolice, která někdy plave, někdy se jako by trochu rozpadá, občas jsou v ní nestrávené zbytky a někdy trochu divně zapáchá. Nestává se to pokaždé, ale asi od toho listopadu se to občas stane. Myslíte že by se mohlo jednat o rakovinu slinivky, po případě o co by se mohlo jednat? Jaký doporučujete postup dále?

Ohledně těch původních problémů na které jsem se ptal v minulém dotazu. Byl jsem tady u doktora už dvakrát od té doby a žádná jasná příčina se zatím nenašla a ty příznaky trvají do teď. Já jsem psal minule nemám žádné zdravotní problémy, které by mě nějak omezovaly v běžném životě nebo problémy co by se postupně zhoršovaly, ale ty příznaky jsou občas docela nepříjemné. Jak doporučujeme postupovat dále?

Děkuji

1. doplňující dotaz ze dne 28.7.2021
chtěl bych ještě doplnit ohledně toho zrychleného tepu. U doktora, jak teď tak i na tom vyšetření před čtyřmi lety mi byl naměřen tep okolo 120 za minutu. Nicméně to mohlo být způsobeno stresem, což se mi stává často u návštěvy doktora. Když jsem si měřil ten tep v klidu, býval často okolo 80 za minutu. Konkrétní lék co mi byl předepsán je Atenolol 25mg (Pfizer). I když ten lék beru už 3 týdny mám pocit, že při stresových situacích je ten tep stále výrazně vyšší, než v klidu. Tomu léku se chci vyhnout pokud to tedy není vyloženě nutné. Mám hlavně strach z těch vedlejších účinků a také jestli je to vůbec potřeba, protože jak už jsem psal, o tomto stavu vím už čtyři roky a za tu dobu jsem žádné problémy se srdcem nepociťoval.
A ještě bych se chtěl zeptat ohledně té stolice, o co by se mohlo jednat a jestli může jit o něco vážného, s ohledem na to jak dopadly ty testy krve a také jak postupovat dále?
Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Jarmila Aseemová


Dobrý večer pane Adame.
1. Neuvádíte, jaká byla Vaše tepová frekvence ev. krevní tlak při vyšetření, při kterém Vám lékař nasadil Atenolol, což je lék ze skupiny betablokátorů a nelze jej náhle vysadit. Pokud byla tepová frekvence více než 100tepů /min, pak je indikovaný. Záleží také na síle léku a jeho dávce. Jde o lék, který srovnává tepovou frekvenci, ale na Vaše dlouhodobé zdravotní potíže nemá vliv.
2. Co se týká laboratorních odběrů: CK (CPK) kreatinfosfokináza - existují 3 izoenzymy a záleží na tom, který z nich je vyšší. Většinou se jedná o zvýšení svalového izoenzymu, což svědčí pro vyšší svalovou aktivitu. Nižší hladina amylázy je běžným nálezem a určitě neukazuje na žádné závažné onemocnění (zvýšená hladina AMS by znamenala možnost zánětu slinivky břišní). Magnetická rezonance je v pořádku a neodhalila žádné závažné neurologické onemocnění. Většina příznaků svědčí pro psychosomatickou příčinu potíží ( únava, slabost, třes rukou, motání hlavy atd.). Možná by stálo za úvahu Vaše potíže rozebrat také s psychologem. Někdy nezaujatý názor může odhalit příčinu potíží, kterou jasně nevidíte nebo Vám nějak uniká. Věřím, že by to bylo k Vašemu prospěchu. Přeji Vám brzkou úlevu od potíží a pokud možno klidný zbytek večera.

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Hadrabová

Specializace: Onkologie, Hematologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní, hematologická a onkologická klinika, FN Brno

Dobrý den, pane Adame,

děkujeme za opakovaně projevenou důvěru a doplňující informace.
Co se týče tepu, jak psala paní doktorka Aseemová, pokud je tep opakovaně v klidu vyšší než 100, je vhodné tento lék užívat, rozhodně pokud byste chtěl přestat užívat je to vhodné pouze po domluvě s lékaře a kontrolovaně, nesmí se vysadit naráz, není to pro srdce vhodné, je to lék, který upraví tepovou frekvenci, aby v kllidu nebyla abnormální, to však neznamená, že při fyzické či psychické zátěži nebude srdce pumpovat rychleji. Tento lék však neovlivní potíže typu únava či třes rukou.
Pokud nebyla zjištěna neurologická či jiná příčina, myslela bych v tomto případě na to, jestli tyto potíže (a to včetně změn stolice) nemohou být spíše psychosomatického rázu - píšete, že jste u lékařů ve stresu a máte poměrně velké obavy o své zdraví, naše tělo a řekněme duše spolu úzce souvisí, takže stres, úzkost, napětí se projevují navenek fyzicky třeba bolestmi hlavy, únavou, třesy, četnými zažívacími potížemi. Nevím, zda jste byl někdy např. u psychologa, psychoterapeuta a tyto potíže s ním řešil? Řada odborníků pracuje i online, jelikož žijete v zahraničí, mohla by být pro Vás tato možnost vhodná. Zkuste to zvážit, naše sestřičky Vás budou kontaktovat, pokud byste měl zájem mohly by Vám pomoci s hledáním vhodného odborníka.
Přeji pevné zdraví, MH

Související dotazy

Únava, slabost, psychické potíže
Dobrý den, chtěl bych Vás tímto poprosit o radu. Už...
Únava, mravenčení
dobrý den, chtěla jsem se zeptat posledni dobou celkova...
Cvičení a svalové křeče, únava
Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně svých zdravotních...
Únava po infektu
Dobry den, pred 2 lety jsem prodelal dlouhodobe horecky...
Únava
Dobrý den, Chtěl jsem se zeptat ohledně mého strýce,...
Slabost a únava
Dobrý den, poprosím Vás o radu k mému zdravotnímu stavu,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Slabost a nevolnost

Dobrý den. Prosím mám takový zvláštní pocit už tři dny. Je mě chvilema jak po...

Slabost a nevolnost po jídle ve 34tt

Dobrý den, ráda bych se zeptala, je mi 34let, jsem nyní ve 34tt a přibližně...

Slabost a omldlévání

Dobrý den,před týdnem se mi z ničeho nic udělalo nevolno,točení hlavy,špatné...

Slabost a pocit chladu v levé dolní končetině

Dobrý den, prosím Vás o odpověď. Často se mi stává, že náhle ucítím slabost...

Slabost a podrážděnost

Dobrý den, jmenuji se Marcela. Již delší dobu mám problém s celkovou slabostí,...

Slabost a přetížení

Dobry den, mam 23 roka az doteraz som si myslel ze som ten najzdravsi clovek...

Slabost a těžké paže

Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Asi měsíc mám pocit těžkých rukou a...

Slabost a točení hlavy

dobry den, vzdy jako mladsi jsem mela nizky tlak, ale s dospelosti se to docela...

Slabost a třes rukou

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám dlouhodobé potíže s levou rukou - slabost...

Slabost a třes, svírání v krku po aplikaci botoxu

Dobrý den, cítím ochable svaly ,slabost a třas po celém těle,svirani v krku.Trvá...

Slabost a únava

Dobrý den, poprosím Vás o radu k mému zdravotnímu stavu, už přes rok se necítím...

Slabost a únava

Dobry den mam hure se my dycha zavolala jsem si ierzetu zmeren tlak udelany...

Slabost a únava po betablokátorech

Dobrý den, je mi 51 let, 1x mi byla zjištěna na holtru srdeční arytmie- fibrilace...

Slabost dolních končetin

Dobrý den, obracím se na vás o radu ohledně zdravotního stavu mojí maminky....

Slabost dolních končetin

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně náhlé noční slabosti DK. Asi 6 měsíců po...

Slabost dolních končetin

Dobrý den Mám otázku občas když stanu tak nemůžu zvedat nohy a občas mně i neudrží...

Slabost HK

Dobrý deň, niekedy keď ručne niečo píšem, tak zrazu nemôžem, lebo sa mi nedá...

Slabost HK, DK

Dobrý den, asi 14dnů mám tahavé bolesti obou horních i dolních končetin (vzniklo...

Slabost končetin

Přeji hezký dobrý den, V sobotu (20.3.2021) mi skončila karanténa po prodělání...

Slabost končetin a parestezie

Dobry den, Je mi 46 let a poslednich par tydnech jsem zacal pozorovat lehky...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Denní množství alkoholu

Dobrý den. Vypije deně asi 2 nebo 3 piva. Jedná se již o zdravý nebezpečí...

Bolest malíčku

Dobrý den, je mi 14 let a poslední dobou mě bolí nebo tlačí malíček a tlačí...

Požité plesnivé potraviny


Tabár I

Dobrý den. Dnes mi našli na mamografu Středně denzní fibroglandulární strukturu...

Spolknutá náušnice

obrý den, chtěla bych se zeptat, zdali je možné, aby 15m dítě spolklo peckovou...

Vyrážka po těle

Dobrý den, chci se zeptat ohledně mé vyrážky po celém těle. Pozoruji, že se...

Omeprazol


Neurol × Lexaurin


Vyrážka, pupínky - nárt

Dobrý den, najednou z ničeho nic mám na nártu pupínky, vyrážku. Maž usi to belogentem...

Lymfostáza

Dobry den,mám na pravém stehně bolestivejší zatuhle místo ,mravenčení a svědění,byla...

Nález vulvy

Dobrý den, našla jsem si u ústí močové trubice útvar. Je mi 52 let a mám problém...

Svědění kolem análního otvoru

Dobrý den, mám problém v zadní části těla u análního otvoru. Mám tam nefunkční...

Používání krému LOCOID lipocream v těhotenství

Dobrý den, prosím Vás mám na čele ekzém v podobě drobné vyrážky, někdy nepříjemně...

Fleky po alkoholu

Dobrý den mám dotaz ohledně fleků po alkoholu. Mam 180cm 95kg, endomorf, 30%...

Vodnaté puchýřky rukou i nohou

Dobry den,střídavě na nohou i rukou se mi tvoří drobné puchýřky,které zaschnou,...

Plicní embolie

Dobrý den začátkem února jsem začal dost kašlat tak jsem po několika dnech...

Stav po odstranění krčních mandlí

Dobrý den, prosím o radu/vysvětlení...koncem března jsem byla na trhání krčních...

Dithiaden a alkohol

Dobrý den, dostal jsem na alergii(z antibiotik) lék dithiaden(od zentivy)....

Barretuv jicen a axialni hiatova hernie

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat na pár věcí. Asi před měsícem mi po gastroskopii...

Náhlý otok očí

Dobrý den, přes noc se mi objevil otok očí, u jednoho oka o mnoho větší než...

Reklama