Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Slazené nápoje

B. 28.9.2018

Dobrý den, před chvíli jsem se posílal dotaz, který pro přehled kopírují níže, ke kterému jsem doplnil ještě jeden dotaz:

Chtěl bych se zetat, zdali pití slazených nápojů (zejména Coca Coly, Spritu, Fanty apod.) zvyšuje riziko vzniku rakoviny? Popř. jak velké množství a jak často se musí pít, aby to bylo škodlivé? Resp. jestli obecně nadměrný přísun cukrů je rizikovým pro vznik rakovinového bujení? Celkem dlouho (několik let) jsem totiž jedl málo ovoce a zeleniny a pil docela dost různé ty šťávy z koncentrátu, coly, džusy, sušenky apod... měl jsem i někdy taková období, kdy jsem vypil celé 1,5 litrové flašky slazeného nápoje za den a k tomu snědl i nějaké sladké...tak se bojím, abych si nezadělal na vznik rakoviny, mám z toho strach... protože v určitých obdobích to bylo fakt velké množství slazených nápojů za den... třeba jsem byl schopný vypít 1,5 litru slazeného nápoje denně...Nyní, když jsem si to uvědomil, se snažím pít jen hodně vody plus zvýšit přísun vitamínů v podobě ovoce a zeleniny, ale prostě odmala se musím přemáhat k jezení zeleniny a ovoce, prostě mi to moc nechutná, teď jsem se ale opravdu začal snažit, ale bojím se, aby nebylo už pozdě... Protože jsem četl, že i dvě sklenice slazeného nápoje TÝDNĚ zvyšují podle internetu riziko vzniku rakoviny slinivky až dvojnásobně...a to je rakovina se strašně špatnou prognózou... vyčítám si, že jsem blbec a pil těch “sajrajtů” tolik... zas ale pozoruji, že opravdu mnoho lidí v mém okolí pije dost slazené nápoje taky, a ti to neřeší, ale já se bojím vážného onemocnění... že už je pozdě to zachraňovat... jak často by se mohly pít slazené nápoje, popř. jíst sušenky apod., aby se to zas nepřehánělo?
Ještě mám jeden dotaz. Cítím, že sám na zdravou stravu kompletně nenajedu, resp. nemám tu vůli a vlastně ani moc přehled, jaké množství čeho jíst. Pokud bych chtěl poradit se správným jídelníčkem, abych o sobě mohl říct, že jím zdravě, na koho bych se měl obrátit? Existují nějací specialisté, kteří by mi dokázali pomoci, popř. kdyby jo, jsou jejich služby finančně náročné?
Věk: 20 let
Děkuji za případnou odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, u nádorového bujení není zcela jasné, co je jeho příčinou, pokud by se to vědělo, předcházeli by jsme těmto nemocem ještě před jejích vypuknutím. Toto obecně platí i pro pití slazených nápojů, zdravé nejsou, zvyšuji riziko civilizačních onemocnění, jako jsou cukrovka, vysoký tlak, zdali mají i podíl na vzniku nádorového bujení nelze vyloučit. Se zdravou stravou by Vám mohl pomoci dietolog, obvykle lékař, či zdravotní sestra se tímto zabývá. Případně by Vám určitě poradil i Váš paktický lékař, či jeho sestra v ordinaci. S pozdravem, Dr. Horáková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Slazené nápoje a riziko onemocnění
Dobrý den, chtěl bych se zetat, zdali pití slazených...
Dětské nápoje
Dobrý den, chtěla bych se zeptat od kolika roků se...
Energetický nápoje
Zdravím.Mám otázku.Jsou energetický nápoje považovány...
Energetické nápoje
Dobrý den, už asi 2 roky piji energetické nápoje téměř...
Bublinkaté nápoje v kojení
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jsem plně kojící matka,a...
Bolest žaludku z energetického nápoje
Dobrý den mám dotaz. Je mi 20 let a trpím silnou nevolností...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Slaná chuť v ústech

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat. Už to bude déle než 14dní co má moje známá...

Slaná pachuť v ústech

Asi týden mám slanou pachuť v ústech, která je provázená celkovou slabostí,...

Slané rty

Dobrý den, poslední dobou mám slanou chuť pokud olíznu rty. Má se znepokojovat?Piju...

Slané sliny

Dobry den beru assentru 50 atretinu trittico na noc kdyz zivam mam slane sliny...

Slano v puse

Dobry den, muj deda ma uz priblizne pul roku slano v puse. Byl na vselijakych...

Slano v ústech


Slano v ústech

Dočetl jsem se u Vás o tomto problému, ale příznaky mám jiné, než dotyčná paní....

Slano v ústech v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o radu, protože už si nevím rady. Jsem...

Slanost pod jzykem

Dobrý den,zeptal bych se dlouhou dobu mi pod jazykem vitíká slaný sekret a to...

SLAP léze

Dobrý den, pane doktore. Jsem po ASK SLAP léze a začínám 6-týdenní klidový režim...

Slazené nápoje a riziko onemocnění

Dobrý den, chtěl bych se zetat, zdali pití slazených nápojů (zejména Coca...

Slbost, brnění, poruchy dýchání

Dobrý den... Už několikrát jsem byla u lékaře na různých testech od krevních...

SLE

Dobrý den, prosím o Váš názor, zda je vhodné očkování vakcínou proti prasečí...

SLE

Dobrý den paní doktorko Leskovská, nezasílám žádný dotaz, jen bych Vám moc ráda...

SLE

Dobry den, tri dny po hodinovem cviceni v posilovne jsem sla na odbery krve...

SLE a ASLO

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu, můj manžel má vrozeně jednu ledvinu...

SLE, nebo co vlastně ?

Vážení, mám již 2 roky problém po streptokokvé infekci prodělané před 4 lety...

SLE, Škodlivost léků

Dobrý den.Je mi 56 let a mám dlouhodobé potíže s klouby, depresemi a polyvalentní...

Sledování jaterních testů u psychiatrické léčby

Dobrý den, chci se zeptat jestli Valdoxan večer 25mg, Depakine ráno a večer...

Sledování po odstranění nádoru

Hezký den, bude tomu rok od operace štítné žlázy. Proběhla úplné odstranění...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Problémy se střevy (velký stres)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat .....mám skoro denně problémy s bolestmi střev...

Rh pozitivní matka

Dobrý den, učím na lékařské fakultě genetiku, tudíž o inkompatibilitě Rh negativní...

Antibiotika - sauna

Krásný den, chtěla bych se zeptat zdali s antibiotiky Duomox smím chodit do...

Riziko anafylaxe, antihistaminika a antidepresiva


Těhotenství

Dobrý den. Mám dotaz ohledně otěhotnění. S manželem jsme se 1.5 roku pokoušeli...

Antibiotika - nefunguji??

Dobrý den, v sobotu mě začalo bolet v krku. Začala jsem se léčit sama, užívala...

Riziko anafylaxe-doplnění


Rh negativní matka a Rh pozitivní otec

Dobrý den, mám dotaz - má krevní skupinu AB negativní a partner O pozitivní....

Bolest varlete

Dobrý den, mám dlouhodobě nepříjemný pocit v oblasti pravého varlete a třísla....

Rh negativní v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 20 tt a ráda bych znala Váš názor. Mám Rh negativní a můj...

Riziko

Dobry den, rad bych Vas poprosil o zodpovezeni nekolika otazek. Bohuzel jsem...

Antibiotika - brát nebo nebrat?

Dobrý den! Mám prosím následující dotaz. Již od podzimu mě trápí pravidelné,...

Antikoncepce

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat. Nikdy jsem antikoncepci nebrala a teď ji mám...

Antibiotika - alkohol

Dobrý den, chci se zeptat, ode dneška 14.10. jsem začala brát antibiotika Nitrofurantoin...

Aplikace injekce heparinu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké je riziko, když se píchne injekce heparinu...

RH negativní - protilátky

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, jestli je při potratu v 8.tt...

Antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat je-li možné když jsem teď dobrala platíčko...

Protilátky u Rh negativní matky.


Antikoncepce

Dobrý den mela bych dotaz ohledně antikoncepce. Před rokem jsem začala brát...

Riziko

Dobry den, existuje nejake riziko, pri tzv. prstovani vaginy,aby sa na muza...

Zavřít reklamu