Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Sledování jaterních testů u psychiatrické léčby

Léky Marek 27.9.2017

Dobrý den, chci se zeptat jestli Valdoxan večer 25mg, Depakine ráno a večer 500 mg, cisordinol večer 10mg, plus Nebilet a Nolpaza, jestli tyto léky nemůžou poškodit moje játra? Psychiatrička mě nebere krev a já jsem rád protože kvůli mému ocd by mi to dělalo zle. Nepiji alkohol. Už jsem měl problémy s ledvinami i játry. Kvůli ambulantní ochranné léčbě kterou mám asi jako jedinej v republice kvůli OCD nemůžu jen tak snadno změnit lékaře. Moje lékařka už zažádala o zrušení ochranné léčby ale nevím proč se takto chová dříve jsem zase bral velkou dávku anafranilu s cisordinolem a hrozily mě epileptické záchvaty i když prý nemám epilepsii a i jsem několik záchvatů měl. Neurolog který je v důchodu napsal že ty záchvaty byly z psychiatrické medikace. Až půjdu k neuroložce tak jí dodám dokumentaci od neurologa a zkusím se domluvit jestli by mi depakine nevysadila. Proč se takto moje psychiatrička chová? Co mám prosím dělat? Nezničím si játra? Moc děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, u léčby Valdoxanem by měly být sledovány jaterní testy v počátku léčby (po 3, 6, 12 a 24 týdnech) a po navýšení dávky (ve stejných intervalech). Pokud by nedošlo ke zvýšení jaterních testů v těchto intervalech, pak by mělo být vše v pořádku a další jaterní testy se provádějí podle uvážení lékaře (provádí se, pokud je to nutné). Takže to možná u Vás nyní lékařka nepovažuje za nutné (a možná i vzhledem ke zhoršení Vašeho psychického stavu nyní krev neodebírá - píšete, že by Vám to nedělalo vzhledem k psychickému onemocnění dobře; a Vaše lékařka Vás zná nejlépe).
Bohužel každý lék může mít nějaký nežádoucí účinek - v případě Valdoxanu zvýšení jaterních testů.
Pokud jste měl v počátku léčby testy kontrolovány a byly v pořádku, pak se (pokud nemáte potíže) již kontrolovat nemusí. Depakine by se neměl užívat u známé jaterní choroby.
Pokud ale trpíte těžkými psychickými potížemi, pak se léčit musíte (a možné lehké zvýšení jaterních testů je stále menší zlo, něž abyste trpěl těžkými psychickými potížemi).
Proto by nyní bylo nejlepším řešením - jestliže máte obavy z onemocnění jater- domluvit se s Vaší lékařkou (psychiatričkou) a zkontrolovat jaterní testy a podle jejich výsledku léčbu ev. upravit.
S pozdravem BB.

Související dotazy

Zkreslení jaterních testů
Dobrý den, mám chronický zánět jater.Beru Ursofalk...
Výsledky jaterních testů
Dobrý den , prosím o Váš názor na můj stav z biochemického...
Zvýšení jaterních testů
Dobrý den, syn (13let v dubnu) má zvýšené hodnoty jaterních...
Zvýšení jaterních testů u hladovění
Zdravim, muze mit podvaha, modriny, unava vliv na...
Mám dotaz ohledně zvýšených jaterních testů.
Dobrý den, mám dotaz ohledně zvýšených jaterních...
Vyšší hodnoty jaterních testů
Dobrý den, prosím Vás, psal jsem zde včera, že jsem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Slazené nápoje

Dobrý den, před chvíli jsem se posílal dotaz, který pro přehled kopírují níže,...

Slazené nápoje a riziko onemocnění

Dobrý den, chtěl bych se zetat, zdali pití slazených nápojů (zejména Coca...

Slbost, brnění, poruchy dýchání

Dobrý den... Už několikrát jsem byla u lékaře na různých testech od krevních...

SLE

Dobrý den, prosím o Váš názor, zda je vhodné očkování vakcínou proti prasečí...

SLE

Dobrý den paní doktorko Leskovská, nezasílám žádný dotaz, jen bych Vám moc ráda...

SLE

Dobry den, tri dny po hodinovem cviceni v posilovne jsem sla na odbery krve...

SLE a ASLO

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu, můj manžel má vrozeně jednu ledvinu...

SLE nebo Sjogrenův syndrom

Dobrý den, od listopadu po nasazení Isoprinosinu (kvůli častým oparům) u mě...

SLE, nebo co vlastně ?

Vážení, mám již 2 roky problém po streptokokvé infekci prodělané před 4 lety...

SLE, Škodlivost léků

Dobrý den.Je mi 56 let a mám dlouhodobé potíže s klouby, depresemi a polyvalentní...

Sledování po odstranění nádoru

Hezký den, bude tomu rok od operace štítné žlázy. Proběhla úplné odstranění...

Sledování tepu

Dobrý den, ve škole jsme si minulý týden povídali o nemocích a nějak se dostala...

Sledují mě stíny

Dobrý den muj problem je ohledně mého spanku přes den mě sledují stíy ktere...

Slehava bolest hlavy

Dbrý večer, od vcerejsiho vecera mám záchvatovite slehajici parvterinove bolesti...

Slepák

Dobrý den chci se zeptat, jsem po operaci slepého střeva a zajímá mě kdy bych...

Slepák

Dobrý den, na konci léta 2013 jsem byla hospitalizována v nemocnici, protože...

Slepák

Dobrý den, minulý týden jsme byli se třídou na týdenním výletu. Byli jsme tam...

Slepák

Dobrý den, jsem po operaci slepého střeva. Chtěl jsem se zeptat, jakou dietu...

Slepák nebo jiný vnitřní problém.

Dobrý den, dneska ráno mě probudily křeče do pravé strany břicha, hned vedle...

Slepák?

Dobrý den, už asi 3.den mě bolí břicho v pravo v podbřišku... teplotu nemám,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Puchýře na chodidlech

Před 5 týdny jsem šel 50 km pochod v botech, které jsem chtěl rozchodit, ale...

Scheurmannova choroba a posilování

Dobrý den, je mi 29let a v dospívání mi byla diagnostikována Scheuermannova...

Zúžení páteřního kanálu

Dobrý den, mám problém s páteří a při vyšetření CT mi sdělili, že mám - cituji...

Výrustky na penise

Dobrý den, mám problém s předkožkou. Na uzdičce a na dvou částech předkožky...

ERCP a hospitalizace

Dobrý den,chtěla bych vědět jestli budu muset ležet v nemocnici po vyčištění...

Bolest na hrudi a rozostřené vidění

od rána pocituji bolest na hrudivpravo,pod pravou lopatkou a mám rozostřené...

Co je chronická imunopatie?

Dobrý den, druhý rok beru Euthyrox 50 poté, co mi byla zjištěna nedostatečná...

Záškuby, tiky ve svalech

Dobrý den, měl bych dotaz na problém dlouhodobějšího charakteru, trvající přes...

Nachlazení a odběr krve

Chtěla jsem se zeptat dcera docela dost přibírá na váze. Je ji 8 let a váží...

Pannenská blána

Je mi 21 let a jsem ještě panna a někdy se za to stydím. Do Vašeho vyhledávače...

Boulička na stydkém pysku


Trvající bolest obličeje

Dobrý den, Předem se omlouvám za román, ale můj příběh je dlouhý a já už nevím,...

Tlak a bolesti v podbřišku, nucení na močení

Dobrý večer,trápí mne tři dny tupá bolest a tlak v podbřišku,nucení na močení.Přesto...

Ložisko v plicích

Dobry den, prosim chtel bych porozumet zprave od pani doktorky. Vim jen ze...

Jak dlouho je průkazné THC v krvi a moči


Magnetická rezonance

Dobrý den, mohu se zeptat, co je to za vyšetření magnetická rezonance. Děkuji

Užívám Warfarin a dělají se mi modřiny

Dobrý večer, je mi 62 let,jsem 2x po operaci žaludku,mám chronickou bronchitidu,těžkou...

Bolest v pravém podbříšku


Bolesti břicha, hlen ve stolici

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Zhruba před 14 dny mě začalo bolet...

Bolesti a křeče v břiše po alkoholu

Dobrý den už je to asi týden co jsem s kamarády slavila a vypila jsem celou...

Reklama
Zavřít