Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Somatizující projevy úzkosti

Psychiatrie Roman 7.10.2019

Dobrý den,
Beru ji 4ty měsíc sertralin 50 1x ráno tabletku, byla mne diagnostikována úzkostná porucha, ale pořad mám u sebe sebezorovani zdravotního stavu a každé pichnuti v těle či únava mne neustále děsí, tak ze si to spojim vždy se závaznou nemoci, fyzickou zátěž zvladam perfektně, myslím si, ze brát prášky není to pravé u mě, spis s úsměvem přicházíme na to, ze je to o hlavě a spis si připadám jako hypochondr, můj psychiatr mne užívání prášku prodlužuje, mohu je vysadit? Ze dne na den? Nebo jakým způsobem?
Opravdu než záchvaty u mě je problém, ze mne vyděsi bolest hlavy, viróza atd, hned si to spojují se špatným a sebepoziruji se, vím ze zbytečně a svoje tělo jen unavuji....

Děkuji za radu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Zemek

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Závodní ambulance, Uherskohradišťská nemocnice a.s.

Dobrý den,
chápu, že každý by byl raději bez prášků, nicméně někdy je třeba tělu trochu pomoci zvenčí. Vaše psychické onemocnění se může projevovat právě tím, že se takto pozorujete a každé "píchnutí u srdce" může pro Vás znamenat obavu, zda nemáte třeba infarkt. Jak říkáte, s největší pravděpodobností je to opravdu "jen v hlavě", proto je předpoklad, že pokud se léčba nastaví adekvátně, všechny Vaše potíže mohou zmizet. Nicméně prášky samy o sobě nejsou to pravé pro nikoho, je proto důležitá i určitá forma psychoterapie - pracování s vlastním dechem, pocity a prožíváním. Třeba se poté podaří prášky vysadit zcela, nicméně v tuto chvíli je určitě nevysazujte, zejména ne bez porady se svým psychiatrem, který Vás zná lépe.
Přeji hodně sil a držím palce.
S pozdram Jan Zemek

Související dotazy

Projevy závislosti
Dobrý den chci se zeptat beru uz dva roky tramal vyjde...
Úzkosti
Dobrý den, mám takový problém, jsem hospitalizovaná...
ÚZKOSTI
Dobrý den,mám takovej dotaz jestli může špatné dýchání...
Úzkosti
Dobrý den, chodim na gelove nehty a každému drzi od...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Solumedrol a RS - nežádoucí účinky

Dobrý den, byla jsem na vyšetření MR a lumbální punkce, jako podezření na...

Solvinoa se mi docela hodně dostala do oka

Zdravim dneska sem se myl solvinou a dostala se mi docela hodne do oka.Vyplachl...

Som 3 mesiace po operácii...

Som 3 mesiace po operácii kŕčových žíl asi pred týždňom ma v nohe niečo prudko...

Som v 12 týždni tehotenstva, zistili mi TSH 0,035 mIU, S-antiTPO 0,67


Som v 15 tom tyždni tehotenstva a na kontrole krvy mi zistili zle fungovanie štítnej žľazy

Dobru deň . Pptrebovala by som radu endokrinologa.Som v 15 tom tyždni tehotenstva...

Som v 8. týždni tehotenstva a zistili mi zvýšený hormón tsh

Dobrý deň, pani doktorka/pán doktor, som v 8. týždni tehotenstva a tento...

Som závislí na masturbácií, sebauspokojovaní sa

Dobrý deň, som síce Slovák ale pracujem už niekoľko rokov v Prahe, mám zamestnanie...

Somatická porucha

Dobrý den, můžu se zeptat co znamená somaticka porucha?? Děkuji za odpověď

Somatické i psychické poruchy zdraví

Dobrý den,od ledna tohoto roku vnímám velké potíže se svým zdravím. Je mi 26...

Somatizační porucha

Dobrý den, Trpím konstantnim pocitem hladu od rana do vecera (ne chuti na...

Somatoformna vegetativna dysfunkcia

DObry den, asi po pol roka neustalych zdravotnych problemov, bolesti zaludka,...

Somatoformna vegetativna dysfunkcia 2

Je mozne, ze jeden z priznakov je aj celkove pocit neschopnosti vykonavat akukolvek...

Somatofromní porucha

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně antidepresiv.Od loňského léta se...

Somnambulismus (náměsíčnictví)?

Dobry den, kazdou noc se budim a vzdy budim sveho pritele a ptam se ho ze neco...

Sondáž

Dobrý den, po sondáži močocé trubice, cituji lék. zprávy :stp sondáži meatu...

Sono

Dobrý den, chtěla bych se jen zeptat, zda jdou provádět endoskpická vyřetření...

Sono

Dobrý den, je mi 42 let a by mi zjištěn vysoký tlak.Dostal jsem miril 5mg půlku...

Sono

Dobrý den, dnes jsem byla na sonu břicha, kde mě lékař krásně popisuje žlučník......

SONO

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor k mému vyšetření (ultrazvuk krku)....

Sono

Pěknýden.¨Byla jsem na sono. Moc prosím o vysvětlení. Ve zpráve je napsáno:...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zápach v oblasti třísel

Dobrý den, mám delší dobu problém se zápachem v oblasti třísel. Hygienu dodržuji...

Cysty a ragády na penisu

Dobrý den - mám takový problém :( je mi 18 let a tohle mi hrozné brání v sexuálním...

Vyrážka u diabetika

Dobry den. Prosim o konzultaci. Vyskytly se mi vyrazky. Foto v priloze. Asi...

Bolesti břicha, slinivky, malabsorpce


Bolest v krku a koronavirus


Zvýšený obsah Fe v krvi

Dobrý den. Preventivně jsem si nechal udělat u mého lékaře krevní rozbor. Bylo...

Točení hlavy

Dobrý den, při sezení se mi najednou, z ničeho nic, začala točit hlava. Nepomohlo...

Čím lze nahradit prášek indap?

Jsem vozíčkář kvadruparetik,dlouhodobě užívám INDAP a sportuji.Nyní je tento...

Voda v kyčli

Dobrý den, manžel měl vodu v kyčli. Asi před rokem mu jí vyndali, dostal prášky...

Bolest hlavy, pocity na zvracení, zalehlé uši

Dobry den, přítelkyni je 24 let a asi před 3 měsíci prodělala trombozu šípového...

Horké tváře a uši


Nádorové markery

Dobrý den,lékařka mi po odběru vzorků nád.markerů,sdělila, že jeden z výsledků...

Vytržený ulomený zub a užívání Dalacinu

Dobrý večer,mám dotaz.Zubařka mi trhala zub.Bohužel ,se zlomil.Dál jsem jí nedovolila...

2 uzliny vlevo vzadu na krku

Dobrý den, již jsem sem psala, že ke konci října jsem si vzadu na levé straně...

Paleni jazyka, horkost v ustech, jakoby mastny povlak.

Dobry den. Jiz delsi cas mam velmi divne pocity v ustech. Paleni jazyka, horkost...

Bulka v dásni nad zubní korunkou

Dobrý den, Nedávno jsem byla na čepu a zubní korunce. Před tímto zákrokem...

Bolest ušního lalůčku

Dobrý den, posledních pár měsíců mě trápí bolest levého ušního lalůčku. Na pohled...

Stržená piha / znaménko

Dobrý den. Včera večer se mi bohužel povedlo strhnout si pihu/znaménko v obličeji...

Bolest lytka po operaci

Dobrý den ve středu jsem byla na plastice hraze, včera mě propustili a večer...

Vykašlala asi 3x trochu hlenu s krví


Reklama