Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Úzkosti

Psychiatrie Saša 28.7.2020

Dobrý den, mám takový problém, jsem hospitalizovaná v RHB nemocnici,po operaci páteře , mám stále tlaky v hlavě a lékaři usoudili, že to bude asi psychického charakteru, 2 měsíce chodím k psychiatricce, jelikož ty tlaky v hlavě mám už 7 měsíců a ani po operaci krční páteře neustoupily, tak jsem z toho začala mít úzkosti. Moje psychiatricka mi dala léky 150 mg Trittica večer + 75 mg pragioly rozděleno do dvou dávek- ráno a večer. + na noc 0,5 neurolu, bez toho neurolu jsem jen na Trittico neusla.
Trittico 150 beru již 5 týdnů a bez efektu, pragilola to samé, akorát jsem přes den unavená a ospalá.
Dnes mi zavolali zde na konzilium místního psychiatra, který mi po 15 minutách rozhovoru se mnou řekl, že mi ty léky úplně změní. Řekl, že když trittico nezabralo do teď tak už nezabere. Napsal mi cipralex ráno a večer na spaní Qentiapin...
Moje paní doktorka psych.má nyní dovolenou, tak to s ni nemohu ani konzultovat. Tak vůbec nevím zda ta změna je správně nebo špatně. A zda se tato kombinace léků předepisuje?
Jestli to není moc silné? Co jsem si přečetla o tom Qentiapinu, tak mě to děsí, ty vedlejší účinky. Nemám žádnou psychozu, ani deprese, jen úzkosti, ono to tedy není " jen" dost mě to ničí, ale z náhlé změny léků mám docela strach. Tak by mě zajímalo zda se tato kombinace léků předepisuje a zda je pravda že když Trittico 150 za 5 týdnů nezabralo vůbec tak nemá cenu ho ddále al brát a je lepsi lék vyměnit. Mám velký strach aby mi nebylo ještě hůř.
Děkuji

doplňující informace:
Dekuji moc za odpověď, ja jsem si právě přečetla přibalový leták u toho léku ketilept- quetiapin a zděsilo mě že se používá na těžké maniodepresivni stavy a psychozy a schizofrenií a td...což já vůbec nemám, připadám si úplně normální jen cítím v sobě úzkost a velmi se potím ( údajně projev úzkosti), nežádoucí účinky toho léku mě děsí, poněvadž vím, že velmi citlivě reaguji na každý lék. A také jsem si říkala, zda je tato kombinace pro mě vhodná, mám doma 3 malé děti o než se potřebují starat, lidí píšou že jsou z toho Ketileptu celý den mimo, to si já nemohu dovolit být úplně mimo. Potřebuji alespoň částečně fungovat. Děkuji

MUDr. Ondřej Felix MBA
Odpovídá lékař:

MUDr. Ondřej Felix MBA

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Felix Clinicum Praha s.r.o.

Dobrý den,

Váš dotaz přeposílám do specializované psychiatrické poradny, kde Vám kolega poradí s nastavením medikace.
Bohužel Vám na Váš dotaz jako praktický lékař nedokážu adekvátně odpovědět.

s pozdravem

Ondřej Felix

Odpovídá lékař:

MUDr. Ivana Cimbůrková

Specializace: Dětská a dorostová psychiatrie, Psychiatrie

Vážená paní, uvedená kombinace (Cipralex /escitalopram/ + Quetiapin) je zcela v pořádku. Měla by vést ke zmírnění úzkosti a k celkové stabilizaci nálady. Účinky obou léků se vzájemně podporují. Platí obecná zásada, že se úvodní nízká dávka zvyšuje nejen podle účinku, ale též podle individuální snášenlivosti - takže se toho hned od začátku zbytečně neděste a v klidu počkejte, jak to konkrétně na Vás bude působit. S pozdravem I.C.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot


Dobrý den SAšo,
NA obecné úrovni to nemusí být tak špatně. Při nedostatku efektu Trittica, byl zvolen Escitalopram, což je jiné antidepresivum z jiné skupiny, co se týče Quetiapinu je pravda že je to lék primárně na schizofrenii ale ve stogramových dávkách v nižších dávkách může pomoci u nespavosti . U nepsychotických pacientů může někdy způsobovat sucho v ústech a malátnost po ránu. Ale to je potřeba vyzkoušet. DAlší věc je přístup záleží na tom jestli očekáváte že lék vám pomůže (pozitivní placebo efekt) a nebo že vám uškodí (negativní tzv. nocebo efekt)
s pozdravem
MUDr. Miroslav Sekot

Související dotazy

ÚZKOSTI
Dobrý den,mám takovej dotaz jestli může špatné dýchání...
Úzkosti
Dobrý den, chodim na gelove nehty a každému drzi od...
Úzkosti
Dobrý den, je mi 15 let a úzkosti mě trápí od 12. Prvně...
Úzkosti
Dobrý den paní doktorko, už si nevím sama se sebou...
Úzkosti
Dobrý den, jsem ve 32. týdnu těhotenství, trápí mě...
Úzkosti
Dobrý den, Nevím jakou to mám poruchu ale trpim věčnými...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzkosti

Dobrý den.Před cca jedním rokem jsem měl nehodu.Nevěděl jsem,jaké by mohla mít...

Úzkosti

Dobrý den, Nevím jakou to mám poruchu ale trpim věčnými uzkostmi a k tomu...

Uzkosti

Dobrý den.Minulý rok jsem začala mít problémy se srdeční aritmií.Podstoupila...

Úzkosti

Dobrý den paní doktorko, už si nevím sama se sebou rady. již po vysazení antikoncepce,...

Úzkosti

Dobrý den, paní doktorko, mám dotaz ohledně úzkostných stavů mého přítele. Poslední...

Úzkosti

Dobry den, chtěla jsem se zeptat a poradit s psychickými problémy, které me...

Úzkosti

Dobry den, Jmenuji se Mirka a dnes mi je 23. Potrebuji poradit co mam delat.....

Úzkosti

Dobrý den, od července tohoto roku mě zasáhly záchvaty úzkosti, které se týkají...

Úzkosti

Dobrý den paní doktorko. Jsem Veronika, je mi 21 let a poslední asi tak dva...

Úzkosti

Dobrý den, je mi 15 let a úzkosti mě trápí od 12. Prvně se to objevilo, když...

Uzkosti

Dobrý den, potřebuji radu, jak postupovat. Mého manžela sem tam trápí pocit...

Úzkosti

Dobrý den, jsem ve 32. týdnu těhotenství, trápí mě úzkosti, někdy i deprese,...

Úzkosti

Dobrý den, v poslední době se toho na mě navalilo strašně moc.. Nejdříve nová...

Úzkosti

Dobry den, Je to asi tri mêsice co jsem se setkala poprvé s uzkosti.Která se...

Úzkosti

Dobrý den, chodim na gelove nehty a každému drzi od te stejne manikerky a mě...

Úzkosti

Dobrý den,trpím už řadu let úzkostmi,které začaly být nyní velmi nepříjemné...

Uzkosti

Dobrý den, paní doktorko, čím dál tím častěji se potýkám se strachem z války....

Úzkosti - nespavost - ocd

Dobrý den, léčím se u psychiatra a psychologa na ocd a přidružené úzkosti a...

Úzkosti a další obtíže

Dobrý den, mám dlouhodobe psychické potíže, a ty jsou úzkost, nespavost a strach,...

Úzkosti a deprese po vysazení antikoncepce

Dobrý den, je mi 25 let, od 15 let jsem brala antikoncepci kvůli pleti a srovnání...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest zevní strany stehna

Dobrý den, asi týden me začala bolest ve stěhně konkrétnější z vnější strany...

Noční pocení příčiny

Během posledních několika let se u mne objevuje problém s nočním pocením, které...

Páteř

Dobry den chtel sem jen přelozit lekařkou zpravu co to promne znamena...

Trápí mě neustálý pocit potřeby k močení.

Dobrý den, trápí mě neustálý pocit potřeby k močení i přes to, že mě lékaři...

Hysterektomie bolesti

Dobrý večer jsem 9 dní po Hysterektomii. Neustále mě bolí břicho -střeva. Někdy...

Pálení při močení, časté močení

Dobrý den, Během posledního přibližně měsíce pociťuji poměrně nepravidelné...

Nejde mi přetáhnout předkožka přes ztopořený penis

Dobrý den, mám takový problém... Když si chci přetáhnout předkožku přes penis,...

Bolest zubu po čištění kanálku a odstranění nervu

Dobrý den, V pondělí jsem byla u zubaře, jelikož jsem již více než týden měla...

Narkóza (operace prsu) a zpožděná menstruace

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Minuly čtvrtek jsem byla na operaci prsu a...

Bolest stehna

Dobrý den. Už týden mě trápí bolest stehna, spíše zadního v blízkosti kyčle....

Prochladnutí

Dobrý den paní doktorko. Ráda bych se ještě jednou zeptala na prochladnutí u...

Uzel na štítnici

Dobrý den.Pred rokem okolo vánoc se mi na pravé straně krku na kyvaci těsně...

Bolest břicha a průjem po užívání antibiotik

Dobrý den, budu ráda jestli mi poradíte. Brala jsem antibiotika Amoksiklav kvůli...

Neustálý pocit potřeby močení

Dobrý den, mám velice nepříjemný problém, už 4. den mě doprovází neustálý...

Když mám ztopořený penis tak mi nejde přetáhnout předkožka


Nežádoucí účinek léku Nebilet

Dobrý deň Chcel by som sa informovať či môže spôsobovať liek nebilet 5 mg beriem...

Krvácení při 1.styku

Zdravím, při mém prvním pohlavním styku jsem krvácela, tím pádemm zřejmě došlo...

Bolest zubů

Dobry den chtela bych se podelit o muj zazitek. 18. Mesicu chodim pravidelne...

Bolesti svalů celého těla


Leukocytoza v těhotenství

Dobrý den, chci se zeptat na názor. V 8 tydnu těhotenství mi byla brán krevní...

Reklama