Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Souvislost hypothyreozy a fluoru

E . 12.12.2013 redakce uLékaře

Dobrý den, jsem pacientka s hypothyreozou. Onemocnění u mě bylo objeveno nedávno více jak 100 TSH, 4,03 fT4 (4 dny beru Letrox). Zajímal by mě Váš názor, co si myslíte o tom, že by nadměrný příjem fluoru mohl být příčinou hypofunkce. Rok a půl používám kuchyňskou sůl s fluorem a mám podezření, že právě fluor byl příčinou mých problémů (průjem, nadýmání...) Okamžitě jsem sůl přestala používat. Setkala jste se už někdy s tímto názorem. Nepodařilo se mi najít příliš informací o souvislosti fluor - hypothyreoza. Snad jen na těchto internetových stránkách http://fluoridealert.org/issues/health/thyroid/ Kdyby čistě teoreticky byla hypothyreoza způsobená fluorem (což pravděpodobně nebude můj případ, jelikož máme hypothyreozu v rodině) je i v tomto případě doživotní? nebo po vysazení fluoru se obnoví normální funkce štítné žlázy? Děkuji moc za odpověď. Přeji pěkný den.

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, fluor by sice ve velikém množství mohl působit snížení produkce hormonů štítné žlázy na základě interference s jodem, ale ve Vašem případě to není moc reálně, když se jedná jen o příjem ve formě soli. Myslím, že v tomto případě bude mít mnohem zásadnější vliv genetika (psala jste rodinný výskyt hypotyreosy). Při takto závažné hypotyreose je velice pravděpodobné, že léčba bude dlouhodobá, až trvalá. Důležitými prognostickými faktory jsou ale i pozitivita protilátek AntiTg a antiTPO a ultrazvukový nález. Nejedná se o nemoc nijak závažnou, nicméně v případě plánování těhotenství je velice důležité dosáhnout ideální hladiny hormonů ještě před početím dítěte. Nedostatek hormonů štítné žlázy totiž může mít na fertilitu, plod i samotné těhotenství negativní vliv. Během těhotenství a kojení doporučujeme také substituci jodu. Mějte se hezky a příjemné svátky.

Související dotazy

Fluor
Dobrý den, trápí mě Fluor( bílý výtok), ale bojím se...
Fluor v zubních pastách
Dobrý den, dočetl jsem se, že vyšší příjem fluoru...
Je fluór součástí zubu?
Dobrý den, je fluór součástí zubu? A kosti?
Čištění zubů pastou s fluorem
Dobrý den, není nebezpečné používat při paradentóze...
Vaginální fluor
Dobrý den paní doktorko potřebuju radu.Už delší dobu...
Čištění zubů pastou s fluorem
Dobrý den, není nebezpečné používat při paradentóze...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Souvisí délka a intenzita menstruace s délkou a intenzitou ovulace?

Dobrý den, mám dotaz týkající se otěhotnění. Souvisí, prosím, nějak délka nebo...

Souvisí nález hla b27 v krvi s bolestmi zad?

Dobrý den, loni v létě mi zjistili, že mám pozitivní hla b27, ale snímek páteře...

Souvisí porucha erekce s ochablým pánevním dnem?

Dobrý den Chtěl jsem se Vás optat, jestli udržení erekce může být ochablé...

Souvisí stres s autoimunitním onemocněním?

Dobrý den, odběry na hormony štítné žlázy mi doktorka dělala pravidelně už...

Souvisí uspokojování s menstruací?

když mne muj kluk uspokojoval, nic se nedelo všechno bylo v pořádku, ale kdyz...

Souvisí užívání vakcíny Statoral 300 se zvýšeným počtem prodělaných angín?

Dobrý den, cca rok a půl užívám vakcínu Statoral 300 (obden 6kapek) a od té...

Souvislost

Dobrý den, již několik let mám potíže s teplotou končetin - často zcela ledové,...

Souvislost akné s fibromem pod úhlem mandibuly

Dobrý den. Již od 12-ti let (nyní je mi 25 let) mám v obličeji jemné komedony...

Souvislost bolestí s páteří

Dobrý den.Mám bolesti v pravé části hrudníku,pravého předloktí,loktů a kolen,zejména...

Souvislost HA a hypermobility

Cca dva roky poté, co jsem začala brát pravidelně HA jsem utrpěla úraz výhřezu...

Souvislost hypotyreozy s blefaritidou a zažíváním.

Hezký den,dlouhodobě se léčím se šť.žlázou (Euthyrox50- 1tbl),2002 carc.prsu(chemo+ozař),2004...

Souvislost kondylomat a bradavic na rukou

Dobrý den, objevila se u mě kondylomata, již jsou odstraněna a léčba probíhá...

Souvislost kopřivky a štítné žlázy

Vážená paní doktorko, je mi 75 let a od 38 let jsem se léčila na zvýšenou funkci...

Souvislost mezi FSH a TSH

Dobrý den, ráda bych se zeptala na váš názor. Jsem ročník 1969, mám 3 děti,...

Souvislost mezi FSH a TSH

Dobrý den, ráda bych se zeptala na váš názor. Je mi 43 let, mám 3 děti, poslední...

Souvislost mezi FSH a TSH

Dobrý den, ráda bych znala váš názor na můj problém. Je mi 42 let, mám 3 děti,...

Souvislost mezi nadměrným pocením obličeje,psychiky a braním léků

Dobrý den, poprosila bych Vás o radu,jak bojovat proti nadměrnému každodennímu...

Souvislost mezi pohlavním stykem a záněty močových cest?

Dobrý den, často trpím infekcemi nebo záněty močových cest, byla jsem i na vyšetření...

Souvislost nachlazení a špinění

Dobrý dne, jsem momentálně zaměstnaná na vrátnici. Ke konci minulého týdne byly...

Souvislost neléčené alergie a snížené obranyschopnosti

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda se může nedbale léčená alergie projevovat...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pravděpodobnost těhotenství

Dobrý den, Před skoro třemi dny jsme s přítelem měli sex. Použila jsem 5...

Opožděná menstruace

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné že se mi opozdí nebo nedostaví...

Nevoľnosť-Pocit na zvracanie

Dobrý den, už 11. týžden trpím nevoľnosťou, ktorá sa od začiatku objavovala...

MUDr. Zuzana Málková

Ordinace PL pro děti a dorost

Zlomenina vnějšího kotníku; zavřená

Dobrý den, dne 27.9. jsem si poranila kotník a byla mi diagnostikována abrupce...

ŽLOUTENKA TYPU A

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda-li je možné, že mám žloutenku. U nás...

Chlamydie

Dobrý den, zdravím z Velké Británie, kde se právě léčím na chlamydie. Byly mi...

Kardiologie

Dobrý den, chci se zeptat, již 2x se mi stalo, že v klidovém stavu např. v autobuse...

Bolest levého ramene, vystřelování bolesti do paže

Dobrý den! Mám takový dotaz. Asi před týden mě hrozně začalo z ničeho nic bolet...

MUDr. Petr Kuchař

Praktický lékař pro dospělé

Výrustky na penisu

Dobrý deň, v poslednej dobe sa mi objavujú na predkožke biele výrastky, niekedy...

Divertikulární nemoc

Dobrý den. Po měsíčních bolestech v podbřišku , kdy jsem prošla různým vyšetřením,brala...

Bolest pupíku

Dobry den chtěla jsem se zeptat mam problem s pupíkem začal mi bolet při pohybech...

Bolavé koutky

Dobrý den,asi před týdnem mě začali pálit koutky úst, zprvu jsem si to mazal...

Bolest kotníku nad kloubem

Dobrý den. Ve čtvrtek jsem byla na jezdeckém tréninku a asi jsem špatně prošlápla...

Zvýšená teplota

Dobry den, uz skoro dva mesice mam teplotu od 37 do 38,6 a jsem porad unavena....

Možná preeklampsie


Myastenia gravis a invalidní důchod

Dobrý den, před 4 měsíci mi diagnostikovali latentní tetanii, po dalším měsíci...

Záškuby u přítele při usínání

Dobrý den, Můj přítel nemá problémy s usínáním, zabere hned, ale jakmile je...

Inzerce
Poslat e-mailem
{}
Inzerce
×