Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Spála

Infekce Štěpánka 14.5.2020

Dobrý den.
Mám dceru 7 let, dnes ráno přišla dcera po probuzení že jí bolí krk po otočení hlavy, má na krku v oblasti pod uchem a zahybem mezi krkem a hlavou velkou asi 7 cm dlouhou bouli. V odpoledních hodinách po otevření ordinace jsme jely k paní doktorce. Paní doktorka při důkladnějším prohlédnutí zjistila ještě MÁ také nepatrné, ale rozsáhlé rozseté pupínky po těle, rudý krk a malinový jazyk.
Diagnostikovala nemoc jako Šarlatovou horečku, diagnózu vůbec nevyvracím. Ale k mému problému a dotazu, přišel mi poněkud zvláštní postup léčení.
Žijeme v Německu a proto jsem se nyní uchýlila k takové konzultaci při diagnostikovaném ,,Scharlach,, nám paní doktorka předepsala antibiotika Azithromycin 200mg/5ml na 3 dny po 5 ml suspenze, s tím že od pondělí samozřejmě nástoupí do školy (od 18.5. Je u nás v sasku znovu otevření škol po pandemii) a celý týden bez tělocviku, že Scharlach nic není a napsala nám doklad do školy že může školu řádně navštěvovat bez telocviku, při optání na nakažlivost jelikož mám doma ještě 4 letého syna, mi bylo řečeno že úplně v pohodě že to nedostane, ale že by bylo lepší ať se s dcerou netulí a aby se nepusinkovaly. Podle mojich znalosti o této nemoci jsem byla překvapená a znovu si snažila tedy vyhledat na internetu co nejvíce relevantní informace o Scharlach, ale našla sem víceméně vše co jsem věděla dříve, že to není nejbanálnější nemoc, že je velmi nakažlivá, že může být i vážný průběh v určitých případech a tudíž mám obavy z dceřiny docházky i přesto že má dcera je na začátku nemoci a snáší ji zatím dobře, aby nenakazila nějaké spolužáky a nemělo to fatální následky při nenakažení dalších dětí. Mohla bych požádat o Váš objektivní názor poprosím. Máme v Německu vyhledávat další lékaře a konzultovat i jinde nebo je takové 4 denní opatření dostačující? Děkuji mnohokrát za reakce a přeji hezký zbytek večera.

Doplňující informace:
Dcera netrpí alergií na léky ani žádnou jinou alergií.

Pracuji v potravinářství (pekařství jako cukrářska tudíž mám přímí kontakt s potravinami které se tepelně nezpracovavají, vy hledala sem si informace ze je nejčastější nemoc u dětí, ale nevím jak je to s přenosem přesněji jestli je možné abych i přez zprávou hygienu rukou mohla nemoc přenášet na potraviny protože v úzkém styku s dcerou musím být.

Jelikož u nás na škole v Německu musí být apsence dítěte omluvena velmi vážným důvodem, či odůvodněna lékařem. Budeme se tedy snažit najít ještě u jiného lékaře v našem okolí odborné posouzení aby jsme pro dceru do školy omluvení na příští týden dostaly.

Děkuji za odpověď a přeji Vám pěkný den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Klára Fiala

Specializace: Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost Pracoviště: Dětské kardiocentrum, Fakultní nemocnice v Motole

Dobrý večer, děkuji za dotaz. Podle popisu se zřejmě jedná opravdu o spálu což je velmi infekční exantémové onemocnění vyvolané bakteriemi - streptokoky skupiny A. Jedná se o streptokokovou angínu se spálovou vyrážkou. Nákaza se šíří kapénkovou infekcí vzduchem (při kýchání, kašli nebo prostém mluvení), méně často pak i přímým kontaktem s nakaženou osobou nebo kontaminovanými předměty. Inkubační doba spály je 2-5 dnů, výjimečně 7 dnů.
Diagnostika je možná pouze klinická. Léčba by měla probíhat za zvláštního léčebného režimu, a to především v izolaci nemocných nejméně 6 dní. Základem jsou antibiotika penicilínové řady po dobu 10 dnů. V případě alergií se podává makrolidové ATB - tedy zřejmě Váš případ (nezmiňujete, jestli je dcera na penicilin alergická?). Na vyrážku a při pocitu svědění kůže se používají antihistaminika - např. Fenistil kapky. Při těžších formách spály je nutná hospitalizace. Velmi důležitý je pravidelný a dostatečný pitný režim. Horečku srážejte paracetamolem či zábaly. Při nedostatečné léčbě hrozí závažné komplikace (k časným komplikacím patří hnisavé procesy, jako například zánět středního ucha, zánět vedlejších nosních dutin, zánět srdečního svalu, záněty se mohou objevovat i v dalších orgánech. Po průběhu spály se objevuje i zánět ledvin, který nastupuje 1 – 3 týdny po infekci a může vést až k akutnímu selhání ledvin, případně k chronickému poškození ledvin. Vzácně se objevuje revmatická horečka, postihující srdce, klouby a centrální nervový systém). Při včasném zahájení léčby ke komplikacím většinou ale nedochází. Antibiotika je vhodné doplnit probiotiky, které užívejte 14 dní. V prvních dnech je určitě pro ostatní členy rodiny nakažlivá, snažte se tedy omezit přímý kontakt s bratrem, nesdílet jeden ručník či nádobí. Děti, v jejichž rodině se vyskytla spála, nesmějí navštěvovat do 8 dnů po propuknutí nemoci dětský kolektiv, takže co se týká Vašeho dotazu na školní docházku, v pondělí bych ji do školy rozhodně nedávala, měla by minimálně celý další týden dodržovat klidový režim na lůžku.
I po ukončení léčby může být ještě unavená a slabá, takže ji nechte opravdu doma, aby se její oslabené tělo hned nevystavovalo možnosti další nákazy v kolektivu. Ať je Vaši dceři brzo lépe, s pozdravem, KF

Odpovídá lékař:

MUDr. Jolana Novotná


Dobrý den, dle Vašeho popisu se opravdu bude jednat o spálu, jde v podstatě o angínu způsobenou Streptokoky skup. A + navíc s kožními příznaky. Léčba Azitromycinem je adekvátní, i když preferováno by mělo být podání klasického Penicilinu (v ČR např. přípravky Penbene, Ospen aj.)-pokud dcera netrpí např. alergií na penicilin, což udáváte, že ne. Azitromycin má tu výhodu, že má dlouhý biologický poločas, tzn. že přetrvává v těle ještě poměrně dlouhou dobu po užití poslední tablety. Čili 3 denní užívání zajistí dostatečnou koncentraci léku v těle po dobu 10 dnů (10 dnů je jinak nepodkročitelná doba léčby angíny i spály-právě jako prevence poststreptokokových následků). V ČR je dále doporučena domácí 8 denní izolace , onemocnění podléhá povinnému hlášení (toto zajišťuje lékař, ne vy, nevím, jak je to v Německu) . Následně v ČR rodinu pacienta kontaktuje KHS /Krajská hyg. stanice/ a je doporučeno např. sourozencům, zůstat také v izolaci 8 dnů. Osoba nemocná je nakažlivá zhruba první 2 dny při užívání antibiotik. Neznamená to nutně, že sourozenci nebo vy dostanete spálu, klidně jen běžnou angínu, nebo nic, záleží , s jakou infekcí jste se v průběhu života setkali a máte již proti ní protilátky. Pokud vy nejste nemocná nebo nosičem streptokoků, povolání v potravinářství vykonávat můžete. V ČR toto řeší KHS. K docházce dcery, osobně bych do školy nedávala, i když v pondělí již nakažlivá nebude, spíše jde o ní, aby proběhla důsledná rekonvalescence. Vše další už myslím zodpověděla paní doktorka přede mnou .S pozdravem MUDr.Jolana Novotná

Související dotazy

U 5 leté dcery recidivuje spála
Dobrý den, u 5 leté dcery byla v březnu diagnostikována...
Spála
Dobrý den,syn (4leté) dolečil před 2měsíci spalu.A...
Spála
Dobrý den v sobotu sem měla teploty 39.5 po paralenu...
Spála
dobrý den, je spála infekční, můžu se nakazit?
Spála
Ve školce nám visí oznámení: Začíná spála...Chci se...
Spála
Dobrý den, byla jsem v kontaktu s člověkem, u kterého...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Spála

dobrý den, je spála infekční, můžu se nakazit?

Spála

Dobrý den, byla jsem v kontaktu s člověkem, u kterého se 2 dny na to projevila...

Spála

Dobrý den, Již třetím dnem mne trápí zvýšená teplota a bolest v krku. Včera...

Spala

Dobry den v sobotu jsme byly s dcerou u lekare ,byla nam zjištěna spala,objevili...

Spála

Dobrý den, měla jsem v krku streptokoka B,byl odléčen v květnu. V červenci dělán...

Spála

Dobrý den,syn (4leté) dolečil před 2měsíci spalu.A to tak že po 3týdení lečbě...

Spála

Starší dcerka (5 let) má spálu, zajímalo by mě zda jí může chytit i moje mladší...

Spála

Dobrý den v sobotu sem měla teploty 39.5 po paralenu přes noc klesla ale od...

Spála

Dobrý den,mám dcerku 5 let-v květnu prodělala Neštovice.Nyní z 12-13.6. v noci...

Spála

Dobrý den, chci se zeptat:mám 4letého syna, který byl nachlazený, byl 3 týdny...

Spála

Dobrý den, mám dotaz ohledně mých synů. Starší (11 let) měl jeden den teplotu...

Spála

Dobrý den, dcera ma spálu. Bude ji 8 let, váha 25 kg. Doktorka nám předepsala...

Spála

Dobrý den, jelikož je před víkendem, tak mám trošku obavy a píšu. Před týdnem...

Spála

Ve školce nám visí oznámení: Začíná spála...Chci se zeptat,jaké má příznaky,je-li...

Spala

Mohu kojit když mám spálu?

Spála

Dobrý den, dnes mé skoro 3 leté dcerce paní doktorka diagnostikovala spálu....

Spala

Dobry den, chtela jsem se zeptat, zda je spravny postup lekare. Syn prodelal...

Spála

Dobrý den, našemu dvouletému synovi se udělala vyrážka, nejprve v podbřišku...

Spála - spálová angina

Můj problém se týká spály (spálové angíny). 24.12.2009 jsem v dopoledních hodinách...

Spála a domácí zvířata

Dobrý den , ráda bych se zeptala zda je vhodné mít přímo v bytě kde se pohybuje...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mravenčení končetin

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, jelikož běhám po doktorech již od listopadu...

Vracející se absces kostrče

Dobrý den pane doktore, chtěl bych se zeptat ohledně problémů s abscesem. Před...

Pupínky na tříslech


Pálení lopatky

Dobrý den, Občas mě začne z ničeho nic svědit/pálit pravá lopatka. Na kůži nemám...

Brnění obličeje a uší


Nevolnost, brnění končetiny

Dobrý den, manžel měl již několikrát náhlou nevolnost, kdy ho brněla pravá ruka,...

Natažený sval

Dobrý den,mám neustále natažený levý zadní stehenní sval..úpon na sedací kost...

Antikoncepce, slabá menstruace, možnost otěhotnění

Dobrý den, začala jsem s užíváním antikoncepce. První menstruace po užívání...

Vermox a alkohol

Dobrý den trápí mě roupy chtěla jsem se zeptat zda můžu lék vermox sníst a večer...

Nález na pochvě

Dobrý den, na pochvě se mi objevila něco jako prasklina. Byla bílá a tvrdá,...

Mám v moči opakovaně Streptokoka Agalactiae

Dobrý den, děkuji za vaše předchozí odpovědi. Mám ještě jeden dotaz. Mám v moči...

Povšechné obtíže


Jizvy v třísle

Asi pred mesicem se mi v trislech udelaly takove jizvy. Zajima me.jestli to...

Natažené tříslo?

Dobrý den, asi tak před rokem a půl jsem hrál fotbal a když jsem kopl tak mi...

Skvrny po štípnutí komárem-borelioza?


Dušnost, astma bronchiale

Dobrý den, Mam bronchialni astma , alergie a dvojvipou aortalni chlopen. Mam...

Pálení rukou a nohou

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat. Léčím se na diabetes,vysoký tlak a s astmatem....

Vřed na přirození - syfilis?

Dobrý den,před 26 dny jsem měl nechráněný orální styk.Po 8 dnech se mi udělalo...

Poranění poslední článku ukazováčku

Dobrý den, mam problém. Před cca. měsícem jsem si rozřízl poslední článek ukazováčku...

Perianální abscesy

Dobrý den, v letošním roce jsem byla 2 x v celkové anestézii k incizi peranálnho...

Reklama