Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Spálová angína

Infekce Lucie 24.5.2018

Dobrý den,
před 2 měsíci prodělaly děti spálovou angínu (nákaza ze školky).Dětem byl předepsán ospen.Starší syn po dobrání atb po týdnu opět lehká bolest v krku a malinový jazyk.Předepsána další atb (již si nevzpomenu jaká,jiná než ospen).Nyní po 2 měsících starší syn opět lehká bolest v krku,malinový jazyk,bez vyrážky, bez teplot.Dr. provedla stěry z krku,u obou dětí pozitivní na 3 xxx.Děti bez jakýchkoliv obtíží,živé,hodně jí a běhají venku.Předepsána léčba opět ospenem - syn 4 roky cca 20 kg 4 ml ospen400 co 12 hodin, syn 6 let cca 24 kg ospen400 co 12 hodin,léčba 10 dní.Můj dotaz zní,zda je takto stanovené dávkování dostatečné (zejména čas.odstup),zda lze předpokládat účinnost atb,které na poprvé očividně nezabralo a zda přes tuto léčbu - 2.den se mohli nakazit znovu ode mě (4. den mám silné bolesti krku,dr.provedla stěr, dnes výsledky pozitivní streptokok pyogenes jako u dětí a zahájena léčba atb penbene).Ve školce se léčí na streptokoka v současné době asi 5 dětí,zřejmě si to od výskytu té spály neustále předávají.Zajímalo by mě,zda po přeléčení vůbec dávat děti do školky či jim dát od tamního prostředí třeba 2 měsíce pauzu,ať zase získají iminitu a dále,co doporučujete v případě,že i po současné léčbě bude test na streptokoky stále pozitivní.Děkuji
Kotterbová

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Dávkování antibiotik je dostatečné. Pokud byl udělán stěr z mandlí, tak lékař antibiotika podává dle výsledků kultivace. Jedno balení nemusí vždy zabrat, záleží, jak antibiotika proniknou do tkání, kde jsou bakterie usídleny. V případě krčních mandlí mohou být hluboko v kryptách a proto je potřeba opakované podání léku. Samozřejmě že je lepší děti do školky nedávat. Zda infekci chytí opakovaně či nikoliv nelze říci, neboť zde hraje roli celá řada faktorů - zda byly úspěšně přeléčeny i jiné děti, jaká je imunita vašeho dítěte, jestli bakterie není rezistentní, zda proběhla u dětí dostatečná rekonvalescence atd. Nelze říci, jak dlouhá by měla pauza být, je to individuální. Obecně se doporučuje po antibiotikách 14 dní rekonvalescence a pokud máte možnost mít děti doma, tak je těch 14 dní doma nechte. Rovněž se nedá určit, jestli se děti podruhé nakazily od vás, od někoho jiného, zda byly nedoléčené, zda si nestačily vytvořit ochranné protilátky, možností je mnoho a ani nemá smysl po nich pátrat, důležité je, aby jste byly v pořádku. S pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

Spálová angína
Dobrý den, onemocněla jsem angínou, přeléčeno Duomoxem...
Spálová angina
Jdu hlídat 3 vnoučata se spálovou anginou. Jsem alergik...
Spálová angína
Ve třídě se vyskytla spálová angina. Zatím je vnuk...
Spálová angina, antibiotika, kojení
Dobrý den. Dítěti 4roky začala rýma s teplotou a pak...
Spálová angína
Dobrý den, u synka ve školce se objevila spálová angína...
ANGÍNA
Dobrý den, předminulý týden jsem ze dne na den měl...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Spálová angína

Dobrý den, chtěla bych poprosit o odpověď ohledně průběhu spály. 21.4. jsem...

Spálová angína

Dobrý den ,mam na Vás taky dotaz,ohledně spálové anginy.Mam ceru ,bylo ji před...

Spálová angína

Dobry den, dceři byl ve vyteru z nosu zjištěn zlatý stafylokok. Mela pouze rýmu...

Spálová angína

Dobrý den, ráda bych se s vámi poradila. Již třetí den mám pravděpodobně spálovou...

Spálová angína

Dobrý den, včera mě celkem náhle tzv. položila horečka, vzhledem k tomu, že...

Spálová angína

Dobrý den, dcera 6 let měla od 15.12. lehké bolesti v krku a vyrážku v genitáliích...

Spálová angína

Dobrý den, celá naše rodina prodělala spálovou angínu, manžel dostal OSPEN...

Spálová angína

Dobrý den,náš pětiletý syn má spálovou angínu.Neměl žádné výrazné obtíže,jen...

Spálová angína

Dobrý den, dnes mi paní doktorka diagnostikovala spálovou angínu za přítomnosti...

Spálová angina

Dobrý den, v rodině máme spálovou anginu. Má sestra i rodiče berou antibiotika....

Spálová angína

Dobrý den, můj pětiletý syn má v průběhu 2 měsíců již potřetí spálovou angínu....

Spalova angína

Dobrý den přeji mám prosbičku syn 6,5let v životě neměl angínu doma probíhá...

Spálová angína

Dobrý den, čtyřletá dcera byla před třemi týdny nemocná, vrtalo mi hlavou,...

Spálová angína

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné, aby při spálové angíně byl jediný...

Spálová angina

dobrý den mám dotaz, můj přítel měl bolesti v krku při polknutí, nic víc! akorát...

Spálová angína

Dobrý den, syn (5let)prodělal spálovou angínu, před 10dny dobral antb.Ospen...

Spálová angína

Dobrý den, syn 3,5 roku se ve školce nakazil spálovou angínou. Na základně výtěru...

Spálová angína

Dobrý den, u synka ve školce se objevila spálová angína a já zvažuji zda ho...

Spálová angína

může se dítě v mateřské škole nakazit spálovou angínou ze zubního kartáčku souseda?Je...

Spálová angína

Dobrý den,mám 17ti letou dceru,která měla spálovou anginu (8/2006),od této doby...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Těhotenství, hCG

Dobry den, ted mi prisla odpoved od doktorky a moc ji nechapu hladina hcg pod...

Brnění horních končetin

Dobrý den, chtela bych poprosit o radu. Už delší dobu mě trápí brnění obou...

Otoky nohou a jejich příčiny

Dobrý den, chci se zeptat na příčinu oteklých nohou, lýtka a kotníky. Vždy...

Pocit knedlíku v krku


Ruptura menisci

Dobrý den, prosím, co znamená: Ruptura menisci med.genus I. dx. degenerativa Gonarthrisis...

Hodnoty železa v krvi

dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat?jestli je možné mít jeden týden v krevních...

Pálivé červené skvrny

Dobrý den, na obličeji se mi občas tvoří červené skvrny, které nejprve začnou...

POcit kyselosti v ústech

Dobrý den Poslední dobou mně trápí bílé skvrny,které mám na jazyku,především...

Campylobacter

Dobrý den, 4. srpna mi začaly zdravotní problémy - horečky, později průjem...

Penis

Dobry den je mi 15 a pri stoupnuti udu mi nejde vydet zalud a jestli to neni...

Bolesti a píchání v prsou

Dobrý den, občas se mi stane, že mě pobolívá u srdce nebo na pravé staně v prsu.....

Osteoporóza

dobrý den, chtěla bych se zeptat na možnosti vyšetření osteoporozy pomocí...

Bolest mezi lopatkami a dušnost

Dobrý den, potřeboval bych poradit. Od út mě trápí slušná bolest zad (mezi lopatkami...

Bolest ramene


Vodnaté puchýřky na noze

Vodnaté puchýřky na plosce nohy Na plosce nohy se mě pravidelně jedno za...

Podkožní bulka v obličeji

Dobrý den, občas se mi na různě na brade, či jinde na obličeji z ničeho nic...

Opakované anginy

Dobry den..mam takovy dotaz..30let..Od Ledna jsem začala trpět na hnisavé anginy..Za...

Vysoké patro

Dobrý den prosím o odpověď na dotaz vysokého patra u kojence. Je to nějaký vážný...

Nateklý krční čípek

Dobrý den, paní doktorko. Na téma krční čípek tu už bylo hovořeno několikrát....

Kalcifikace

Dobrý den, naváži na předchozí dotaz - na výsledku rentgenu mám nález kalcifikace...

Reklama
Zavřít