Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Společné užívání melatoninu a lexaurinu

Psychiatrie Marek 7.5.2020

Dobrý den, objevily se u mne záchvaty uzkosti a nespavost. Po vyšetření u lékaře mi paní doktorka předepsala Lexaurin. A já používám ještě melatonin, ale ten sám mi vyřešení nespavosti nepomohl. Proto bych se vás chtěl zeptat jestli tyto léky mohu kombinovat nebo ne, případně v jakém poměru. S Lexaurinem totiž nemám zkušenost a nevím jak bude účinkovat.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Němečková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den milý Marku,

děkuji za Váš dotaz. Obecně bych Vám užívání obou přípravků nedoporučovala, jejich účinek se může potencovat, pokud Vám melatonin se spánkem sám nepomáhá, nevidím úplně důvod ho dále užívat. Nevím jak dlouho Vás trápí tyto problémy, ale Lexaurin je vhodný pouze ke krátkodobému užívání. Myslím, že k léčbě Vašich problémů - nespavost a úzkosti by se hodil spíš lék vhodný k dlouhodobému užívání - např. preparát Trittico. (Antidepresivum určené na léčbu úzkostí a poruch spánku.) Doporučila bych Vám tedy spíše s Vaší lékařkou probrat změnu předepsaného léku.

Váš dotaz dále předávám specialistovi v oboru psychiatrie, vyčkejte, prosím, na jeho odpověď.

S pozdravem,

MUDr. Barbora Němečková

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Magdolenová

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Psychiatrická léčebna Šternberk

Dobrý den pane Marku, děkujeme za Váš dotaz. Pokud jste vyzkoušel melatonin a na kvalitu spánku to u Vás nemělo efekt, doporučila bych přestat tento preparát užívat. Pokud Vám byl předepsán Lexaurin, je vhodné brát ho nepravidelně, jenom úlevově když Vás potíže velmi obtěžují, dodržovat doporučené dávkování. Jedná se o lék vyloženě ke krátkodobému užívání, třeba v období zvýšeného stresu anebo emoční zátěže. Pokud se u Vás jedná o dlouhodobý problém a potíže zcela neodezní v průběhu jednoho až dvou týdnů do té míry, že budete schopen fungovat plnohodnotně bez Lexaurinu, bude nutná změna medikace. Pravděpodobně Vám paní doktorka předepíše nějaké antidepresivum. Tyto mají účinky nejenom na náladu, ale léčí i úzkost a některé upravují spánek. Antidepresivum je nutné brát dlouhodobě, aby došlo k plnému rozvinutí účinku. Taktéž by bylo vhodné doplnit návštěvu v ambulanci psychologa, kde bude pravděpodobně zahájena dlouhodobější psychoterapie, která je v léčbě úzkosti a nespavosti velmi účinná. Ještě doplním že u problémů se spánkem je bezpodmínečně nutné dodržovat spánkovou hygienu, na internetu najdete množství informací na toto téma.
S pozdravem a přáním brzkého zlepšení, MUDr. Magdolenová

Související dotazy

Společné užívání Solesmin a Gefin
Byl jsem dnes u Urologa a zapomněl jsem se zeptat jak...
Tvorba melatoninu
Dobrý večer, mám dva malé syny (4 a 2 roky) a v noci...
Užívání vitamínů D3, společně s vitamínem C a minerály.
Dobrý den, chci se prosím zeptat na užívání vitamínů...
Užívání melatoninu
trpím nespavostí a prosím o sdělení,zda mohu užívat...
Vysazování Lexaurinu
Dobrý večer.Chtěla bych se zeptat.Brala jsem cipralex...
Hubnutí při užívání léků
Dobry den, chci se zeptat jestli je mozne zhubnout...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Spojování platíček

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda při spojení 2 platíček budu po dobu následné...

Spolahlivost HAK

Dobry den, pan doktor ! Prosim o odpoved na moju otazku. Mam takmer 49 rokov....

Spolecne uzivani leku

Dobrý den, je možné brát současně Concor a Itakem,přičemž Concor 2.5 (půl tablety...

Společná operace žlučníku a odstranění dělohy s myomy

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli je možné najednou vyoperovat žlučník...

Společné užití Clotrimoxazolu a perotální antikoncepce

Dobrý den, obracím se na Vás s otázkou ohledně problematiky užívání antikoncepce...

Společné užití léků

Dobrý den je možno hrát antidepresiva magrilan a olweya a nechat si píchnout...

Společné užívání antidepresi

Přeji hezký den, prosím pěkně, lze užívat kombinaci léků s účinnou látkou paroxetin...

Společné užívání léků

Dobrý den, beru lék Blokurima na močové cesty a dnes mi lékař predepsal Aulin...

Společné užívání léků

Dobrý den, mám dotaz zda mohu současně užívat léky : EZETROL 10mg tablety a...

Společné užívání léků Broncho-Vaxom a Claritine


Společné užívání nitrofurantoinu a sertralinu

Dobry den, na 10 dni mi byl predepsan Furolin 100 mg. Je mozne toto ATB uzivat...

Společné užívání Solesmin a Gefin


Společný odstup cév

Vážený pane doktore, je mi 25 let a byla jsem vyšetřována pro Marfanův syndrom,...

Spolehlivá a účinná ochrana antikoncepce

Dobrý večer, když začnu v pondělí (6.7) brát druhé plátičko antikoncepce (Flaya),...

Spolehlivost

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je HA depo-provera 100% spolehlivá?Nemůže...

Spolehlivost

Dobry den Chci se zeptat jestli je antikonce na 99% spolehlivá i při pauze...

Spolehlivost

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je nějaký rozdíl ve spolehlivosti mezi přípravky...

Spolehlivost


Spolehlivost antikonce a průjem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně spolehlivosti antikoncepce a průjmu,...

Spolehlivost antikoncepce


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pozitivita těhotenského testu

Dobrý den,prosím chci se zeptat ,menstruaci jsem naposledy dostala 17.3.od...

Bolest pod žebry vpravo

Dobrý den, už asi 2 měsíce cítím bolest na pravé straně pod spodním žebrem,...

Nevolnost z hladu


Pálivá, palčivá bolest v lýtku

Dobrý den, rád bych se zeptal ohledně palčivé bolesti v lýtku. Bolest je spíše...

Hemoroidy

Dobry deň, pri stolici zacitim taku ostru bolest akoby vysoky tlak v konecniku...

Barretův jícen

Dobrý den, mám zjištěný barretův jícen asi 2 měsíce a k tomu už přes rok reflux...

Cardio NRJ

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně preparátu Cardio NRJ, který má na internetu...

Svrab

Dobrý den, chtěla bych se zeptat přítelův bratr měl svrab před 6 dny a už má...

Motání hlavy, zrychlený tep

Dobrý den už nějakou dobu se mi stává že mě sem tam případe v místnosti dost...

Bolest na vnější straně kolene

Dobrý den, mám dotaz, na který jste jistě odpovídal x krát, nicméně věřím,...

Otok rukou

Dobrý den. Loni v listopadu jsem pracoval celý den s pilou. Držel jsem ji v...

3-4 roky trpim vyrazkou na rukach

dobry den uz nejakou dobu zhruba 3-4 roky trpim vyrazkou na rukach z boku dlane...

Neco v moči

Dobrý den. Když se vymočím do sklenice, tak mi něco plave v moči -jsou to bílé...

Obavy z rakoviny prostaty


D-dimery v těhotenství

Dobrý den, prosím Vás o zodpovězení otázky ohledně vysoké hladiny D-dimerů v...

EKTOPIUM

dobrý den byla jsem na preventivní prohlídce u gynekoložky a ta když mě prohlížela...

Zarudlý žalud

Dobry den, muj pritel ma zarudnuty zalud po stazeni predkozky ,takovy ,,prstenec,,...

Zanet spojivek

Nejsem si jista, ale asi se jedna o zanet spojivek. Nejhorsi je ze ho mam od...

Podezření na zápal plic, terapie


Bolesti na hrudi, bolesti hlavy

Dobrý den, je mi 21 let a už delší dobu (cca 2 roky) mě trápí téměř nepřetržitý...

Reklama