Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

SSS

Vnitřní lékařství Pavel 17.10.2017 redakce uLékaře

Dobrý den,

je mi 26 let a již 4 roky trpím supraventrikulární tachykardií. Přesněji řečeno moje diagnoza zní sick sinus syndrome (SSS) .
Každý rok chodím na Holtera a lékař mi dá zprávu vždy,že je všechno v normě atd, že nevidí nic nebezpečného.
Potíže téměř nemám, normálně sportuji(tenis,fotbal), bradikardie se neobjevuje nebo mě neomezuje.
Trápí mě občasný rychlý tlukot srdce ( vždy pravidelný cca 120/min z ničeho nic). Tento tlukot ale vždy příjde po jídle nebo pokud nepravidelně jím. Téměř vždy, když mám rychlí puls po jídle, mám zároven i velmi nafouklé břicho - 2x si krknu, břicho splaskne a tep se vrací do normálu ( 60-70 v mém případě). Je to možné prosím? Je na vině břicho ? ( nadýmání mě trápí dlouhodobě)

Jinak mám i dny, kdy nemám naprosto žádné obtíže. Větsinou se cítím i velmi psychicky dobře.

Občas mě táké trápí nepravidelný tep ( 60-70/min) ne pořád, 2x do minuty třeba.
Potíže většinou vymizí pokud sportuji, jdu do lesa atd.

Obtíže zadýchávání apod. nemám, pokud hraji fotbal, mohu běhat téměř neomezeně.
Je občasný tep 120/min / (pravidelný vždy, bez zadýcháván, bez pocení, bez unavy) nebezpečný?
Trpím dále ( podle mě) psychickým blokem, že mi stále něco je. ( zástava aj. )
Můžete mě prosím poradit jak nebezpečné moje onemocnění je?
Zkuste mi prosím pomoci a objsanit co jsem psal.

Příloha bohůžel nešla nahrát. ( v roce 2013 jsem podstoupil i elektrofyziologické vyšetření pomocí katetrů - pro riziko přerušení AV uzlu ablace neprovedena)
Děkuji Vám za odpověd.
Pavel.

Odpovídá:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, Sick sinus syndrom (SSS) je relativně častá porucha rytmu, která souvisí s poruchou tvorby vzruchu v srdečních síních. Mnoho lidí se SSS o své poruše vůbec neví, někteří však mohou mít různé nepříjemné projevy. Za normálních okolností se srdeční rytmus vytváří v jednom místě srdečních síní, které se nazývá sinoatriální (SA) uzel. Odtud se vzruch rozšíří po síních (následuje stah síní) a přes atrioventrikulární (AV) uzel i na svalovinu komor (následuje stah komor). SSS se projevuje střídáním příliš pomalého rytmu (bradykardie) s epizodami rychlého rytmu, tachykardie (TF >100/min.). Zevní faktory frekvenci tohoto střídání ovlivňovat můžou, jak stres, spánková deprivace, a jiné, proto možná i příjem jídla s vyplavením endogenních faktorů může vést ke zrychlení frekvence dle mého názoru. Projevy těchto stavů jsou různé. Mnoho jedinců nemá žádné obtíže a porucha se u nich zjistí náhodně. Jinak se může vyskytovat únava, bušení srdce, bolesti na hrudi, motání hlavy, dušnost, poruchy vědomí apod. Z velké části jde o příznaky nedostatečného srdečního výdeje při příliš rychlé nebo příliš pomalé srdeční akci. Abnormální srdeční rytmus může lékař zjistit už při fyzikálním vyšetření, objektivně jej spatříme na EKG. Je však nutno si uvědomit, že poruchy rytmu u SSS bývají záchvatovité, a mezi těmito záchvaty může být akce srdeční normální. EKG ji pak nezachytí. Z toho důvodu se provádí EKG Holter monitoring, kdy se dotyčnému nalepí EKG přístroj pak minimálně na 24 hodin. Nejprve je u SSS nutné léčit pomalou srdeční akci - obvykle se provede implantace kardiostimulátoru, který nedovolí srdci běžet příliš pomalu. Záchvaty rychlé akce sice stimulátor řešit neumí, ale ty se udrží pod kontrolou pomocí léků zpomalujících srdeční akci. Prognóza pacientů s tímto syndromem je dobrá, zejména pokud běhy tachykardie mají charakter pravidelné supraventrikulární tachykardie a ne fibrilace síní, která by kromě jiného vyžadovala i antikoagulační léčbu (léčbu k ředění krve). S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Tinnitus
Dobry den, zhruba před 6ti tydny mi zacalo hucet v...
Zlomenina bérce, vč. kotníku
Dobrý den, dne 4.9.2011 jsem byla operovaná se zlomeninou...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Srůsty, střeva

Dobrý den, po dlouhodobých bolestech /10 let trv./ problémech s vyprazdň. a...

Srůsty, střeva ještě jeden dotaz

Dobrý den, velice děkuji za Vaši rychlou odpověď na můj problém. Právě stránku...

Srůsty, tlak v konečníku

Dobrý den, jsem po operaci uskřinuté pupeční kýly v 6/2012 velikosti malé pecky....

Srůsty, tlak v konečníku

Dobrý den, jsem po operaci uskřinuté pupeční kýly v 6/2012 velikosti malé pecky....

Srůsty, tlak v konečníku

Dobrý den, jsem po operaci uskřinuté pupeční kýly v 6/2012 velikosti malé pecky....

Srůsty, zduřelá kůže po nástřihu po porodu

Dobrý den, poslední dobou mě trápí bolest konečníků, spíš přecitlivělost, pocit,...

Srůsty?

Dobrý den, před sedmii lety jsem navštívila chirurgii, protože mě bolelo v pravé...

Srůsty?

Dobrý den před pěti lety jsem mela porod císařským řezem. Poslední rok se mi...

SSpondylosa C6-C7-Th1

Dobrý den, dne 20.2. 2017 jsem byla na operaci ve FN MOTOL, spondylosa C6-C7-T1. Mám...

SSRI a sex

Vážený pane doktore, před necelým týdnem jsem začal brát Fluoxetin 20, 1 denně....

St po operaci žlučníku

Mám 5.měs po oper žluč. s následnou akut.pankr. Jsem bez potíží, laboratorní...

St po zlomenině obratle L2

dobry den,děkuji za odpověd k mému dotazu,ohledně stp po zlomenině obratle L2...

St. po operaci laserem Relex Smile

Dobry den Obracim se na Vas s prosbou o radu po operaci laserem Relex Smile...

St. aureus -kožní infekce

Dobrý den,již cca 7 let mám v axile červené ložisko, občasně svědící.Po asi...

St. pysky, poševní vchod

Dobrý den, všimla jsem si nedavno, že mám malé stydké pysky jakoby scvrklé,...

St..úderu do hlavy

Dobrý den. V pátek v noci sa mi stala nehoda.Neštastnou náhodou som dostala...

St.p. CMP

Dobrý den Moje maminka měla před rokem a půl vážný úraz kolene (spadla se žebříku)...

St.p. EP

Dobrý den, již 10měsíců jsem doma po plicní embolii a taky ucpané jedné komoře...

St.p. fraktuře obratle

Dobty den, jsem 2.tyden po urazu na bezkach, uhlovite schudkovite poruseni...

St.p. M. Hodgkin

Dobry den, pritel (26let) je 2 mesice po lecbe Hodgkina - nodularne lymfocytarne...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Podrážděná slinivka břišní


Ložiska na mozku a motolice

Dobrý den, mám prosím dotaz k mému nálezu na MR mozku. Je uvedeno: drobná nejpr.post/para/infekční...

Již dva a půl roku mám na krku zvětšené uzliny


Bolest krční páteře

Dobrý den je mi 24 let, pár dní mě bolela krční páteř. Po RTG mám nález: Napřimená...

Růst penisu


Bolesti zad a povšechné obtíže

Dobrý den, je mi 24 let, a poslední zhruba 3 roky zažívám lehké zdravotní nepříjemnosti....

Podkožní absces

Dobrý večer, je mi 20 let, asi před dvěmi měsíci se mi udělala na pravé straně...

BUlka na konečníku


Tetanie a možnost užívání B6

dobrý den chci se zeptat na neurologii mi pani doktorka řekla že mám tetanii...

Přírodní antidepresiva

Dobry den. Chci se zeptat, jesli existuji nejake prirodni slabe antidepresiva,...

LS páteř

Dobrý den, bolí mě pravá strana bederní páteře a byla jsem poslána na rentgen...

Vývoj mozkových komor

dobrý den chtěla bych se zeptat na vývoj mozkových komor jsem v 32 týdnu těhotenství...

Přechozená mononukleóza,následky

Už rok bojuji s nemocemi.V roce 2014 jsem ležela celý listopad a prosinec a...

Jakou zvolit antikoncepci

Dobrý den, chtěla bych poradit pro moji kamarádku, která přemýšlí trochu alternativně...

Otoky prstů

Již pár týdnů mám potíže s pálením a otoky prstů na ruce a dlaní. Objevují se...

Tachykardie


Macmiror + alkohol

Dobrý den, mám lehký zánět a užívám macmiror 500. Vím, že jsou to antibiotika,...

Nemám čich a chuť

Dobrý den, je mi 17 let. Již od narození jsem měla velmi omezený čich a chuť....

Strup na zadku

Dobrý den,prosím o radu.Na zadku se mi udělal takovy jako kdyby strup,zdá se...

Biopsie děložního čípku

Dobrý den, 17.2.2017 mám jít na biopsii děložního, chtěla jsem se zeptat co...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×