Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

St. p. mozkové mrtvici

Mozek a nervy Michal 29.3.2019

Po pobytu na horách za začátku března mi bylo divně. V pátek 9. 3. po pracovním týdni se mi začala hůře pohybovat pravá noha a pravá ruka. Nic mě nebolelo. Necítil jsem křeč, ani brnění. Hledal jsem na internetu příznaky mozkové mrtvice, ale dal jsem ruce nad hlavu, nepociťoval jsem závratě, nevolnost. Večer jsem navštívil nemocnici viz. přiložená zpráva. Dvakrát mi dělali CT, žádný nález. Do neděle se mi hybnost ruky a nohy zhoršovala. Přidala se malá změna u vyplazeného jazyka a koutku úst. Po ukončení hospitalizace cvičím dle rad rehabilitace, velké zlepšení. Stále pociťuji horší hybnost ruky a nohy. Odcestoval jsem do Prahy do místa mého zaměstnání. Rehabilitační známá Mgr. K. Č. (nyní na mateřské dovolené) sdělila, že bych si měl nechat udělat EMG a konzultovat s lékařem neurologem, najít pražskou rehabilitaci.
Prosím o radu, zda mohu mít jiné onemocnění, než mozkovou mrtvici. Prosím o radu, jak postupovat, případně doporučení EMG a neurologa. Bydlím na Praze 10, nehraje roli dojez v Praze a okolí.
Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, pane Michale, popsaný postup a doporučení dle propouštěcí zprávy se mi jeví jako obvyklý běžný. Nejčastější příčinou takovéhoto stavu (hemiparézy pravostranných končetin, atd., jak je to mu u Vás.) je opravdu ischemická cévní mozková příhoda (byť se na CT zjevná ischemie neprokázala). Rozhodně souhlasím s vhodností pokračování intenzivní rehabilitace, dispenzarizace v neurologické ambulanci, prav. kontrol tlaku, tepu a laboratoře. V doporučení mi chybí doplnit ultrazvuk magistrálních tepen (karotid). Uvažovány jsou i příčiny méně obvyklé - například autoimunitní vaskulitidy (viz kontrola s výsledky odběrů krve, které, ještě nebyly v době propuštění k dispozici). Nutnost provedení EMG vyšetření nedokážu jako praktický lékař posoudit. Váš dotaz předávám k zodpovězení ještě na neurologii a taktéž sestřičce, která Vám může pomoci s objednáním do některé neurologické ambulance v Praze. S pozdravem MUDr. Tomandl

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den
Dle propouštěcí zprávy z neurologie Zlín je diagnosa dle nich jasná. Opravdu proběhla tzv ischemická mozková příhoda. Odpovídá tomu celý průběh a neurologický nález. CT mozku v úvodu příhody opravdu je často negativní, ale to CMP nevylučuje. Druhé CT je uváděné již spíše k zobrazení mozkových cév- zda je zde významnější změna, např zůžení tepny. V propouštěcí zprávě nejsou z nejasných důvodů přeneseny přímo popisy těchto dvou stěžejních vyšetření, jen jejich komentář v průběhu.
V případě oslabení na končetině v důsledku CMP nemá smysl provádět EMG vyšetření. Ložisko na mozku vpo CMP může být naštěstí natolik malé, že jej CT ani při kontrole nezobrazí. Proto je asi plánována ještě MRI. Pokud došlo díky příznivému průběhu ev včasné léčbě, jen k přechodnému zhoršení prokrvení, tak nemusí ke vzniku ložiska vůbec dojít to je tzv tranzitorní ischemická mozková ataka . JE důležité najít dle typu příhody nejvhodnější preventivní léčbu k zabránění další CMP. Důležitá vyšetření zda se nejednalo o srdeční arytmii ev embulos se srdce byly provedeny. Důležitá je tedy medikace k acetylsalicilovou- Stacyl, Aspirin, Godasal apod+ léky na snižování toků v krvi / a to při dobré laboratorní hladině/ a další preventivní opatření i v životosprávě. Neurologické kontroly, kontroly krevního tlaku pohybové aktivity, nekouření apod.
Zdravím dr. Šigut

Související dotazy

Stav po mozkové mrtvici
Dobrý den,   prosím o radu. 14 dni po porodu jsem...
Mrtvice?
dobry vecer chtela bych se zeptat tatinek je onkologicky...
Tatínek po cévní mozkové příhodě
Dobrý večer tatínek nemá ischemii ani diabetes je po...
Stav po silné mrtvici
Dobrý den, děda převčírem dostal silnou mrtvici. Podle...
Krev v moči
Dobře den, chci se zeptat co by mohla znamenat krev...
Stav po mrtvici a řidičský průkaz
Mrtvice a řidičák. Dobrý den, tatínek 87 let je od...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Srůsty?

Dobrý den před pěti lety jsem mela porod císařským řezem. Poslední rok se mi...

Srůsty?

Dobrý den, před sedmii lety jsem navštívila chirurgii, protože mě bolelo v pravé...

Sřevní chřipka

Dobrý večer, dcera 7let. Včera večer 20h zacaly nevolnosti.kolem 22h zvracet...

SSpondylosa C6-C7-Th1

Dobrý den, dne 20.2. 2017 jsem byla na operaci ve FN MOTOL, spondylosa C6-C7-T1. Mám...

SSRI a sex

Vážený pane doktore, před necelým týdnem jsem začal brát Fluoxetin 20, 1 denně....

SSS

Dobrý den, je mi 26 let a již 4 roky trpím supraventrikulární tachykardií....

St po operaci žlučníku

Mám 5.měs po oper žluč. s následnou akut.pankr. Jsem bez potíží, laboratorní...

St po zlomenině obratle L2

dobry den,děkuji za odpověd k mému dotazu,ohledně stp po zlomenině obratle L2...

St. po operaci laserem Relex Smile

Dobry den Obracim se na Vas s prosbou o radu po operaci laserem Relex Smile...

St. aureus -kožní infekce

Dobrý den,již cca 7 let mám v axile červené ložisko, občasně svědící.Po asi...

St. p. tonsilektomii


St. pysky, poševní vchod

Dobrý den, všimla jsem si nedavno, že mám malé stydké pysky jakoby scvrklé,...

St..úderu do hlavy

Dobrý den. V pátek v noci sa mi stala nehoda.Neštastnou náhodou som dostala...

St.p. abdominální hysterektomii a bolestivost po styku

Dobrý den Jsem 2mesice po abnominalni hysterektomii řezem po adenokarcinomu...

St.p. CMP

Dobrý den Moje maminka měla před rokem a půl vážný úraz kolene (spadla se žebříku)...

St.p. dopravní nehodě

Dobrý den. Chtěla bych požádat o vyjádření odborného lékaře na moje potíže a...

St.p. EP

Dobrý den, již 10měsíců jsem doma po plicní embolii a taky ucpané jedné komoře...

St.p. fraktuře obratle

Dobty den, jsem 2.tyden po urazu na bezkach, uhlovite schudkovite poruseni...

St.p. hysterektomii a jednostranné adnexektomii

Dobrý den,jsem po odstranění dělohy a odstranění vejcovodů a jednoho vaječníku.Dr...

St.p. hysterektomii pro ca děložního hrdla

Dobrý den, můj dotaz souvisí s pooperačním stavem po radikální hysterektomii...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bílý výtok z pochvy

Mam už od začátku puberty průhledny až bílý výtok z pochvy, někdy i nepříjemne...

Mirtazapin 30mg

Dobrý den, lékař mi na úzkosti předepsal Mirtazapin 30mg 1tbl na noc. Chtěla...

Podrážděný zubní nerv?

Dobrý den, trápí mě bolest nad horní jedničkou. Rozšířuje se i okolo horního...

Tlak na hrudi, záškuby svalů, únava

Je mi 48 let a vloni se mi udělalo špatně,že pro mě přijela záchranka.Bušilo...

Ventrolistéza L4


Hnědý výtok místo menstruace

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Přesně místo poslední menstruace...

Bolest v krku


Sklerotické ložisko

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamená můj náhodný nález? Sklerotické ložisko...

Operace páteře při bolestech hlavy

Dobrý den, ráda bych se poradila.. Před 3-4 lety mi začali bolesti hlavy (každý...

Boule v třísle

Dobrý den. Udělala se mi v třísle boule. Myslel jsem, že jde o s většinou...

Užívání arginmaxu a léků na vysoký tlak

Dobrý den ,chtěla bych se zeptat,zda může manžel užívat Arginmax ,pokud užívá...

Vakuový fenomén


Kombinace léků

Dobrý den, Trpím celoročně na potravinové a i nějaké jiné alergie které se...

Bolest v břiše před menstruací

Dobrý den, brala jsem HA asi 5 let a v únoru jsem ji vysadila. Nechci otěhotnět,...

Píchání v oblasti prsu

Dobrý den chtěla bych se že jestli mám jít k doktorovi když mě píchá levé prso...

Polyp v tlustém střevě

Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila. Je mi 41 let. Tatínek mi zemřel na...

Kortikoidy a antikoncepce

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda kortikoidy ovlivňují účinek antikoncepce....

Hojení zlomeniny kotníku

Dobrý den, jsem 10 týdnů po úrazu levého vnějšího kotníku, muž, 42let, jinak...

Bolest hlavy na spánku

Dobrý den, pane doktore už je to týden a několik dní, co mě bolí na spánku,...

Pálení / bolesti / horkost v celém těle

Dobrý den paní doktorko, prosím o vaší konzultaci a vyjádření k následujícím...

Reklama