Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

St.p. léčené pneumonii a nález na rtg beze změn

Plíce, dýchání Alena 17.2.2020

Dobrý den, jsem po zápalu plic na pravé straně, bronchopneumonii NS, akutním zánětu vedlejších nosních dutin NS. Nález rtg uvádí: Hrubší kresba billat, vpravo parakardiálně hustá, nepravidelně, nález bez výraznější změny, klinika?, ubylo kresby vlevo, hily v normě, pravá i levá vrátnice hladká, úhly ostré. Mediastinum nerozšířené. Srdce nezvětšené. Froont dutiny nevytvořeny, v antrech vyšší slizniční léky, hyperplasie sliznice billat, výrazně vpravo nález beze změny. Co toto vyšetření vzhledem k diagnóze a antibiotikové léčbě vypovídá? Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství

Dobrý den paní Aleno.
Dle rentgenu nedošlo k žádným změnám v nálezu. Otázka je, jak dlouhý interval uběhl mezi těmito vyšetřeními. Dále záleží, zda Vy se cítíte lépe, jak vypadá Váš poslechový nález a zda v laboratoři jsou zvýšené zánětlivé markery či nikoliv. Pokud přetrvává kašel, tak by bylo vhodné odeslat vykašlaný hlen na mikrobiologické vyšetření. Pokud nebyla provedena serologie na vyšetření atypické pneumonie způsobené Chlamydiemi, Mycoplazmou, tak je taktéž vhodné doplnit, protože antibiotika,která jste užívala nemusela být účinna proti těmto bakteriím. Váš dotaz předám specialistovi k odbornému vyjádření. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Aleno, k přesnější odpovědi bychom potřebovali více inforomací. Předně by bylo potřeba vědět, kdy nemoc propukla, kdy jste brala léky, kdy byl dělán první rentgenový snímek a kdy druhý a jak je to dlouho od dokončení léčby, dále zda máte nějaké potíže a příznaky a jaký je nález lékařem při poslouchání plic. Pokud byste si tedy přála, abychom byli konkrétní, prosím, pošlete nám lékařské zprávy a napiště nám něco bližšího k průběhu onemocnění. Jinak se k popisu snímku dá říci toto: máte změny svědčící pro zánět, které se na pravé straně od posledního snímku nemění, vlevo zánětu ubylo. To může znamenat, že antibiotika zabrala jen částečně. Je možné, že je snímek dělaný brzy nebo že jste měla virový zánět nebo brala antibiotika, která na bakterii, která potíže způsobuje, nezabírají dobře. V dutinách máte následující nález: čelní dutiny se u Vás zřejmě nevytvořily. V dutinách čelistních máte zvýšenou sliznici, více pak vravo, změny svědčí pro zánět dutin hlavně vpravo, v dutinách není posán hnis. To, jak léčba zabrala na dutiny, opět záleží na tom, kdy jste brala léky a jaké, jak je to dlouho od propuktnutí potíží. Důležité je, jak se zlepšily Vaše problémy. Takže Vám doporučuji, abyste nálezy probrala s lékařem, který Vás na tato vyšetření poslal. Pokud se cítíte dobře, nemáte horečku, vykašláváte dobře nebo vůbec, hleny jsou bělavé, nejste dušná, pak je možné po poradě s lékařem a jeho vyjádření pokračovat s léčením doplňky jako byliny, léky na vykašlávání, výplachy nosu, vitaminy apod. a udělat kontrolní snímek po několika dnech za podmínky, že budou laboratorní testy, poslechový nález a Váš stav uspokojivé. Pokud se dobře necítíte, pak je vhodné doplnit vyšetření výtěru z nosu a vyšetření vykašlaného hlenu na přítomné bakterie, udělat vyšetření krve na zánět, krevní obraz a nezvyklé vyvolavatele kašle jako chlamydie, mycoplasmata, černý kašel a další. Pak léčit dle nálezu a příznaků. Tedy například jiná antibiotika, do nosu kortikoidní sprej, léky na alergie, léky na podporu hojení plic a snížení zánětu v dýchacích cestách, při dušnosti léky na roztažení průdušek atd. Kdyby se léčba u praktického lékaře nedařila, nebo jste chtěla k odborníkům rovnou, můžete jít nejlépe na plicní a ORL. Přeji Vám, aby bylo brzy lépe. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Nález na Rtg
Nález: rtg spondylolisteza L 4/5 Obj: senzor. zánik...
Nález na rtg
Dobrý den, prosím můžete mi vysvětlit nález z RTG: retromarginální...
Pneumonie
Dobrý den , asi před týdnem byl u mě diagnostikován...
Popis RTG
Dobrý den, můžete prosím pro laika vysvětlit následující...
Pneumonie
Dobrý den, od pondělí beru Augmentin 1 g, nepocítil...
Nález na RTG
Dobrý den, mohla bych se zeptat co znamená zpráva z...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

St. p. tonsilektomii


St. pysky, poševní vchod

Dobrý den, všimla jsem si nedavno, že mám malé stydké pysky jakoby scvrklé,...

St..úderu do hlavy

Dobrý den. V pátek v noci sa mi stala nehoda.Neštastnou náhodou som dostala...

St.p. abdominální hysterektomii a bolestivost po styku

Dobrý den Jsem 2mesice po abnominalni hysterektomii řezem po adenokarcinomu...

St.p. CMP

Dobrý den Moje maminka měla před rokem a půl vážný úraz kolene (spadla se žebříku)...

St.p. dopravní nehodě

Dobrý den. Chtěla bych požádat o vyjádření odborného lékaře na moje potíže a...

St.p. EP

Dobrý den, již 10měsíců jsem doma po plicní embolii a taky ucpané jedné komoře...

St.p. fraktuře obratle

Dobty den, jsem 2.tyden po urazu na bezkach, uhlovite schudkovite poruseni...

St.p. hysterektomii a jednostranné adnexektomii

Dobrý den,jsem po odstranění dělohy a odstranění vejcovodů a jednoho vaječníku.Dr...

St.p. hysterektomii pro ca děložního hrdla

Dobrý den, můj dotaz souvisí s pooperačním stavem po radikální hysterektomii...

St.p. M. Hodgkin

Dobry den, pritel (26let) je 2 mesice po lecbe Hodgkina - nodularne lymfocytarne...

St.p. mononukleose

Dobrý den, v červenci 2016 jsem prodělala infekční mononukleozu s těžším průběhem...

St.p. neštovicích a pobyt u moře

Dobry den, dcera (2 roky, 4 mesice) prodelala pred 3 tydny nestovice. Po 17...

St.p. obřízce

Dobrý den, je mi 14 let a před 6-ti dny jsem podstoupil operaci (obřízku). Už...

St.p. odpadnutí nehtu

dobrý vecer chci se zeptat včera se mi odloupl nehet viz foto a chci se zeptat...

St.p. odstranění menisku a rozdrcené chrupavky s neustálými bolestmi kolena

Dobrý den, jsem 5 měsíců po laparoskopickém odstranění menisku, bohužel mi byla...

St.p. odstranění štítné žlázy

Dobry den, jsem mesic po operaci stitne zlazy, odebrali mi ji celou. Necitim...

St.p. operaci

DOBRÝ DEN CHCI SE ZEPTAT 5 DNI PO OPERACI VYNETI INPLANTATU Z KYCLE ( CVA)...

St.p. operaci adenokarcinomu

Dobrý den, jsem po operaci adenokarcinomu tlustého střeva (březen 2018 T3gr2MON0...

St.p. operaci kýly

Dobrý den, před cca 6-ti týdny jsem byl naoperaci pupeční kýly. Operován jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Po probuzení

Prosím, o co se jedná?: téměř denně po probuzení (ne úplně každý den, ale tak...

Hluboké říznutí do prstu

dobrý den před 2 dny jsem si nožem dost nešikovně vyřízla kus bříška na prstu....

Knedlik v krku,bolest na hrudi a pocity dusnosti

Dobry den, rad bych pozadal o radu. Je to zhruba 2 roky kdy jsem poprve citil...

Agofolin a agolutin

Dobry den,mela bych takovy dotaz ohledne techto injekci.Od 10.dubna pravidelne...

Alergie na Amoksiklav

Dobrý den. Předevčírem jsem dobral balíček antibiotik Amoksiklav 1mg. Dnes se...

Nevolnost, pocení, občasné točení hlavy

Dobrý den. Mám poslední dny problémy s nevolností. Je mi špatně od žaludku,...

Bolest hlavy


Otěhotnění při menstruaci

Můžu otěhotnět při menstruaci a k tomu beru kyselinu listovou?

Bílé pupínky a výrůstek ženského genitálu


Brnění obličeje

Dobrý den, párkrát se mi stalo, že mi začal brnět obličej, začne to v oblasti...

Bolest břicha a zad

Dobrý den, už měsíc mě trápí bolesti zad v bedrech a bolesti břicha a z té bolesti...

Bílé pupínky na prsou

Dobrý den. Prosím o radu ,jak se zbavit bílých pupinku na prsou? Pokazde kdyz...

Obava z rakoviny děložního čípku


Zpožděná menstruace

Dobrý den, již před 7 dny jsem měla dostat menstruaci a sále nic,ale těhotenský...

Zanedbání pitného režimu, bolesti ledvin, zvětšené varle

Dobrý den,ve středu minulého týdne jsem hrubé zanedbal pitný režim víc než sedm...

Zcervenani obliceje po fyzicke namaze

Dobry den, muj problem je maly, ale chci se ujistit, zda je opravdu neskodny....

Tumor střeva

Dobrý den, maminka byla na kolonoskopii /je chudokrevná/. Zpráva zní: - tumorozní...



Po operaci zánětu pod zubem


Neschopenka

Dobrý den..mám takovou prosbu..mám teď dlouhodobé bolesti hlavy..spojené s malatností...

Reklama