Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

St.p. plicní embolii

Vnitřní lékařství Michal 6.7.2020

Dobrý den,
prosím o odpověď na pár dotazů, které mám ke svému zdravotnímu stavu. V týdnu od 29.6. jsem pociťoval dušnost, bolela mě žebra na pravé straně. Protože sportuji, žebra jsem připisoval k nějaké ráně na tréninku. 2.7. jsem vyzvedával kolo ze servisu a jel jsem na něm domů. Cestou jsem se opravdu necítil dobře a problém mi dělala dušnost. Nedokázal jsem se tak prodýchnout jako normálně. Po příjezdu domů, jsme okamžitě jeli k mému praktickému lékaři, který natočil EKG, kde nic zvláštního nebylo, ale raději mě poslal do Motola. Zde jsem absolvoval řadu vyšetření a lékaři zjistili oboustranou plicní embólii. Více drobných trombusů prošlo do plic. Podle zprávy krev mohla obtékat. Dva dny jsem byl hospitalizován a měřen. Srdce bez arytmije. Podle vyjdáření lékaře budou plíce bez následků a srdce se musí nechat odpočinout, protože přeci jen tlačilo krev proti překážce. S ošetřujícím lékařem jsme při propuštění probrali stav a vše mi vysvětlil, ale s odstupem času mě napadají další dotazy, na které nemohu najít odpověď. Proto prosím o radu vás.

1) Trombus v pravé noze - lékařka našla jeden trombus pod kolenem o velikosti 14,6 mm. Je to jediný, nebo je něco i na bérci?
2)Trombus pod kolenem - jak rychle dokáže lék Eliquis tento trombus rozložit? Chápu, že lék Eliquis zabraňuje tomu, aby se další část trombu uvolnila a zároveň ho rozkládá. Během dne nosím kompresní punčochu
2) Tromby v plicích - jak rychle se tyto drobné tromby rozpustí?
3) Jak dlouho se mám šetřit a nesportovat - doktor říkal, že mám být 2-3 týdny v klidu, aby si srdce odpočinulo a vrátilo se do normálu. Mohu během této doby jít na krátký výlet s rodinou? V případě zadýchání si odpočinout a zase pokračovat? Nebo raději tuto dobu opravdu nic nedělat?
4) Elektivní výkony - co to znamená?
5) Sporty - Je mi jasné, že díky lékům na ředění krve není dobré podstoupit krvavé zranění, proto také odložím přípravu na zimní hokejovou sezónu. Kdy se mohu začít individuálně připravovat a začít více cvičit, jezdit na kole, lehký výklus, atd...

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den,
ad 1. : dle UZ žil dolních končetin je popsána rozsáhlá trombóza od veny poplitey vpravo, co je žíla v podkolení směrující do periferie, to znamená že je postižen i hluboký žilní systém vpravo na bérci, proto i závěr subakutní popiliteo-crurální trombosa, co znamená trombóza podkolenní a bérce.
ad 2.: průběh rozpouštění trombu je variabilní, záleží na stádiu, kdy se lék začne užívat, záleží na stáří trombu, jeho velikosti, lokalizaci atd. Někdy nedojde k úplnému rozpuštění, ale trombus se organizuje ve vazivový plát, který ale zužuje průběh žíly (tzv. postrombotický syndrom). Obvykle se provádí kontrolní UZ za 3 měsíce, který odhalí stav žilního systému pravé dolní končetiny a trombu v něm.
To samé platí i pro plicní emboly.
ad 3.: V závěru zprávy máte jasné doporučení nesportovat. Běžné denní aktivity máte bez omezení, dle Vaších fyzických možností. Sport ale nyní budete muset alespoň do doby kontrolního ECHA a UZ DKK odložit. Krátký výlet s rodinou za ty 2-3 týdny, kdy se budete cítit dobře, nebudete mít bolesti na hrudi,nebudete dušný nevidím jako problém. Ale určitě je tím myšleno dopravit se na místo určení autem, krátký pochod v rovině nevadí, převýšení určitě nutno vynechat, atd.
ad. 4: elektivní výkony jsou výkony plánované, které nejsou život zachraňující a lze je odložit po ukončení Vaší léčby Eliquisem.
ad 5.: viz ad 3...
Taky se budou tyto doporučení měnit a to dle vývoje Vašeho zdravotního stavu. Je potřeba brát v úvahu taky to, zdali se jedná o trombózu idiopatickou, neznáme příčin, anebo se odhalí nějaký důvod. Je nutné provést onkoscreening, vyloučit nádorové onemocnění, které by zvyšovalo riziko trombózy cestou praktického lékaře. Taky vyčkat na výsledek hematologie k vyloučení trombofilního stavu geneticky podmíněného, atd.

Související dotazy

Plicní embolie
Dobrý den, známá dnes u lékaře po krevních testech...
Plicní embolie
Dobrý den, na konci srpna jsem prodělala plicní embolii...
Plicní embolie
dobry den.chtela bych se optat.dnes jsem byla na ct...
Diagnostika plicní embolie
Dobrý den, lze zjistit plicní embolii jen z krevního...
Plicní embolie
Dobrý den, jsem po plicní embolii v roce 2012, zřejmě...
Plicní embolie
Dobrý večer Chtěla bych se zeptat mam leidenskou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

St.p. operaci kýly

Dobrý den, před cca 6-ti týdny jsem byl naoperaci pupeční kýly. Operován jsem...

St.p. operaci menisku, artroza v kolenních kloubec, invalidní důchod

Dobrý den,je mi 58 let a mám po operaci levého kolene (prasklý meniskus).První...

St.p. operaci páteře a bolest druhé nohy

Dobrý den, rada bych Vas poprosila o radu ohledne stavu meho manzela. Je druhy...

St.p. operaci Schwanonu a záškuby a bolesti po těle s nálezem v likvoru

Dobry den, v polovine zari mi byl odstranen tumor Schwannom na akustickem...

St.p. operaci slinivky, bolest v levém nadbříšku

Dobrý den, jsem dva roky po operaci slinivky kde byl zhoubný nádor v hlavě slinivky...

St.p. operaci šedého zákalu

Dobrý den pane doktore, 11.11.2019 jsem podstoupil operaci šedého zákalu LO,...

St.p. operaci varikokély

Dobrý den, je mi 20 a před 4 lety jsem byl na operaci varikokeli. Měl jsem ji...

St.p. pádu na kostrč

Dobrý večer.Chci se zeptat.před týdnem jsem upadla na zadní část těla-neboli...

St.p. plastice předního zkříženého vazu a následná tromboza lýtka bez prevence tromboembolické nemoci

Dobrý den, byl jsem na plastice předního křížového vazu. Po týdnu jsem dostal...

St.p. plastice zadní poševní stěny a operaci rektokely

dobrý den, jsem 17 dnu po operaci plastiky zadní steny posevni spolu s operaci...

St.p. příušnicích, bolest varlete

Dobry den, je mi 17 let. Mam 6 mesicu po priusnicich. Byl jsem na kontrole,...

St.p. septoplastice a resekci skořep s pooperačním zánětem

Dobrý den, jsem 2 měsíce po septoplastice, RFITT dolních skořep a parc.resekci...

St.p. srdeční ablaci pro SVT

Dobrý den, před 4 měsíci jsem podstoupila katetrizační ablaci srdce pro SVT...

St.p. TEP kolenního kloubu

Jsem dva a půl roku po endoprotéze kolenního kloubu. Asi po půl roce po operaci...

St.p. tonsilektomii a revizi

Dobrý den. Jsem po tonsilektomii 5.3. následně 13.3. a 18.3. po revizi levého...

St.p. úrazu dolní končetiny

Dobrý den, v srpnu letošního roku mě do dveří autobusu zavřel řidič a když je...

St.p. úrazu malíku ruky

Zdravím Vás a přeji hezký den. Poranil jsem si malík levé ruky.Bylo by prosím...

St.p. uretrotomii a hyperaktivní močový měchýř

Dobrý den, 20.11.19 jsem byla na uretromii podruhé asi po 9letech,po ni stále...

St.p. zápalu plic bez zlepšení

Dobrý den. V říjnu mi zastupující lékařka předepsala antibiotika, že mám zánět...

St.p.distorzi kotníku

dobry den, mam k vam dotaz , 21.2.2017 se mi stal uraz na pracovisti upadla...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kožní obtíže


Operace ramene

Dobrý den, prosím o Váš názor a radu. Mamince je 86 let, má nejvyšší stadium...

Vysoké CRP


Ochablé svalstvo v krku

Dobrý den , mám 57 let, váha asi 71kg, výška 168, asi před 10lety jsem začala...

Pocit tepla na chodidle

Dobrý den chtěla jsem se zeptat už několik dní cejtim chvilkama na chodidle...

Zvětšené krční uzliny

Dobrý den, již rok a půl mám problém ze zvětšenýma krčníma uzlinami.Na hematologii...

Penis

Dobrý den, již delší dobu (cc 2 měsíce) mě trápí podivné mapy na žaludu. Nesvědí...

Ruptura předního zkříženého vazu

Dobrý den, dnes mi sdělili že mě čeká arteroskopická operace kolene. Jsem po...

Nastavení léčby antidepresivy

Dobry den, z duvodu uzkostne poruchy beru dlouhodobe mirzaten 50 mg vecer. V...

Termín "slabá hemolýza" v krevním obrazu

Dobrý den, chtěl jsem se jenom zeptat, co znamená termín "slabá hemolýza"...

Intolerance na lepek a mléko

Dobry den, nedavno mi lekari zjistili intoleranci na lepek a mleko. Je to pro...

Recidivující pásový opar


Reaktivní buněčné změny


Znaménko na penisu

Dobry den chci se zeptat ci de da nieco delat stym znaminkom kdyz mam ho levej...

Točení hlavy vleže


Bušení srdce, tlak do hlavy


Výrůstky na páteři, je nutná operace?

Dobrý den, potřebovala bych poradit...mám problémy s páteří a mám se rozhodnot...

Příznaky zamlklého těhotenství

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Mám po jednom zamlklém těhotenství v 7tt. Nyní...

Popraskaná předkožka

dobrý den jmenuji se Jirka a mám problém ohledně popraskání předkožky na penisu...

Pupínek s černou tečkou

Dobry den, dceri, 2,5 roku se pred uchem cca pred dvema mesici objevil tvrdy...

Reklama