Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Stav po chemoterapii karcinomu prsu, bolesti

Onkologie Eva 23.10.2018

Dobrý den, karcinom metastaticky se zasažením uzliny, prodělala jsem 16CHEMOTERAPII v období od 10/ 2017 do 2/2018, pak 4/2018 operaci a rekonstrukci prsa, vložením prsního expanderu s 10ml fyz.roztoku, od 7/208 do 8/2018 25 RADIOTERAPIÍ, od 5/2018 do půlky radioterapie chemoterapie v tabletách, pak přerušena ze zdrav.důvodů, a pak znovu od 9/2018 dobírám tablety pravděpodobně do konce měsíce 10/2018. Před radioterapií mi operované levé prso nebolelo, a nyní již 2 měsíce po ozářkách mě prso bolí zejména v oblasti pod klíční kostí. V noci , když se otáčím se budím, neb mě prso zabolí jak zapojím svaly. Nevím , jetsli je to reakce ještě po terapii nebo z jakého jiného duvodu se tak děje. Po využívání tablet chemo by měl být expander postupně naplnován dál roztokem do urč.velikosti, ale když mě to bolí ted, tak nevím jak si pomoci... zda něj.krém či jiným prostředkem k ulevě. Děkuji předem za odpověd.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, pokud máte nyní bolesti, doporučila bych s tímto problémem navštívit ošetřujícího lékaře. Je potřeba Vás vyšetřit a zjistit příčinu bolestí. Mohlo dojít k poruše prsního expandéru (problém může být i jinde). Bez vyšetření nelze přesnou příčinu zjistit. Léky na bolesti Vám konkrétní doporučit také nemohu, protože neznám všechny léky, které užíváte a ani neznám všechny choroby, s kterými se případně dále léčíte. I léky proti bolesti mají svá rizika, proto je nutné znát co nejvíce informací. Váš ošetřující lékař má všechny informace k dispozici, proto Vám může udělit nejlepší radu. Omlouvám se, že nemohu více pomoci, ale nechci doporučit něco, co by nemuselo být vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu vhodné. Přeji brzké vyřešení problémů. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Evo, pokud máte novou bolest, pak je jistě třeba navštívit Vašeho onkologa a probrat to s ním. Může to být ještě místní reakce na ozařování, ale také může být v tkáni operovaného prsu či v okolí expandéru nějaký problém. Může se jednat o zánět, porušení expandéru apod.. Bude třeba prs vyšetřit a případně také provést odběry a kontrolní ultrazvukové vyšetření s kontrolou polohy expandéru, tkáně prsu a podpaží. Podle výsledku pak bude doporučená případná léčba. Podobně jako paní doktorka přede mnou se nechci vyjadřovat k léčbě, protože není jasné, jaký je původ bolesti - může se jednat o kožní či podkožní potíže a pak by mohla pomoci protizánětlivá a protibolestivá mast, může se jednat o zánět v okolí expandéru, třeba zánětlivé ložisko, pak by léčba byla například antibiotiky nebo by bylo třeba drobné chirurgické ošetření apod., ne všechny léky na bolest jsou vhodné. Na všechny Vaše otázky by Vám měl být schopen odpovědět Váš ošetřující lékař, který Vás zná a provede Vám patřičná vyšetření, podle kterých se domluvíte dále. Přeji Vám, aby se brzy odhalila příčina bolesti, abyste se mohla cítit lépe. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Stav po operaci karcinomu prsu
Dobrý den, obracím se o radu a postupu jak dál. V...
Karcinom prsu u matky
Dobrý den, mé mamince (45 let) byla před dvěma měsíci...
Riziko pro vznik karcinomu prsu
Dobrý den, beru prosulpin 2x denně na časté říhání...
Bolest mezi prsy
Dobrý den již delší dobu mě bolí vždy kranu mezi prsy...
Snížený stav výživy
Dobry den, maminka je po chemoterapii a operaci žaludku...
Bolest prsu
Dobry den pane/í Doktore. Již delší dobu mam bolesti...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stav po gynekologické operaci

Dobrý den, byla jsem na operaci odstranění vaječníků a dělohy z důvodu cysty....

Stav po gynekologické operaci

Dobrý den, je mi 52 jsem 14dní po vyoperování dělohy a vaječníků a teď mě začaly...

Stav po gynekologické operaci

Dobrý den,jsem týden po gynekologické operaci a dnes jsem šla poprvé ven se...

Stav po hepatitidě B

Dobry den, Chtela bych se zeptat, muj otec (nyni 65) prodelal v mladi (25...

Stav po herpetické meningoencefalitidě

Dobrý den, zdravím Vás.Jsem rok po herpet.meningoencefalitidě a velmi čato mě...

Stav po hluboké žilní trombóze v třísle

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je bezpečné začít s lehkým cvičením...

Stav po HSK resekci a termoablaci endometria, krvácení

Dobrý den, mám dotaz 11.4. 2017 jsem byla na operaci HSK resekci a termoablaci...

Stav po hysterektomii

Má sousedka je po odstranění dělohy a operací pokleslého močového...

Stav po hysterektomii, špinění

Dobry den, pred rokem jsem podstoupila hysterektomii kvuli rakovine del.cipku,...

Stav po hysteroskopii

Dobrý den, pane doktore (ko), jsem 10 dní po hysteroskopii (resekce polypu+separovaná...

Stav po cholecystektomii

Dobry den, chci se zeptat mam 3 tydny po vyjmuti zlucniku a zacalo me bolet...

Stav po cholecystektomii

USG jater a žlučových cest. Stav po hemipnkreatduodenektomii a CHE. Anechogenní...

Stav po cholecystektomii

Dobrý den, jsem po operaci žlučníku (7.den) a z rány v oblasti pupíku mi z hematomu...

Stav po chřipce

Chtěla bych se zeptat, jsem už měsíc doma po chřipce. Stále mám zvýšenou sedimentaci,...

Stav po IM

Dobrý den pane doktore, jak už to tak bývá, dnes se člověku, laikovi, nedostává...

Stav po IM

Dobrý den. Jsem po by passu srdce po infarktu. Bylo mi řečeno,že bolest hrudníku...

Stav po infarktu

Dobrý den tatínek měl před dvouma měsíci infarkt měl ucpané 2 cévy jednu mu...

Stav po infarktu myokardu

Prosím o radu,o co by se mohlo jednat. Píši za manžela, před rokem prodělal...

Stav po infarktu myokardu, pracovní neschopnost

Dobry den chtel bych se zeptat mel jsem infarkt v listopadu jsem v neschopnosti...

Stav po infekci

Dobry den.Cca 15.mesicu me trapi problem s prsy ač jsem muž.Začalo to po takove...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvětšené mízní uzliny v tříslu a riziko rakoviny


Červené tečky na penise


Otok kolene bez úrazu

Dobrý den, před cca 5 dny mi bez jakéhokoli úrazu, či zvýšené fyzické zátěži...

V loketní jamce a pak nad ní objevily jakési petechie

Dobrý den, dnes se mi nejdřív v loketní jamce a pak nad ní objevily jakési petechie...

Rozleptaná sliznice?

Dobrý den,mám problém...před týdnem jsem ztratila čich i chuť,cítím i chutná...

Bolest chodidla

Již asi 2 měsíce mě občas, když ležím nebo sedím a pohnu chodidlem začne bolet...

Snížená sexualita

Dobrý den, ve škole mi neustále říkali že jsem frigiga, tehdy jsem si jsem nevěděl...

Infekce zvukovodu, zevního ucha

Dobrý den, v Neděli večer (30.7) mě začalo píchat v pravém uchu, druhý den již...

Bolest kolene v klidu


Krátká uzdička

Dobrý den, je mi 15 let a mám problém s penisem. Přijde mi krátká uzdička -...

Tetanie


Ospen a škrábání v krku

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat už 6 dní beru antibiotika Ospen 1500 ale škrábání...

Pozitivní HLA b27

Dobrý den, zjistili mi pozitivni Hla b27, mam bolesli predevsim kolen, kyčle,...

Bolesti varlat


Bolesti zad a povšechné obtíže

Dobrý den, je mi 24 let, a poslední zhruba 3 roky zažívám lehké zdravotní nepříjemnosti....

Žíla na levém spánku

Dobrý den paní doktorko chtěl bych se zeptat čas od času mi vyskočí na levé...

Skvrna na penisu

Dobrý den, nic mě nebolí, nic jsem nezaznamenal, až jsem to teď náhodou objevil....

Odkrvění rukou ve spánku

velice casto se mi stava,ze se v noci probudim a mam jednu ruku odkrvenou,jako...

Zaléhání v uších a stažené hrdlo

Dobrý den, zajímal by mě Váš názor. Přibližně dva roky se mi nepravidelně objevuje...

Podávání léčiv v těhotenství

Dobrý den, chci se zeptat, zda mohu ve 3. trimestru užívat castispir a xados. Děkuji...

Reklama