Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Karcinom prsu u matky

Onkologie Naďa 24.10.2016

Dobrý den, mé mamince (45 let) byla před dvěma měsíci diagnostikována rakovina prsu (invazivní lobulární karcinom), proto jsem i já (23 let) byla na USG prsu, kde nebyly prokázány žádné patol. formace, pouze drobný mastopat.uzlík. Vím, že to momentálně není nic vážného, přesto si dělám starosti, zda se z tohoto uzlíku nemůže časem vytvořit fibroadenom a později i zhoubný nádor. Dočetla jsem se totiž, že mezi příznaky karcinomu prsu patří jednak bulka, ale také uzel v prsu. Ještě by mě, prosím, zajímalo, zda tento uzlík může i zmizet nebo zůstává již natrvalo? Myslíte si, že by bylo v mém případě vhodnější vysadit hormonální antikoncepci? Užívám ji pouze na úpravu hormonální hladiny, kvůli nedostatku gestagenu. Předem Vám mnohokrát děkuji za odpověď. Naďa

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,
karcinomu prsu je bohužel dnes velmi často zjištěnou diagnózou a obavou mnoha žen. Správně jste byla odeslána na UZ vyšetření prsu, které je schopno zachytit už počínající stadia karcinomu.
Nejhorší, co pro své zdraví můžete udělat, je stresovat se, zda náhodou karcinom také nedostanete. Je prokázána sovislost zvýšeného stresu a výskytu karcinomů. Pokud tedy budete tímto směrem uvažovat, jistě s velkou pravděpodobností se k nějakému nádoru během života dopracujete.
Co naopak pro své zdraví udělat můžete je to, že budete pravidelně chodit na gynekologické prevence, pravidelně se u Vás preventivně bude dělat UZ prsů (min. á 2 roky, s přibývajícím věkem i častěji, event. v kombinaci s mammografií), dále je samozřejmostí samovyšetřování prsů každý měsíc. Gynekolog. prevence jsou důležité nejen kvůli prsům, ale také kvůli vaječníkům (rakovina prsu je často spjata i s častějším výskytem nádoru vaječníků!).
Pokud jaksi nedokážete zapomenout a stále Vás to bude trápit, můžete si u gynekolga zaplatit genetické testování, které může zjistit určitou dědičnost. Pokud by se prokázalo geneticky vysoké riziko vzniku karcinomu prsu, můžete si po vzoru Angeliny Jolie nechat prsa preventivně odstranit. To bych však považovala až za krajní řešení, event. jako řešení až na pozdější věk.
To, zda se mastopatický uzlík někdy v budoucnu může změnit na karcinom Vám s jistotou nikdo nepoví, stejně tak zda zmizí nebo ne. Prostě může a nemusí. Přesně se neví příčiny vzniku rakoviny, kdyby se to vědělo, šlo by tomu také zamezit, což zatím nelze jinak, než si prsa nechat prostě odstranit. Jak už jsem ale psala, to je radikální řešení a pak lze stav jen sledovat a event. včas zasáhnout, je to rozhodně ta snazší varianta.
O dalším užívání hormonální antikoncepce byste se měla poradit s Vaším ošetřujícím gynekologem. Jde vždy o zvažování benefitů na jedné straně a rizik na druhé straně. Záleží tedy na tom, jak zásadní máte nedostatek gestagenu a s tím spojené potíže. Vznik rakoviny v souvislosti s karcinomem prsu myslím nebyl nikdy prokázán.
S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Související dotazy

Riziko pro vznik karcinomu prsu
Dobrý den, beru prosulpin 2x denně na časté říhání...
Stav po operaci karcinomu prsu
Dobrý den, obracím se o radu a postupu jak dál. V...
Karcinom prsu
Dobrý den, chci se zeptat, moje Matka byla na vysetreni...
Karcinom děložního čípku
Dobrý den, je mi 43 let před měsícem mi byl diagnostikován...
Prs
Dobry den,byla jsem u lékaře (praktika i gynekologa)...
Nádor prsu
Dobry den, mam babicku,ktera si nasla pod prsem bulku.Ta...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Karcinom prostaty

Dobry den. Na biopsii prostaty mi v jednom vzorku ze 16 nasli karcinom. Urolog...

Karcinom prostaty a protonová léčba

Po biopsii prostaty mi našli z 12 vzorků v 1 karcinom v začínajícím stádiu,pan...

Karcinom prostaty otce

Dobrý den, ráda bych se zeptala na prognózu mého otce, který již 9 let trpí...

Karcinom prostaty, chemická kastrace

Dobrý den, Prosím Vás o radu. Můj otec měl 15. 5. 2013 tuto diagnozu, cituji...

Karcinom prostaty, chemická kastrace

Dobrý den, Prosím Vás o radu. Můj otec (věk 57 let) měl 15. 5. 2013 tuto diagnozu,...

Karcinom prsu


Karcinom prsu

Dobrý den, moje dg. je DCIS. Byla mi provedena mastectomia 1.dx.partialis a...

Karcinom prsu


Karcinom prsu

Dobrý den, chci se zeptat, moje Matka byla na vysetreni prsu a nasledne u Mammologicke...

Karcinom prsu a nádorové markery

Dobry den,mamince zjistili minuly rok v lete,ze se ji opet ,jiz po 3.vratila...

KArcinom rektosigmoidea

Dobrý den, prosím o konzultaci ambulantní zprávy mojí mamky, kterou přikládám...

Karcinom štítné žlázy


Karcinom štítné žlázy


Karcinom štítné žlázy

Dobrý den ,před rokem jsem byla na operaci se štitnou žlazou a poprosím co to...

Karcinom štítné žlázy

Dobrý den, v listopadu to budou dva roky, co jsem byla operována pro papilární...

Karcinom štítné žlázy


Karcinom štítné žlázy - dědičnost


Karcinom štítné žlázy po operaci, kontrola

Dobrý den. Mám dotaz ohledně karcinomu štítné žlázy. V roce 2017 březen, mi...

Karcinom tlusteho streva

Dobry den, prosim o zodpovezeni dotazu ohledne prognozy onemocneni. Maminka...

Karcinom tlustého střeva

Dobrý den, po dietní chybě a následné časté stolici, kterou doprovázeli křeče...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svědění vaginy


Bolest kloubů a celého těla

Dobry den, uz fakt nevim kam se obratit.Zacalo to bolestma kloubu( kycelni,...

Je nutný odběr TSH a ft4 nalačno?


Pupínky na pažích

Dobry den, jiz nekolik let mi trapi pupinky na pazich - od ramen po lokty, nikde...

Plynatost

Dobrý den chtel bych se optat žena má velké křeče v břiše bere hormonální prášky...

Bolesti v podbřišku

Dobrý den, již čtvrtý den mě bolí v podbříšku (uprostřed). Nejsem těhotná (ještě...

Protopic

Dobrý den, přes měsíc jsem používala na ekzém na očních víčkách mast Protopic...

Užívání prednisonu

Dobrý den, Začínám brát Prednison zhruba na jeden rok. Mohu si souběžně občas...

Bolesti hlavy, cysta, která tlačí na mozek

Dobrý den mám cystu která mi tlačí na mozek - mivam časté silne bolesti brecim...

Bolest břicha opakované zadání


Pálení a štípání žaludu

Už od malička mě pálí a štípe žalud při jakémkoliv doteku, při masturbaci to...

Snížená funkce šz

Dobrý den,dle krevního rozboru mi byla diagnostikována snížená funkce šz-tsh...

Zduření na krku u štítné žlázy


Vodnaté pupínky rukou


Bolest čelistního kloubu


Bolesti hrtanu zepředu?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, již 2 měsíce mě trápí nepříjemný pocit na krku...

Als


Histaminová intolerance

Dobrý deň, rada by som sa vás spýtala, čo znamenajú takéto výsledky a zároveň...

Bolest stehenní kosti

Dobrý den. Již 2,5 měsíce se trápím s bolestí levého stehna a okolí a mám...


Dobrý den chtěl bych se zeptat po delších problémech ze žalukem,střevy a klouby...

Reklama
Zavřít