Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Stav po odebrání vaječníků, hormonální terapie

Gynekologie M. 14.12.2018

Dobrý den.
V roce 2005 (23 let) mi byl odebrán pravý vaječník pro „dermoid“. V roce 2015 (33 let) mi byl odebrán i druhý vaječník. Od té doby užívám hormonální léčbu lék Trisequens. Mívám potíže, které má žena v klimakteriu, ale také tak týden před menstruací velmi bolestivá prsa, bolest hlavy a jsem velmi podrážděná. Dosud jsem byla na vyšetření sono a v mamologické poradně, kde mi řekli, že mám cysty a že mám užívat dlouhodobě lék Mastodynom, dále že není důvod, abych do poradny i nadále docházela. Také jsem byla 1x na vyšetření štítné žlázy, výsledky byly dle lékařky na gynekologii v pořádku. Obvodní lékařku jsem požádala, aby mi vystavila doporučení na vyšetření kostí. Na vyšetření jsem byla na denzitometrii v Děčíně u MUDr. Dimitrovova, kde mi bylo řečeno, že jsem již pacientem, že mám osteopenii. Byl mi předepsán vitamín D 1x týdně. Objednána jsem po roce na kontrolu, což bude v lednu 2019. Chci se informovat, zda není jiná léčba, která by plně nahradila funkci obou vaječníků a já tak nemusela trpět předčasným klimakteriem a do budoucna jeho následky. Další dotaz zní, jak dlouho je možné hormonální léčbu užívat. A také jaké další případné vyšetření, doporučujete, co je nutné si „hlídat“. A ještě případně prosím o vyjádření, zda je vhodné v tomto případě preventivně užívat nějaký doplněk stravy (na kosti, klouby).

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, pokud nemáte vaječníky, doporučuje se hormonální substituční léčba. Preparátů je mnoho ale jelikož nejsem gynekolog a neznám další anamnestická data, nemohu doporučit konkrétní preparát. Nejvhodnější léčbu by doporučil Váš gynekolog. Léčba by měla být dlouhodobá, bude se řídit Vaším stavem.
Měla byste si určitě hlídat kosti (což již činíte) a dále bych doporučila sledovat cholesterol (popisuje se rychlejší vznik aterosklerózy). Měla byste tedy absolvovat denzitometrii (frekvence dle sledujícího lékaře) a také odběry na zjištění hladiny cholesterolu (jejich frekvence se bude řídit dle nálezu).
Obecně se stravujte zdravě- tj. zelenina, ovoce, celozrnné pečivo, libové maso, dostatek tekutin a vzhledem k osteopenii dostatek vápníku (tvrdé sýry, jogurty a další mléčné výrobky). Nejezte tučná či smažená jídla (občas můžete, není to, že byste si už nikdy nemohla nic takového dát, ale nesmíte to přehánět).
Jako doplněk můžete užívat např. Calcichew D3 (vitamín D + vápník).
Váš dotaz předám ještě i specialistovi- gynekologovi - aby informace doplnil. Jeho odpověď očekávejte v nejbližším možném termínu. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Lidák


Dobrý večer, Váš dotaz má několik částí. Pokusím se odpovědět postupně.Potíže mohou vycházet z profilu Trisequensu, je třífázový, čili navozuje jakoby "normální" cyklus. Používá se u žen s příznaky klimakteria u žen, které mají ještě vaječníky a menstruaci, třeba nepravidelnou. U Vás bych doporučil na přechodnou dobu 3-6 měsíců terapii monofázickou, kde složení všech 21 tablet je stejné a potom režim kontinuální 28 tabletový bez pauzy. Potíže s prsy, bolestmi hlavy i podrážděností by měly rychle vymizet. Tato terapie bude trvat minimálně do 55 let . Z tohoto dlouhodobého hlediska doporučuji alternativu, která je bezpečnější, tj. zavést hormonální tělísko do dělohy (není-li důvod k jejímu odstranění, například myomy,...) a v tabletách užívat čistý estrogen v kontinuálním režimu. Sníží to napětí v prsou i riziko trombozy či embolie. V prevenci osteoporozy dopručuji svým pacientkám užívat Vigantol (je pouze na předpis, má garantované hladiny vitaminu D) obden 10 kapek, balení v tomto režimu vydrží 10 týdnů za cca 90,Kč. Doplnil bych to zařazením potravin s vysokým obsahem vápníku (nízkotučné mléko a mléčné výrobky, brokolice, kapusta, ryby, ořechy, mák, mandle). Stran vyšetření již máte většinu hotovou, doplnil bych jen hladinu estrogenu, jakožto monitoraci účinku hormonální terapie, ne všechny ženy mají stejné vstřebávání tablety. S pozdravem PL

Související dotazy

Snížený stav výživy
Dobry den, maminka je po chemoterapii a operaci žaludku...
Úzkostné stavy, hormonální terapie
Dobrý den,mám 48 let ,byl mi nasazen novofem na přechodové...
Stav po plicní embolii, Pradaxa
Dobrý den, jsem po operaci odebrání dělohy a vejcovodů...
Odebrání dělohy vyřeší záněty?
Dobry den, chtela bych se zeptat mam porad opakovane...
Znamená to, že se můj stav zlepšuje anebo zhoršuje ?
Dobrý den. Už třetí měsíc trpím bolestí v oblasti bederní...
Stav po mykoplazmové infekci
Dobrý deň, vážený pán doktor, už od začiatku februára...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stav po obřízce

Dobrý den, dne 6.2.2017 jsem podstoupil celkovou obrizku kvůli zdravotním důvodům. Den...

Stav po obřízce

Dobrý den, ve třech letech jsem byl na poloviční obřízce (asi kvůli záňetu)....

Stav po obřízce

Dobry den, je mi 20 let a jsem 14 dní po obřízce a trápí mě zužená část za...

Stav po obřízce - je stav normální?

Dobrý den, jsem zhruba 4 tydny po obrizce, v prilozene fotografii muzete...

Stav po obřízce, močové obtíže

Dobrý den, syn 5 let je v pondělí po obřízce, v této oblasti je myslím, vše...

Stav po obřízce, otok

Dobrý den 21.6 mi byla dělaná celková obřízka odstranění uzdičky a pod žaludem...

Stav po obřízce, potíže v sexu

Dobrý den, mám udělanou obřízku už možná od svých 10ti, nevím přesně. Je mi...

Stav po očkování

Dobrý den, přítel (29 let), byl včera na očkování proti tetanu. Během včerejšího...

Stav po očkování, krevní odběr

Dobrý den, dnes jsem byla na ockovani proti chripce. Boli me ruka a jsem celkove...

Stav po odblokování krční páteře

Dobrý den,chtěl bych se poradit s nějakým neurologem o svých problémech.Měl...

Stav po odnětí dělohy

Dobrý den. Moje maminka, ročník ´65, byla před šesti lety operovaná na ženském...

Stav po odstranění kořene zubu, nateklá tvář až pod oko

Dobry den. Asi pred mesicem mi zubarka vrtala kaz a dala bilou plombu. Po 14...

Stav po odstranění krčních mandlí

Dobrý den, prosím o radu/vysvětlení...koncem března jsem byla na trhání krčních...

Stav po odstranění polypu při kolonoskopii

Dobrý den, Jsem po odstranění střevního polypu. výsledek, viz příloha. Polyp...

Stav po odstranění šicího materiálu

Dobrý den. Dostala jsem zprávu od Dr. Vytahovali synovi stehy z jizvy, moc...

Stav po odstranění štítné žlázy

Dobrý den.Jsem skoro 2 roky po odstranění štítné žlázy.Zhruba před rokem mi...

Stav po odstranění štítné žlázy

Dobrý den. Od října loňského roka léčila jsem se na zvýšenou funkce štítné žlázy,...

Stav po odstranění žaludku a dientí opatření

Dobrý den.Rád bych se zeptal na mojí maminku(54 let,cca 3 měsíce od zákroku).Kvůli...

Stav po odstranění žlučníku

Dobrý den, již 2 měsíce jsem po laaproskopickem odstranění zlucniku. Než mi...

Stav po opakované operaci krční páteře

Standa 57 let Ahoj všichni nemocní a ti co umí poradit. Mám velký problém...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvětšená uzlina

Dobry den,asi pul roku možná déle mam na právem třisle zvětšenou uzlinu asi...

Bílkoviny v moči

Dobrý den, omylem jsem na odpověď vybrala kožního lékaře. Prosím o radu: Manžel...

Bolest uprostře hýždí vystřelující do celé nohy

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o pomoc. Již delší dobu (cca 3/4 roku)...

Bolest pod kolenem

Dobrý den, už týden mě trápí bolest pod kolenem, která se zhoršuje. Nejvíce...

Natažené vazy v koleni

Před dvěma dny se mi vykloubilo koleno. No spíše čéška. Jednoduše mi čéška vybočila...

Akutní zánět mandlí

Dobrý den, v sobotu tedy předevčírem,jsem se na Vás obracela s dotazem, odpovídala...

Zpoždění menstruace při zavedeném tělísku Multiload

dobrý den,v polovině února mi bylo zavedeno nitroděložní tělísko Multiload,v...

Citlivé oči na světlo


Problém s mou erekcí


Muzu otehotnet, kdyz jsem si dala sperma do pochvy?

Dobrý den, chci se zeptat, zdali muzu otehotnet, kdyz jsem si dala sperma do...

Bolest pod kolenem

Dobrý den, je to dva měsíce co mě začalo bolet pod koleny v tom ohybu, jakoby...

Prosulpin a řízení auta, pití alkoholu

Dobrý den, mám problémy se zažíváním, ale žádné onemocnění ani záněty se nepotvrdili,...

Výhřez ploténky

Od 9.10.09 mám výhřez ploténky .Byla jsem u 4 lékařů,ale ani jeden mi nevystavil...

Bolest varlat po ejakulaci

Dobrý den, mám problém, že mě vždy po ejakulaci začnou bolet obě varlata a...

Podezdření na androgenní alopecii

Dobrý den, paní doktorko. Mám dlouhodobý problém s vypadáváním vlasů. Už asi...

Zimnice, nadýmání, bolest žaludku

Dobrý den, v 2010 jsem měl autonehodu nesliším na levé ucho v 16 úraz pravého...

Bolest na levé straně žeber


Cvičení po hysterektomii

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké cviky jsou vhodné po hysterektomii a...

Bolesti paty, jde o ostruhu?

Dobrý večer pane doktore, mám již delší dobu nesnesitelné bolesti pat a vnější...

Bolesti a jiné potíže

Dobrý den, píšu do této poradny, protože už nevím kam jinam se obrátit a nikdo...