Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Stav po odstranění polypu při kolonoskopii

Chirurgie Vít 26.11.2017

Dobrý den,


Jsem po odstranění střevního polypu.

výsledek, viz příloha.

Polyp sigmatu.
tuhý hnědý polyp 9 x1x5 mm cást stopky 3x2x0,5 mm

Bylo mně řečeno, že na hlavičce polypu byly rakovinové buňky, zbytek polypu bez nádorových buněk, můžete mně prosím vysvětlit, jak moc jsou ty nádorové buňky nebezpečné? Můžou se nyní objevit někde jinde v Těle ? Mám být preventivně sledován na onkochirurgii. Mám jít také na CT břicha a malé pánve. Z CT vyšetření mám obavy, letos jsem už byl 2 krát na rengenu srdce a plic, měl jsem problémy s krční páteří? Je to CT škodlivé?

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

ano, z histologického rozboru se u Vás potvrdily buněčné změny rakovinnového typu (tubulární adenom s místy až adenokarcinom).
Je tedy dobře, že jste na kolonoskopii šel, právě proto se kolonoskopie provádějí, aby se takto zachytili nádorové změny polypů včas a včas se odstranily.
Ve Vašem případě byl polyp odstraněn celý, rakovinové buňky nikam dále neprorůstají (čili nemůžou se objevit jinde v těle). Kolonoskopie tedy splnila svůj účel. Lékař, který kolonoskopii prováděl bude kontrolovat výsledek histologie a dle nálezu stanoví kontrolní kolonoskopii, domnívám se, že bude doporučena cca za 1-3 roky.
CT břicha není potřeba, ani onkochirurgická dispenzarizace.
CT vyšetření není nijak nebezpečné, pokud se neprovádí přespříliš často (hlídá se celková dávka RTG ozáření) - nicméně jak říkám, není u Vás nyní potřebné.

S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil


Podle nálezu se jeví, že byl nádorek s maligními buňkami zcela odstraněn.
Jen onkolog musí zhodnotit zda další léčba již není diagnozou vyžadována.
Dop. podle bydliště vyšetření a případnou léčbu na onkologii. Na Moravě na příklad Masarykův onkologický ústav v Brně. Jistě nebudete odmítnut.

Související dotazy

Odstranění polypu při kolonoskopii
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se na Vás obrátit...
Kolonoskopie
babička má jít na kolonoskopii, ovšem trápí jí inkontinence....
Kolonoskopie, polypy
Dobrý den, bratr podstoupil kolonoskopii. Závěrečná...
Myom a polyp
Dobrý den, je mi 45 let, na vyšetření u gynekologa...
Polyp dělohy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na problém mé matky....
Polyp GIT
Zdravím, Je mi 18 let, zanedlouho 19. Od jisté doby...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stav po odebrání vaječníků, hormonální terapie

Dobrý den. V roce 2005 (23 let) mi byl odebrán pravý vaječník pro „dermoid“....

Stav po odchlípení sítnice a sportovní aktivity

Dobrý den, před třemi lety (2017) jsem měla na jednom oku odchlípenou sítnici...

Stav po odnětí dělohy

Dobrý den. Moje maminka, ročník ´65, byla před šesti lety operovaná na ženském...

Stav po odstranění genitální bradavice

Dobrý den, měl jsem pohlavní bradavici na překožce, kterou mně na kožním odstranili...

Stav po odstranění hemoroidů

Dobrý den, dnes mne propustili po operaci hemoroidů III.st. , ve zprávě mám...

Stav po odstranění kořene zubu, nateklá tvář až pod oko

Dobry den. Asi pred mesicem mi zubarka vrtala kaz a dala bilou plombu. Po 14...

Stav po odstranění krčních mandlí

Dobrý den, prosím o radu/vysvětlení...koncem března jsem byla na trhání krčních...

Stav po odstranění pigmentových névů

Dobry den, poprosim o informaci. Pred 6ti lety jsem si nechala v laserovem...

Stav po odstranění pihy

Dobry den, dala som si vybrat vacsie znamienko, ranu si mam o 3 dni prelepit...

Stav po odstranění poloviny štítné žlázy

Hezký den , Mám dotaz, zda po odstranění poloviny štítné žlázy je nutné...

Stav po odstranění šicího materiálu

Dobrý den. Dostala jsem zprávu od Dr. Vytahovali synovi stehy z jizvy, moc...

Stav po odstranění štítné žlázy

Dobrý den.Jsem skoro 2 roky po odstranění štítné žlázy.Zhruba před rokem mi...

Stav po odstranění štítné žlázy

Dobrý den. Od října loňského roka léčila jsem se na zvýšenou funkce štítné žlázy,...

Stav po odstranění znaménka

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o pomoc s vysvětlením diagnózy od dermatologa...

Stav po odstranění znaménka na ruce

Dobrý den, před rokem mi bylo vyříznuto znaménko na ruce, které bylo podle...

Stav po odstranění žlučníku

Dobrý den, již 2 měsíce jsem po laaproskopickem odstranění zlucniku. Než mi...

Stav po opakované operaci krční páteře

Standa 57 let Ahoj všichni nemocní a ti co umí poradit. Mám velký problém...

Stav po operac karpálního tunelu

Prosim o radu ,Pred 3.5mesici jsem byla na operaci karpalniho tunelu asi mesic...

Stav po operace

Dobrý den Po pádu z kola kdy jsem si zlomila klíčni kost se mi vytvořil pakloub....

Stav po operaci

Dobrý den, mé matce je 85 let. Prodělala oboustrannou výměnu kyčelního kloubu....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Překyselený žaludek

Dobrý den, potřeboval bych poradit. Už zhruba 3 týdny mám v krku červené fleky...

Krvácení po hysterektomii

Dobrý den. Jsem 27 dnů po odstranení dělohy a vaječníků - endometroidní karcinom....

Pálení na hrudi

Dobry den už delší dobu mě trápí bolesti a pálení na hrudi a mezi lopatkami....

Motání hlavy ve spánku


Denzitometrie

Dobrý den, je mně 78 let. Za posledních 7let jsem byl 4 x na densitometrii,naposledy...

Bolesti na solaru a zvracení

Dobry den,posledni dobou meho pritele boli na solaru a to jen pri dotyku,ale...

Zvýšené teploty,krev ve stolici

Dobrý den,prosila bych o radu,již celkem dlouho se u dvouleté holčičky potýkáme...

Bolest ramene v klidu

Dobrý den, již přes půl roku trpím ne příliš intenzivní bolestí ramene. Bolest...

Zahlenění


Kameny patrových mandlí


Horečky trvající 5 dní - bez jiných příznaků


Otok kolene bez úrazu

Dobrý den, před cca 5 dny mi bez jakéhokoli úrazu, či zvýšené fyzické zátěži...

Zubní váček a postup řešení

Dobrý den, pod zubem s korunkou, kterou mám zhruba šest let se mi udělal...

Denzitometrie

Dobrý den, mohla by jste mi vysvětlit Denzitometrické vyšetření viz příloha.Jestli...

Kam se mohu obrátit když má lékař dovolenou?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, když můj lékař má dovolenou a nemá napsaný,...

Tlak v uších

Tlak v hlavě a uších Dobrý den pane doktore nebo paní doktorko. Už měsíc...

Nedostala jsem menstruaci, testy mám negativní

Dobrý den, 20.2. jsem měla naposledy menstruci, dnes je to 38 den, co jsem ji...

Bolest ramene, pod lopatkou a celé ruky

Dobrý den jsem po vyjmutí stitne žlázy z důvodu maligníty papilokarcinom ....

MMR

Dobry den, Potrebovala bych poradit, jaky zvolit postup pri ockovani naseho...

Červené pupínky na žaludu následované zrudnutím žaludu a vnitřní části předložky

Zdravím, asi před týdnem nebo dvěma zpátky jsem měl problém na žaludu. Objevily...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.