Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Stav po operaci appendixu

Martin 14.8.2016

Dobrý den,

ve čtvrtek 4.8.2016 jsem byl operován se slepým střevem (info o mém případu dávám do přílohy). Mám 2 dotazy:

1. Jsem 10 dní po operaci a přesto občas cítím v klidné poloze těla pohyby v místě slepého střeva, které občas (cca 3x denně) přecházejí v řezání ve stejné oblasti (na cca 3-5 vteřin). Když se hýbu, zvedám z postele a nebo si lehnu na operovaný bok, cítím stále vcelku silnou bolest, někdy řezání. Pravá strana břicha je lehce oteklá a horká a v sobotu 13.8.2016 jsem měl celý večer teplotu 38. Je toto normální a vše časem přejde a nebo mám vyhledat pomoc specialisty?

2. Do nemocnice jsem přišel 4.8.2016 s výsledky od chirurga z polikliniky a velkými bolestmi. Pan chirurg z polikliniky ve zprávě psal, že nevidí na SONO obraz čistě, ale domnívá se, že mi asi slepé střevo již prasklo a nebo k tomu nemám daleko. I přes tento fakt jsem v nemocnici čekal dalších 7 hodin na operaci a při každé kontrole jsem se dověděl, že jsem přišel pozdě. Mohu Vás poprosit o "přeložení" zaslané zprávy do češtiny? Jak vážný můj případ byl? Co vše se mi v břiše stalo? V nemocnici mi pokaždé říkali něco jiného (že vše bylo OK a chirurg z polikliniky pouze plašil, pak že jsem měl zánět opravdu těžký, pak zase že průběh byl standardní a mírný atd.).

Díky moc,

S pozdravem,

MH

Odpovídá lékař:

MUDr. Nela Šrámková


Dobrý den Martine, Váš dotaz přeposílám našemu kolegovi specialistovi z oboru chirurgie. Dle zprávy proběhla operace bez komplikací, jednalo se o flegmonózní zánět, tedy hnisavý zánět, nicméně nejedná se dle zprávy o tu nejhorší variantu (tedy gangrenozní nebo s perforací). Přeji pěkný den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Juraj Mosendz

Specializace: Chirurgie Pracoviště: Palas-Athena

Dobrý den Martine,

podle zprávy jste prodělal akutní zánět slepého střeva, který byl správně doporučen k operaci - odstranění slepého střeva, resp. přesněji appendixu, ve kterém byl prokázaný zánět klinicky (vyšetřením), pak i ultrazvukem (sono) a nakonec prokázaný i v histologii (v rozboru odstraněného appendixu pod mikroskopem). Podle zánětlivých hodnot (CRP přes 200) se jednalo o silný zánět, nicméně průběh je popisovaný jako standardní, bez komplikací.
Co se týče první otázky - jestli Vám přetrvávají bolesti a dokonce máte teploty 38 st, měli by jste znovu zajít do nemocnice, jak Vám to je doporučeno i v propouštěcí zprávě ("V případě horeček, či jiních obtížích kontrola na naší ambulanci ihned."). Po každém zánětu, nebo operaci slepého střeva se může vyskytnout komplikace v podobě zánětu v místě, kde bylo slepé střevo (appendix), který je sice odstraněn, ale zbytky zánětu v okolí, kde byl appendix, můžou ještě přetrvávat a vést k vzniku ohraničeného zánětlivého hnisavého ložiska (abscesu). Měl by jste zajít tedy na chirurgickou ambulanci nemocnice, kde Vás operovali a měl by jste být vyšetřen chirurgem, nabrány odběry z krve a mělo by být provedeno kontrolní vyšetření břicha ultrazvukem (sono) a ev. RTG břicha, nebo další došetření, dle nálezů a zvážení chirurga.
Co se týče druhé otázky - zánět probíhal patrně rychle, ale nedošlo k podle propouštěcí zprávy k proděravění appendixu. Přišel jste správně, ne pozdě, zánět slepého střeva se může rozvíjet 2-3 dny, u někoho probíhá ale mnohem rychleji - několik hodin. Proč byla prodleva 7hodin od Vašeho příjmu k operaci Vám nejlépe vysvětlí na pracovišti, kde jste byl operován. Je potřeba čas k zajištění potřebných vyšetření, zajistit, aby jste byl k operaci lačný a musí být volný operační sál, kde Vás mají operovat a na chirurgii se většinou operuje hodně... Zda byl odstup 7hodin oddůvodněný, nedokážu posoudit. Podle propouštěcí zprávy byl průběh standardní - dostal jste zápal slepého střeva, byl jste operován a zanícený appendix byl laparoskopicky bez komplikací odstraněn a po operaci rovněž nebyli žádné komplikace. Chirurg z polikliniky Vás zcela správně odeslal do nemocnice k operaci, kterou jste taky správně podstoupil. Na tom všem nelze hledat nic nezvyčejného. Nicméně potíže, které Vám přetrvávají nutí přemýšlet o možné komplikaci, ke které po operaci zánětu slepého střeva zkrátka může dojít. Proto, jak jsem již výše zmínil, by jste měl být co nejdříve znovu vyšetřen. Nelépe na pracovišti, kde Vás operovali a mají o Vás všechny záznamy. Samozřejmě můžete navštívit i jiné zařízení, když k prvnímu nemáte ev. důveru, ale je potřeba přinést s sebou propouštěcí zprávu.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Má menstruace nějaký vliv na operaci appendixu laparoskopicky?
Chtěla bych se zeptat jestli má menstruace nějaký vliv...
Snížený stav výživy
Dobry den, maminka je po chemoterapii a operaci žaludku...
Stav po operaci štítné žlázy
Dobrý den, chci Vás poprosit o radu, jsem tři měsíce...
Stav po operaci
Dobrý den , jsem 4 tydny po operaci kýly a přímých...
Stav po operaci TEP kyčle, bolesti kyčle a křupání při chůzi
Dobry den jsem po operaci TEP kycle a rok po operaci.....
Stav po septoplastice
Dobrý den, mam vybocenou prepazku a nemohl jsem vubec...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stav po odstranění žlučníku

Dobrý den, již 2 měsíce jsem po laaproskopickem odstranění zlucniku. Než mi...

Stav po opakované operaci krční páteře

Standa 57 let Ahoj všichni nemocní a ti co umí poradit. Mám velký problém...

Stav po operac karpálního tunelu

Prosim o radu ,Pred 3.5mesici jsem byla na operaci karpalniho tunelu asi mesic...

Stav po operaci

Dobré odpoledne,v listopadu jsem podstoupila LAVH druhý pooperační den jsem...

Stav po operaci

Dobrý den , jsem 4 tydny po operaci kýly a přímých břišních svalů. Týden po...

Stav po operaci

Dobrý den, je mi 41let a jsem 3týdny po operaci klidového aneurysma v mozku...

Stav po operaci a ozařování

Dobrý den, Obracím se na Vás jako na odborníky s prosbou o radu....

Stav po operaci abscesu osmičky

Dobrý den , cca dva týdny jsem byl na operaci s abscesem , který mi vznikl po...

Stav po operaci achillovy šlachy

Ještě bych mela dotaz k upřesnění. Jak již jsempsala minulé v dotaze ze mi byla...

Stav po operaci Achillových šlach

Dobrý den. Je mi 21 let a před 2 lety jsem byla operována v Ostravě na ortopedii...

Stav po operaci Bartholiniho žlázy

Dobrý den. Před rokem a půl jsem byla na chemickém odstranění (lapis) bartolinyho...

Stav po operaci bederní pateře

Jsem čtvrtý měsíc po opraci bederní pateře - výhřez disku L4/5 par. vlevo a...

Stav po operaci bederní páteře, zhoršení stavu

Dobrý den, moc prosím o radu. Jsem po operaci bederní páteře v r. 2014. V současné...

Stav po operaci břicha

Dobrý den, dneska je to přesně měsíc, kdy jsem podstoupila revizi DB, adhesiolýzu,...

Stav po operaci břišní kýly

Dobrý den, 6.5. jste mi odpovídali na můj dotaz ohledně bolestí po opakované...

Stav po operaci bubínku

Dobrý den, chci se zeptat po operaci nového bubínku je možné skákat z padáku...

Stav po operaci cysty holenní kosti

Dobrý den, před pěti lety jsem absolvovala zákrok, který vedl k odstranění...

Stav po operaci dělohy, špatné hojení rány

v prosinci jsem byla na gynekologii brali mi dělohu,rána se zhojila a asi týden...

Stav po operaci FESS

Dobrý den, na konci října, jsem podstoupil operaci odstranění polypů FESS z...

Stav po operaci fimozy

Jsem po obřizce nyní je patek a byla dělána ve čtvrtek dopoledne. Myslím si...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest bricha

dobry den Obracim se na Vas s zadosti oradu.Jsem na pracovnim pobytu v zahranici,...

Pád ze schodů

Dobrý den, včera jsem upadla ze schodů, byl to pád velmi bolestivý, narazila...

Tetování a užívání ATB

Dobrý den, prosím pěkně, mám jít dnes na tetování a v neděli jsem byla na pohotovosti...

Kotnik

Dobrý den už mam asi tak rok hodně červený nateklý a suchy a docela velký kotnik...

Bolest bricha

Dobry den chtela bych se zeptam mam bolesti na leve trane bricha u pupiku a...

Ovulační výtok

Dobrý den pane doktore, každý měsíc tak cca 5 dnů pociťuji v pochvě divný pocit...

Záškuby

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda je normální, aby 5 týdenní novorozenec...

Slinivka břišní

Dobrý den třikrát jsem byl s akutním zánětem slinivky v nemocnici naposledy...

Poslední dobou mám velmi nízký tep

Dobrý den, poslední dobou mám velmi nízký tep, v úplném klidu, kdy ležím třeba...

Operace krčních mandlí

Dobrý den,jdu na vyndání krč.mandlí a chci se zeptat, jak dlouho trvá rekonvalescence...

Kotník

Dobrý den. Měla bych dotaz 27.12 jsem uklouzla a spadla na kotník. Hned jsem...

Ochrana v sedmidenní pauze při braní antikoncepce sunya

Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o radu. Beru antikoncepci Sunya už...

Kotník

Dobrý den, asi před 2 měsíci jsem podstoupila plastiku vazů v kotníku. Měla...

Bolesti kolene

Asi p týdnů mě bolí koleno tak jsem prodělala vyšetření po aplikaci injekce...

Již půl roku mě bolí pichlavá bolest v oblasti dolní 2/3 hrudní kosti


Vynechání menstruace při antikoncepci

Dobrý den, používám již několik let HA Belara,vždy be z problémů,poslední rok...

Kousnutí do jazyka ve spánku

Dobry den.Casto se mi stava, ze ve spani se kousnu du jazyka takovim zpusobem...

Tělesná aktivita a antibiotika

Dobrý den Syn (8let) užívá Sumetrolim na protrahovaný kašel . Zavodně sportuje,...

Krev ve spermatu

Dobrý den, po velmi vášnivé noci se mi začala objevovat krev ve spermatu. Nejdříve...

Průjem, mastná stolice, bolest břicha

Dobrý den , obracím se na Vás s dotazem. Trpím dlouhodobě na průjmy, silně...

Zavřít reklamu