Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Stav po operaci štítné žlázy

Endokrinologie Jana 29.1.2019

Dobrý den, jsem od cervna po odstranení stítná žláza, jsem velice unavená hodnoty na stítnou žlázu jsou podle endok. v pořádku. PřI operaci odstraneno část přístupného teliska. Byla mi odebrána krev podle obvodní lékařky v pořadku, ale myslím, že ne úplně:Prosim o vysvetlení odberu a vase doporuceni:vysetrení na cytomegalovirus: anti -CMV IgG 180,000 IU/ml pozitivní, anti-IgM 6.000AU/ml negativní. zvysená hladina IgG při absenci Igm.Vysetření na EBV: anti -EBNA EBV IGG...218,000 AU/ml pozitivní, Anti-VCA EBV IGG....438,000 AU/ml pozitivní Anti-VCA EBV IGM....10,000AU/ml Negativní Amnestická hladina anti -EBV protilátek.Prukaz infekce viry Hsv a vzv: anti VZV IgG ....1801,0 IU/ml pozitivní Anti -VZV Igm ...0.46 IPNegativní GGT-2.70 vůbec nepiju alkohol, reaktivní proteiny 12.5 mg/I moč sediment leukot46. epit dlaždic46 Mím zatež. Matka zemřela na hodkin 37 roku. Prosim o vysvetlení a doporucení dalšího vysetrení. Doplnění informací: nevyjádřila jste se C reaktivni protein? 12 ?ABSENCE IGM?ggt 2,70. Pripada mi, že dotaz vůbec nebyl přectený, i laik vi, že hodnota C reaktivni prot. je podle tabulky do 5 já mám 12? GGT VYSVETLUJI, ŽE NEPIJU ALKOHOL TAKÉ NENÍ ASI V POŘADKU? vyjádřila jste se pouze Igg protilátkám, doufala jsem, že se vyjádřite i k ostatním pozitivnim vecem. Ptala jsem se i na pozitivní hodnotu ebv a další tři pozitivní hodnoty můžete to doplnit. Neptala jsem se na jednu věc. Bylo vysoké GGT. Prosím o vyjádření k celému dotazu.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

po operaci štítné žlázy někdy tělu trvá, než si na nový stav zvykne. Únava může přetrvávat i rok a déle po operaci. Pokud došlo k odstranění 1 příštitného tělíska, tak to ničemu nevadí. Hlavní je, aby byly hormony v normě a zbytek už se časem upraví sám.
Výsledky, které jste uvedla jsou všechny v pořádku, pozitivita IgG protilátek je normální, má ji většina populace a znamená to pouze, že jste se s danou infekcí v životě někdy setkala, nebo v mírné formě prodělala.
Z mého pohledu tedy nyní není potřebné žádné další vyšetření. Docházejte pravidelně na endokrinologické kontroly, jak je v plánu. A dejte tělu čas na rekonvalescenci.

S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Zuzana Foglarová

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Endokrinologický ústav, Praha

Dobrý den paní Jano, já se mohu vyjádřit k té endokrinologické stránce a v té zcela souhlasím s paní doktorkou. Po operaci to chce čas, únava může být dlouhodobá. Je to velký zákrok pro tělo, musí se s tím vyrovnat. Ostatní dotazy, vám zodpoví vaše praktická lékařka. Jen prosím myslete na to, že laboratoř je jen doplňkovou metodou, hlavně je to o stavu pacienta. A různé drobné odchylky v laboratoři nemusí nic znamenat. Například CRP je marker aktivního zánětu - může být zvýšen ale i při stresu, po operaci - jako reakce na ni, při viróze. GGT tedy jaterní enzym může být takto zvýšený i po operačně, po anestezii, po analgetikách, ale je to hodnota, která nás lékaře vůbec neděsí. Spousta laboratorních parametrů musí být až několikanásobně zvýšená, aby to bylo signifikantní. Vše co popisujete jsou drobné odchylky v rámci normy. Zbytečně se tím tolik netrapte. S pozdravem Dr.Foglarová

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní,
žádala jste o vysvětlení laboratorních odběrů a o doporučení dalšího postupu v kontextu Vaší anamnézy. Zdá se mi, že kolegyně odpověděly výstižně, možná trochu nepřehledně, tedy to zkusím ujasnit. Bylo vám vyšetřováno:
1) cytomegalovirus: CMV protilátky jsou antivirové protiátky, které se vyšetřují ve třídě IgG a IgM. Pozitivní protilátky ve třídě IgM by znamenaly s vysokou pravděpodobností aktivní infekci, máte je však pod dolní referenční mezí, tedy hodnocené jako negativní. Pozitivita IgG svědčí o tom, že jste se s CMV v minulosti setkala - pokud si toho nejste vědomá, tak vězte, že mohlo jít o běžnou virozu nebo mohlo setkání proběhnout zcela asymptomaticky. Probíhající infekce je velice nepravděpodobná.
2) virus Epstein-Baarové: při vyšetřování EBV protilátek byly vyšetřovány protilátky proti dvěma různým podjednotkám viru, opět vyšly ve třídě IgG pozitivní a ve třídě IgM negativní. Interpretace je analogická, v minulosti jste se s virem EBV setkala, opět se mohlo jednat o běžnou virozu nebo mohla mít primoinfekce asymptomatický průběh. Probíhající infekce je velice nepravděpodobná.
3) virus pásového oparu a planých neštovic: opět, pozitivní anamnestické protilátky proti VZV, to svědčí o tom, že jste v minulosti prodělala plané neštovice, u dnešních dětí by to mohlo znamenat, že byly efektivně očkované proti VZV. Každopádně probíhající infekce je opět velice nepravděpodobná.
4) GMT 2,7 je zvýšená hodnota jednoho z jaterních enzymů, gama-glutamyltransferázy. Těžko hodnotit, proč tomu tak je, když neznáme hodnoty dalších jaterních testů. Předpokládám, že ostatní mohou být v normě. Pak bych se stejně jako kolegyně domnívala, že může jít o polékové zvýšení. Pokud by však toto bylo opakovaně, poslala bych Vás na sonografii břicha a případně další dovyšetření (dle nálezu na sono). Jaterní dieta je na místě.
5) CRP 12,5mg/l je sice vyšší než dolní hranice normy udávaná laboratořemi, nicméně klinicky je to zvýšení naprosto nevýznamné, není třeba pátrat, proč není pod 5 mg/l, ani není třeba kontrolovat, zda se pod 5 mg/l v čase dostane. Například u bakteriálních onemocnění vyžadujících antibiotickou léčbu se jedná o zvýšení zhruba desetinásobně a výše (záleží na celkovém stavu pacienta).
6) v moči máte 46 leukocytů a 46 dlaždicových epitelií asi v mikrolitru moči - to znamená, že máte v moči trochu bílých krvinek a trochu buněk pravděpodobně původně vystýlajících konečnou oblast močových cest. Také to není nic k řešení. Je přirozené, že se slizniční buňky odlupují a nahrazují novými, taktéž je normální, že se obzvlášť v moči žen objevuje trocha bílých krvinek. Při zánětech bývá hodnota bílých krvinek výrazně vyšší (násobně) a objevují se v sedimentu i bakterie.
Ohledně Vašich klinických obtíží a anamnézy. Pokud matka měla Hodgkinův lymfom, pak je sice pravdou, že se zmiňuje v původu nemoci i genetická predispozice, nicméně jednoznačný původ není znám a není zde typický rodinný výskyt Hodgkinova lymfomu. U těchto lidí sice můžeme pozorovat únavu, ale typické jsou noční poty a střídavě zvýšené teploty, poměrně rychle lze najít masu lymfatických uzlin, nejčastěji v hrudníku, viditelnou na obyčejném rentgenu hrudníku.
Ohledně odstranění příštítného tělíska - jak už jste četla, máme je čtyři, pokud se odstraní jedno, tak funkci obvykle zastanou zbývající tři, mohou se kompenzatorně mírně zvětšit. Každopádně předpokládám, že jste sledována na endokrinologii a že i toto bylo endokrinologem kontrolováno. Je pravdou, že únava patří mezi jeden z nespecifických příznaků nedostatku hormonů příštítných tělísek. O jejich funkci vypovídá např. i hladina vápníku v krvi, kterou může snadno vyšetřit i praktický lékař.
Doporučuji tedy považovat infekce herpatickými viry za negativní, ty Vám nynější únavu nezpůsobují. Z uvedeného bych se zabývala pouze zvýšenou hladinou GMT - jak, to jsem napsala výše. Cílená vyšetření hledající M. Hodgkin bych neprováděla. Únava je velice nespecifický symptom, samozřejmě může souviset i se štítnou žlázou, ale je třeba vědět, jaký máte např. krevní obraz, jestli nemáte příznaky srdeční choroby, třeba arytmii... k Vašemu dalšímu směřování je nezbytný osobní kontakt a základní fyzikální vyšetření (poslech...), dále anamnéza (zeptat se na další případné obtíže).
S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Stav po operaci štítné žlázy
Dobrý den, chci Vás poprosit o radu, jsem tři měsíce...
Operace štítné žlázy
Dobry den, 14.12. mam jit na operaci odstraneni stitne...
Stav po operaci štítné žlázy
Dobrý den ,obracím se na vás s problémem po operaci...
Operace štítné žlázy
Dobrý den . Chtěla bych se zeptat co může být "špatně"...
Odstranění štítné žlázy
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat když mám zvýšenou...
Operace štítné žlázy
Dobrý den mám uzly na štitné žlaze jsou větší lekař...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stav po operaci slepého střeva


Stav po operaci slepého střeva

Dobrý večer. 2.6. jsem byla na operaci akutní apendicitidy, která byla prováděna...

Stav po operaci slinivky, jak povzbudit chuť k jídlu


Stav po operaci srdce

Dobry den mohla bych se zeptat jsem po operao srdce a zapomela jsem si vzit...

Stav po operaci střeva

Dobrý den, minulé pondělí mi bylo operováno střevo kousek nad konečníkem. Od...

Stav po operaci šedého zákalu

Dobry den,jsem po operaci obou oci, šedeho zakalu, je to jiz mesic. Přestala...

Stav po operaci štítné žlázy

Dobrý den, chci Vás poprosit o radu, jsem tři měsíce po operaci štítné žlázy-...

Stav po operaci štítné žlázy

Dobrý den ,obracím se na vás s problémem po operaci štítné žlázy,mám dva měsíce...

Stav po operaci štítné žlázy

Dobrý den, jsem 5 týdnů po operaci odstranění štítné žlázy. Operace proběhla...

Stav po operaci štítné žlázy

Dobrý den, chtěl jsem se Vás zeptat na vliv pobytu na slunci na stav po operaci...

Stav po operaci štítné žlázy

Dobrý den paní doktorko, v tomto roce jsem podstoupila operaci štítné žlázy...

Stav po operaci TEP kyčle, bolesti kyčle a křupání při chůzi

Dobry den jsem po operaci TEP kycle a rok po operaci.. nyni zacla bolest v oblasti...

Stav po operaci tříselné kýly

Dobrý den minuli úterý mi udělali laparoskopicky triselnou kylu a ve středu...

Stav po operaci tříselné kýly

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je normální, že ještě 10 dní po operaci...

Stav po operaci tříselné kýly

dobrý den,v půlce června jsem měl operovanou kýlu na tříslech.klasikou řezem...

Stav po operaci tříselné kýly

dobrý den,jsem 5 dnů po operaci tříselné kýli řezem,druhým dnem doma.chci se...

Stav po operaci tříselné kýly

Dobrý den, dnes je to přesně 3 týdny co jsem podstoupil laparoskopickou operaci...

Stav po operaci tříselné kýly

Dobrý den,Chtěl bych se zeptat,byl jsem operován v nemocnici v Mladé Boleslavi...

Stav po operaci tříselné kýly


Stav po operaci tříselné kýly oboustranně

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně problému, který mám. Je to už delší...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Občasná bolest u srdce

Dobrý den Chtěla bych se zeptat co by mohlo znamenat občasná bolest v oblasti...

Nesnášenlivost beta-blokátorů

15 let jsem užívala na vysoký tlak a arytmii Trimepranol, od doby,kdy už není...

Mravenčení palce u nohy


Bolest v krku po orálním sexu

Dobrý den, měla jsem orální sex s klukem, se kterým udržuji poměr a protože...

Nesnášenlivost česneku a cibule

Dobrý den Může být příčinou nesnášenlivosti česneku nebo cibule parazit,...

U 5 leté dcery recidivuje spála


Nesnášenlivost kovu

Dobrý den, pomalu celý měsíc jsem měla vyndané z uší naušnice, kdy jsem bolavé...

Rakovina prostaty

Dobry den, Chci se zeptat kterou operacni metodu zvolit pri nadoru na prostate. 1....

Nespavost

Dobrý den je mi 21 let a mám problém že nemůžu spát beru Tritico 2/3 večer a...

Svědivá vyrážka na hýždích

Dobrý den Chtěl bych se zeptat na hýždích se mi objevila svědivá vyrážka ....

Nesnášenlivost léků na cukrovku

Dobrý den.Mám cukrovku 2 stupně.Užívala jsem medformin1000 cliclazid 30 nesnasela...

Občasná bolest u srdce

Dobrý den,můj manžel má 32 let a už od mládí občas trpěl pícháním u srdce..Pochází...

Vyrážka na hýždích

Dobrý den, mám vyrážku na hýždích, viz foto trochu svědí, mokvá. Můžete mi...

Nesnášenlivost léků při cukrovce

Dobrý den,mám cukrovku 2.typu a chci se zeptat,proč nesnáším léky na snížení...

Nesnášenlivost masa

Dobrý den, Obracím se na Vás s prozbou na radu ohledně mého problému. Můj problém...

Nespavost

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu ohledně nespavosti, která mě trápí už...

Rakovina prostaty

Na můj dotaz na rakovinu prostaty u 80 letého může mně bylo odpovězeno, že...

Papulky na hýždích


Nesnášenlivost potravin

Dobrý den, mám dotaz na nesnášenlivost jakéhokoliv masa vč. ryb, zároveň omezenou...

Rakovina prostaty

Dobrý den paní doktorka můj muž ma rakovinu prostaty -trpí bolestmi v podbrisku...

Reklama