Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Stav po pádu na zem

Jiří 5.7.2018

Dobrý den ,
prosím mám dotaz na odborníka neurologa.
Jsem urostlý 2 metrový chlap. Udělalo se mi nevolno , padl jsem nazad na dlažbu bez zábran, a silně se udeřil do týla , následně ztratil vědomí . Vnímal jsem až zásah RZS která mi zajišťovala žilní vstup. Jaká byla přesná doba mého bezvědomí není bohužel známo . Dle zásahu a času z protokolu RZS lze pouze odhadovat cca 10-15 min. Po základní stabilizaci jsem byl odvezen do zdravotnického zařízení . Zde udělali základní vyšetření interní jako EKG , náběry krve, základní neurologické vyšetření a CT hlavy aby vyloučili krvácení . Následně jsem byl po 2 hodinách z příjmu propuštěn domů kde si mne převzala rodina . Bylo mi velmi nevolno a měl jsem ukrutné bolesti hlavy a krku. Po cca 2 dnech jsem byl rodinou odvezen do jiného zdravotnického zařízení kde jsem byl přijat k hospitalizaci po velmi důkladném vyšetření . Hospitalizace zde trvala 11 dní mimo jiné se závěrem, poruchy dynamiky a zhmoždění C páteře. Při příjmu k hospitalizaci přijímací lékař velmi hrubě odsuzoval první zdravotní zařízení které mne mělo údajně ponechat alespoň 2-3 dny v klidu na lůžku i když nebyly okamžitě znatelné nějaké příznaky.
Mé dotazy prosím pěkně jsou:
-pokud je člověk po pádu, úderu do hlavy a jakékoliv době bezvědomí měl by zůstat v klidu ?
-je možné aby velký hematon na hlavě který byl při příjmu do druhého zařízení znatelný, hmatatelný a popsán v příjmové zprávě nebyl krátce cca do 1 hodiny po úrazu znatelný ? Může se hematon udělat či zvětšit a žvětšovat například i pár hodin či den po úrazu ?
-mohou nastat komplikace když se po takovémto úrazu nedodrží režim ?
-byl jsem zdráv do doby úrazu, cca po 6 měsících kdy mne stále velmi bolela hlava, měl jsem silné závratě, občas i došlo k pádu bylo provedeno PET/CT kde byla zjištěna snížená akumulace FDG 18 v oblasti úderu. Může se prosím vyskytovat jaká si forma epilepsie po úrazu?
Velmi děkuji za přečtení a odpovědi. S úctou Jiří

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Obrová


Dobrý den pane Jiří, ano, po tomto úraze byl vhodný klidový režim, je možné že se hematom teprve utvářel a nebyl tak patrný do 1 hodiny po úraze, na Vaši žádost předávám dotaz k odpovědi specialistovi z oboru neurologie, vyčkejte prosím brzké odpovědi. S pozdravem a přáním časného vyřešení obtíží.

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den Jiří.
Jak popisujete průběh potíží, tak po pádu a úderu do hlavy jste utrpěl celkem jasný otřes mozku. Ten dle své těžkosti, která se odvozuje hlavně od délky poruchy vědomí- zde byla již tak středně těžká, vyžaduje klidový režim většinou alespoň 5-10 dní. Následná nevolnost a potíže k tomuto také patří. Úder do hlavy vede i k vnějším známkám poranění měkkých povrchových částí hlavy, někdy i k tržné ráně, kterou je nutné chirurgicky sešít. Je faktem že tzv modřina a otok se vždy vyvíjí až v čase od lokálního úderu. Nebezpečí takových úrazů hlavy je ale popsané již ve starých lékařských učebnicích a nic na něm nemění ani moderní diagnostické postupy- rozvoj krvácení do mozkových obalů také s odstupem od úderu. Negativní neurologický nález a negativní akutní CT je nevyloučí, proto by měl být stav pacienta první hodiny a dny sledován. Jistě ,že klidový režim a sledování stavu alespoň první 3 dny je lepší v nemocnici, než doma a proto i já na svém pracovišti preferuji takovýto postup. Připouští se i možnost, pokud je stav stabilní, nejsou kromě lokální bolesti potíže a je zajištěno někým z rodiny ošetřování a hlídání doma, může být i taková varianta a tzv pustit pacienta domů.. Otřes mozku samotný je definován jako stav kdy je neurologický nález normální, porucha vědomí odezněla a není úrazová změna na \CT ev MR. Přesto někdy určité potíže mohou přetrvávat delší dobu, jako bolesti, závratě. Často jsou ale již působeny je vzniklou blokádou krční páteře, která po úderu do hlavy a jejím prudkém pohybu vzniká velmi často. Pokud byla páteř i tzv zhmožděna- tj jsou i drobnější poranění v měkkých tkáních kolem obratlů a jejich skloubení je potřeba i klidovější režim i např s krčním límcem. Vážnější stav by bylo již zlomení obratlů nebo jejich částí, což by měo odhalit RTG provedené po úraze. Pokud by náraz do hlavy byl větší, může již na mozku vyvolat i jeho zhmoždění- kontuse- ty jsou již na \CT vidět a jedná se o závažnější stav. Jizvy po takových kontusích mohou opravu časem vést ke vzniku epileptických záchvatů. Pochopitelně zůstává ještě jedna podstatná otázka- co vedlo k takovému pádu na zem a to mělo být také vyšetřeno- kolaps- ztráta tlaku např při delším stání je nejméně závažná příčina, někdy to může být ale i vážná příčina- i srdeční arytmie / i když na EKG při příjmu do nemocnice byl norm záznam, někdy i dosud nezjištěná epilepsie.
Zdravím dr. Šígut

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Stav po artroskopii
Dobrý den, jsem 10 měsíců od artroskopické operace...
Snížený stav výživy
Dobry den, maminka je po chemoterapii a operaci žaludku...
Poškozená páteř při pádu z 1,2m na zem
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je možné si poškodit...
Znamená to, že se můj stav zlepšuje anebo zhoršuje ?
Dobrý den. Už třetí měsíc trpím bolestí v oblasti bederní...
Stav po mykoplazmové infekci
Dobrý deň, vážený pán doktor, už od začiatku februára...
Stav po angíně
Dobrý den, chci se zeptat. Syn 7 let od prosince měl...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stav po otřesu mozku, potíže s krční páteří

Dobrý den,muj problem zacal letos v lednu a od te doby se odviji a navazuji...

Stav po ozařování prostaty

Nedavno jsem absolovoval ozareni prostaty (20x) Vse je ok PSA 0,04 ale uz v...

Stav po pádu

Dobrý den, potřeboval bych poradit. Před měsícem jsem spadl z lana z pěti metrů,...

Stav po pádu

Dobrý den po upadnutí na schodech jsem byla poslána na MR. Posílám přílohu s...

Stav po pádu

Dobrý den, prosímVás minulý týden 3.5 ve čtvrtek jsem spadla na kolečkových...

Stav po pádu

Dobry den, v pondeli jsem v Indonesii spadl z motorky, a sedrel si nohu. Doktora...

Stav po pádu a trvalé bolesti

Dobrý den, prosim o pomoc. V roce 2014 se mi stal úraz, jen jsem uklouzla, pad...

Stav po pádu na "jezdících schodech" - bolest kotníku

Dobrý večer mám takový problém před 2 dny jsem upadla s podpatky na "jezdících...

Stav po pádu na hlavu

Úraz hlavy V polovině února jsem upadla na ledovou plochu a uhodila se do zadní...

Stav po pádu na lyžích, poranění kolena

Dobrý den, začátkem února jsem spadla na lyžích a křuplo mi v koleně, poté následovaly...

Stav po pádu s bolestí kolene

Dobrý den, zhruba před 10 dny, jsem šla do schodů, nešťastnou náhodou zakopla...

Stav po pádu, poranění pohlavních orgánů?

Dobrý den, vážená poradno, včera jsem sloužila odpolední směnu (jsem recepční...

Stav po paratonzilárním abscesu, tonzilektomii

Dobrý den. Mám otázku, která se týká zdravotního stavu mé dcerky,15 let. Těsně...

Stav po piercingu ucha

Dobry den, dva dny zpatky jsem byla na piercingu do ucha (viz obrazek- ten stribrny)....

Stav po plastice hráze po porodu

Plastika hraze. Dobrý večer byla jsem na plastice hráze po porodu. Zítra to...

Stav po plastice kloubu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na pevnost štěpu po plastice ACL metodou BTB...

Stav po plastice křížového vazu, možnost uvolnění šroubů po pádu

Dobrý den,jsem 2měsíce po plastice předního křizového vazu s náhradou vlastním...

Stav po plastice LCA

Dobrý den, jsem 7 měsíců po plastice LCA. Koleno mi stále nejde úplně propnout,...

Stav po plastice LCA kolene

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jsem přesně měsíc po plastice LCA pravého kolene,...

Stav po plastice LCP

Dobry den, jsem 5. den po plastice LCP. Chtela bych poprosit o informace ohledne...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Černé skvrny na kuži

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat objevily se mi na nohách černé skvrny vypadá...

Užití Minisistonu

Dobrý den, do teď jsem užívala antikoncepci Lyndynette20, ale přešla jsem na...

Odstranění bradavice na penisu

Dobrý den,dne 5.6 jsem byl odstranit bradavici v penisu,doktorka mi to potřela...

Užití marihuany po očkování proti vzteklině

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat. Dnes jsem byl v 10:00 ráno na druhé dávce...

Černé rty při omdlení

Dobrý den, páni doktoři, prosím chtěla bych se zeptat: můj přítel spadnul na...

Černé rty

Dobrý den. Zjistil jsem, že mi začaly černat rty, měl jsem problémi z ledvinami...

Užití marihuany a krevní testy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Před třemi dny jsem zkusila marihuanu a od...

Užití Letroxu a těhotenských vitaminů

Dobrý den, jsem v 10 tt, na endokrinologii jsem dostala 1/2 tablety Letrox...

Užití léků na střevní potíže v těhotentství

Dobrý den, ráda bych jela s manželem na dovolenou do Turecka, ale obávám se...

Stolice

Dobrý den, poslední dobou pozoruji ve své stolici černé tečky o velikosti kavového...

Užití léku na mykózu při menstruaci

Dobrý den, dnes jsem byla u gynekoložky s mykozou, byla mi předepsána mast Jenamazol...

Popis rtg

Dobrý den. Mám nález RTG naznačené dextrokonvex. postavení v C-Th přechodu,napřímená...

Znaménko na kůži

Dobrý den, našla jsem si podezřelé znaménko. Mám ho již několik let. Nyní jsem...

Užití kůry Slim Trim při léčbě Warfarinem

Dobrý den, chtěla bych se informovat, zda mohu užít kůru Slim Trim na zhubnutí,...

Černé kruhy pod očima u dítěte

Dobrý den, mám 13. měsíční dcerku. Od devátého měsíce se jí pod očima každý...

Užití krému vaporub v těhotenství

Dobrý den, měla bych takový dotaz. jsem alergik a s tím navazuje astma, které...

Černé skvrny na povrchu stolice

Dobrý den, mám velikou prosbu... Dnes jsem si všimla ve stolici černých míst,...

Užití kortikoidů v nosním spreji v těhotenství

Dobrý den, jsem v devátém týdnu těhotenství, prodělala jsem chřipku (nebrala...

Černé tečky dolních končetin

Dobrý den, prosím vás na nohou se mi dělají černý tečky. Vypadá to jako zarostlé...

Užití korsetu

chtěl bych vás požádat o radu. před 6ti týdny jsem utrpěl zlomeninu 9th obratle...

Zavřít reklamu