Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Stav po respiračním infektu, infekční mononukleóza

Vnitřní lékařství Lucie 4.8.2019

Dobrý den,

už 2 měsíce mě trápí zdravotní problémy. Začalo to na přelomu května a června, kdy jsem si na levé boční straně krku (u kyvače) nahmatala nebolestivou bouličku velikosti asi uvařeného zrnka rýže. O týden později jsem dostala chřipku zrovna když jsme byli na dovolené v Tatrách, takže jsem se pouze jeden večer "vypotila" a další dny jsem vesele chodila po túrách. S rýmou a bolestí v krku jsem se pak "prala" asi 10 dní. Pak nastalo na týden zlepšení, avšak uzlina se nezmenšila. Když mě opět začalo bolet v krku, navštívila jsem svou praktickou lékařku, u které mi z odběru krve bylo zjištěno zvýšené CRP, takže mi předepsala antibiotika Penbene, která mi však vůbec nezabrala. Po jejich dobrání jsem šla rovnou na ORL, kde mi byl zjištěn chronický zánět nosohltanu, refluxní choroba jícnu a ze stěrů z krku streptokok skupiny G. Byla mi nasazena další antibiotika - Amoksiklav na 14 dnů, která mi však zabrala až 11. den, tudíž jsem na kontrole na ORL lékaři sdělila, že v krku mě již nebolí a dle lékaře mám již mandle v pořádku. Kontrolní stěr mi proveden nebyl a rovněž mi ani jeden z lékařů pořádně nevyšetřil onu zvětšenou uzlinu na krku, údajně je to do 1 cm normální. Zdravá jsem se však necítila, v krku mě některé dny stále bolí, každý den jsem zahleněná a na krku jsem si nahmatala další uzlinu velikosti zrna rýže kousek nad tou první (je hmatná pouze při úklonu hlavy, na druhé straně krku ani jednu nenahmatám), do toho jsem často unavená a mám návaly horka a ke všemu mě chytla krční páteř, kdy mi i brněla levá ruka a noha. Znovu jsem tedy navštívila svou praktickou lékařku, která mi opět odebrala krev a zjistila, že mám reaktivní mononukleózu, že údajně ke streptokokovi jsem v krku zřejmě měla i viry. CRP bylo pouze hraniční a krevní obraz úplně v pořádku. Mám prý odpočívat a jíst hodně ovoce. Je mi 26 let a vždy jsem byla zdravá a když se mi to teď tak nakupilo, hodně se to na mně psychicky podepsalo, začla jsem se zvýšeně pozorovat, hledat si na internetu příznaky všemožných nemocí a pak si je vsugerovávat. Největší obavy mám z lymfomu. Moje otázky tedy zní, zda je normální k výše uvedenému mít na krku již přes 2 měsíce hmatné nebolestivé uzlinky (užívala jsem Lymphomyosot a lichořeřišnici, avšak nic nepomohlo, takže to nyní zkouším bez potravinových doplňků (beru pouze calcium a magnesium na bolesti zad a tiky po celém těle, zřejmě ze stresu)? Kdybych měla lymfom uzliny by se pravděpodobně zvětšovaly a něco by se po už po 2 měsících, co mám uzliny zvětšeny, již projevilo v krevním obrazu, je to tak? Jinak nepozoruji, že bych hubla nebo měla zvýšenou teplotu. A poslední otázka zní, jak dlouho může trvat ona reaktivní mononukleóza, tedy příznaky jako únava a bolest svalů, krční páteře? Za 3 týdny máme jet na dovolenou (chození po horách) a já bych se ráda dala do kupy, je např. nějaký potravinový doplněk, který by mi mohl pomoci? Velice Vám děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

o lymfom se s největší pravděpodobností nejedná. Uzlinky by byly větší (nad 2-2,5cm), bylo by jich vícero, nejen na krku ale i na jiných místech těla, byl by nález v krevním obraze, byly by vysoké teploty apod.
O infekční mononukleózu se může jednat, zvláště pokud byly potvrzeny protilátky v krvi. Průběh může být různý, od lehké formy v podobě nachlazení po těžší formu s postižením jater, reakcí v krevním obraze, únavou, teplotami apod. Doba léčení je pak taktéž adekvátně odlišná, od 1-2 týdnů u lehkého průběhu, po 4-8 týdnů při těžkém průběhu. Čili vzhledem k tomu, že jste těžký průběh neměla, mohly by 3 týdny stačit. Odpočívějte, pořádně se dolečte a snad by mělo být vše v pořádku. Jinak žádný specifický lék na podporu léčby po mononukleóze není, lze jen celkově tělo podpořit zdravou stravou, dostatkem tekutin, vitaminů, spánku, eventuálně přípravky na celkovou podporu imunity, např. Wobenzym apod. Pokud by obtíže přetrvávaly, dostavte se na ORL na kontrolu.

Přeji pěkný a bezproblémový zbytek léta a dovolenou bez komplikací.
S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Související dotazy

Prodělaná infekční mononukleóza
Dobrý den, v červenci 2016 jsem prodělala infekční...
Mononukleóza
Dobrý den, před rokem jsem prodělala infekční mononukleózu....
Infekční mononukleosa
Dobrý den, letos v létě jsem prodělala mononukleózu....
Infekční mononukleóza
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Muj skoro ctyrlety...
Infekční mononukleoza
Dobrý den, mám problém s reaktivací mononukleózy....
Infekční mononukleóza
Dobrý den, je mi 22 let, po dvou týdnech horeček, napuchlého...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stav po přeléčeném močovém infektu

Dobrý den, v květnu jsem zašel na urologii kvůli podezřelému výtoku, který...

Stav po přeléčení genitálního oparu

Dobrý den, Jsem cca 3 dny po dobrání léků Herpesin na genitální opar, který...

Stav po přetížení nohy

Dobrý den, byl jsem o víkendu na menší tůře v horách. Bohužel jsem si asi nevzal...

Stav po punkci

Dobrý den,dnes jsem postoupila punkci štítné žlázy uzliku..p.dr.hak.pichnul,tak.jsem...

Stav po pyeloplastice ledviny

Dobrý den. Prodělal jsem roboticky pyeloplastiku. Týden po operaci jsem byl...

Stav po rakovině lymfatických uzlin

Dobrý večer, jsem nyní 5 let po rakovině lym.uzlin - non hodgkinův lymfom, měla...

Stav po remodelaci kalvy

Dobrý den, v polovině ledna podstoupil náš syn totální remodelaci kalvy z důvodu...

Stav po resekci lýtkové kosti, bolesti SI skloubení

Dobrý den, pane doktore, V roce 2014 mi byla resekována lýtková kost ve střední...

Stav po resekci zubu

Po resekci 8 nahoře mám neustále nateklou tvář pusu při jídle sotva otevřu....

Stav po resekci zubu

Dobrý den,zubní lékař mi dělal před rokem resekci u kořene dolní levé 6, na...

Stav po resuscitaci

dobrý den mám dotaz maminka nám už podruhé fibrilovala resuscitovali jí šokama...

Stav po revizi dělohy

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné dostat menstruaci týden po prodělané...

Stav po revizi dělohy pro zamlklé těhotenství se zánětem a krvácením

Dobry den, rada bych poprosila o informaci. Ve ctvrtek 14.5. mi byla provedena...

Stav po revizi dělohy, menstruace

Dobry den 13.2 jsem bohuzel musela na revizi po zakroku jsem krvacela pouze...

Stav po revizi pakloubu, bolesti a otok nohy

Dobrý den, je to dva měsíce, kdy jsem po revizi a osteosyntéze 2x HCS šroub...

Stav po rizikovém orálním sexu

Dobrý den, 9.7.2019 jsem měl nechráněný orální sex (já aktivní role) s výronem...

Stav po rozchodu

Dobrý den jsem dva měsíce po rozchodu a nedokážu se stím vyrovnat je to jak...

Stav po růži, objevení se zabarvení kůže

Dobrý den,manželovi se objevila růže na stehně pravé nohy koncem října .po...

Stav po řezném poranění palce na ruce

Dobrý den, před 2 týdny jsem si pořezala palec na ruce přesně řečeno na kloubu,ted...

Stav po salmonelóze, plánovaná TEP kyčle

Dobrý den, moje maminka (ročník 1939) měla předběžně stanoven na září 2018...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Slinivka břišní

Dobrý den, v září, min. roku, jsem dostal teplotu 38, vzal jsem si acylpyrin...

Vysvětlení krevního obrazu

Dobrý den, má 3letá dcera od května v noci pořád kašlala - suchej kašel, léčena...

První sex

Dobrý den.S klukem jsem zazila muj prvni sex predminuly patek 9.1 mela jsem...

Křupání v kotníku

Dobrý den, je mi 14 let a při jednom pohybu levou nohou, mi začne velmi křupat...

Operace žlučníku

Dobrý den, moc vás prosím o radu. Již několik let mám zjištěny žlučníkové kameny....

Nimesil

Dobrý den, dostala jsem od lékařky Nimesil na bolestivou blokaci zad. Jelikož...

Zlomenina III. nártní kosti

Dobrý den, Lékař (chirurg) mi diagnostikoval únavovou zlomeninu III. nártní...

Tichý reflux

Dobrý den vážená paní doktorko, ráda bych se poradila ohledně možného refluxu...

Svalovec stočený

Dobrý den. Prosím vás mám dotaz před 24. dny kupoval můj brácha údajně v řeznictví...

Bolest chodidel

Zdravím, Uz 3 den mám křeče do chodidel střídavě s bodavou bolestí, k tomu...

Krev ve spermatu


Zhoršení dýchání a hlasu z důvodu oboustrané obrny hlasivek a hrtanu

Dobrý den, chci se zeptat jestli bych měla nárok na invalidní důchod, když mám...

Oboustranný zápal plic

Dobrý den,mám velký dotaz,můj otec /59 let/je 3 den hospital.v nemoc,nemohl...

Kontaktní dermatitida

Dobrý den, v posledních týdnech se mi objevuje vodou podlitá vyrážka v místech,...

Fyzická zátěž po darování krve

Dobrý den, v pátek ráno jsem byla darovat krev (odběr 450 ml), chodím pravidělně,...

Bolesti krční a hrudní páteře

Dobrý den krční a hrudní páteř Prosím o vysvětlení nálezu a možnosti řešení....

Pád na ledě

Dobrý den, dnes kolem oběda jsem upadla na ledě na pravý bok, pád docela bolestivý,...

Zaschlé sperma

Dobrý den, mám takový menší problém. Asi 2 měsíce mám na pokožce penisu zaschlé...

Křeče v dolních končetinách, záškuby v lýtkách

Dobrý den pane doktore, mám takový divný problém, nechala jsem si udělat vyšetření...

Sertralin a abstinenční příznaky u kojence

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně užívání sertralinu a kojení. Již přes 10let...

Reklama