Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Stav po salmonelóze, plánovaná TEP kyčle

Ortopedie Jana 24.7.2018

Dobrý den,
moje maminka (ročník 1939) měla předběžně stanoven na září 2018 termín výměny kolenního kloubu. 16. 7. však onemocněla salmonelou. Po pětidenní hospitalizaci byla propuštěna domů, s doporučením 14 dnů se šetřit. Nyní je bez potíží.
Včera, kdy jí měl být termín operace upřesněn, jí bylo telefonicky z oddělení ortopedie sděleno, že se operace odkládá o 3 měsíce, cituji: "až bude zcela doléčena".
Obvodní lékařka se tomuto rozhodnutí divila, navíc netušíme, co si představit pod pojmem "doléčena",
když maminka žádné léky na tento problém neužívá a při propuštění z nemocnice ani nebyly doporučeny žádné kontrolní odběry.
Proto prosím o Váš názor - je stanovena nějaká standardní doba, která musí uplynout, než může být pacient po prodělané salmonelóze operován? Případně, pokud si na svoji žádost nechá provést kontrolní stěry a budou opakovaně negativní, je to dostačující důkaz o doléčení a může tedy operace proběhnout i dříve? Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,
žádný takový limit stanovený není, je to výhradně na rozhodnutí operatéra. Kontrolní kultivace je jistě možné provést, to bude ortoped jistě vyžadovat, protože před implantací kloubní náhrady musí být tělo zcela bez infekčních fokusů. Nicméně nemyslím si, že by toto přesně byl důvod odkladu operace. Nevím tedy v jakém je maminka stavu, ale říkám si spíše, zda jí třeba ta salmonelová infekce moc neoslabila, zda moc nezhubla, neztratila svaly a atd. Protože zde je potřeba nejen myslte na to, zda pacient zvládne operaci jako takovou, ale pak se také musí myslet na to, aby se vše dobře hojilo a probíhala dobře rehabilitace, na kterou aby jí zbyly ještě síly.
Čili nevím, jak to je přesně v případě Vaší maminky, ale možná nežli o samotnou salmonelu zde jde spíše o celkový stav, aby se z toho pořádně vyhrabala, nabrala nějaké svaly, celkově se dala zpět do pořádku. V září už bude samozřejmě salmonela dávnou minulostí.

Přeji ať vše dobře dopadne, s pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Související dotazy

Stav po operaci TEP kyčle, bolesti kyčle a křupání při chůzi
Dobry den jsem po operaci TEP kycle a rok po operaci.....
Stav po TEP kyčle a HŽT
Léčím se na rozsáhlou žilní trombozu v lýtku a stehnu...
Stav po hysteroskopii
Dobrý den, pane doktore (ko), jsem 10 dní po hysteroskopii...
Snížený stav výživy
Dobry den, maminka je po chemoterapii a operaci žaludku...
TEP kyčle oboustranně
Vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem. Moje...
Znamená to, že se můj stav zlepšuje anebo zhoršuje ?
Dobrý den. Už třetí měsíc trpím bolestí v oblasti bederní...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stav po respiračním infektu, infekční mononukleóza

Dobrý den, už 2 měsíce mě trápí zdravotní problémy. Začalo to na přelomu...

Stav po resuscitaci

dobrý den mám dotaz maminka nám už podruhé fibrilovala resuscitovali jí šokama...

Stav po revizi dělohy

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné dostat menstruaci týden po prodělané...

Stav po revizi dělohy pro zamlklé těhotenství se zánětem a krvácením

Dobry den, rada bych poprosila o informaci. Ve ctvrtek 14.5. mi byla provedena...

Stav po revizi dělohy, menstruace

Dobry den 13.2 jsem bohuzel musela na revizi po zakroku jsem krvacela pouze...

Stav po revizi pakloubu, bolesti a otok nohy

Dobrý den, je to dva měsíce, kdy jsem po revizi a osteosyntéze 2x HCS šroub...

Stav po rizikovém orálním sexu

Dobrý den, 9.7.2019 jsem měl nechráněný orální sex (já aktivní role) s výronem...

Stav po rozchodu

Dobrý den jsem dva měsíce po rozchodu a nedokážu se stím vyrovnat je to jak...

Stav po růži, objevení se zabarvení kůže

Dobrý den,manželovi se objevila růže na stehně pravé nohy koncem října .po...

Stav po řezném poranění palce na ruce

Dobrý den, před 2 týdny jsem si pořezala palec na ruce přesně řečeno na kloubu,ted...

Stav po sejmutí sádrové dlahy

Dobrý den chtěla jsem se zeptat já trpím Laidenckou mutaci a mam dceru rok a...

Stav po sexu

Dobrý den, je normální, že mi občas po sexu začnou brnět ruce,mám je jakoby...

Stav po silné mrtvici

Dobrý den, děda převčírem dostal silnou mrtvici. Podle lékaře je na půlku těla...

Stav po sklerotizaci končetin

Dobrý den, je to přesně 3 týdny co jsem po sklerotizaci žil na pravé dolní...

Stav po spále

Dobrý den, je mi 25 let a předminulý týden jsem prodělala spálu - začala vyrážkou...

Stav po stomatochirurgickém zákroku

Dobrý den, před šesti dny jsem byla na vytržení osmičky vlevo nahoře, které...

Stav po stomatologickém zákroku

Dobrý den, dnes mi byla mým stomatologem nasazena korunka na mrtvý zub, sedmičku....

Stav po stresovém období

Dobrý den, Je mi 33let a před několika lety jsem prožíval hodně stresové...

Stav po subarachnoideálním krvácení

Dobry den, asi 3tydny od tohoto eeg jsem mela SAK krvaceni z napadeni. Po napadeni...

Stav po subtot. kolektomii s průjmovitými stolicemi a bolestmi v podbřišku

Dobrý den, v září 2017 jsem absolvovala subtotální kolektomii, vše bylo v pořádku...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hemangiom jater


Bolest dolních končetin při onemocnění páteře

Vážený pane doktore,mám dotaz jaká by mohla být prognoza mého zdrav.stavu.Asi...

PAP II + hyperkeratóza a parakeratóza

Dobrý den, výsledek cytologie mé dcery(19let) je PAP II +hyperkeratoza a parakeratoza.Můžete...

Vracející se absces kostrče

Dobrý den pane doktore, chtěl bych se zeptat ohledně problémů s abscesem. Před...

Otékání obličeje, zduřený jazyk

Dobrý den, již tak 8 let trpím na otékání obličeje, ale poslední rok mám pocit...

Zlomenina ramenka stydké kosti

Dobrý den, Před dvěma měsíci jsem si zlomil spodní raménko stydké kosti -...

Bolest zadní strany stehna

Dobrý den, už třetí měsíc mě bolí pravé stehno na zadní straně. Pravidelně cvičím...

Problém se žlučníkem

Hezký den. V sobotu 8.7 mě ráno začal bolet žlučník, páli žáha a přidalo se...

Červené fľaky na žaludi

Dobrý deň, bol som už aj u kožného lekára aj u urológa robili my aj stery ale...

Hemoroidy

Dobry den, mam dotaz. Je mi 30let a mam vyhrezly konecnik a asi hemeroidy vnejsi...

Stp. operaci

Dobrý den mám dotaz . Jsem po operaci odstranění Marisky . V jednom místě mi...

Motání hlavy, tlak v hlavě,...

Dobrý den, od srpna mám problémy s motáním hlavy. Prvně to začalo náhlým motáním...

Píchání pod levým žebrem

Dobrý den , měl bych dotaz . Pociťují pichani pod levým žebrem , je to tupý...

Zažívací obtíže a strach z rakoviny


Rozšířená žíla na penisu

Dobrý den, v poslední době se mi stává, že po delším sexu mi pod pod žaludem...

Bolest pod levým žebrem

Dobrý den, mojí babičku již půl roku bolí pod levým žebrem,bolest není stálá,jen...

Rozšířené střevo - ale co dál?

Dobrý den, již několik měsíců mne občas pobolívalo v podbřišku na pravé...

Chrčení

Dobrý den, specifikuji můj dotaz, na který jste včera odpovídala viz.níže. "Chrčení"...

Ruplo mi v oblasti kořene penisu

Dobrý den, asi před týdnem při ranní erekci mě při močení a manipulaci s penisem...

Vysřelující a píchavé bolesti ruzně po těle

Dobrý den vážená paní primářko, chtěl bych Vás požádat o radu ohledně mých...

Reklama