Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Stav po tromboze

Vnitřní lékařství vlasta 12.6.2019

Dobrý den,je mi 47 a před necelými 2 roky jsem začala rychle přibývat na váze,v listopadu 2018 jsem dostala tromozu a slabou embolii plic,dnes mám kontrolu za sebou a vše je prý v pořádku,jen mám hraniční tlak v plicnici,ale mám problém,stále mne píchá v té noze,nevydžím dlouho na nohách stát,začnou mne trnout,pak ztvrdnou a nakonec natečou,k tomu se přidá píchání uprostřed prsou ,která přejde do zad, až se kolikrát nemůžu nadechnout,krev nic neukázala ,tak mi doktor řekl,že mám zhubnout,že mi nic není,že jdu do přechodu,ale to mne ginekolog vyvrátil,že ne.
Doplnění informací: Jen hlavně mi šlo o to že na nohách vydržím stát maximálně hodinu a pak mě ty nohy ztuhnou.nemohu na ně stoupnout a přidá se tupá bolest mezi prsy,která přejde do zad a nemohu se nadechnout

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Je potřeba udržet normální tělesnou váhu, rychlý přírustek na váze sebou přináší problémy. Měla byste mít vyšetřenou štítnou žlázu, aby příčina přibývání nebyla tam. Pokud je štítní žláza v pořádku, je to dobře a budete muset hlídat jídelníček a zařadit sportovní aktivitu. Ve věku 47 let nastávají hormonální změny, zpomaluje se metabolismus a i když vám gynekolog aktuálně přechod vyvrátil, tak jako tak začíná. Možná budete patřit k ženám, kdy bude přechod velmi pozvolný a zcela bez příznaků a vyvarujete se veškerých návalů a nepříjemností. Hormonální změny a zpomalení metabolismu ovšem i přesto nastane. Co se týká dolní končetiny, tak změny v prokrvení mohou být trvalé a otekání a pobolívání jako trvalý následek trombozy. Je potřeba stále dodržovat hlavně prevenci, nosit kompresivní punčochy, chodit hodně, z důvodu zlepšeného prokrvení, nestát na místě, nesedět dlouho. Preventivní a režimová opatření jsou mnohem lepší, než léky. Komprese zabrání otokům. Též můžete čas od času doplnit Aescin 3x1 (působí na otoky), jít na lymfatické masáže. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Vlasto, nohy Vám pravděpodobně ztuhnou kvůli nahromadění krve v dolních končetinách v důsledku žilní nedostatečnosti. Tu způsobuje jejich přetěžování, může se rozvinout posttrombotický symdrom (tedy nedostatečnost žil po tromboze), svou roli hraje dlouhé stání a nadváha (nevím, jaké jste konstituce, tedy odpovídám obecně). Co s tím Vám odpověděla dr. Janoušková, doplním jen možnost a vhodnost užívat Detralex, může Vám ho napsat lékař praktický nebo cévní. Byla jste na kontrole, ale nepíšete, zda Vám provedli kontrolní sono, nevím, jak se projevovala a diagnostikovala "slabá embolie", také nevím, jakou užíváte antikoagulaci a zda pokračujete nebo ne. Pokud jste skutečně měla embolii prokázanou scintigraficky nebo CT, pak je antikoagulační léčba nutná alespoň 1 rok od příhody, a to buď warfarinem s dlouhodobě účinným INR nebo NOAC (Xarelto atd.). Pokud Vaše píchání na hrudi neimponuje jako jednoznačně nervosvalové (k tomu je nutné se Vás pořádně vyptat a vyšetřit), pak bych uvažovala i o zopakování scintigrafie před pípadným ukončením antikoagulační léčby, pokud se tato zatím nezvažuje (ještě neuplynul rok), pak to nemá smysl, antikoagulační léčbu berete tak jako tak. Je možné, že píchání uprostřed prsou navazující na ztuhnutí nohou bude stresového původu, může hrát roli příp. obezita. Předpokládám, že i základní kardiologické vyš. Vám bylo provedeno, kromě ECHO také EKG, pokud máte hraniční tlak, bylo by vhodné provést EKG monitoraci 24 hod, někdy se může pícháním na hrudi projevit i hypertenze. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Anabolické steroidy a stav po tromboze
Dobrý den p. doktore/doktorko. Přibližně 5 let závodím...
Stav po tromboze
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,je mi 39let,jsem rok...
Snížený stav výživy
Dobry den, maminka je po chemoterapii a operaci žaludku...
Znamená to, že se můj stav zlepšuje anebo zhoršuje ?
Dobrý den. Už třetí měsíc trpím bolestí v oblasti bederní...
Stav po mykoplazmové infekci
Dobrý deň, vážený pán doktor, už od začiatku februára...
Stav po angíně
Dobrý den, chci se zeptat. Syn 7 let od prosince měl...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stav po toxickém poškození oka

Dobrý den, už od mala jsem viděl na levé oko lépe, než na to pravé. Před 2...

Stav po tracheostomii

Dobrý den, manžel(67) je měsíc po tracheostomii. Má kovovou mluvící kanylu....

Stav po transplantaci jater a léky na erekci

Zdeavim jsem 20 let po transplantaci jater, je mi 60 let a mam problem s erekcii,...

Stav po traumatickém sexuálním styku

Dobrý den, včera jsem udělala chybu.Sesla jsem se s bývalým přítelem a měla...

Stav po trhání osmiček

Dobrý den, asi před týdnem jsem byla na trhání dvou osmicek. Vrchní i spodní....

Stav po trhání zubů


Stav po trhání zubů


Stav po trhání zubů

Dobrý den potřebovala bych se zeptat zda může trhání dvou očních zubů s velkými...

Stav po trhání zubu

Dobrý den. V pondělí jsem byla na trhání vrchní osmičky vše proběhlo bez problémů...

Stav po trhání zubu moudrosti- bojím se zánětu

Dobry den , vcera mi trhali spodni zub moudrosti, bojím se abych tam nemel zánět,...

Stav po trombóze

Pred pol rokom mi bola zistená hlboká žilná tromboza-flebotromboza,v ľavej nohe...

Stav po tromboze

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,je mi 39let,jsem rok po tromboze lýtka.Léčbu...

Stav po trombóze dolní končetiny

Dobry den,pred 20lety jsem mel po uraze hlubokozilni trombozu v levem stehnu,byla...

Stav po trombóze, nitrožilní aplikace drog

Dobry den. Pred rokem me zacala otekat leva noha .sla jsem k doktoru a zjistili...

Stav po tříštivé zlomenině paže

svůj dnes poslaný dotaz ještě doplňuji-tříštivá zlomenina paže-operovaná s dlahou...

Stav po tříštivé zlomenině posledního článku prstu

Dobrý den, cca před 1 rokem jsem prodělal úraz posledního článku prstu levé...

Stav po TUIP

Dobrý den, byl jsem na operaci TUIP a v operačním protokolu bylo napsáno v močovém...

Stav po úazu - fraktura lopatky

Dobrý den, byla mi diagnostikována fraktura zavřená dolního polu levé lopatky,...

Stav po úderu do hlavy

Dobrý den, chtela bych se zeptat pred tremi dny jsem osklive upadla na hlavu....

Stav po úderu do hlavy s bolestmi uší a poruchou rovnováhy

Dobrý den, v pondělí večer jsem na tréninku sebeobrany dostal několik ran boxerskou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti zubu po ošetření

Dobrý den, v prosinci mě začal bolet zub, šestka vlevo nahoře. Jedná se o mrtvý...

Červené místo na žaludu


Občasná bolest varlat u dítěte

Dobrý den,syn v pěti letech prodělal zánět varlete,od té doby ho občas střídavě...

Bolest zubu po reendodoncii

Dobrý den, v úterý jsem podstoupila reendodoncii 6 vlevo dole, a to z důvodu...

Nateklý čípek v krku


Krev v moči

DOBRÝ DEN,CHTĚLA BY SE ZEPTAT,MŮJ PŘÍTEL MÁ V MOČI KREV A NECHCE NAVŠTÍVIT UROLOGA,JE...

Bolest zad spojená se zvracením


Hořkost v ústech

Dobrý den, jsem v 19. týdnu těhotenství a nyní čtvrtý den cítím po konzumaci...

Bílé tečky na penise

Dobrý den je mi 13 jsem kluk (samozdřejmě žádný pohlavní styk) a na penisu i...

Erythema nodosum vs červené bolestivé fleky kůže


Kompulze


Onemocnění roupy v těhotenství

Dobrý den, asi před dvěma měsíci se u mě projevila nákaza roupi (soudě dle příznaků,...

Pálení pochvy po sexu


Krev v moči, bolesti v bedrech


Bolest z levého nadočnicového oblouku

Dobrý den, před týdnem mi začaly bolesti levého nadočnicového oblouku. Bolesti...

Vyšší TK v 39tt

Dobrý den, jsem ve 39. týdnu těhotenství a v poradně mi byl naměřen tlak 140/80...

Křupání páteře


Bolest v krku, zvětšený čípek (uvula)

Dobrý den, prosím Vás o radu. Mám, již třetí den v kuse nesnesitelnou bolest...

Dysplazie kyčlí

Dobrý den, je mi 20 let a az teď mi zjistili středně těžkou dysplazii kyčlí...

Bílé tečky na penise

Bílé tečky na penisu a pod žaludem je mi 16 a mám to asi od puberty , sex jsem...

Reklama