Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Stav po žloutence A, kdy můžu sportovat?

Infekce Patrik 7.2.2018

Dobrý den, posílam muj puvodni dotaz: Dobrý den, při cestování do Indie jsem se nakazil žloutenkou typu a. Po projevu příznaku jsem byl hospitalizován na dobu dvou týdnů. Příznaky za cca 3 dny odeznely a cítím se dobře. Ted jsem doma a zajímá me jak dlouho zhruba trvá u mladého zdravého člověka (17let) než budu ve stavu, abych byl schopen věnovat se sportu, konkrétně fotbalu a posilování. Říkali mi ze to bývá většinou az 6 měsíců. Ale to mi přijde hrozne dlouho. Je šance ze budu schopen sportovní aktivity už dříve ?
Na tento dotaz jsem dostal odpověď, že je možné se sportovní aktivitou začít dříve a to i po třech měsících budou-li vysledky testu v normě. Chci se zeptat jak velká jsou rizika začal bych li se sportu venovat opět už ted po mesici a pul kdy se mi vratily testy do normy, co se muze stat a jestli bych poznal zda se mi vlivem sportovni aktivity jatra zhorsuji . Doktorka se o tom se mnou nechce bavit a říká, že si můžu dělat co chci na vlastní zopdovědnost. Predem dekuji za odpověd.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, doporučovala bych dodržet doporučení lékaře a dříve se sportem nezačínat. Je to kvůli ochraně zdraví, pokud byste tělo zatěžoval dříve, může být rekonvalescence delší, popř. mohou nastat komplikace.
Pokud budou výsledky jaterních testů v pořádku a Vy se budete cítit dobře, můžete se sportovní aktivitou začít po 3 měsících, ale s aktivitou postupnou. Ne abyste začal hned s plnou zátěží.
Pokud začnete dřív, můžete být více unaven, nebudete po delší dobu tak výkonný jako před onemocněním (pokud byste dobu rekonvalescence dodržel, pak je velká šance, že se vše postupně vrátí k normě). Příznakem toho, že se něco děje s játry, bývá většinou únava, popř. zažívací potíže, nechutenství.
Doporučila bych tedy alespoň 3 měsíce se sportem vyčkat. Pokud začnete dřív, má lékař pravdu v tom, že je to pouze a jen na Vaší zodpovědnost. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Obecně lze říci, že rekonvalesce by měla trvat alespoň tak dlouho, jak trvalo onemocnění. Samozřejmě, že ve vašem případě jsou rozhodující výsledky jaterních testů. Pokud máte jaterní testy v normě po 1,5 měsíci, tak byste měl být ve fyzickém klidu zhruba stejnou dobu, tedy alespoň 1,5 měsíce + přičíst dobu, po kterou jste měl obtíže. Není ale vhodné začít s plnou sportovní zátěží naráz, ale postupně přidávat.

Související dotazy

Stav po septoplastice
Dobrý den, mam vybocenou prepazku a nemohl jsem vubec...
Očkování proti žloutence A
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o názor, zda očkovat...
Snížený stav výživy
Dobry den, maminka je po chemoterapii a operaci žaludku...
Stav po operaci slepého střeva
Dobrý den,můj jedenáctiletý vnuk pred čtrnácti dny...
Stav po ASK, cvičení
Dobrý den , jsem 3.den po ASK , diagnóza - natržení...
Stav po vykloubeném koleni- další postup
Dobrý den ,hraji fotbal a měl jsem 2x vykloubené koleno...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stav po zlomenině zápěstí

Dobrý den, Asi před 8 měsící sem měl zlomené zápěstí na levé ruce. Chodil sem...

Stav po zlomenině žebra

Na konci února jsem měla úraz , přední náraz do hrudníku ( náraz do stromu...

Stav po zranění kolene

Dobrý den, po zranění kolene jsem byl na MR a než se dostanu k opětovnému vyšetření...

Stav po zranění kolene, stálé potíže

Dobrý den, Na začátku prosince jsem si podvrkl koleno a natáhl vnitřní a vnější...

Stav po zubním zákroku

Dobrý večer. Dne 16.12 jsem byla na trhání vrchní osmičky vše proběhlo bez problémů....

Stav po zubním zákroku

Dobrý den, v pátek 2.2.2018 mi byly vyřazeny dva zuby moudrosti. Vpravo nahoře...

Stav po zubním zákroku

Dobrý den, v úterý 16.1.18 jsem prodělala zákrok, a to komplikovanou chirurgickou...

Stav po zubním zákroku

Dobrý den. Dne 16.12. Jsem byla na trhání vrchní osmičky. Problém žádný nebyl...

Stav po zubním zákroku

Dobrý den včera jsem byla u zubaře na opravě krcku spodni jedničky . Dostala...

Stav po zubním zákroku

Krásné den, v pondělí jsem podstoupila dentální hygienu, protože jsem měla zuby...

Stav pochvy po nástřihu a šití?

Dobry den,chtela jsem se zeptat jestli nevite co by to mohlo byt jestli to nemuze...

Stav pochvy po porodu

Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych Vás požádat o názor. Po bezproblémovém...

Stav štítné žlázy po epileptickém záchvatu u dítěte

Dobrý večer, moje dcera ve svých cca. 19 měsících prodělala (své první) 3...

Stav těla

Dobrý den mám dotaz netýká se mě, ale mé babičky, protože nechodí přes 40 let...

Stav těla po hepatitidě typu C

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak se chová tělo po vyléčení Hepatitidy C....

Stav uší k věku 18ti let.

Dobrý den, rád bych se zeptal zda je nějáká možnost jak si ověřit v jakém stavu...

Stav uzkosti

Dobrý den, nedavno jsem byla na vetsi akci, kde bylo hodne lidi okolo me a necitila...

Stav úzkosti, strach z lidí, nespavost

Pane doktore, obracím se na vás s prosbou o radu. Od letošního června se u mě...

Stav v těhotenství

Dobrý den, Jsem ve 34tt a ve čtvrtek mě od mého obvodního lékaře odvezla RZP...

Stává se mi to často, když chodím spát třeba ve 3-4 a vstávám ve 12

Dobrý den je mi 15 let jmenuji se Klára nekourim ani nepiju Ještě žádná vyšetření...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Snížený stav výživy

Dobry den, maminka je po chemoterapii a operaci žaludku (totalni) 3,5 měsíce...

Genitální opar

Dobry den, jsem ve 23. tydnu tehotenstvi, od zacatku mam problemy s vytoky,...

Bolesti podbiřšku a v bederní oblasti

Dobrý den, na začátku tohoto roku jsem byla léčena cca po 3 týdenních obtížích...

Tepání v uchu

Dobrý den, už skoro měsíc bojuji s tepáním (ťukáním) v levém uchu. Nejedná...

Polymorfní stesky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Už nějakou dobu mě trápí bolest na konci páteře...

Pocit zapíchnutého cizího tělesa v krku

Prosim vás v krku mám od rána na mandly pocit jako zapichniteho Cizího tělesa...

Tupá bolest na pravé straně

dobrý den mám dotaz asi měsíc na pravé straně u žebra mně pobolívá taková mírná...

Trhání zubů - za jak dlouho, co a jak jíst


Léčba antidepresivy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: v únoru jsem kvůli úzkostem začala užívat...

Kortikoidy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co vlastně jsou kortikoidy ? Byli mi podávány...

Pocit na umření

Dobrý den,ráda bych Vás požádala o Vaši radu.Jedná se o moji švagrovou která...

Je Neurol a Xanax totéž?


Brnění malíčku

Zdravím. Již delší dobu(více než rok)mám mravenčení-brnění v pravém malíčku...

Střevní polypy a užívání antidepresiv

Dobrý den, prosím o radu. V létě mi odstranili 3 polypy z tlustého střeva. A...

Artroskopická operace kolene

Dobrý den, jsem necelé 3 týdny po ASK kolene při které mi byla provedena discize...

Gardnerella

Dobrý den,již půl roku se mě drží bakterie gardnerella,několikráte jsem dostala...

Lumboischialgie kyčelního kloubu

Dobrý den, od 9/2015 se u mne začaly projevovat bolesti L kyčel.kloubu takového...

Zvýšené eosinofily a monocyty

Dobrý den, bolí mě břicho vpravo dole, (slepé střevo už nemám to mi preventivně...

Neustálý pocit potřeby močení

Dobrý den, mám velice nepříjemný problém, už 4. den mě doprovází neustálý...

Opakovaný otok tváře

Dobrý den, cca před měsícem jsem se léčil s váčkem/zánětem pod „mrtvou“ 5tkou...

Reklama
Zavřít