Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Stínek na rentgenu plic, kašel a kouření

Plíce, dýchání Hana 15.9.2021

Dobrý den přeji paní doktorko, nedávno jsem Vám napsala ohledně mého nálezu na plicích,jednalo se o stínek 6x6mm. Již mám po kontrole na plicním.Na stínek paní doktorka skoro nic neřekla,napsala jen náhodný nález.,jako by to nic nebylo.Crp menší než 5.…krevní obraz prý v normě, ještě nejsou výsledky na chlamydie a černý kašel. Spirometrie Re: středně těžká hyperinflace,jinak normální hodnoty.Dostala jsem erdomed a Cotrimoxazol.Kontola rtg a body až za čtyři měsíce.Nemám se ještě objednat k lékaři nějakému specialistovi ? Není 4mesice na další vyšetření a rtg dlouho? Z internetu jsem vyčetla že mám CHPON a dost mě to vyděsilo,nic takového mi lékařka neřekla.Jen že nemám kouřit.Prosim mám postiženou dcerku a aspoň pár cigaret 4-5.mne uklidní ,nevdechuji vůbec do plic, neumím to.Prosim musím úplně přestat kouřit? Tím že mám s dcerou hodně starostí a péče asi nedokážu úplně nekouřit. Předem děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den.

1. doplňující informace 16.9.2021:
Dobrý den přeji, prosím včera mi přišla odpověď na můj dotaz od Vás.Zapomela jsem napsat ,že mi v krví ujistili chlamydie a mám užívat Azitromysin denně 1 tabletu 6dni a poté opět 6dni.prosim užívala jsem do teď cotrimoxazol a nebylo mi z něho dobře.Bojim se ,že Azitromysin bude pro mě ještě silnější . užívám detralex,stacil, rivotril.aurorix a erdomed.musim Azitromysin užívat?nemohu zkusit přírodní léčbu.?Moc Vám děkuji za Vaši odpověď
Z hovoru s Customer Care: paní má zásadní věc kterou zapomněla napsat k dotazu a prosí odpověď specialisty, po těchto prášcích jí bolí hlava, má postiženou dceru, na kterou je sama a musí se o ní starat a už vlastně neví co jí je..


Doplňující odpověď 17.9.:
Moc děkuji za Vaši odpověď.Jsem hodně vystrašená z tolika nálezu najednou.Kde jsem chytla chlamydie,byla jsem s dcerkou měsíc v lázních jako doprovod.Byla tam viróza.14dni jsem strašně kašlala s vykašlávánim a nic jsem neužívala.Jen bylinky dračí krev a Cistus.,jsou to parazitika.po návratu se to zlepšilo a kašel je stálý ale mírný.cetla jsem že jsou chlamydie ne bezpečné a mohou poškodí další orgány, také poslední dobou vidím dost rozmazaně, když třeba maluji, když čtu také neosrtre.Do dálky už mám několik let brýle.Mrzi mě že mám vlastně 3diagnozy ,po rtg a plicním vyšetření a stále na to myslím a nemohu na to přestat myslet.pred diagnózou jsem fungovala a nyní jsem strašně unavená a ospalá.Tak nevím zda je to nemocí Nebo psychikou.Moje myšlenka je jediná vychovám ještě ve zdraví svou 14letou postiženou dcerku? Která má jenom mě? Byla Jsem s ní k vůli zdraví v létě 15dni v Egyptě, nemůže to s nálezem nějak souviset?Celkem jsem byla vyčerpaná Egypt a lázně.dekuji předem za Vaši odpověď a přeji hezký den

Odpovídá lékař:

MUDr. Lucie Fabiánová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Nemocnice Prostějov

Dobrý den, paní Hano, mnohokrát děkujeme za důvěru, chápu, že to máte složité a na kouření jste zvyklá. Podle té přiložené zprávy dospěli na plicní ambulanci k závěru, že máte dlouhotrvající zánět průdušek /bronchitidu/. Tím, že už to u Vás trvá delší dobu a nechce se to spravit, je velká pravděpodobnost, že na Vašich potížích (předpokládám, že stále kašlete), má výrazný podíl právě to kouření. Zvyšuje náchylnost průdušek a plic k infekci. Existuje i termín "kuřácká bronchitida", což je v podstatě takový chronický kašel u některých lidí, kteří kouří. Není to ještě CHOPN (chronická obstruktivní plicní nemoc). Podle výsledků té spirometrie, co máte napsané v přiložené zprávě, CHOPN nemáte. To ale neznamená, že ho jednou mít nemůžete, pokud budete stále kouřit . Pokud chcete přestat kašlat a přestat se obávat CHOPN a případně rakoviny, je opravdu zanechání kouření nejlepší cestou. Chápu, že v té cigaretě je pro Vás jakási "útěcha", taková Vaše chvilka klidu. Bohužel ale pro zdraví je to opravdu hodně škodlivé. Velká spousta kuřáků CHOPN má a není to nic, co byste chtěla zažít. Taky bych Vám doporučovala přestat kouřit úplně. Konečné rozhodnutí přestat ale musí být z Vaší hlavy. Musí to být Vaše rozhodnutí, nikdo Vám to nemůže přikázat. Musíte v tom Vy sama vidět smysl a musíte chtít přestat. Mohou Vám s tím poradit a pomoci např. na té plicní ambulanci, kde jste byla, nebo Vám tam můžou doporučit jiné odvykací specializované pracoviště. Jinak myslím, že se teď nikam jinam objednávat nemusíte. V plicní ambulanci jste byla, leda byste chtěla lékaře změnit. Ten stínek nijak podezřele nevyhodnocují. 4 měsíce na kontrolní rentgen a vyšetření dlouho není. Ale pokud chcete, aby za ty 4 měsíce nebyly výsledky horší, tak přestaňte kouřit. Držím Vám palce, pěkný den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Alergologie‎, Pneumologie‎ Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

Dobry den, paní Hanko,
Dêkuji Vám za Váš dotaz.
Podle potíží, které uvádíte a také podle popsanŷch vŷsledkú vyšetrení si dovolím ríct, žecse jedná o lehkou formu obstrukční nemoci plic - CHOPN stadium I( podle vysetrení v kabinê- Bodypletysmografie- je lehká obstrukce malŷch dŷchacích cest, hyperinflace).
Nález na CT nepopisuje stav steny prúdušek, ohraničenŷ ložiskovŷ stín do 1 cm není bález vážnŷ, doporučujeme pouze sledovat, u Vás dle CT nálezú doporučujeme kontrolu za 6 mêsícú (je to dostačující)- vhodne tzv. Low dose CT.
Pokud jde o dráždivŷ kašel, príčinou múže bŷt infekce, zpúsobená atypickou chlamŷdiovou infekcí, která zhorší i CHOPN. Dalším podnêtem, kterŷ múže kašel zhoršovat, je Erdomed, kterŷ "nutí" hlenové žlázky k produkci hlenú, co ale není u Vás potrebné, nakolik Váš kašel není vlhkŷ, ale suchŷ, dráždivŷ, takže Erdomed takzvanê "pretêžuje" hlenové žlázky, co múže kašel ještê zhoršit.
Moje doporučení k léčbê: Azithromycin 500 mg po dobu 14 dnú, není treba se obávat komplikací, je to antibiotikum velice učinné a zároveñ nemá negativní vliv na imunitu. ( nerozlišujeme ATB silná anebo slabá, ale na účinná a neučinná- to když jsou podávány u infekcí, které jsou rezistentní na dané ATB anebo ATB dané baktérie není účinné).
Určitê.doporučím Erdomed vysadit - není dúvod k užívání. Vzhledem k tzv. Hyperinflaci a lehke obstrukci malŷch dŷchacích cest a hlavnê potíží- kašel, doporučuji spray Spiriva Respimat 2 vdechy ráno, kterŷ Vám vŷraznê pomúže. Než se dostanete k plicnímu specialistovi, dobrou náhradou je Atrovent spray, aplikovat aspon 4x dennê. Ten Vám múže co nejdrív predepsat Váš PL. Jak inhalovat spray Vám dobre ukažou i v lékárnê, nemáte li se sprejem dosud zkušenosti.
Ohlednê kourení myslím, že až jednou budete schopna prestat, tak to ukončíte. 4-5 cigaret není hodnê a vêrím, že to časem zvládnete.
Snažila jsem se co nejjednušeji popsat Váš stav i doporučení, vêrím, že je to srozumitelné.
Zavêrem diagnoza:
CHOPN stadium I s hyperinflaci u kuráka
Akutní infekce atypickou bakterii Chlamydia pneum
Ložiskovy stín do 1 cm bazálnê ke sledování
(CT kontrola za 6 mêsícú k posouzení dynamiky, pri stacionárním nálezu pak 1x ročnê)
Preju Vám, at se vše stabilizuje. S pozdravem dr. Čápová Gertrúda

Odpovídá lékař:

MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Alergologie‎, Pneumologie‎ Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

Dobry den pani Hanko,
Je pravdou, že se nêkdy v životê nahromafí toho víc, ale
Infekce atypickou bakterii Chlamydia pneumonae je onemocnení časté, patrí ke vzduchem prenosnŷm infekcím. Darí se jim velice dobre ve vlhkém prostredí. Múžete se infikovat kdekoliv- na bazénê, v letadle, klimatizací, v hromadném dopravním prostredku atd. Pri vcasnem potvrzeni a správné léčbê antibiotiky nejsou pro organizmus nebezpečné.
Takže se prosím neobávejte.
Co se tŷče Vašich diagnóz, jako je Obstrukční choroba plicní, je u Vás odhaleno včasné stadium, pri respektování léčby a životního stylu ( kourení, pobyt v prašném prostredí, topení drevem) bude dlouhodobê určitê stabilizována.
Co se tŷče Vašich potíží se zrakem, určitê nesouvisí ani s jedním onemocnêním a bylo by vhodné konzultovat očního specialistu. Prosím opravdu se ničeho neobávejte, vyberte Azithromycin po dobu 14 dnú a vêrím, že i kašel se pri léčbê stabilizuje.
Ložiskovŷ stín na CT plic je nález náhodnŷ, určitê bych se neobávala. Tím, že dnes je dostupne radiologické vyšetrení, odhalíme i to, o čem kdysi nikdo nevêdêl, a když už to víme, proto pacienty sledujeme.
Domluvte si termín ještê s pneumologem pro predepsání receptu pro Spiriva Respimat, mezitím aplikujte Atrovent spray, recept Vám napíše Váš PL.
Vêrím, že vše zvládnete a držím Vám palce. S pozdravem Dr. Čápová Gertrúda

Související dotazy

Přetrvávající kašel
Dobrý den, již rok a půl mě trápí kašel a zahlenění....
Rentgen srdce a plic
Dobrý den, Chtěl bych vás poprosit,jestli by jste...
Zápal plic a rentgen
Dobrý den,mohu se zeptat zda na rentgenu vidí zápal...
Zprávy z rentgenu plic
Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit, zda byste mi...
Dušnost po chřipce
Dobrý den,před měsícem jsem prodělala chřipku Doma...
Kašel, terčový stín na rentgenu plic
Dobrý den přeji,prosím byla Jsem se svou zdravotně...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stimulen a Synua

neovlivní Stimulen účinost HA Synua? Ještě se chci zeptat jeslti byly účinky...

Stimulen a Trombofilie

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda může mít přípravek Stimulen negativní...

Stín na jedné plíci

Dobrý večer paní doktorko,manžel byl u prkatického lékaře na preventivní prohlídce....

Stín na kyčelním kloubu

Dobrý večer paní doktorko, na kyčelním kloubu mám na RTG stín 6x10mm, může to...

Stin na L4a L5 vpravo o velikosti 55 *44 mm

Dobry den dnes mi bylo podle rtg zjisteny stin na L4a L5 vpravo o velikosti...

Stin na plicích

manžel je 2roky po nefrektomii- zhoubný nádor, na rtg plic má naznačený drobný...

Stín na plicích

Dobrý den, v rámci předoperačního vyšetření kvůli hysterektomii jsem byla na...

Stín na Rtg

Dobrý večer, byla jsem na rtg páteře,kde mi byla zjištěna chondroza disku a...

Stín na Rtg plic

Dobrý den, byl jsem na vyšetření srdce a plic,a to z důvodu arytmie.Byl proveden...

Stín při pohybu oka

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat - začala jsem si všímat, že při pohybu...

Stinka na kůži lýtka

Dobrý den, Včera jsem si všiml malé černé tečky na lýtku. Průměr tečky je cca...

Stinka pod nehtem

Dobrý den,spadl mi těžký sud piva na nohu cítím silnou bolest v oblasti nehtů...

Stíny na plicích

Dobrý den, můj tatínek prodělal před 2mesici zápal plic, léčil se 2mesice,nezabírali...

Stíny na plících

Dobrý den, přibližně před třemi roky jsem měla kožní nemoc Erythemu nodosum...

Stipance

Dobrý den Ráda bych se Vás zeptala na svědivé zarudlé fleky u šestileté dcery...

Stipance na koncetinach

Dobry den, pred tremi dny jsem se vratila z mesicni dovolene v Thajsku a Malajsii...

Stipance v okolo hyzdi

Dobrý den, obracím se na vas s dotazem. V okolí hýždí konktertne zadku se mi...

Stipance v okolo hyzdi

Dobrý den, obracím se na vas s dotazem. V okolí hýždí konktertne zadku...

Stipani pri moceni

Dobry den, cca dva mesice trpim zlutym vytokem byla jsem na gynekologii a dala...

Stipanie resp. palenie mieska

Uz asi 8 mesiacov ma trapi svrbenie alebo stipanie /palenie koze mieska. Bol...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zlomenina prstu na ruce

Dobrý den. Prosila bych o radu. Včera jsem se velkou silou praštila do prsteníčku...

Krev ve slinách

Dobrý den, ve slinách se mi objevuje příměs krve. Mám zarudlou sliznici. Je...

Od kolika let (v průměru) už je plně vyvinuté sperma?

Dobrý den, Je mi 12, za pár dní bude 13 a chtěl bych se zeptat od kolika let...

Brnění necitlivost leve pulky obličeje

Dobrý den, Druhým dnem mam problem jakoby lehke necitlivosti mozna i obcasneho...

Křeče od pánve ke stehnu

Dobrý den. Mám problém, že když si lehnu třeba s mobilem, knížkou či notebookem...

Odběr krve a léky

Dobrý den dneska jsem byla na odběru krve na: CRP,sedimentaci,KO+diff,glykémie...

Zvracení

Zdravím, již cca poslední rok a půl/dva roky mám problémy s častým zvracením,...

Lenuxin a frontin

Dobrý den, poslední dobou jsem se necítila dobře, přepadala mě úzkost a stavy...

Náhrada léků potravinovými doplňky

Dobrý den, vážená poradno, přestala jsem užívat Aescin -Teva, a Neuromultivit...

Zelená stolice u průjmu

Dotaz: Dobrý den. Od úterý jsem začal trpět průjmem,křeče, bolesti žaludku a...

Antidepresiva

Dobry den ,chtěla bych se informovat jaky je rozdíl mezi olwexií a cypralexem...

Roztroušená skleroza a částečný invalidní důchod

Dobrý den, je mi 23 let a mám asi půl roku diagnostikovanou roztroušenou sklerozu...

Nález magnetické rezonance

dobry den byla jsem na magneticke rezonanci ale vysledku moc nerozumim chtela...

Časté nucení na stolici

Dobrý den, mám takový dotaz, který mě trápí asi 10 dní. Mám časté nucení na...

Pálení jazyka a bolest v krku

Dobrý den, již více než tři týdny mám problém s pálením jazyka a mírnými bolestmi...

Oteklé patro

Dobrý den, už několik let se mi stává, že mi z ničeho nic oteče část horního...

Natekla pochva

Dobry den, dnes rano jsme meli s pritelem sex po delsi dobe. Po sexu jsem se...

Hnědá skvrna na levém prsu

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Před nedávnou dobou jsem navštívila...

Nateklé dásně

Dobrý den pane lékaři,mám k Vám dotaz ohledně nateklé dásně.Již cca 8 let mám...

Protilátky ANA

Dobrý den, trpím lokalizovanou formou sklerodermií. Včera jsem si byla pro výsledky...

Reklama