Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Štítná žláza

Endokrinologie Daniela 31.10.2018

Dobrý den,
již asi 20 let se léčím s hypofunkcí štítné žlázy. Beru Eutyrox od 50 (asi ve čtyřiceti letech), postupné navyšování až po 137.
Dne 22.8.2017 jsem byla u svého lékaře s těmito hodnotami krve:
• ss –TSH 0,07 (laboratoř 0,47 – 4,67) a s Free T4 - 15,15 (laboratoř 10,30-25,00).
Lékař mi nechal dávku Eutyroxu 137 (6 dnů 137 a v neděli ½ dávky).

Dne 6.2.2018 jsem byla na kontrole u nové paní doktorky (lékař šel do důchodu) a měla tyto hodnoty:
• ss TSH – 0,15 (laboratoř 0,47 – 4,67) a s Free T4 – 14,72 (laboratoř 10,30-25,00).
Nová lékařka mi sdělila, že jsem v hyperfunkci, že mám velké dávky Eurytoxu a snížila mi dávkování na 125 a kontrolu za rok - únor 2019.

15.10.2018 jsem na vlastní žádost přišla na kontrolu dříve, neboť jsem se necítila dobře (pocity zimomřivosti, v noci se budím pro pocit LEDOVÝCH nohou, děsně se mi lámou nehty, pořád brečím, jsem podrážděná, několikrát nevolno pro nízký tlak (změřen na pracovišti), obličej suchá pokožka, najednou se mi udělaly vrásky, nic mne nebaví, ani nakupování a dřívější záliby).
• ss TSH – 0,13 (laboratoř 0,47 – 4,67) a s Free T4 – 16,14 (laboratoř 10,30-25,00).
Lékařka mi sdělila, že podle hodnot jsem stále v režimu HYPER, na který jsem si zvykla a opět mi snížila dávku Eutyroxu na 112. Kontrola v únoru 2019.
Po 14 dnech se vůbec necítím lépe, ba naopak už mne nebaví vůbec nic. Nehty polámané (podélně se štípou), absolutní nezájem o sex aj. Ležím u televize, jím sladké a nic mne nebaví. V noci se budím zimou – hlavně kotníky.
Původní lékař tvrdil, že 137 Eutyroxu je nejlépe nasazena dávka a že ji nesníží.

Zajímá mne, zda mne nová lékařka léčí správně, neboť si její názor protiřečí s názorem původního lékaře. (podle něj jsem byla HYPO, podle paní doktorky v HYPER stavu).Hrozím se toho, že mi v únoru opět sníží léky a já snad budu už jen ležet.
Děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Medica s.r.o. Kladno Kročehlavy

Dobrý den paní Danielo, moc Vám díky za zajímavý dotaz. Podle laboratoře - podle hodnot těch dvou hormonů, které sledujeme, dostáváte skutečně zbytečně vysokou dávku hormonu štítné žlázy, čili dle názoru lékařů a postupu lege artis je skutečně na místě pokusit se Vám tu dávku snížit, abyste nebyla zbytečně stimulována moc. Zkuste prosím postupovat dle doporučení nové paní doktorky a dále prosím dojděte ke svému praktickému lékaři na laboratorní odběry k vyloučení např. anemie, ta by mohla totiž stát za podobnými problémy, které udáváte. Zkuste také na snižování dávky Euthyroxu příliš nemyslet, řekněte si, že pro Vaše tělo je přece lepší ,když budete brát méně léku. Za Vašimi problémy by také mohla stát deprese, proberte to prosím s praktikem, S pozdravem, KJ.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Poliklinika Cordeus, Praha 6

Dobrý den, bohužel musím souhlasit. TSH 0,07 nebo 0,15 je pro ženu navíc v riziku kardiálních potíží a osteoporozy nevhodné. Je možné, že jste si na tuto vyšší substituci zvykla a bez ní jste unavená. Zkusila bych se s paní doktorkou domluvit, zda nezkusit Cynomel (aktivní forma hormonu) v malé dávce k Euthyroxu a TSH se snažit zvyšovat, ale samozřejmě chápu, že pokud vám nižší dávky nedělají dobře, bude i dodržení jejího doporučení problém. Zajděte i za praktickým lékařem, aby prověřil, zda potíže nemohou souviset i s něčím jiným.
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Štítná žláza
Dobrý den, 12 měsíců jsem podstupovala intenzivní...
Štítná žláza
Dobrý den, 9.12.16 mi byla vyoperována štítná žláza...
Zvětšená štítná žláza
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená nález...
Štítná žláza hubnutí
Dobry den. Mám dotaz ohledně štítné žlázy už dva roky...
Štítná žláza
Dobrý den, prosím o přeložení nálezu pro laika. viz...
Neplodnost, štítná žláza
Štítná žláza. Dobrý den, je mi 26 let a snažíme...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Štítná žláza

Dobrý den, mohla bych prosím dostat informace k výsledkům štítné žlázy-TSH...

Štítná žláza

Dobrý den. Je mi 20 a přišli mi na hyposteriozu štítné žlázy. Před zjištěním...

Štítná žláza

Dobrý den, 12 měsíců jsem podstupovala intenzivní hormonální léčbu kvůli umělému...

Štítná žláza

Dobrý den, je i stále zima,lámou se mi vlasy,mám suchou kůži, jsem unavená,bez...

Štítná žláza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se v těhotenství automaticky vyšetřuje...

Šťítná žláza

Dobrý den, chtěla jsem se prosím zeptat na normální rozmezí hodnot hormonů šťítné...

Štítná žláza

Mé 27leté dceři byla zjištěna 3krát vyšší hodnota látek. O jaké se jedná onemocnění?...

Štítná žláza

Dobrý den , prosím o odpověď - po návštěvě lékaře mi napsal - PL 16x15X31 a...

Štítná žláza

Dobrý den, výsledky krevních testů ukázaly, že mám sníženou funkci štítné žlázy...

Štítná žláza

Dobrý den, opakovaně jsem byla na odběrech krve s výsledky TSH 5,02 ( limit...

Štítná žláza

Dobrý den,byla mi diagnostikována Chronická lymfocytární tyreoiditida,zvětšená...

Štítná žláza

Dobrý den, tímto způsobem bych Vás chtěla poprosit o vysvětlení UZ vyšetření....

Štítná žláza

dobrý den,chtěla jsem se zeptat- mám teprve jeden den po vynechání menstruace...

Štítná žláza

Dobrý den paní doktorko, ráda bych znala také Váš názor. Mám problémy se štítnou...

Štítná žláza

Dobrý den.Rád bych se vás zeptal na můj problém.Mám Arytmiji zfibrilací síní.Užíval...

Štítná žláza

Dobry den, byl mi z krve zjisten pozitivni anti thyreoglobulin, ANA pozitivni,...

Štítná žláza

Dobrý den, při náhodném odběru mi byla zjištěna porucha štítné žlázy,můžete...

Štítnà žláza

Dobrý den Před dvěma měsíci jsem měla zánět pohrudnice. Od té doby mi není dobře....

Štítná žláza

Dobrý den, mám dotaz ohledně dcerky. Dcerka má 10 let, delší dobu nepřibírá,...

Štítná žláza

Dobrý den, byla jsem na sonu, výsledek: pravy lalok 17x48mm s několika hypoechogennimi...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Klíště, encefalitida

Dobrý den, měla jsem na sobě několik klíšťat. po cca 12 dnech jsem měla horečku,...

Vysazení warfarinu

Dobrý den, je mi 24 a 2,5 roku užívám warfarin,. Před 2,5 rokem jsem prodělala...

Boule na krční páteři - bolest hlavy

Dobrý den, dvakrát až třikrát do měsíce se mi na levé straně krční páteře (předpokládám...

Gastroesofagoeální reflux a opakované záněty po hysterektomii

Dobrý den paní doktorko. Jsem dva a půl roku po hysterektomii. Je mi 59 a od...

Výtok po hysterektomii

Dobrý den, jsem 4 týdny po hysterektomii dle Wertheim, vaječníky ponechány....

Neurogenní tetanie

Dobrý den, před léty mi byla stanovena neurogenní tetanie, dnes je to měsíc...

Poštěváček

Dobrý den, chci se zeptat. Udělali se mi takový dva flíčky na poštěváčku a nevím...

Červená kůže na noze

červená kůže na noze

Bolest lokte

Dobrý den, v sobotu ráno mě začal bolet loket a v noci na noční mi otekl. Mám...

Bolest pod hrudní kostí

Dobrý den, zažívám už dlouhou dobu, nepravidelně (vím, že je to chyba, ale nesleduji...

Pocit na zvracení

Dobrý den, již několik dní v kuse mě trápí nutkání na zvracení a asi s tím spojené...

Nechráněný styk při menstruaci

Dobrý den, je mi 16 a s přítelem jsem měla asi před mesicem nechráněný pohlavní...

Myom a polyp

Dobrý den, je mi 45 let, na vyšetření u gynekologa mi byl zjištěn polyp nebo...

Bolest kolene v ohybu a při zátěži

Dobrý den pane doktore. Je mi 19 let, mám 200 cm a 120 kg. Již dva roky mne...

Stav po zánětu močového měchýře, kvasinky v pochvě

Dobry den,mela jsem zanet mocaku,preleceno antibiotiky,ale pocit na moceni a...

Očkování proti tetanu

dobry den mam dotaz. V době kdy sem byl přeočkovan na tetan sem bral antibiotika...

Penirium

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na doplněk stravy Penirium. Zajímá mě jestli...

Růžové a červené fleky kolem krku a na zádech

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, za byste mi neporadila, jak se zbavit červených...

AV blok I. stupně na EKG

Dobrý den, prosím o zhodnocení nálezu EKG. Pracuji v jednom z bezpečnostních...

Intradermalny melanocytovy nevus

Mám intradermalny melanocytovy nevus. Je dobre odstrániť ho laserom alebo radšej...

Reklama