Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Strach z ALS

Mozek a nervy Denisa 12.10.2018

Dobrý den, vím, ze mi asi moc neporadite takto na daľku, ale mám opravdu šílený strach a paniku z Als. Před asi 2 mesici jsem pocitovala občas zaskuby ve stehnu a bradě. Teď to mám častěji, obličej, ruce, nohy, hlavně když mám nohu přes nohu, tak mi noha nadskakuje. Svalový zaskub jsem pocitila jen jednou a to v noze. Měla jsem dvě krece v prstech u nohou, poprvé před měsícem a podruhé včera večer. Nohy mi brni. Kontroluju i jazyk, který když vyplaznu se hodně hybe, po straně je zvlněný. Hodně slinim a cítím i slabost v rukou. Predevcirem jsem byla na krvi-játra, ledviny, minerály, stizna žláza v pořádku. Mám nadbytek červených krvinek a hodně malo cukru v krvi, v pondělí jdu zas na krev. V zadance na odběry doktor napsal diagnózu G529, což je poškození mozkoveho nervu a mám opravdu z als veliký strach. Nemůžu poradně ani pracovat. Jsem poměrně uzkostlivy člověk. Muže byt my potíže způsobeny cukrem nebo opravdu mám příznaky te priserne nemoci? Moc předem děkuji za nazor, už ne nebaví googlit... je mi 25 let

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, paní Deniso, popisované zdravotní obtíže můžou být samozřejmě způsobeny i daleko méně závažnými chorobami než zmiňovaná ALS. Stačí samotný stres, či patologická úzkost, na kterou sama poukazujete. Nižší cukr bych do souvislosti nedával (u mladého člověka, pokud nejde například o léčeného diabetika, bývá způsoben pouze delším hladověním před odběrem nebo pozdním zpracováním vzorku krve v laboratoři). Důvodem nadbytku červených krvinek zase bývá často nedostatečný pitný režim, případně kuřáctví. Určitě Vám doporučuji zvýšit příjem tekutin a zkusit se uklidnit, případně i prostřednictvím nějaké farmakologické výpomoci od Vašeho lékaře. Závažné neurologické onemocnění úplně vyloučit nelze, ale statisticky je pravděpodobnost velmi malá. Pokud budou obtíže trvat, pak je samozřejmě zásadní klinické vyšetření neurologem. S pozdravem MUDr. Tomandl.

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

dobrý den Deniso
jak Vám psal pan doktor Tomandl, zdravotní potíže mohou mít řadu příčin. Dle toho jak popisujete
zde může být i zvýšené psychické napětí a zvýšená nervosvalová dráždivost. NA to ukazuje trnutí, které nepatří k typickým příznakům ALS. Doporučuji hořčík magnesium 2xd tabletu 0,5 g- prodejné v lékárně, tekutiny. Vyvarovat se stimulačních látek omezení nápojů s kofeinem. Je potřeba laboratorní hodnoty rozebrat se svým lékařem. Není jasné co je hodně nízká nebo vysoká hodnota cukru- to že hodnota na výsledkovém listu vybočuje s určeného rozmezí nic nemusí znamenat. Hodnotu nízkou u cukru bych bral např k 2,5-3. JE faktem že tot může i podobné potíže působit. Zatím bych se neznepokojoval. Kromě laboratoře je ale potřeba neurologické vyšetření a EMG neurologem.
dr. Šigut

Související dotazy

Strach z ALS
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat ohledně mého problému...
Strach z ALS
Dobrý den. Poslední dobu mám těžkou levou ruku a nohu....
Strach z ALS
Dotaz na neurologa: Dobrý den, již 8 měsíců mám různě...
Strach z ALS
Dobrý den, je mi 24 let a mám už dlouho různé zdravotní...
Als
Dobrý den, mám strach z als...je možné že by začalo...
Strach z ALS
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu, protože...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

STRACH Z ALS


Strach z ALS

Dobry den, mam dotaz ohledne zaskubu svalu po celem tele. Je uz to pomerne...

STRACH Z ALS

Dobrý den,prosím měl bych dotaz.Již asi poslední 4 roky mám občasné záškuby...

Strach z ALS

Dobrý den. Poslední dobu mám těžkou levou ruku a nohu. Nemám takovou sílu. Při...

Strach z ALS

Dobrý den paní doktorko, před necelými dvěma měsíci mi začaly záškuby v obou...

Strach z ALS

Dobry den, jiz cca 3 roky me trapi zaskuby svalu, jiz jsem byl 2 x na emg a...

Strach z ALS

Dobry den. Chtel bych se zeptat na zalezitost, ktera me velmi trapi. Zhruba...

Strach z ALS

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu, protože mám problémy již delší dobu...

Strach z ALS

Dotaz na neurologa: Dobrý den, již 8 měsíců mám různě po těle drobné záškuby...

Strach z ALS

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat ohledně mého problému a to je strach z ALS....

Strach z ALS

Dobrý den, je mi 24 let a mám už dlouho různé zdravotní problémy. Mám oslabenou...

Strach z ALS

Dobrý den, je mi 42 let a mívám fascikulace různě po těle a někdy i na jazyku....

Strach z ALS, latentní tetanie

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně svých problémů.Před 14-ti dny mě začaly...

Strach z ALS, svalové záškuby

Dobrý den,je mi 34 let, posledni dobou mě trápí cukání(zaškuby) svalů.Někdy...

Strach z bacilů

Dobrý den, už od malička mám hrozný strach z bacilů. Je to snad u mě přímo fobie....

Strach z blízkosti

Dobrý den, mám dotaz ohledně osobního prostoru. Dneska mě objala sestra a najednou...

Strach z bolesti srdce.

Dobrý den jednoho dne jsem večer vstal z postele a udělala se mi v tříslech...

Strach z borreliozy

Dobry den,loni zacatkem cervence jsem objevila kliste. Okamzite jsem zajela...

Strach z budoucnosti

Dobrý den, už jsem sem před asi třemi dny psala, týkalo se to vtíravých myšlenek......

Strach z cestování

Dobrý den. Mám závažný problém, který se týká mé psychiky. už to bude cca rok...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Jak mam pribrat?

dobry den, mam takovej problem ze nemuzu pribrat. je mi 28 let, vzdy jsem byla...

Páska TVT

Dobrý den, pře 6ti lety voperována páska TOT.Od té doby se léčím na záněty...

Bílý povlak pochvy

Dobrý den, před tydnem se mi na pochvě objevila takovy bily povlak, ktery po...

Přenos viru planých neštovic

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak dlouho přežívá virus neštovic v uzavřeném...

M511-onemocnění lumbálních a j. meziobratl.plotének s radikulopa

Dobrý den, je mi 30 let a moje diagnóza je: náhle vzniklá lev.LI s vert.blokem....

Folikulitida


Zvětšená krční mandle

Dobrý den , Dcera má na jedné straně krku zvětšenou mandli/uzlinu ?! Dcera...

Přerušení nervu

Dobrý den Gartner, mám dotaz, měl jsem úraz před 5 lety levé horní končetiny,...

Bolest varlete šířící se k ledvinám


Oddálení menstruace

Dobrý den, bych oddálit ms mám ji dostat pristi tyden a bohužel se mi to nehodí...

Bolest leveho kotniku prechazejici az do paty

Dobry den, uz 7 let me trapi bolest leveho kotniku. Pri vetsi namaze na...

Bulka v ústech


Extrakce kovů

Dobrý den pane doktore, v dubnu 2014 jsem se ve Švýcarsku podrobil operaci...

Morbus Scheuermann

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat co znamena tato diagnoza,díky moc za info

Nosní sliznice


Bolest konečníku a podbřišku

Dobrý den, Chtěla bych poradit. Mam bolesti konečniku a pod bříška. Vyšetření...

Cirhóza

Dobrý večer, dá se vyléčit cirhóza jater u alkoholika? děkuji

Tlak a bolesti v podbřišku, nucení na močení

Dobrý večer,trápí mne tři dny tupá bolest a tlak v podbřišku,nucení na močení.Přesto...

Bílý výtok

Dobrý den, Už asi 3 roky mám takový bílý výtok, který vždy před mentruací zesílí...

Žlučníkové kameny

Dobrý den, chci se zeptat, kdy se operují žlučníkové kameny. Mám je 2 roky potvrzené...

Reklama
Zavřít