Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Strach z rakoviny mandlí po nákaze genitálními bradavicemi

Uši, nos, krk anonym 21.11.2019

Dobrý den. V 01/2019 jsem se po hystoligické analýze 2 kondylomat pod předkožkou dozvěděl, že mám virus HPV-16 a HPV-11. Kondylomata se s pomocí kožní lékařky povedlo odstranit a už 6 měsíců jsem bez výskytu. V 01/2019 mě současně začalo bolet v krku a měl jsem oteklé mandle. Praktický i krční lékař řekli, že HPV-16 a náhlá bolest v krku spolu nijak nesouvisí.
Já jsem si však na internetu našel v důvěryhodných lékařských zdrojích, že HPV-16 je u mužů čím dál tím častější příčinou rakoviny krku. To mi na klidu nepřidalo, a tak jsem znovu a znovu chodil ke krčnímu s každým obtížem, který se v krku objevil. Naposled jsem u krčního byl v 10/2019 - a ten udělat kompletní prohlídku nosní, krční i ušní dutiny a řekl, že vše je v pořádku. Řekl, že mandle nevypadají moc dobře, jako by měly chronický záněť, ale že nádory nebo cokoliv v tomto smyslu vylučuje. Na základě mého psychického stavu, kdy si každou bolest v krku spojuji s HPV a možnou rakovinou, mi doporučil vyjmutí krčních mandlí, abych získal větší psychický klid. Na internetu jsem si četl, že vyjmutí krčních mandlí opravdu může dramaticky snížit možnost skrytého výskytu nádorů spojených s HPV-16 v budoucnu. Protože vyjmutí krčních mandlí mi však přijde jako dost zásadní operace, chci se zeptat, jestli ji doporučujete provést. Jedná se o rizikovou operaci? Provádí se v částečné, nebo celkové narkóze? Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den.
Vážený pane, nemůžeme Vám operaci doporučit ani nedoporučit vzhledem k tomu, ž...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vykydalová

Specializace: Foniatrie, ORL (ušní, nosní, krční) Pracoviště: Soukromá ambulance ORL a foniatrie, Ostrava

Dobrý den, zcela souhlasím s odpovědí praktického lékaře, operace krčních mandlí se větš...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Strach z genitálních bradavic
Dobrý den. Pár let zpátky jsem zjistila, že trpím...
Bradavice?
Dobrý den je mi 13 asi tak před 3 roky se mi udělala...
Bradavice
Dobry den, v detstvi jsem na bradavice netrpela, nicmene...
Bradavice
Dobrý den, od prázdnin když jsem přijela z kempu,...
Genitální bradavice
Dobrý den měla by jsem prosbu ,už rok trpím genitálními...
Genitální bradavice?
Dobrý den, partnerka přišla s tím, že má genitální...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Strach z rakoviny

Dobrý den, mohu poprosit o interpretaci? Co změna vyhlazenejsi struktura...

Strach z rakoviny

Dobrý den, ještě bych k mému včerejšímu dotazu doplnil nový následující dotaz: Včera...

Strach z rakoviny

Dobry den, mam dotaz. Zazila jsem za posledni dobu hodne stresu a od te doby...

Strach z rakoviny


Strach z rakoviny

Dobrý den, mam tak dva tydny takove obtizne dychani, potize s polykanim a bolest...

Strach z rakoviny

Je možné aby strach z rakoviny vyvolal rakovinu?

Strach z rakoviny

Dobrý den, asi před týdnem jsem se zvážil a zpozoroval, že jsem zhubl 1,5...

Strach z rakoviny anu

Dobry den, uz jsem se tady ptala nekolikrat ohledne hpv. Budu podstupovat konizaci...

Strach z rakoviny dutiny ústní

Dobrý den, dlouho již řešim mé obtíže s ústní dutinou. Trápí mě tyto potíže...

Strach z rakoviny jícnu

Dobrý den, předem bych chtěl říci, že se omlouvám, že sem opět pokládám dotaz,...

Strach z rakoviny mozku

Dobrý den! Už skoro pět let, mám strach z rakoviny mozku. Mám psychosomatické...

Strach z rakoviny nosohltanu

Dobrý den, už jsem sem ohledně mého problému nedávno psal, ovšem nastaly...

Strach z rakoviny nosohltanu

Dobry den, uz jsem jednou psal ohledne rakoviny nosohltanu, jen jsem zapomel...

Strach z rakoviny penisu

Dobrý den, pane doktore, je možné, že ve věku 15 let bych mohl mít rakovinu...

Strach z rakoviny penisu

Dobrý den, můžu mít rakovinu když mám obřízku penisu? Obřízku jsem měl v 11...

Strach z Rakoviny Penisu

Je mi 16 let.Mam na špičce Penisu minimalne 2 roky neco ruzove je to primo na...

Strach z rakoviny plic

Dobrý den, před nedávnem jsem zde psal dotaz ohledně tlaku v hrudi (viz níže...

Strach z rakoviny plic

Dobrý den, trápí mě poměrně specifický problém, který se pokusím vysvětlit....

Strach z rakoviny plic

Dobry den,mám dotaz ohledně manžela,pred 14dny chytil od syna bacil -bolesti...

Strach z rakoviny plic

Dobrý den,mám 15.měsíčního chlapečka,který se ještě rád nosí.Bohužel mě bolí...