#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Strach z rakoviny

Psychiatrie M. 25.5.2021

Dobrý den,

ještě bych k mému včerejšímu dotazu doplnil nový následující dotaz:

Včera jsem si pod dolní čelistí (vpravo u pravé krční mandle) nahmatal nejspíše uzlinu, která je zduřelá (nedokážu přesně určit, jak velká, ale podle mě 1,5 cm má minimálně), která je nepohyblivá a trochu citlivá. Způsobuje v dané oblasti diskomfort, protože podle mě trochu v místě výskytu tlačí.

Vůbec nevím, z čeho by to mohlo být, ale moc se bojím, jestli by se nemohlo jednat o počínající nádor (lymfom/leukemie), příp. metastázu např. z krční mandle nebo jiného místa. Bojím se, že uzlina není zvětšená kvůli infekci, protože mě nenapadá, na jakou infekci by mohla ta uzlina reagovat, neboť v tom místě nic zaníceného nemám a KO a sedimentace mi vyšly včera v pořádku (asi?) - viz foto. Jediné, čeho jsem si všiml, je, že na té straně, kde mám zvětšenou uzlinu, jsem měl včera na sliznici v ústní dutině jakousi černou tečku (viz obrázek), nejspíše nějaký hematom po kousnutí, který už skoro vymizel. Všiml jsem si jí včera.

Prosím, oč si myslíte, že by mohlo jít? Může se jednat o nádor z krční mandle nebo nádor uzliny apod.? Na mandli žádné zvětšení ani povlaky nepozoruji, jen pozoruji na sobě to, co uvádím viz níže.

Jsem z toho hrozně zoufalý, protože zvětšené uzliny bez infektu jsou prý nádorové, a já mám strach, že se jedná o můj případ. Jak píši níže, dneska jsem byl na KO + dif. a sedimentaci a všiml jsem si, že se mi tam vyskytují nějaké nezralé granulocyty, které dle internetu by tam být vůbec neměly, a pokud ano, tak v důsledku infekce nebo nádoru, a já infekci žádnou nepozoruji...

Zároveň pozoruji, především, když na to myslím, že mě jakoby chladí / mírně pálí v horní části hrudi, někdy to jde až do krku. Podle mě to ale není pálení žáhy, to jsem párkrát měl a cítil jsem to v celém jícnu, tohleto je jen v horní části hrudi.

Můj dotaz prosím zní:
1) Může se jednat o počínající rakovinu uzlin / leukemii / metastázu primárního nádoru, který je jinde?
2) Jaká vyšetření byste mi doporučoval(a) podstoupit, abych měl klid, že se nejedná o nádor?
3) Jak si vysvětlit změny v KO před měsícem a nyní (viz foto)? Vím, že hodnoty jsou stále v normě, ale v rámci normy se zvýšily + minule jsem v KO vůbec přítomné ty nezralé granulocyty neměl...
4) Jaký je Vás názor na to pálení? Může mít souvislost s nateklou uzlinou pod čelistí? Bojím se, že ten tlak je od toho, že tam jsou v tom mezihrudí také zvětšené uzliny... kdyby teoreticky to tak bylo, projevilo by se to na sedimentaci?
5) Jaký je Váš celkový názor?

Omlouvám se, že znovu píši, ale už jsem z toho zoufalý. Nejvíc mě nyní děsí ta zvětšená uzlina, že to bude něco špatného a že to souvisí i s tím tlakem na hrudi (viz níže)…

Snažně Vás prosím na ODPOVĚDI NA VŠECH 5 OTÁZEK. Moc bych Vám byl vděčný.

Děkuji za případnou odpověď.


PŘEDCHOZÍ DOTAZ PRO KONTEXT:

Dobrý den,

momentálně jsem celkem zamotaný do mých zdravotních problémů, které jdu ve čtvrtek řešit s mým praktickým lékaře, avšak neustále na to musím myslet, a proto zkouším ještě před návštěvou psát i sem.

Omlouvám se, že bude dotaz poněkud komplexnější, ale jsem v tom hrozně namočenej a nedokážu se (resp. jen stěží se dokáži) z toho nějak vymotávat.

Začalo to zhruba před měsícem (viz i mé předchozí dotazy), kdy jsem si na krku vpravo v nuchální oblasti nahmatal dvě "bulky" cca přes 1 cm velké (dle pohmatu). Začal jsem přemýšlet, jestli by se nemohlo jednat o lymfom či leukemii nebo jiné nádorové postižení uzlin. Shodou náhod jsem byl objednán na ORL kvůli mému jinému problému (který je již vyřešen), a proto jsem tam to místo, kde "uzliny" hmatám ukázal a paní doktorka mě pro můj klid poslala na SONO. Na sonu mi danou oblast prohlédli a sonografistka neshledala v daném místě žádné zvětšené uzliny, takže usoudila, že se může jednat např. o uzlík ze svalu (pokud to říkám správně). Žádnou jinou oblast krku mi ultrazvukem neprojížděla (přikládám zprávu ze sona). Pro můj klid jsem si nechal odebral i KO s diferenciálem a sedimentaci, které přikládám do přílohy a které byly v pořádku (sedimentace možná až dost pomalá - 1/4). Moje praktická doktorka, u které jsem nyní byl posléze, mi sdělila, že kdyby se jednalo o lymfom, měl bych změny v KO, a kdyby ne tam, tak určitě v sedimentaci (byla by vysoká).

Od té doby (cca 3 týdny) pozoruji několik dalších věcí:
1. Jednak si všímám, že když se ráno probudím, tak cítím jakoby chlad kolem krku a na zádech, jako bych byl zpocený, ale zpocený nejsem. Ani se nebudím v noci, že bych se potil, dokonce jsem si jednou či dvakrát nařizoval budík uprostřed noci, abych se přesvědčil, že se nepotím, a opravdu jsem politý potem nebyl.
2. Posledních asi 5 dní si všímám, že cítím jakýsi chlad/pálení a pocit sevřenosti v horní části hrudi, které někdy "vystřeluje" až do krku do mandlí nebo cítím knedlík v dolní části krku. Není to nic strašného, nedýchá se mi špatně, nekašlu apod., jen pociťuji, jako bych spolknul něco mentolového a uvízlo mi to v horní části hrudi. Něco podobného jsem řešil už před rokem, a když jsem na to přestal myslet, odeznělo to. Nyní mi taky přijde, že se to zhoršuje, když na to myslím.
3. Dnes jsem rovněž přišel na to, že když se pohybuju rychle (např. běhám, tak pociťuji, jako by mi něco překáželo pod mandlí a tlačilo tam na ni. je to pouze při pohybu, v klidu to nepociťuji. Napadá mě, jestli by nemohlo jít o zvětšenou uzlinu, protože když jsem byl na sonu cca před 2 lety, našel mi lékař v cca v té oblasti uzlinu 20x8 mm, která tam asi je doposud, ale byla tehdy normální struktury, nevypadala podezřele, tak to prý nebylo třeba řešit. Nyní mám ale strach, jestli se např. ta uzlina nezvětšila a neutlačuje tam mandli nebo jestli se tam nezvětšila jiná uzlina...

Jinak jiné problémy nemám - nemám teploty, bolesti, nehubnu, nejsem unavený apod.

Dnes jsem byl s ohledem na výše uvedené si nechat znovu odebrat KO s dif. + sedimentaci (rovněž přikládám v příloze) a celkem jsem se zděsil. Zpozoroval jsem, že hodnoty jsou sice stále v normě, ale zaznamenal jsem oproti KO před měsícem výraznější pokles neutrofilů (skoro na spodní hranici) a zvýšení lymfocytů (skoro na horní hranici), plus i sedimetace se mi zvýšila z 1/4 (před měsícem) na 4/6 (dnes).

Dávám si to do spojitosti se vším výše uvedeným, jestli by se nemohlo jednat o počínající lymfom nebo jinou rakovinu krve (leukémie/lymfomy apod.). Jsem z toho celkem zoufalý, neboť jednak se bojím, že pálení na hrudi je od zvětšených uzlin v mezihrudí, jednak se bojím, že chlad v zádech je způsoben nočním pocením, které jsem třeba mohl zažít někdy v noci a když jsem vstal, už pot mohl uschnout, jednak se bojím lymfomu/leukémie, protože se mi zvýšily lymfocyty a poklesly ty neutrofily.

Upřímně jsem teď z celé situace zoufalý a nevím, co mám dělat. Nevím, oč požádat moji PL, jaká vyšetření má provést, abych měl jistotu, že se o nic nejedná. Nevím, jestli je pravděpodobné, že mi v těle něco začíná bujet (že se "rozjíždí" nějaké nádorové bujení).

Proto bych Vás chtěl moc poprosit, zdali byste mi k výše uvedenému nenapsal/a Váš názor, zejména:
1) Co může stát za zvýšením lymfocytů a snížením neutrofilů na spodní/horní hranice a co může stát za zvýšením sedimentace z 1/4 na 4/6?
2) Můžete mi prosím sdělit názor na body 1. - 3. výše uvedené?
3) Pokud je sedimentace stále v normě a teoreticky pokud bychom vzali, že za zvětšenou uzlinou na krku a v mezihrudí a za chladem (z potu?) na zádech po probuzení stojí rakovina, byla by v tuto dobu sedimentace zvýšená?
4) Myslíte si, že v mém případě jde o rakovinu? Mám z toho hrozný strach, nevím, co mám momentálně dělat, a bojím se, že se něco zanedbá...
5) Teď jsem četl, že mladé granulocyty, které ve výsledcích KO mám, se vyskytují hlavně při patologických stavech a já je tam mám... čeho se mohu obávat? Mám z toho strach...

Mockrát Vám děkuji, pokud byste mi odpověděl(a) na výše uvedené otázky, příp. i odpověď předala nějakému specialistovi.

Mnohokrát Vám děkuji za případnou odpověď a omlouvám se za delší dotaz.

Věk: 22 let

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den, Vaše laboratorní výsledky jsou zcela v pořádku. Nic nenasvědčuje tomu, že by se ...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Strach z rakoviny
Dobry den, mam dotaz. Zazila jsem za posledni dobu...
Strach z rakoviny
Je možné aby strach z rakoviny vyvolal rakovinu?
Zažívací obtíže a strach z rakoviny
Dobrý den, přibližně od května mě trápí pocit plnosti...
Strach z rakoviny
Dobrý den, omlouvám se, ale nevím, kam tento dotaz...
Strach z rakoviny nosohltanu
Dobry den, uz jsem jednou psal ohledne rakoviny nosohltanu,...
Strach z rakoviny
Dobrý den, nevím kam tento dotaz zařadit, tak snad...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Strach z rakoviny

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Je mi 19 let a asi půl roku chodím k jedné...

Strach z rakoviny

Dobrý den, ještě přidavám reakci na odpověď paní doktorky Jiříčkové, snad si...

Strach z rakoviny

Dobrý den, ještě k předchozímu dotazu - dnes jsem byl opět na velké a stolice...

Strach z rakoviny

Dobrý den,Paní doktorko.moc prosím o radu. V srpnu 2015 na Gastroskopii zjištěna...

Strach z rakoviny

Dobrý den, mám obrovské zdravotné problémy.som uz takmer na dne. všetko sa to...

Strach z rakoviny

Dobrý den, mám obrovské zdravotné problémy.som uz takmer na dne. všetko sa to...

Strach z rakoviny

Dobrý den, navazuji ještě na můj dřívější dotaz viz níže. Byl jsem u proktologa,...

Strach z rakoviny

Dobrý den, píši sem naposledy dotaz ohledně mého problému, jelikož k lékaři...

Strach z rakoviny

Dobrý den, nevím kam tento dotaz zařadit, tak snad nebude příliš vadit když...

Strach z rakoviny

Dobrý den, mohu poprosit o interpretaci? Co změna vyhlazenejsi struktura...

Strach z rakoviny

Dobry den, mam dotaz. Zazila jsem za posledni dobu hodne stresu a od te doby...

Strach z rakoviny

Dobrý den, Posledních pár dní pociťuji občasný mírný tlak, někdy mírné píchnutí...

Strach z rakoviny

Dobrý den, mam tak dva tydny takove obtizne dychani, potize s polykanim a bolest...

Strach z rakoviny

Je možné aby strach z rakoviny vyvolal rakovinu?

Strach z rakoviny

Dobrý den, asi před týdnem jsem se zvážil a zpozoroval, že jsem zhubl 1,5...

Strach z rakoviny anu

Dobry den, uz jsem se tady ptala nekolikrat ohledne hpv. Budu podstupovat konizaci...

Strach z rakoviny dutiny ústní

Dobrý den, dlouho již řešim mé obtíže s ústní dutinou. Trápí mě tyto potíže...

Strach z rakoviny jícnu

Dobrý den, předem bych chtěl říci, že se omlouvám, že sem opět pokládám dotaz,...

Strach z rakoviny mandlí po nákaze genitálními bradavicemi

Dobrý den. V 01/2019 jsem se po hystoligické analýze 2 kondylomat pod předkožkou...

Strach z rakoviny mozku

Dobrý den! Už skoro pět let, mám strach z rakoviny mozku. Mám psychosomatické...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#