Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Strach z RS

Mozek a nervy Martina 29.9.2017

Dobry den prosim o radu, mam strach z rs. Jeste uvedu, ze jsem se driv lecila s panickou poruchou. A hodne casto se pozoruji a hledam vse na internetu. Jiz nekolik let se obcas zadrhnu v reci, pred tremi mesici me zacla brnet leva ruka, byla jsem na pohotovosti na neurologii, kde me pani dr.po prohlidce rekla, ze takhle se rs neprojevuje. Zpravu prikladam, spatna zada jsem rehabilitaci zatim neresila. Pred pul rokem mi bylo delano ct a rtg krcni patere, oboje v poradku, muj dr mi rekl, ze spis bude problem ve svalech. Od minuleho patku pozoruji pri cteni, ze se mi obcas rozmazne text, pomuze mi napr na tel. Kdyz text zvetsim nebo priblizim k oku, nevim, jestli to mam od nervu nebo je to opravdu problem.toci se mi u toho jakoby hlava a obcas je mi, az divne od zaludku. Dale uz mesic mam problemy s castejsim curanim a vcera me par hodin brnela opet ruka, dnes jiz v poradku. Zpravu od urologa prikladam. Mohla tehdy dr neco prehlednout nebo se mohl muj stav za ty 3 mesice zmenit? Dekuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, pokud máte potíže s očima, doporučím vyšetření u očního lékaře (pokud by byla přítomna RS, pak bývají při vyšetření přítomny charakteristické změny). Při vyšetření můžete své obavy i uvést, aby se lékař zaměřil právě na toto.
Dále - RS se diagnostikuje dle fyzikálního vyšetření a pomocí lumbální punkce (vyšetření mozkomíšního moku) a dle MR hlavy (bývá přítomen charakteristický nález). Toto vše je v rukou neurologa. Doporučím vyšetření u ambulantního neurologa, pohotovost řeší akutní stavy, kdy je potřeba rychle vyloučit život ohrožující onemocnění.
Na urologii Vám diagnostikovali hyperaktivní svěrač močového měchýře - tj, svěrač je jaksi přecitlivělý a reaguje tak, že musíte chodit často močit. Na zklidnění máte předepsán Mictonorm.
Potíže mohou být samozřejmě i psychického rázu (stresujete se tím vším), ale nejdříve je potřeba vyloučit onemocnění organické (tedy RS, pokud máte brnění končetiny, poruchy zraku a navíc i pozitivní rodinnou anamnézu).
Váš dotaz bude zpracovávat ještě naše konzultační ambulance. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den,
Paní doktorka Barchánková Vám sdělila jak je potřeba ev vyšetřit diagnosu roztroušené sklerosy. Potíže, které uvádíte, dle mne vůbec nemusí spolu souviset. Oční problém je potřeba vyřešit nejdříve na očním- může jít o pouhý problém s nutnosti zvážit korekci zraku skly. Dráždivý močový měchýř je častý problém a vůbec nemusí znamenat nic společného s ev RS.
Trnutí v končetině je potřeba dále dořešit neurologicky- zobrazovací vyšetření páteře nic zvláštního neodhalilo. Mohou být i funkční změny na páteři blokády- ty je nutno nalézt a odstranit lékařem, který provádí tyto techniky. Manuální ev myoskeletární medicínu- někteří neurologové, RHB lékaři. Necílené cvičení a rehabilitace většinou efekt nemají. Zobrazovací vyšetření-RTG,CT,MR tyto změny neodhalí. Doprovodná zvýšená nervosvalová dráždivost je pravděpodobná- doporučuji užívat magnesium- 2xd 0,5 gramovou tabletu/ běžně k dostání v lékárnách/. Trnutí, hlavně klidové v končetině může být způsobeno i např běžným syndromem karpálního tunelu. Neurolog dle potřeby doplní i vyšetření EMG,
. Jinak je potřeba problémy především rozebrat a nechat posoudit svého ošetřujícího lékaře.
zdravím Dr. Šigut

Související dotazy

Může to být RS?
Dobrý den, již delší dobu mi mravenčí (nebo občas pocit...
RS?
Dobrý den je mi 20 a na magneticke mi našli pozanelivy...
RS
Dobrý den, jaké jsou na trhu volně prodejné léky nebo...
RS
Dobrý den, chci se zeptat zda je pro pacienty s RS...
RS
Dobrý den, je možné poznat roztroušenou sklerozu...
RS
Moc chytré články na téma RS ,jen realita je jiná.Zkuste...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Strach z rakoviny plic

Dobrý večer paní doktorko, Chtěla bych se Vás zeptat - zda mám důvod obávat...

Strach z rakoviny slinivky

Dobrý den, ráda bych vás poprosila o zhodnocení mé situace. Od prosince mám...

Strach z rakoviny slinivky


Strach z rakoviny štítné žlázy

Dobrý den, včera jsem si nahmatal pod ohryzkem vpravo (viz obr.) nahmatal...

Strach z rakoviny uzlin a leukémie

Dobrý den,objevila jsem nebolestivou uzlinu,což je prý horší, ihned jsem šla...

Strach z rakoviny vaječníků

Dobrý den, mám panickej strach z rakoviny vaječníků. Je mi sice 22 let, ale...

Strach z rakoviny vulvy/pochvy

Dobrý den, je mi 17 let a mám již 1rok přítele, úplný pohl.styk jsme zatím...

Strach z roztroušené sklerózy

Dobrý den,prosim o posouzení zprávy z MR mozku.Pani doktorka mi řekla,ze tam...

Strach z RS

Dobry den, Od soboty uzivam Xorimax (dnes je patek) a od stredecniho rana mam...

Strach z RS

Dobrý den, mám takový problém a bojím se, co všechno za tím může být. V pátek...

Strach z těhotensrví

Opět píši, kvůli mým mladým kamarádům. Nyní se bojí, aby dívka nebyla těhotná....

Strach z těhotenství

Dobry den Pane Doktore. Mam dotaz pred 2mesici se me partnerce opozdilý menstruace....

Strach z těhotenství

Dobrý den. nejsem si jistá jestli jsem těhotná nebo ne. S přítelem jsem měla...

Strach z těhotenství

DObrý den, neustále se bojím, že bych mohla být těhotná. Přestože už jsem dvakrát...

Strach z těhotenství

DObrý den, neustále se bojím, že bych mohla být těhotná. Přestože už jsem dvakrát...

Strach z těhotenství

DObrý den, neustále se bojím, že bych mohla být těhotná. Přestože už jsem dvakrát...

Strach z tehotenstvi

Dobry den, moc prosim o radu, nedavno s pritelkyni sme spolu meli krasnou chvilku,...

Strach z tehotenstvi

dobry den.chtela jsem se zeptat...beru uz pres pul roku antikoncepci.zacinam...

Strach z těhotenství

Dobry den, asi pred mesicem jsem mela se svym klukem nechraneny styk. Rikal...

Strach z těhotenství

Dobry den, dnes jsem mela s pritelem pohlavni styk, kdy do me vyvrcholil. Mam...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zápach z pochvy po sexu

Zdravím, už asi rok mám problém se zápachem z pochvy. Nejsem špindíra, myji...

Fascikulce

: Dobrý den Trápí mě záškuby v hraně dlaní ze začátku to bylo jen občas na...

Bolest bederní páteře, brnění DK

: Dobrý den, píši jménem maminky ( 73 let)s jejím svolením ( nemá IT možnosti)....

Pichlavá, mravenčitá bolest a tlak v kolenech a menších kloubech

Dobrý den, je mi 20 let,chodím do posilovny- nepravidelně asi 3/4 roku.Před...

EKG křivky

: Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda křivky na ekg jsou v pořádku? Moc děkuji,...

Bolest břicha na pravém boku a průjem


Uzliny ve střevech, bolest břicha

Dobrý den, syna (bude mu za měsíc 7let) bolí již od ledna břicho v okolí pupku,...

Porucha ejakulace při užívání antidepresiv

: Dobrý večer. S přítelem jsme spolu něco přes rok. Celou tu dobu nám sexuální...

Puchýřky na ruce

Dobry den, chtela jsem se zeptat uz treti den mam na dvou prstech a na dlani...

Stav po úrazu kotníku

Dobrý den, Minulé pondělí jsem si špatným došlapem při běhu způsobila výron...

Mikroadenom hypofýzy

: Dobrý den, prosím o radu. Na MR mozku mi byl nalezen mikroadenom levé části...

Stav po přeléčení genitálního oparu

: Dobrý den, Jsem cca 3 dny po dobrání léků Herpesin na genitální opar, který...

Útvar na kořenu jazyka

Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat, zrovna jsem se podival do zrcadla a videl...

Otoky kolem kotníků a bolest


Utrogestan a menstruace

Dobrý den, 11DC proběhlo IUI a 17DC jsem začala užívat utrogestan 3xdenně....

Anopyrin a Stacyl

Dobrý den,prosím,je možné nahradit lék Anopyrin lékem Stacyl? Obsah je u obou...

Bolest ruky po odběru krve

Dobrý den, v Pondělí jsem byl na odběru krve. Při v Pichu jehly do levé ruky,...

Těžká životní situace

: Slyším to všude, ale zatím se tomu branim .. nemyslím si ale že to takhle...

Úzkostná porucha, nutkavé myšlenky, závratě, rezignace


Celotělové svědění

: Dobry den,prosim o konzultaci meho problemu.V srpnu ( od20.postipani sametkou...

Reklama
Zavřít