Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Streptokok a laktobakterie při porodu

Lucie . 10.11.2014 redakce uLékaře

Dobrý den, jsem rok po porodu a celou tu dobu mi v hlavě leží a tíží tří okruhy otázek, se kterými se teď na vás obracím. Před porodem mi gynekoložka udělala test na streptokoka a byl pozitivní. 1) Co mohu udělat pro to, aby při příštím těhotenství byl negativní? Jak mohu předejít streptokokovi B? Jak se ho zbavit? Protože jsem měla streptokoka, byl mi při porodu podán infuzí penicilin. Při průchodu porodními cestami se dítě dostává do styku s laktobakteriemi, které dítěti pomáhají s vytvořením imunity. 2)Jak reagují tyto laktobakterie s penicilinem? Oslabuje je? Psychicky mi velmi vadilo to, že jsem byla na infuzi - "cítila jsem se nesvobodně, spoutaně" Existuje alternativa k infuzi ? Případně jsou lékaři povinni informovat o možné alternativě, pokud existuje, když rodička jasně řekne, že infuzi si nepřeje?

Odpovídá:

MUDr. David Neubert


Dobrý den. Vyšetření na streptokoka je součást prenatálního vyšetření těhotné. Dříve byl postup takový, že pokud byl výsledek pozitivní, již ošetřující gynekolog nasadil léčbu a to většinou lokální - globule na zavádění do pochvy. Časem se ukázalo, že tato léčba nestačí, je neefektivní a že maminky i po takovémto přeléčení pak přicházely do porodnice a streptokok byl stále přítomen. Hrozilo tedy riziko pro narozené dítě. Proto se postup změnil a provádí se to způsobem, který popisujete. Tento postup patří dokonce k oficiálně doporučeným postupům České gynekologicko porodnické společnosti. Lékař jej ted musí respektovat. Streptokoky jsou naštěstí v České republice stále velmi citlivé na léčbu peniciliny, což je relativně šetrné ATB. Na druhou stranu vy máte právo tuto jakož i jinou léčbu odmítnout ( samozřejmě se všemi riziky), což bych rozhodně nedoporučoval. PNC samozřejmě teoreticky částečně ničí i laktobacily. Rozhodně by ale pro miminko bylo daleko větší zlo, kdyby se infikovalo streptokokem při průchodu porodními cestami. Prevence nákazy v dalším těhotenství se složitá a komplexní, protože po léčbě dochází poměrně rychle k rekolonizaci streptokokem. Jistá opatření ale jsou (aktivní imunizace, laktobacily..)

Související dotazy

Streptokok v moči při porodu
Dobrý den, už asi rok mam streptokoka v moči 10 na...
Porod
Dobrý den. V roce 1996 nebo 97 jsem 2x prodělala...
Porod
Dobrý den, Jsem v 35.týdnu těhotenství a lékaři mi...
Streptokok při porodu
Dobrý den v těhotenství streptokok nevadí a vadí jen...
Streptokok
Dobrý den, již 3 týdny mě bolelo v krku. Byla jsem...
Streptokok
Dobrý den, minuly týden jsem byla u lékaře kvůli chřipce-...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Streptokok + gardnerella

Dobrý den, prosím o Váš názor, neboť jsem už zoufalá. Je to čtvrtý měsíc co...

Streptokok A

Dobrý den, v pondělí mi byl výtěrem zjištěn streptokok typu A a zároveň bronchitida....

Streptokok a ASLO

Dobrý den, Před dvoumi měsíci jsem prodelala prvni angnu byla jsem lecena...

Streptokok a čepy na madlích + kojení

Dobrý den, prosím pěkně o radu, opakovaně mi byl nalezen ve výtěrech z krku...

Streptokok a dítě

Dobrý den, jsem pozitivní na streptokoka B, zatím nejsem těhotná, ale chtěla...

Streptokok a e.coli

Od září mám problémy gynekologické a urologické problémy, brala jsem také doxybene...

Streptokok a gravidita

Dobrý den, obracím se na Vás z dotazem možného rizika. Před týdnem jsem porodila...

Streptokok a haemophilus v krku

Dobrý den, byla jsem nachlazená, první den jsem měla rýmu, bolest v krku, zvýšenou...

Streptokok a jeho možný přenos

Chtěl bych se zeptat jestli by se mohla přítelkyně nakazit Streptokokem odemně,...

Streptokok a kojenec

Dobry den, po sestinedeli mi byl v pochve nalezen streptokok agalactiae. Lecim...

Streptokok a léčba Ospenem u dětí

Dobrý den, moc děkuji za odpověď na velké krční mandle u syna a chtěla bych...

Streptokok a operace

Dobrý den, prosím o radu. Možná bude můj dotaz znít hloupě, ale trápí mě to....

Streptokok a orální sex

Dobrý den, je možné, aby se přítel nakazil ode mě streptokokem při orálním styku?...

Streptokok a otěhotnění

Dobry den, cca pred mesicem mi doktorka zjistila streptokoka v pochve. Mela...

Streptokok a potíže

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat našli mě v krku streptokoka-nevím...

Streptokok a Stafilokok

Dobry den, chci se zeptat na muj problem. Uz dlouho se mi tvorili bile mapky...

Streptokok a stafylokok

Dobrý den, děti měli streptokokovou angýnu, po vyléčení se u jednoho výtěrem...

Streptokok a zvýšené ASLO

Dobrý den,hledám odpovědi na moje otázky a zatím bez úspěchu,ani na netu jsem...

Streptokok agalactea

Dobrý den, moje těhotenství skončilo v 33. týdnu, měla jsem špatně uloženou...

Streptokok agalactia

Dobrý den. Dekuji za odpověď a chci jeste doplnění zda ja jako muž mam nějakou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pocit strachu, bolest na prsou, pocit těžké hlavy

Dobry den, chtela bych se zeptat ohledne meho stavu, omlouvam se za pripadne...

Zduřelá prsní žláza

Dobrý den, ráda bych požádala o radu. Moje 6-iletá dcera má bulku cca 1cm pod...

Umíte správě pečovat o stomii?

Přestože jsou v léčbě střevních zánětů různé možnosti takzvané konzervativní...

Špatné dýchání nosem, bušení srdce

Dobrý den, již několik týdnů pociťuji několikrát denně, že se mi špatně dýchá...

MUDr. Dagmar Straková

Odborný lékař stomatologie, ortodoncie

Parazitární nemoci střeva

Parazitární nemoci nepazří mezi příliš častá onemocnění, je však vhodné na ně...

Léky na spaní a Kozlíkové kapky

Mám dg. konstituční neurastenie. 12let 1 tb Rivotril 0,5 na noc - jinak neusnu...

I děti potřebují pravidelné oční prohlídky

Včasné odhalení očních zdravotních problémů je u dětí velmi důležité. U těch...

Bolest nártu

Dobry den,moji maminku (72let) začal bolet asi před měsícem nárt u levé nohy....

Zvýšená produkce slin

Dobrý den, minulý rok jsem prodělal angínu trvající cca měsíc se 3 menšími přestávami...

MUDr. Marie Tylšarová

Praktický lékař pro dospělé

Bolí vás ruce? Příčinou může být i akromegalie!

Trpíte bolestí rukou a zápěstí? Nedokážete si osolit polévku a psaní na počítači...

Mononukleóza

Dobrý den, Mám silné podezření, že jsem přenašečem mononukleózy. Za poslední...

Antrumgastritida,bulbitida,esofagitida

Dobry den, pri gastroenterologickem vysetreni mi byla zjistena tato diagnoza...

Výplach borovou vodou u kojence

Dobrý den. Použila jsem k vypláchnutí očí kojence borovou vodu, která stála...

Potíže se zubem

Dobrý den, při trhání osmičky, která byla křivě narostlá mi byla poškozena skovina...

Zimnice

Dobrý den, už více než měsíc mě každý večer zlobí zimnice. Nejdřív byla bez...

Ovulace po revizi dělohy

dobrý den, chtěla bych se zeptat za jak dlouho po zamlkém těhotenství, a následné...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×