Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Streptokoky

Uši, nos, krk Kristýna 10.9.2020

Dobry den,
Od minulého roku řeším nález v krku z výteru který mi byl udělat jelikož sem stále taková unavená, bolí mě občas klouby a škrábe v krku. Ve štěru se objevil streptokok beta-haemol pokaždé jinou skupinou někdy je tam non a non b a počet křížků, v jiném opakovaném štěru je skupina C..Co prosim tyto označení znamenají? A ještě je tam staphylpcocus aureus. Řeším to od roku 2019 koncem měla jsem nasazené dvoje antibiotika zinat a amoksiklav . Ale i tak ve výteru stále tyto bakterie jsou. Na infekčním oddělení kde mě poslal můj praktik říkal pan doktor ze sem nosič a mám to nechat tak. Na imunologie se s ním pani doktorka shodla že jsem asi nosič když mi atb nezabrala. Na orl mi řekli že mám zkusit ospen antibiotika a po té pendepon to by měla být nějaká injekce. Nevím ale jestli ten ospen zabere a neni to zbytecne když mi nezabrali dvoje. Na infekčním a imunologii tedy tvrdí že to nemá cenu léčit že sem přednášec a na orl pán doktor říkal že zkusit ještě ospen popřípadě pendepon což má být nějaká injekce. Je ale divně ze v roce 2017 sem ster měla čistý tak nevím. Jaký je váš názor? Mám zkusit ještě nějaké antibiotika třeba ten ospen případně pendepon nebo to prostě nemá cenu? Problémy mám takové že jsem unavená, škrábe mě v krku a mám pořád pocit nachlazení a nevím jestli to může být z toho. Popřípadě by šla prý namíchat nějaká autovakcina. Jsou tyto bakterie v krku nebezpečné? Mám strach aby to něco neudělalo, neusadilo se na kloubech a podobně, popřípadě nenapadlo třeba mozkovou soustavu. Může ta únava, škrábání v krku z toho? V příloze zasílám veškeré dokumenty a vyterama. Můj obvodní lekar mi teď dělal ster který posílám a je tam streptokok non a non b +- a staphylpcocus, říkal že by to přelecil nyní ospenem. Mám ale strach že to zase nezabere jestli sem nosic, co si o tom myslíte? Prosím jestli by šel můj dotaz poslat odborníkovi...Prosím o vysvětlení těch zkratek non a,non b a skupiny že se mi to tak meni a názor zda atb brát nebrat potíže mám únavu, škrábání v krku ale v odberech které mi teď dělal doktor bylo crp nízké a aslo taky nevím tedy co dělat. Prosím o poslání odborníkovi. Jsou tyto bakterie co mám nebezpečné a raději ještě přelecit, mam strach aby něco neudělali. Nebo to nechat tak a jsem nosič ale nějaké problémy mám. Nevím zda další atb zinat a amoksiklav jsem měla minulý rok. A výtery jsou pořád dokola. Děkuji za radu posílám prilohy

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Kristýno.
Děkujeme za Váš dotaz. Je mi líto, že se tak dlouho potýkáte s problémem. Nicméně dle opakovaných vyšetření se nezdá, že měnící se bakteriální flora by stála za Vašimi potížemi. Navíc bakteriální infekci neodpovídá ani zvýšení zánětlivých parametrů. Streptokoky jsou velká skupina bakterii, které se mikrobiologicky dělí do dalších skupin dle buněčných charakteristik a vlastností. Streptokoky můžeme rozdělit na alfa a beta hemolytické a streptokoky bez hemolýzy. Beta hemolytické se dále dělí na sk. A, B, C, D..... atd. nebo non A a non B, které jsou nejpočetnější. Osobně další užívání antibiotik nedoporučuji. Nicméně Váš dotaz předávám specialistovi k dalšímu vyjádření.Vyčkejte prosím na jeho odpověď. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vykydalová

Specializace: Audiologie, Dětská ORL, Foniatrie, ORL (ušní, nosní, krční) Pracoviště: Soukromá ambulance ORL a foniatrie, Ostrava

Dobrý den, vaše potíže bolestí v krku a únavy mohou být vyvolány chronickou infekcí krčních mandlí, na kterých přetrvávají bakterie streptokoka a staphylokoka, existuje celá řada skupin bakterií , tím bych Vám nezatěžovala hlavu. Důležité je , že nemáte známky zánětu v krvi a nemáte zvýšené ASLO, tj. protilátky proti streptokoku, které mohou vyvolat další onemocnění na kloubech , ledvinách srdci atd. Zatím bych neléčila dalšími antibiotiky, jen lokálně kloktat šalvěj nebo užívat jiná antiseptika - Tantum verde, Strepsils...Dodržovat životosprávu, ústní hygienu, užívat vitamin C , docházet na kontrolu na ORL ambulanci. S přáním brzkého uzdravení, dr Vykydalová

Související dotazy

Streptokok
Dobrý den, již 3 týdny mě bolelo v krku. Byla jsem...
Streptokok
Dobrý den, minuly týden jsem byla u lékaře kvůli chřipce-...
Viridující streptokoky v moči
Dobry den, co znamenaji viridujici streptokoky v moci...
Streptokok
Dobrý den, měla jsem obtíže při styku s partnerem,...
Streptokok v pochvě
Dobrý den, byl mi zjištěn streptokok v pochvě. Intenzita...
Streptokok v krku po 3 antibiotikách
Streptokok v krku po 3 antibiotikách. Dobrý den, manželka...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Streptokokové onemocnění

Dobry den, pred mesicem my byl zjišten streptokok pyogenes ...lecena zinatt...

Streptokokový infekt

Dobry den, u syna (6 let) nastoupila horecka 39C, bez snizovani rano poklesla...

Streptokokový zánět krku

Dobrý den. Po nálezu streptokoka v krku-hltan. Mám druhé atb amoksiklav 1g....

Streptokokový zánět mandlí

Dobry den, od rijna 2017 se lecim na streptokoka, ktery je hlavne v krku - na...

Streptokokus agalaccie a plánované těhotenství

Dobrý den, mám roztroušenou sklerozu. Chceme s přítelem miminko ale máme problém....

Streptokokus pyogenes

Dobrý den, již po páté tento rok mám v krku (v hrtanu) streptokoka - projevuje...

Streptokokus v pochvě, 37 tt

Dobrý den. Jsem v 37. tt a bylo mi zjištěno výtěrem z pochvy, že mám streptokoka...

Streptokokus viridans v pochve/ tehotenstvi

Dobrý den, jsem ve28 tydnu tehotenstvi a mam streptokokus viridans v pochve....

Streptokokvá infekce HCD etiol. Str. beta-haemolyt. sk. G,C

Dobrý den mám dlouhodobé problémy se zvýšenou teplotou do 37,5 a únavou spojenou...

Streptokoky

Dobrý večer, počátkem roku 2014 jsem chytila černý kašel. Od té doby trpím...

Streptokoky a jejich rizika

Dobrý deň, môj muž bol na steroch kvoli tomu, že nás poslal pediater dcérky...

Streptokoky typu g

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mému otci našli streptokoka typu g, má hnisavé...

Streptokoky,Stafilokoky

Dobry den,reaguji na vasi odpoved. Trapi me tyto koky: Streptococcus agalactiae...

Streptokoky,Stafylokoky

Dobry vecer, Jdu pro radu. Uz si nevim rady. Pres rok me trapi ruzne koky....

Streptokova infekce mocovych cest?

Dobry den, chtel jsem se zeptat- na podzim minuleho roku jsem mel problem...

Streptokukus a gardnerella u muže

Dobrý den, na veneroligickem vyšetření mi bylo nalezeno Streptococcus anginosus...

Streptotok

Dobrý den,měla bych k Vám dotaz,dcera 7let,od podzimu jí pořád trápí bronchitidy,měla...

Streptotok na mandlích

Dobry den, tak vysetreni konecne prislo od jejiho doktora a ma Beta strep group...

Stres

Dobrý den,chtěla bych se poradit. Jsem ted velmi ve stresu,mám dvojčátka 18...

Stres

Dobrý den mám dotaz na svého syna 3 roky.od podzimu má diagnostikovanou epilepsii....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Problémy se zády při stresu

Dobrý den, prosím o názor k problému, který mě v různých intervalech obtěžuje...

HPV infekce a konizace čípku

Dobrý den , na přelomu roku 2009 a 2010 jsem byla na konizaci a re-konizaci...

Bolesti podbiřšku a v bederní oblasti

Dobrý den, na začátku tohoto roku jsem byla léčena cca po 3 týdenních obtížích...

Červené tečky na penise


Pocit knedlíku v krku, tlak v oblasti žaludku (trojúhelník mezi prsy a níž)

Dobrý den, měla jsem problémy s pocitem knedlíku v krku, byl mi zjištěn reflux,...

Nechtěný orgasmus

Dobrý den, vážená poradno, prosím, můžete mi vysvětlit jednu záležitost, pokud...

Biseptol a alergie na slunce

Dobrý den, beru 14 dní Biseptol na zánět močového měchýře a poslední den braní...

Puchýřky na kořeni jazyka

Dobrý den, již nějakou dobu mám problém, že se mi na kořeni jazyka objevily...

V 7 denní pauze nepřišla menstruace, mám pokračovat v braní antikoncepce?

Dobrý den začala jsem užívat svojí první antikoncepci Sunya a nyní je to 5 den...

Problémy se žaludem

Dobrý den, měl bych takový problém. K závěru masturbace, kdy už ma dojít k vyvrcholení...

Motání hlavy, bolest hlavy a očí, nespavost, nesoustředěnost

Dobrý den, Vloni v květnu (2014) jsem v nákupním centru pocítil poruchy zraku,...

Červené fleky na nohou

dobry den lecim se u kozniho lekare na nohou se mi zacali delat svedive cervene...

Bolest za pod lopatkou při nádechu a narovnání zad

Dobrý den, Je mi 16 let a už delší dobu trpím bolestí zad pod pravou lopatkou...

Orgasmus

Dobrý den, ve všem jsem poslechla doporučení pana psychologa, které mi při sezení...

Trombóza hlubokých žil


Problémy se žaludkem

Dobrý den, zdravím a prosím o radu... Asi před dvěmi lety mi začalo bývat...

Otěhotnění po prstěni´


Pálení močové trubice po ejakulaci

Dobrý den, trápí mě palení močové trubice po ejakulaci. Palení se neobjevuje...

Problém s erekcí během masturbace i během sexu

Dobrý den, mam problém s erekcí. Během masturbace dosáhnu maximální erekce...

Recidivující močové záněty

Dobrý den, mám neustále problémy se zánětem močových cest, trva to uz 4 roky....

Reklama